Rajčata 2025

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2201) - 168.103 (?)
22.5.2025 17:53

Vlastně jsem to Vaše klonování nějak přehlédl, asi jak jste zvolili výraz řízkování. No nic, musel jsem si to vyzkoušet také, jaké to je pěstovat od podzimu do jara. Něco na tom přeci jen je, z těch klonů člověk získá za několik týdnů slušně velkou rostlinu, zatímco ze semene do stejné velikosti přes zimu naroste rostlina za měsíce. Ovšem problém je s možným přenosem nákazy. Výsledek je pak, zdá se, téměř stejný, tudy cesta nevede.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (367) - 158.138 (?), 22.5.2025 21:08
No, pánové, nemladneme. Já jsem zatím v pohodě a asi trochu mladší než vy, ale proč to píšu, obdivuji vás elán a nasazení naproti všem trablům.snad budu mít tolik sil jako vy. Není nic horšího než že člověk by chtěl ale už to nejde.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2201) - 168.103 (?), 22.5.2025 21:40
Ale jsme mladí duchem a tím ten hendikep smáznem.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2201) - 168.103 (?), 22.5.2025 21:49

Zatím to v skleníku vypadá nadějně, letos jsem oprášil Tornáda, protože je nelikviduje čerň. Kvetou 3. vijany. Na 2. straně jsou 4 Rose C., 2 Supersweet a 4 Crims.C. Vápník jsem zatím neřešil, ale jen co sklidím saláty a košťáloviny, stříknu na list Kalcolitem.

rajčata
rajčata

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3172) - 208.138 (?), 23.5.2025 21:51

Parádní a už tam i vidím plody. Dobrá práce.yes

Na balkóně už ze stejného výsevu plody mám na Startce, ale nahoře jsem nic dneska nenašel. Tak se bojím, že se správně neopylují. Ty teploty tam nejsou zrovna optimální.

Milan

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3172) - 208.138 (?), 23.5.2025 21:56

Mám obavy, že "mládí" mého ducha na smazání nestačí. Dneska jsem opět ryl a prosíval. Cca 3,5 hodiny i s krátkou přestávkou na oběd. Skoro lezu po čtyřech. Snad mě Merlot dá trochu do kupy.wink Zítra repete. Vlastně až do pondělí včetně.

Milan

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3172) - 208.138 (?), 23.5.2025 9:03

Díky, ale za sebe řeknu, že to žádná sláva není. Být aktivní je prostě nutnost, i třeba přes bolest a rizika. Alternativou totiž je odumírání jak tělesné, tak duševní. Ale to nejtěžší vlastně je tu aktivitu správně odvážit, aby prospívala, ale moc neškodila.

Milan

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3376) - 119.30 (?), 22.5.2025 12:28

Já jsem zkoušel uchovat hybridní Philovitu přes zimu 2012/2013. Klonoval jsem z v srpnu odebraných zálistků. Nakonec jsem mělvíc jak dvacet rostlin, které jsem už neměl kam dát. Tak jsem je střídavě měl tři dny za oknem a tři dny na skříni, kde nebylo žádné světlo. Nakonec jsem jich vysadil jen osm, abych je dostal na zahradu, tak jsem sázel hustě nějakých 30 cm od sebe. Byl to úspěch. Ještě dvakrát jsem to zkoušel, ale ani jednou se mně to nepodařilo. Choroby a škůdci, musel jsem to zlikvidovat aby to nepřešlo na řídný výsev. Myslím si, že je důležité odebrat zálistky brzy, protože ty pozdní už mívají nějaké nemoci a zárodky škůdců. Myslím si, že pokud klonovat, tak z rostliny vyseté, což zaručuje, že na ní nejsou žádné choroby.

Vladimír

Generace
Generace
Vysazené na zahradě (je tam vidět, že plody nasazovaly nízko
Vysazené na zahradě (je tam vidět, že plody nasazovaly nízko
Plody Philovity
Plody Philovity

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3172) - 208.138 (?), 22.5.2025 16:47

Ano, pamatuju se, jak, když jsem se do toho klonování nadšeně pouštěl, jste mne s Evou varovali právě před škůdci a chorobami. No, přesvědčil jsem se, že je to cesta sice schůdná, ale hodně trnitá. Od té doby jsem na ní ani už nepomyslel.

Milan

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2201) - 168.103 (?), 22.5.2025 17:53

Vlastně jsem to Vaše klonování nějak přehlédl, asi jak jste zvolili výraz řízkování. No nic, musel jsem si to vyzkoušet také, jaké to je pěstovat od podzimu do jara. Něco na tom přeci jen je, z těch klonů člověk získá za několik týdnů slušně velkou rostlinu, zatímco ze semene do stejné velikosti přes zimu naroste rostlina za měsíce. Ovšem problém je s možným přenosem nákazy. Výsledek je pak, zdá se, téměř stejný, tudy cesta nevede.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2201) - 168.103 (?), 22.5.2025 18:01

Oproti tomu, jako člověk využívající skleník, vidím nadějně vysadit do něj už v dubnu sazenice plísni odolných odrůd rajčat, jejichž semena nejsou zrovna levná a z nich odebrat a nechat zakořenit dostatečné množství klonů potřebné k výsadbě ven. Sadba z klonů tak vyroste do první poloviny června, což je doba postačující k slušné úrodě do podzimu,

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz