Rajčata 2021



host - 99.59 (?)
27.3.2021 19:37

Pro převoz můžete použít takovouto přepravku. Dovnitř sedne 2l petka 9x jak p. na hrnec. Na dně bedýnky je igelit kvůli zalévání. Můžete je pak snadno venčit z boxu na parapet okna nebo balkón. PH

box pro 9ks 2l květináče
box pro 9ks 2l květináče
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  31,  32,  33,  34,  35  >   
                     
Kvark - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 246.215 (?), 27.3.2021 15:07

Tak ja jsem teda upravil ventilaci v tom stanu, zmenil svetla na plnospektralni, i teplota je uz kolem 24. A prijde mi, ze to tam docela prospiva a ze bych mohl davat do skleniku neco, protoze je tam uz moc plno. Nebo jeste brzy? Mate nejake tipy na transport tech rajcat, neposkodi se to pri bezne jizde autem, kdyz to je vyssi?

A co rikate na ty nektere sazenice, asi 30 dnu stare, vyrostlo to dobre?. Mam utrhnout ty 3 spodni prave listy a zasadit hluboko?


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kvark - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 246.215 (?), 27.3.2021 15:17

A planuju novy vysev rajcat. co mi lidi poradite? Me se na rajcata neosvedcily ty jiffy ani papirove kvetinace. Planuju to dat do normalni vysevni misky a pak presadit do plastoveho kvetinace, Nebo byste dali seminko primo do kvetinace?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 27.3.2021 22:43

Semínky přímo v 13cm (skoro litr objemu) kelímcích jsem začínal. Ze 4 semínek - jedno na květináč - mi vyšlo jedno. 3 květináče plné substrátu nanic.

Je spousta návodů, jak naklíčit semínka. Na buničině, v Perlitu, v substrátu, v sadbovači, rozdělených kelímcích, vaničkách, po jednom semínku i po desítkách. Rozbor jejich výhod a nevýhod by zabral mnoho stránek a navíc by se tady na mne sesypalo spoustu kritických připomínek, protože každý jen tu svou má za jedinou.

Začínáte, tudíž si myslím, že po jednom semínku - jednodušší manipulace, netřeba rozplétat kořínky. Malé nádobky, ale s dostatkem substrátu na to, abyste mohl pikýrovat, až když mají 2 pravé lístky. Ujímají se pak mnohem lépe, protože už mají dostatek kořínků. Dostatek substrátu je decilitr (možná i méně). Osobně na to používám laciný plastový sadbovač s komůrkami, ale samostatné nádobky mají tu výhodu, že když semínka neklíčí jednotně, můžete každé zvlášť vynést na světlo a do nižší teploty, což musíte okamžitě po objevení se děložních lístků. Sadbovač má výhodu: drenážní otvory vespodu mi dovolují zalévat jen do velké nádoby na dno. Ale také nevýhodu, protože kořínky často prorostou ven a při pikýrování je veliká šance, že je utrhnete. Kamarád používá patrony od kafe do kávovaru bez drenáže a zalévá lžičkou každou zvlášť. Kořínky nepoškodí. Také to funguje.

Co si myslím, že je důležité, je výběr substrátu. A tady je důležité nešetřit. Potřebujete kvalitní výsevní substrát. Osobně používám německý Gramoflor v 15l balení. Těch 15 litrů vás přijde na cca 130 Kč. Ale jsou to dobře investované peníze. Velmi dobře drží vodu, takže hrozí jen minimální nebezpečí, že semínka vyschnou. Naplňte nádobku do poloviny či dvou třetin substrátem, mírně upěchujte, semínko na to položte a zasypte cca 1/2 cm substrátu. Zalijte a dejte do cca 24°C. Během 4 dnů by měla semínka začít vylézat, takže většinou už nepotřebují další vodu. Což ale záleží na kvalitě sadby. Substrát Gramoflor má také tu výhodu, že pak do něj můžete i pikýrovat. Nehnojit, substrát má zásobu živin. Nejvíc chyb jsem v začátcích udělal při hnojení. Takže se mu raději vyhněte.

Myslíte, že vám tohle pomůže?

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 99.59 (?), 27.3.2021 23:05

Peněz jste do toho už dal dost. Substrát, který koupíte, utopite na zahradě. Problémy můžete mít v boxu třeba i z přelití... je tam vysoká vlhkost... čím větší nádoby, tím menší potřeba vododržných substrátu... za mě doporučení je: raději větší nádoby s piscitou hlinou a zalévat a hnojit dle návodu. PH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 28.3.2021 9:40

Peníze nejsou nic jiného než nástroj k řešení problémů. Ale možná, že jsem se špatně vyjádřil:

Kvarku, to nové klíčení neprovádějte v růstovém stanu. Předtím, než vystrčí děložní lístky je nechte na teplém, klidně i tmavém místě (24°C). Pak je ihned dejte na okno, teď už je světla dost. A pokud tam budou mít kolem 17°C, vyrostou vám sazenice v pořádku. Ve stanu je určitě příliš vlhko i příliš teplo a měl byste z nich tyčky do plotu, případně by jim začaly opadávat listy. Proto jsem doporučoval ten substrát. Asi jsem zapomněl zmínit to okno.

Správné hnojení písčité půdy už vyžaduje určité zkušenosti a lze v něm snadno udělat chybu. Potřeboval byste totiž alespoň přibližnou představu o složení, kyselosti a obsahu živin, což nepředpokládám, že máte.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kvark - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (62) - 246.215 (?), 28.3.2021 18:32

Milan HP,  ja to s tim stanem jeste nevzdavam, ted kdyz jsem tam poridil dalsi ventilator a otevru okno, tak je kolem 22 stupnu, coz uz neni tak spatne, ne? :)  A svetlo tam je silene, kdyz tam chvili pracuju, tak jsem skoro oslepeny, coz bohuzel za okny je to svetlo minimalni. Jsem v prvnim patre, okolo jsou cinzaky a docela obrovske stromy(ktere az budou mit listy, tak tu bude uplne temno), zadna kytka v byte mi nikdy moc neprospivala kvuli tomu svetlu. Par sazenicek mam za oknem, ale nedari se jim prave skoro vubec, asi zase kvuli tomu svetlu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 28.3.2021 21:23

Kvarku, 22°C je stále ještě teplota, při které se vám budou vytahovat. Zkuste tedy kombinaci: přes den na okně a když se setmí, dejte jim cca 3 hodinky světla navíc v grow boxu a na noc zase na okno. Předpokládám, že jich nemáte zase až tak moc. Mám také špatné světelné podmínky: pouze západní a východní okna, ale denní světlo je převážně difúzní, takže k vám pronikne i přes ty stromy. Stálo by možná za to vypůjčit si luxmetr a intenzitu světla na okně změřit jak za jasného, tak za zamračeného dne. Pokud by tam bylo kolem 4000 luxů či víc, je to dostatečné.

Ten problém se stanem je, že vytváří příliš vhodné podmínky pro šíření chorob, jejichž zárodky jsou všudypřítomné. Jedna či více z nich vám zlikvidovala tu první várku. Vyčouhlé sazenice lze s úspěchem použít na zahradě, ale s napadenými už je to horší. Jinak řečeno, i kdyby se vám na tom okně při nedostatku světla vytáhly, je to menší zlo než vytahování (díky teplotě) a nakažení ve stanu.

Samozřejmě neznám přesně vaše podmínky, takže je to spíš o obecných principech. Rozhodnutí je na vás. Pokud se rozhodnete pro stan, nastavte světlo na denní bílé, nikoliv růstové. Klíčící rostlinky pod ním prospívají lépe, protože rostou pomaleji. Moje vlastní zkušenost.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 99.59 (?), 27.3.2021 19:12

Kdy dát do skleníku vám neporadím, ale pokud byste je chtěl přesadit pro lepší stabilitu a rozvoj nových kořenů ze zasypaného stonku, tak je dejte do 2l petky po pivu Braník 😀. Vršek lahve odříznut, ve dnu díra pro odtok vody. Nasypte na dno cca stejnou výšku substrátu, jako je výška nynějšího květináče. Spodní listy dle potřeby ulomte u stonku nebo střihněte půl cm od stonku předem, aby ranka zaschla. Při přesazení můžete spolu s rajčatem zasypat i cca 50cm tyčku, ke které rajče přichytíte provázkem. Až budete rajče přesazovat, pravděpodobně nepůjdou z petky vyklepnout. Petku prostě rozřežete v díře na místě pro rajče, popř při přesunu je nutno chytnout celý 2l objem hlíny v petce za spodek, aby se nepotrhaly kořeny. Takto to dělám já, když přesazuji přímo ven až v druhé půlce května. Zdraví PH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 99.59 (?), 27.3.2021 19:37

Pro převoz můžete použít takovouto přepravku. Dovnitř sedne 2l petka 9x jak p. na hrnec. Na dně bedýnky je igelit kvůli zalévání. Můžete je pak snadno venčit z boxu na parapet okna nebo balkón. PH

box pro 9ks 2l květináče
box pro 9ks 2l květináče
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 6.138 (?), 27.3.2021 21:32

Není třeba pravé listy trhat. Tím byste otevřel ránu pro případný vstup infekce. Zahrabte je i s nimi. Je šance, že i z nich budou růst kořeny, ale i v případě, že ne, je to bezpečnější. Může se ale stát, že vám pak ze země vyrazí zálistek.

Vaše rostliny jsou poněkud vyčouhlé, řekl bych, že díky teplotě. 24°C je ideální na klíčení rajčat, ale na další správný růst je potřeba nejméně o 5°C snížit, a to i když přisvětlujete.

Tipy na přepravu? Dejte jim bambusový či jiný klacek, přivažte je k němu a můžete převážet i rostliny metr vysoké. Třeba v přepravce. Nádoby v ní ovšem nesmí mít volnost pohybu. Když mi nevychází počet či tvar, utěsním zbývající prostor molitanem nebo obyčejným hadrem. A protože jsou tak vysoké, převážím je za předním sedadlem, ne v kufru.

A zda už do skleníku? Kdybyste ho měl u domu a v případě propadu teplot mohl zasáhnout, řeknu jděte do toho. Ale protože ho máte jinde, je to riziko. A to musíte vyhodnotit sám. Jak moc by vás bolely případné ztráty, jak se běžně touhle dobou vyvíjí počasí tam u vás. Ani dlouhodobé předpovědi meteorologů nejsou moc spolehlivé. Loni jsem na ni vsadil a pak měl plné ruce záchranných prací.frownA úrodu jsem stejně neurychlil.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  31,  32,  33,  34,  35  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika