Myslím si, že to není na škodu, mít těch 5 různých odrůd. Jednak si ověříte odolnost jednotlivých odrůd k otlakům, ale také vhodnost do vašeho prostředí.
Je zhruba něco mezi 500-600 odrůdami brambor registrovanými v evropské unii, takže za život ani nestihnete většinu z nich poznat. Žaádná z nich není ideální. I proto, že jsou různé druhy kuchyňské úpravy, různé klimatické podmínky, rozdílné požadavky a podmínky na skladování atd. U nás v rodině jsme tak "zmlsaní", že pěstujeme 11 odrůd (+2 ten který rok) aby jsme si vybrali jak s ohledem na časnost sklizně či naprotitomu odolnost proti naklíčení při zimním uložení, barvu dužiny, konzistenci dužiny, způsob kuchyňského zpracování, úrodnost, odolnost proti ztrátám požerem od hlodavců,...
Jinak k radě SPCH. Brambory mají rády organiku a není nikdy na škodu s ní šetřit. Ne nutně musí být ta organika v celém profilu a zarigolovaná. Ba právě naopak je lepší, když je v hnízdě, kde budou později hlízy. Když budete mít dost kompostu tak na kolečko se ho vejde 30 lopat a co lopata, to jedno hnízdo pro jednu sadbovou hlízu. Jestliže sázíte 9-11 hlíz na metr čtvereční, budete pro 80 m2 potřebovat maximálně 25 koleček kompostu. U kupovaného v PVC pytlích to bude asi 12 pytlů po 75 litrech.
SfK.