Rajčatový hokus pokus - nová sezóna II



host - 245.32 (?)
7.3.2021 11:37
Já jsem sklidil rovnou čtrnáct kilo.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  16,  17,  18,  19,  20  >   
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 157.50 (?), 2.3.2021 22:27

Milane, musíš mať na pamäti, že Sophie je determinantná odroda. Nebude ti tak dlho rásť a plodiť do konca sezóny ako Nelinka.(hoci možno hmotnostne môže byť úroda porovnateľná) Mne vlani po prvom nasadení a dozretí(marec) vyhnala ešte nové výhony a zakvitla, plody dozreli v júni- potom som ju už nesilila a rastlinu zlikvidovala. Koľko má nahodených plodov? Skús ich zvážiť. Ja son to vlani neurobila, ale odhadom bolo z tej jednej rastliny v 8l kvetináči asi 1,8 kg rajčín.

 Inak gratulujem, moje sa ešte nečervenajú, ale začína sa hanbiť prvá Blaue Zimmertomate.

                                         Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 3.3.2021 1:35

Evi, mám je v 10l nádobách, ale zvážit ty plody nedokážu. Nasazených plodů snad 25. Možná i víc. Já taky doufám, že se ještě vzpamatuje po odplození, ale moc v to nevěřím. Máš pravdu: nemám moc zkušeností s keříčkáčema, takže mne to překvapuje. Ale když si vzpomenu, takhle podobně se loni chovala Vilma. Naštěstí jsem si hned na začátku udělal řízek, takže mám náhradu, která už taky kvete.smiley

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 157.50 (?), 3.3.2021 7:48

Tak to je pekné, skús ich zvážiť, keď budeš postupne oberať a napíš aj DTM, ja som si nepoznačila, kedy moja rozkvitla, ale určite neskôr, ako tvoja, lebo prvé púčiky jej zakrneli - nemala som ju priamo pod prisvetľovačom. Z Maglie Rosy som obrala doteraz už 21 plodov, posledných 8 som zvážila, nebolo to ani 100 g, takže na hmotnosť sa takto na jar oplatí rýchliť každopádne aj determinanty s väčšími plodmi. Zaujímavé pozorovať, ako sa rastliny správajú s reakciou na teplotu a svetlo. V novembri som siala väčšinou po 3 semienka. Niečo som rozdala, čo mi zostalo mi bolo ľúto vyhodiť, tak som ich šuplla na východné okno do nevykurovanej miestnosti, kde zimujem aj Limetku. Samozrejme bez prisvetľovania. Teploty od 10 do 16stupňov, teraz pri slnečných dňoch aj vyššie.Poliala iba sporadicky, občas veru aj zavädli. Teraz sú z nich celkom pevné rastlinky, takže ich už zrejme nevyhodím. Prisvetľované Dwarfy znášali túto pochmúrnu zimu horšie, ako minulé roky, - nie, že by chátrali rástli dobre, nevyťahovali sa, ale púčiky im zakrnievali. Začali pekne rozkvitať až asi pred 10 dňami a to sú už dosť veľké rastliny zaberajúce pomerne veľa miesta. Na budúci rok ich tak skoro nevysejem. Stačí na rýchlenie koncom januára, ako vlani, keď mi napr. prvé plody Purple Heart dozrievali vonku v nádobe v polovici júna.

     Eva T

18. 6.2020 Purple Heart
18. 6.2020 Purple Heart
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 6.3.2021 20:31

6.3.21 Tak dnes proběhla první letošní ochutnávka rajčat: Sophie’s Choice 41g a dvě Nelinky, dohromady 11g. Ze Sofie jsem hned odebral semínka, do týdne budou připravené k setbě, takže pokud někdo máte zájem, rád zašlu. Stihnete to ještě letos. Jejich chuť mne nepřekvapila, byly kyselé, Nelinka o něco rajčatovější. Ale i tak chutnala nádherně: první moje rajčata roku 2021. Nemusel jsem žádná kupovat. No a všiml jsem si, že už i dva plody Startky 2 (namočená v lignohumátu) začínají měnit barvu.
Zítra snad zahájím pikýrování či u mne spíš první přesazování rajčat: ze sadbovníku do kartónů. Řeším problém, jak upravit kartóny, aby rostlinky měly dost světla hned a zároveň abych nemusel použít tolik substrátu, kolik je třeba na naplnění celého kartónu. Abych mohl dosypávat postupně, jak porostou a tím je i přihnojovat. Zatím se mi jeví schůdný „nástavcový“ systém: přestřihnu kartón napůl a vrchní část pak nastřihnu v rozích a nasadím na tu spodní. Zatím je to ve stádiu „suchého nácviku“. Uvidím, jak to bude vypadat, až tam budou rostliny. Půjdou do růstového substrátu Gramoflor Professional, balení á 70l, s přimíchanou mou směsí pro lepší udržení vody a posléze aklimatizaci sazenic na půdu na zahradě. Ještě jsem se nerozhodl, zda budu substrát sterilizovat, což by znamenalo další zdržení. Jenže Gramoflor výsevní mi nasadil do bytu mušky, takže asi nebudu riskovat opakování.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.144 (?), 7.3.2021 8:50

Tři kousky lehce zarůžovělých (nejspíš, aby byl rekord) kyselých bobulí. Za náklady a práci těžko vyčíslitelně, ale nemalé. Děkuji, nemám zájem. Radši si, když mám to puzení, koupím balíček koktejlových rajčay v hypermarketu. Chuťově budou minimálně srovnatelná a nejspíš lepší než to, co bylo s takovou slávou sklizeno. Přiznejme si, možná neradi, že kvalita "průmyslových" rajčat do současné doby velmi poskočila a není zas tak špatná, jak se traduje. Osobně v této době preferuju kysané zelí a občas si koupím krabičku nějakých listových salátů. Rajčata mají čas. Ano, jsem skeptický ale s tím se nedá nic dělat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 245.32 (?), 7.3.2021 11:37
Já jsem sklidil rovnou čtrnáct kilo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 157.50 (?), 7.3.2021 11:55

Milane, vôbec to nemuselo byť substrátom, v novembri, keď si vysieval, bolo ešte niekedy celkom teplo, smutnice mohli priletieť z vonku a naklásť do substrátu vajíčka(stačila jedna muška)  Stačí korigovať žltými lepovými doskami a existuje do hliny aj bio prípravok s hlísticami. Mne tiež už začína červenať Sophie a tiež Blaue Zimmertomate.

 Eva T

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 7.3.2021 19:12

V principu je to správně. Ale je potřeba zahrnout i ten element zábavy a trochu i napětí. A nebýt mých pěstitelských aktivit, už bych se dávno doma ukousal nudou v těch různých zákazech a karanténách. A hlavně: měl rozvod na krku. Takhle mám pořád co dělat a když se to zelená, mám i radost ze života, což je dneska vzácné koření. Covid, ten parchant, ze mne totiž udělal důchodce na plný úvazek.smiley

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 7.3.2021 19:14

Paráda. Včera?

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 7.3.2021 19:30

Evi, mně už je teď nějak fuk, jestli to bylo substrátem. Jistotu nemám a nikdy mít nebudu, ale na nervy mi lezou, jen což. Mucholapky jsem ještě nekoupil, protože jsou těžko k dostání. Ale přezdívají mi "pan Opatrný", tak substrát sterilizuju. Jenže celkem pochopitelně mušek přibývá a navíc mám dojem, že už to není jen jeden druh. Jsem v jádru buddhista, tak s nimi žiju, ale ne natolik buddhista, abych je na potkání nevraždil.wink

Na Sofii jsem objevil rajče, o kterém jsem ani nevěděl, také už oranžové. Keříčkáče rády skrývají svá tajemství. Ten první plod nebyl zas až tak veliký. To snad ty Startky jsou větší. Zájemce poinformuju.

A blahopřeju k dalším červenajícím odrůdám. Teď už se to trochu rozjede. Příští měsíc už budeme dělat kečupy.smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  16,  17,  18,  19,  20  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika