Rajčata 2025

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3215) - 208.138 (?)
9.6.2025 22:46

Zatím spoléhám na plast a nahoru obrácený kónický tvar. To až vyklíčí. O rajčata nemám vůbec obavy. Mám tam takový lakmusový papírek: záhon letního ledového salátu. A ten zatím nejeví žádné známky újmy na zdraví. Snad to tak vydrží.

Nicméně jsem zvýšil ostražitost o několik set procent. wink

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 117.61 (?), 9.6.2025 16:28

Já dávám jako ochranu proti slimákům asi 10 cm vysoké trubky  z mědi  (něco jako měděná okapová trubka nařezaná na kousky. V ní většinou rostlinka  (okurka)  přežije, trubka je trochu zapíchnutá do záhonu aby se ty potvory nepodhrabaly a  vyšší rostlince dám lístky na horní okraj trubky, takže nejsou na zemi. A větší rostliny jsou již méně lákavé pro slimáky trubku tam klidně nechám celou sezonu. 

Měď vyváří   galvanický článek nebo jim nechutná -zkrátka ten plech nepřelezou.

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (392) - 158.138 (?), 9.6.2025 20:07

o tom jsem cetl, problem jsou ty brambory. 

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3215) - 208.138 (?), 9.6.2025 22:34

No ale Miloši to je invaze jako hrom. Mají teď dobré podmínky, takže doufejme v příchod opravdu horkého a suchého počasí. Slibují ho už od zimy a zatím stále nic.

Můj nález byl několik jedinců na silnici pod námi, v dešti. Hodovali jednak jeden na mrtvém druhém a jednak na rozšlápnutém hlemýžďovi. Nemilosrdně jsem je rozšlapal. Teď na suché silnici je není vidět. V zahradě zatím žádný nález, ale podezírám je, že mi žerou jahody, tedy plody. Jenže těch možných pachatelů může být desítky. Tak stále doufám, že se katastrofa konat nebude, těch nažraných jahod jsou jen jednotky.

Milan. 

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3215) - 208.138 (?), 9.6.2025 22:46

Zatím spoléhám na plast a nahoru obrácený kónický tvar. To až vyklíčí. O rajčata nemám vůbec obavy. Mám tam takový lakmusový papírek: záhon letního ledového salátu. A ten zatím nejeví žádné známky újmy na zdraví. Snad to tak vydrží.

Nicméně jsem zvýšil ostražitost o několik set procent. wink

Milan HP

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (392) - 210.156 (?), 10.6.2025 6:05

Na rajcata mi rtaky moc nejdou, maji asi jine dobroty. ovsem jahody mam jedny ve vyvysenem a par v 25l maltovnicich a co myslis, oni si tam oproste vylezou a cpou se plody. Pakaz je to. o tech bramborach nemluvim. 2x mi je vzali mrazy a ted slimaci. Tak sypu a sypu, obcas nejake naleznu mrtve.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3215) - 208.138 (?), 10.6.2025 22:13

Teď mi kámoš říkal, jak je nalákal na pivo. Má jich asi míň než Ty, ale ten princip trochu působí. A co mu docela fungovalo, byla sázka na jejich lidožravost: nechat pár mrtvých venku, oni se na ně slezou. No a pak se stát masovým vrahem.

Osobně zatím čekám, zda se přemnoží, což je velmi pravděpodobné. Zatím na zahradě jsme ho nespatřili. Možná jim dělá problém ta silnice, když je suchá. Ale nevěřím, že bych byl téhle pohromy ušetřen.

Milan

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2278) - 20.241 (?), 15.6.2025 10:35
Jak jsem správně předpokládal, všechny roztoče postřik nezničil a už v pátek. tj. 8 dní po postřiku, jsem zaznamenal novou expanzi toho škůdce. Evidentně lhůta na vytvoření nové generace při teplotě vyšší, než 25st., bude kratší, než 5 dní. Taky se ten škůdce těžko rozpozná, nejlépe je viditelný, když se namnoží tak, že opustí spodní stranu listů a přesune se na plody. Nezralé plody mají tmavozelenou hladkou slupku, na které je žlutá barva roztoče rozpoznatelná. Samozřejmě to ale chce, při délce roztoče 0,175mm, dobrou lupu nebo foťák s dobrým zoomem. Teď by se mi taky hodilo, kdyby sem šlo umístit video, jak se škůdce vesele na rajčatech pohybuje. Dnes jsem provedl 2. postřik. Vědom si toho, že ho nezničím úplně, zkusím ho alespoň omezovat. Tentokrát jsem dal roztok 0,05% milbeknocku/5l, tj. 2,5ml koncentrátu.
vlnovník rajský na plodu rajčete
vlnovník rajský na plodu rajčete

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3215) - 208.138 (?), 3.6.2025 10:10

Díky, i když to asi patřilo Waltrovi. A hlavně musím poděkovat za pravděpodobné odhalení příčiny mého letitého problému. Mně se ty informace také velmi hodí.

Průběhem let přicházím na to, že to pěstování doma není zase až tak jednoduché a bezproblémové. Prostě byt nemůžu vystříkat totálně, abych se těch potvor zbavil. Nebydlím sám. wink Ale určitě si s tím nějak poradím. Ještě jednou díky.

Milan

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4681) - 2.164 (?), 3.6.2025 17:18
To se omlouvám, jsem moc akční. Fakt ale nevíme o té potvoře skoro nic. Mě by hlavně zajímalo, jestli přežije venku naši zimu. Jestli časem doma vyhyne. Jaké akaricidy na ni fungují... ALE HLAVNĚ!!! Veškeré zbytky kupované zeleniny a ovoce nesmí přijít do domácího kompostu. Vše se musí hned vyhodit do popelnice. Městské kompostárny... No, škoda slov. Na jaře si vypěstovat svoji sadbu.

host - 168.103 (?), 3.6.2025 18:05

p. KUKY, děkuji Vám za vyčerpávající odpověď. Jinak na stránkách LFL, bavorského institutu zemědělství, na jejichž stránky jsem dal odkaz včera večer,  nějaké doplňující informace k Aculops lycopersici jsou, např. historie, zimování, množení. Přezimuje podobně, jako sviluška, dokáže se ale množit rychleji. Walter

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz