Rajčata 2016



mikimajky - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (68) - 144.252 (?)
27.12.2015 20:27

ďakujem za odpoveď. Ale pestovať to budem iba v skleníku.

Nemám inú možnosť. Nebudú im vadiť vyššie teploty?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
               
mikimajky - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (68) - 144.252 (?), 27.12.2015 19:39

Vážení som sa stratil.

Akú odrodu by ste mi odporučili do skleníka na juhu slovenska?

Nejakú cherry a nejakú klasickú. Vlani som mal prvý raz niečo od priekupníka a neviem ani čo to bolo. Tento raz by som to chcel už aby som si vysial sám čo bude chutné. 

Keďže mi bez chorôb vydržalo v skleníku všetko až do mrazov. 

Ďakujem za rady. Zatial som vybral Cherolla, Spencer,Goldcrone A Bejbino.

S klasických asi tornádo, alebo Start. Bechám si poradiť. Ďakujem. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 243.114 (?), 27.12.2015 20:09

Cherolla strašně praská, Spencer nám roste bez jakýchkoli problémů venku v Přerově, Bejbino je i venku velmi bujné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mikimajky - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (68) - 144.252 (?), 27.12.2015 20:27

ďakujem za odpoveď. Ale pestovať to budem iba v skleníku.

Nemám inú možnosť. Nebudú im vadiť vyššie teploty?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 27.12.2015 21:09

Cherry rajčata také pěstuju jenom ve skleníku, ale žiju na Vysočině v 500m. n. m. Musíte mít vyřešené větrání, ev. stínění.  J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Dana22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (325) - 83.225 (?), 27.12.2015 22:11
Pollicino budu opět pěstovat. Je opravdu výborné. Z dalších odrůd Mandat, Finik, Devochku, Omars, výborné marocké datlové rajče ze supermarketu, kterému jsem vybrala semínka, žlutá rajčata Ildi a Goldene Königin, divoké červené. Ještě možná Green Zebra, to jen ze zvědavosti, zelené rajče jsem nikdy nejedla.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.98 (?), 28.12.2015 12:04

Za mě - Green Zebra chuťově zcela nezajímavá až slabá, končí. Mandat velmi chutné na zobání, na podzim některé plody plesnivěly a vzrůst až přílišný, ale ano. Parto chuť vysoký standard, dlouhá skladovatelnost, výborný zdravotní stav, nepraskají - ano. Start chuťově možná ještě lepší, menší plody, nejsou odolná praskání. Tastier také chuťově nadprůměr, menší plody. Yellow Gazi - poněkud "zvláštní chuť a nepříliš odolné chorobám plodů, takže - ne.

Letos se vyskytly 2 problémy - příliš vysoké teploty tastavily ve skleníku tvorbu plodů a projevila se nedostupnost vápníku. Přestože půdu každoročně hnojím kompostem s obsahem dřevního popela. Zvláště na kompostu vypěstované rostliny byly silně postiženy, domnívám se, že to není způsobeno nedostatkem Ca v půdě, ale jeho nedostupností pro rostlinu či nevyváženým přísunem s ohledem na obsah dusíku. Takže listová výživa Ca bude.

Daník

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 227.168 (?), 28.12.2015 13:49

Pane Daníku, nedomníváte se, ale máte zcela pravdu, že jde o relativní nedostatek vápníku, který rostlina není schopná v danou chvíli přijímat.  Letos se mi též vyskytla apikální nekroza na záhoně, kde tomu dosud nikdy nebylo. Bylo to způsobeno suchem a vedry. Hnojím každý rok stejně. Pro rok 2016 pro jistotu již mám obstarán laboratorní CaCl2 k postřiku na list.  J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
StankaO - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (193) - 174.53 (?), 7.1.2016 22:06

Apikální nekroza se u nás vyskytla dva nebo tři roky zpátky, rajčata tehdy v červnu a začátkem července vydatnými dešti hodně poskočila. V únoru jsem pak pohodila na sníh dolomitický vápenec a vše od té doby OK. Green zebru už pěstovat také nebudu. Pěstovala jsem na dvou místech - na zahradě chuťově naprosto podprůměrná, strašně praskala a roznášela plíseň, na políčku (opět JV svah, jen o něco výše a nechráněný) kupodivu lepší, sladší a neplesnivé, přesto ale průměrné. Zřejmě záleží hodně na místních podmínkách, ale vychytat je, to je nadlidský výkon.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 144.91 (?), 29.12.2015 23:05

Sezona 2015 pěstováno venku na záhoně 450 m.n.m:

Strillo - nejranější dozrávání, chuť dobrá sladká, po zapršení na konci léta odolávolo nejdéle popraskání - cca o 10 dní, ale pak popraskaly taky

Goldkrone - výborná chuť na zobání, ne ke chlebu, ale pozdnější

Zlatava - výborná chuť, ale taky pozdnější

Start - loni nejkrásnější rostliny, letos zgrčenec, nic moc

Tornado - rozhodně nejplodnější, ale chuťově slabší

Stupické - nízká úrodnost, ani ranost nebyla, nějak se mi asi nedaří pěstovat, už ho nebudu zkoušet

Z masáku pěstováno Býčí srdce, Costoluto a Summer cider. Mňo, asi spíš do skleníku, nějak se mi ty rostliny nelíbily. Nicméně Býčí srdce je lahodné a asi ho ještě zkusím, Summer cider - velké rajče, nádherná barva dužniny do sáltů, ale chuť nic moc, Costoluto nezaujalo. Taktéž jsou zřejmě náročnější na výživu, na každé rostlině 1-2 plody s fyziologickým hnědnutím špičky, přisuzuji to spíše suchu než nedostatku vápníku, záhon byl na podzim vydatně vyvápněn dolomitickým vápencem, ostatní odrůdy byly v pohodě.

Ráda bych poprosila o tipy na dostupné odrůdy větších rajčat, které se osvědčily a jsou dostatečně rané - Zlatava i Goldkrone jsou výbrné co do chuti a množství, ale co s tím, když většina plodů je v září zelená? A dozrálé na okně nejsou tak dobré jak z rostliny...

Dále by mne zajímalo, kde dělají inženýři chybu u Býčího srdce, že na vijanu se vyvinou např 2 plody a z ostatních květů zbyte jen stopečka?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 29.11 (?), 9.1.2016 8:51

Dobrý den v posledních 3 letech jsem nebyl s rajčaty moc úspěšný, předpředloni u nás již 1. září mrzlo, předloni mě vše bez rozdílu zničila plíseň bramborová, vloni jsem vysazoval až kolem 6. června. Deště po období sucha způsobily popraskání dozrávajících odrůd, následně pak hodně rajčat nedozrálo (dal jsem na radu sousedky, že nebude ještě mrznou a ono ano, rajčata opadaly jako přezrálá jablka). Odrůdy: Bejbino silnější slupka u mě nejrannější budu dále pěstovat, Tipo odolnější proti praskání budu dále pěstovat, Toro vyrovnaná rajčata budu dále pěstovat, Start nenadchly mě, končí, Stupické nevyrovnané, žebernaté, rannost se neprojevila v mém mládí vypadalo jinak, zkusím jinou dávku semen, Tornádo kdysi vypadalo jinak, váhám, Býčí srdce je potřeba trhat ne zcela zralé, potřebuje hodně vápníku, budu dále pěstovat. Cherolla absolutně praská končí, Black Cherry absolutně praská, zajímavá chuť, omezím, přesev Kumato zajímavá chuť, barva, vyrovnané plody, nakonec také praskne, budu dále pěstovat. Tomatoberry zajímavé, určitě ale ne tak jak je zde vychvalované, budu dále pěstovat. Idi chutné, superplodné, náchylné na plíseň, hodně toho nedozraje, došly semena, zvažuji jestli vysadit. Green Zebra, zajímavé, pozdní, plody dlouho nevydrží, náchylné k plísni a praskání, zvýšený požadavek na vápník, omezím. San Marzano pozdní, náchylné k houbovým chorobám, náročné na vápník vyřadím. Pak mám několik přesevů cherry z hypermarketu, sladkostí vyniká jedno hruškovitého tvaru, ale je bohužel absolutně praskavé.

Pěstuji na Tišnovsku n.m. pouhých 247m,   uzavřená poloha, orosení a plíseň bramborová jsou zde velmi často. Ročně vysazuji 50-120 sazenic tyčkových rajčat, hnojím kompostem mizivě NPK, intenzivním pěstováním se začíná objevovat nedostatek vápníku, zálivka dešťovou nebo studniční vodou. Bez postřiku/ -ů proti plísni bych nesklidil nic.

Zajímaly by mě v hypermarketech prodávaná rajčata s etiketou MINI ROMA, jednou jsou červená, jindy žlutá, kulatá nebo oválná, menší nebo velikosti švestky. Je to odrůda, skupina odrůd nebo jen obchodní značka?

Snažím se najít odrůdu hodně ranného, chutného odolného rajče.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika