Rajčata odolná k praskání plodů

Františka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (164) - 176.163 (?)
26.9.2013 15:43

V těch květináčích mám pouze kompost takže jsem je už nepřihnojovala a teď posledních deset dní do nich dost pršelo. Rajčata na záhoně mám na dvou místech a 5 sazenic vzadu u plotu tam nebyly skoro zalívané a zemina nic moc nebylo pro ně místo. Sousedka má keříkovou odrůdu Semarol taky celkem v pohodě.bez popraskání a to hnojí docela dost. Ale možná máte pravdu pokud jsou rajčata hodně nahnojená tak vyrostou velká plná šťávy a mohou více praskat. Chce to asi zkusit u stejné odrůdy stejný rok.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Františka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (164) - 176.163 (?), 20.9.2013 11:00, zobrazeno: 14196x

Vím, že letos tady hodnotíte sezónu rajčat a v diskuzi rajčata 2013 taky je sem tam zmínka o odrůdách odolnějším k praskání plodů ale přesto jsem se rozhodla založit novou diskuzi. Letos rajčata při venkovním pěstování vlivem počasí praskají víc než jiné roky vlivem velkých srážek tak se chci zeptatkteré odrůdy se vám v tomto počasí daří udržet trochu v kondici a nepraskají a které naopak propadly. Mě zatím vůbec nepraskají Citrina Červené hrušky a Tolstoj, ale ten má silnější slupku. Taky mám několik sazenic v květináčích a tyjsou vpořádku, skoro na ně neprší.Zlatava a Stupické, ale to už je téměř u konce s vegetací pokud je sklidím když téměř zralé jsou taky v pohodě. Nejhorší je na tom Anna Rusian a Federle jsou moc dobré chuťově ale popraskané úplně všechny ty příští rok asi půjdou do květináče. V těch květináčích jsem je měla letos poprvé, nemám skleník ani foliovník tak jsem chtěla uspíšit úrodu a dala je na chráněné místo před dům otočené na jih. Moc brzo oproti těm na záhonech nerodily, ale teď na podzim z nich mám radost. A co vy máte nějaké rajče které vám v tomto počasí nepraská?

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 20.9.2013 13:44

Pěstuji na dvou lokalitách stejné odrůdy - Bejbino, Ildi, Zlata, Start, Stupické, S. Marzano 3, Tipo, Tornádo. Zatímco na jedné lokalitě rajčata praskají (kromě Bejbina, Ildi jen velice málo), na druhé ani jeden plod prasklý. Místa jsou od sebe vzdálená cca 20 km, jedno v nadmořské výšce 230 m (severní svah, zde nepraskají), druhé 360 m (ale chráněné - celý den na slunci). Úhrn srážek je letos prakticky stejný, teplota mírně vyšší v té nižší lokalitě. Tam, kde plody nepraskají, je těžká půda a i péče o rostliny (závlaha, výživa) není optimální. Možná je to, kromě vlhkostních poměrů a průběhu počasí, dáno i výživovým stavem rostlin, kde paradoxně méně může znamenat více. Uvidíme v dalších letech. 

Františka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (164) - 176.163 (?), 26.9.2013 15:43

V těch květináčích mám pouze kompost takže jsem je už nepřihnojovala a teď posledních deset dní do nich dost pršelo. Rajčata na záhoně mám na dvou místech a 5 sazenic vzadu u plotu tam nebyly skoro zalívané a zemina nic moc nebylo pro ně místo. Sousedka má keříkovou odrůdu Semarol taky celkem v pohodě.bez popraskání a to hnojí docela dost. Ale možná máte pravdu pokud jsou rajčata hodně nahnojená tak vyrostou velká plná šťávy a mohou více praskat. Chce to asi zkusit u stejné odrůdy stejný rok.

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.152 (?), 26.9.2013 16:47

Nepřekonatelné je Bejbino. Prostě nepraská.

vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 6.245 (?), 26.9.2013 17:01

Mně praská každé druhé Bejbino. Pěstuji je venku.

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.152 (?), 26.9.2013 21:25

Tož to ja taky a v podstatě není prasklé žádné rajské. Otec vedle mě má Tornádo a Býčí srdce a vše je tak na kompost.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 29.9.2013 22:44

Letos po suchém létě, které vystřídaly vydatné deště postupně popraskala   rajčata všech odrůd. Rozdíl je jen v době praskání a intenzitě. Po prvním dešti popraskal rybíz, Sveet million, Moskovskij delikates, San marzano venku. Strilo mi popraskalo i ve skleníku. Philova zprvu držela, později též praskala, Bejbina jsou též některá prasklá. Nejméně mi praskají Šejky, Damskije Palčiky a Iriška venku v poli. Na políčku mám několik rajčat zasázených v záhonu letitých rajčat v netkance, dosadila jsem zjara rajčata za chybějící jahody.  Rostla při minimální zálivce a prakticky bez hnojení. Možná praskání souvisí i s výživou rostlin. J.

Dámskije Palčiky foceno 29.9.
Dámskije Palčiky foceno 29.9.
Philova v poli, foceno 3.9.
Philova v poli, foceno 3.9.

host - 12.46 (?), 29.9.2013 22:58

mám vyzkoušeny šejky radany, tornáda, propadák sart f1s idyll tyto byli nejhorší.

petrn - (27) - 147.166 (?), 16.12.2013 16:08

Také se ni loni osvědčili Bejbina. Praskaly zdaleka nejméně.

Nejhorší u mě byly Starty - prasklo každé rajče. Navíc nestejnoměrně vyzrávaly - žlutý vršek. Známý měl kousek vedle taky Starty a ty stejné problémy neměly. Měl je ale u kapačky takže měly vyrovnanějśí závlahu, nebo to Starty nebyly, protože byly koupené na trhu. Dalším rozdílem bylo, že je prakticky nevyštipoval a vypadaly mnohem zdravěji než moje - bez postřiku byly krásně zelené ještě v době kdy moje padly za vlast. Má i navezenou jinou půdu, takže si příčinu můžete vybrat podle libosti smiley

Malá rajčata asi praskaly všechny. Možná Tomatoberry se docela drželo, ale při posledním sběru v září byly prasklé včechny.

Navíc mě cherry rajčata prudila tím, že popraskala až doma po utržení. To je normální? Dá se tomu nějak zabránit?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 1.6.2014 15:43

Mini San Marzano je celkem držák, ale ani ono nevydrželo několikadenní, neustále se opakující deště, a to je v květináči.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz