Paradajky pre r. 2024



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
   
PetrK - (31) - 80.10 (?) 
15.2.2024 22:48

Dobrý den, paní Evo, to je skvělé, že pěstujete tolik odrůd rajčat. Já přemýšlím nad tím, co letos vysét. Mohl bych poprosit o radu. Nevyzkoušel jsem zatím tak moc odrůd. Jeslti byste nebyla tak laskavá a nepodělila se o zkušěenosti a o radu. Možná mi poradíte něco jiného, než jsem uvažoval, protože máte více zkušeností. Osobně, když jsem pěstoval, tak mi vadilo, třeba vloni, že mi rajčata začala plodit až pozdě, myslím, že pořádně až tak v polovině srpna (něco již začátkem). Vloni jsem měl Tornáda, Crimson Crush a ještě jedno prý odolné plísni a ještě Pollicino. Druhá věc, co mi vadila bylo, že mi občas rajčata kosila plíseň bramborová, proto jsem zkusil ty odolné odrůdy. Vloni ale plíseň u nás neřádila a tak to posoudit nedovedu. Letos jsem plánoval Stupické polní kvůli rannosti, aby byla co nejdříve a pak zase Tornáda a ta nějaká odolná a nějaké jako je Pollicino. Co byste mi prosím doporučila? znáte nějaká rajčata odolná k plísni bramborové? A také, která rajčata by byla podobná Pollicinu? Neb co jiného byste mi prosím doporučila. Rád se dozvím pro mne nové věci. Pokud budete tak laskavá. Teď už dva dny sedímu počítače a čtu o rajčatech, ale moc moudrý se z toho necítím. Jinak by mne určitě zaujaly také odrůdy, které nejsou F1, kvůli semenům, jestli jsou nějak= odrůdy, které by konkurovaly těm F1. A poslední otázka, četl jsem, že pěstujete odrůdu Alter Communist, nebo tak nějak. Vy jste psala, že jsou fajn. Mne tedy zaujal název, nevíte, kde by šlo sehnat pár semínek? Moc děkuji předem jestli mi poradíte nějaké zajímavé odrůdy co by bylo fajn, aby to pokrylo celou sezonu. Předem moc děkuji.  Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2781) - 208.138 (?), 16.2.2024 10:23

Vzhledem k tomu, že jsem tu diskuzi o Alter Kommunist vyvolal já, a to jen kvůli tomu bizarnímu jménu, dovolím si také reagovat. Ale jen hlasem poradním. Eva T. je rozhodně o dvě třídy vyšší autoritou.

Pollicino jsem nikdy nepěstoval, takže nevím, jak chutná. Ale podle popisu soudím, že vám by mohly chutnat i Primabelly (PB odolný nehybrid), Apple Berry F1, rovněž odolný proti PB. Možná byste mohl také zkusit Mountain Magic F1 a Rubylicious F1. Obě ověřeně PB odolná.

Semínka Primabelly a také Rondobelly (větší rajče typu Tornádo) mohu zaslat. Nejsou hybridní, takže je lze "recyklovat". Obě odrůdy mají geny Ph-2 i Ph-3, Primabella snad i homozygotní. O Rondobelle nemám přesné informace.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PetrK - (31) - 80.10 (?), 16.2.2024 23:52

Dobrý den, moc děkuji za odpověď. MNe zaujalo více věcí než jen ten Alter Kommunist. Ale přiznám, že ten mne zaujal hlavně pro název. Následně až pak podle fotek a také tím, že ho paní Eva označila za výborný chutí i výnosem. No a pak mne zaujal tím, že vypadá, že by to mimo jiné mohlo být vhodné rajče pro zavařování. Když jsem zkoušel zavařovat, třeba jako omáčku, tak odrůdy které jsem zkoušel byly nějaké příliš vodnaté, takže na to nebyly vhodné. Sušení jsem nikdy ani nezkoušel, s těmi odrůdami co jsem měl by to asi nešlo. Ale Alter Kommunist mne nejprve zaujal názvem, to je pravda. Našel jsem, že ho nabízejí v nějakém obchodě někde v Rusku, ale odtamtud se mi ho asi získat nepodaří. Pollicino mi chutnalo, protože to je datlové rajče, ale o trošku větší než ta malá koktejlová, pak má sladkou a kyselou chuť zároveň (neumím popsat) a že je takové docela pevné, nebylo úplně měkké. A na podzim když jsem sklidil před mrazy, tak dlouho vydrželo a dozrávalo.

Moc děkuji za informace ohledně Primabelly a Rondobelly, to je dobře vědět, plíseň mne děsí už teď dopředu. Dá se Primabella srovnat se Stupickým? Myslím v tom jak brzy uzrává, někde jsem četl, že snad obojí velmi brzy. Ale jestli jsem pochopil, tak Primabella plodí asi déle, prootže u paní Evy jsem někde viděl foto s Primabellou z podzimu. Stupické mi začalo plodit brzy, ale pak nějak skončil a koncem léta moc nedělalo.  Nevím, je to běžné?

Je perfektní, že ty Primabelly a Rondobelly nejsou hybrydní, že lze dopěstovat semínka. Jak byste je chuťově, vzrůstem, velikostí plodu a výnosem srovnal třba s Tornádem?

Z odolných jsem vloni zkusil Crimson Crush, když ho srovnám s Tornádem, nebo Startem, které jsem měl byl Crimson Crush vzrůstem výrazně menší, ale jinak to bylo fajn.

Omlouvám se jestli jsem napsal moc otázek, ale rajčata jsou super a tak jsem rád, že se mohu dozvědět něco od někoho kdo má zkušenosti. 

Jinak jestli byste mi mohl poslat semínka těch dvou odrůd Primabella a Rondobella, tak to by bylo skvělé. Jak by to bylo možné? Mám Vám někam poslat peníze, nebo jak to celkově zařídít. Byl byste moc hodný kdyby to šlo. Moc rád je vyzkouším pěstovat.

Předem moc děkuji.

Petr K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2781) - 208.138 (?), 17.2.2024 12:12

Petře, s počtem otázek si nedělejte starosti. Ptejte se mne, na co chcete... a já vám na co chci odpovím. (Donutil)laugh

Ale začnu také otázkou. Jak zavařujete rajčata? Protože my je zavařujeme jen ve vlastní šťávě, některé pak s paprikami, a na to se hodí všechny odrůdy, které jsem zatím pěstoval.

Srovnání Primabelly a Stupického rozhodně vyzní ve prospěch Primabelly. Nevím sice přesně o kolik je pozdnější (ze zkušenosti tak maximálně o 10 dní), ale to naprosto vyrovná vitalitou, plodností, chutí a i odolností (nejen proti PB, ale i proti praskání). Plodí hojně až do zámrazu, a to možná až 4x víc za sezónu než Stupice. A ano, je běžné i u mne, že Stupické po prvním rozmachu plození jaksi ztrácí tah na branku.

Tornádo je nejvýnosnější odrůda, kterou jsem kdy pěstoval. Méně plodná Rondobella mu je podobná tvarem, velikostí i barvou, ale o trochu chutnější je Tornádo. Primabella sice tolik jako Tornádo na váhu nevyplodí - plody jsou dost podstatně menší, ale chutí ho o několik délek předčí. Já ji používám na sušení a můžu říct, že je to pochoutka.

Crimson Crush je veden jako tyčková odrůda, ale dorůstá mi obvykle stejné výšky jako keříčkové Defiant F1 a Galahad F1. Což jsou všechno 8kové bifteky. Tedy ve vydařených letech jako bylo 2022.

Semínka vám pošlu pouze za poštovné. Přihodím vám tam i Galahada F2 a Defiant F2. Je na vás nějak tady zveřejnit jakýkoliv osobní kontakt. Mám pod svým nickem sice e-mailovou adresu, ale prý na ni stejně není vidět.

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
PetrK - (31) - 80.10 (?), 17.2.2024 14:27

Dobrý den, Milane, moc děkuji za Vaše odpovědi. Je prima se dozvědět více. Ono řada věcí se nabere jen s lety pěstování. No a někdy si člověk není jistý, jestli výsledek není takový je, jen protože dělám něco špatně. Například to Stupické, které začne plodit a potom je spíše tak nějak jen přítomno)) Říkal jsem si, co s ním dělám špatně, ale asi to tedy bude běžné.

Tornádo mám rád rpotože je velké, já ho nechával růst jak může bez, zaštipování nahoře. Pak velikost plodů se mi také líbí a chuť mi přijde také skvělá. Měl jsem také Start, to mi také chutná. Které více ale říci nemohu.

Co se týče rajčat na zavařování, nejraději ve vlastní šťávě. Ale docela rád bych je zavařoval na pyré, nebo jejich omáčku (aby výsledek byl něco jako italské pyré, nebo rajčata s pyré, jako v konzervách). Aby to šlo dobře používat na všelijaké spagetii a pizzu a podobně.. Ale zřejmě odrůdy, které jsem zkoušešl použít byly příliš vodnaté, portože ten výsledek byl vždy hodně řídký a vodnatý. 

Můj kontakt je kvicala.petr@gmail.com Moc děkuji za zaslání, je skvělé, že zase otestuji další druhy. Teď jsem koukal na spoustu odrůd a zase bych potřeboval zvětšit zahradu, protože někderé byly skvěle okouzlijící různě barevné pruhované atp. Ale asi ve výsledku chuť nebude extra odličná.

Také jsem z jiných, vělkých a jinak zabarvených zkoušel Black from Tula, ale tak nějak mi toho moc extra na výnos nevyrostlo.

Mimochodem, nevíte jestli někde na internet nejsou nějak přehledně stráky, kde by byly rajčata fotky s popisky jako velkost, výnos odrůdy. 

Předem děkuji, Petr K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 34.36 (?), 17.2.2024 17:06

Dobrý deň,z nehybridných PHR(rezistentných k plesni) by som určite odporučila PRIMABELLU, pestujem už 4 roky a vždy vydrží až do mrazov. Vlani som testovala 8 rezistentných odrôd : 1HONEYMOON F1, 2. GOURMANSUN F1, 3. PRIMABELLA, 4.APPELBERRY- RED F1,5. ORANGE F1, 6.YELLOW F1,7. RESIBELLA, 8. ROSE CRUSH F1 a práve PIMABELLA z nich vyšla najlepšie.

 STUPICKÉ SKORÉ POĽNÉ je dobrá voľba pre skorú úrodu, V dobe nástupu plesní bude mať už čo-to odrodené. treba pestovať na viac výhonov, mne sa darí aj v skleníku na rýchlenie, tam mi vydrží až do mrazov. TORNÁDO by som vypustila, miesto neho sadím už 40 rokov START S F1. POLLICINO F1 som pestovala v r. 2016 a17- je úrodné, ale chuťovo mi vyhovuje lepšie TUTTI FRUTTI F1, GARDENBERRY F1 a drobnejšie ďatlové MANDAT F1,väčšie DELIKANO F1(výborné aj na sušenie) od Moravoseed. Výborné nehybridné skoré je INDIGO CHERRY DROPS, ktoré sa dobre rýchli. Z oranžových APRIKOLA F1 a ODAT, prípadne nehybridné DATLO. ALTER KOMMUNIST sadím už 3. rok- pomerne úrodné a všestranne využiteľné. Semiena mám pôvodne z francúzskeho tomatofifou.

   Eva T.

Primabella
Primabella
Stupické
Stupické
MANDAT F1
MANDAT F1
INDIGO CHERRY DROPS
INDIGO CHERRY DROPS
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 34.36 (?), 17.2.2024 17:29

Včera som na slnku vo dvore otužovala zopár odrôd, medzi nimi tieto 3 odrody už s celkom peknými plodíkmi.  Vidno rozdiel vo výške medzi indetermimantnou odrodou, Dwarfom a Microdwarfom. Okná už budem mať celkom plné.

                                                      Eva T.

Otužovanie
Otužovanie
Červená čiqpočka
Červená čiqpočka
Blaue Zimmertomate
Blaue Zimmertomate
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 105.43 (?), 17.2.2024 21:52

Dobrý den Evo, mohla bych se prosím zeptat, jak velké jsou plody Indigo cherry drops? Na zobání mám radši drobotinu typu mandat, tohle bude asi větší? Našla jsem, že cca 30 g, je to pravda? Na druhou stranu, pokud dá rostlina až 1000 30ti gramových plodů, to bych ji asi tu trošku větši velikost odpustila, tolik jsem loni nezklidila ani z 25 rostlin laugh A jak je na tom s odolností vůči nemocem?

A ještě - co se vám nelíbilo na appleberry? Semínka už mám doma, tak abych věděla, co mě čeká.

Díky za odpověď.

Dáša

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (741) - 34.36 (?), 18.2.2024 8:16

U mňa mávajú INDIGO CHERRY DROPS väčšinou veľkosť okolo 20g, a keďže pestujem na viac výhonov ku koncu aj menej gramov. Sejem ich vždý skorej, vlani vydržali dovtedy ako všetky 3 odrody APPLEBERRY(red, orange aj Yellow) F1- teda do konca septembra. Chemické postreky nepoužívam. Začiatkom septembra sme boli 2 týždne v Chorvátsku. Najdlhšie vydržala bez ujmy PRIMABELLA-krásne plodila až do mrazov začiatkom novembra. Ešte RESiBELLA sa držala. všetky Appleberry boli síce chutné j pomerne úrodné,  ale takých je aj veľa ďalších hybridov a za lepšiu cenu.  Eva T.

Appleberry.
Appleberry.
Appleberry Red F1
Appleberry Red F1
Appleberry Yellow F1
Appleberry Yellow F1
APPLEBERRY RED a ORANGE F1
APPLEBERRY RED a ORANGE F1
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 105.43 (?), 18.2.2024 10:47

Děkuji za odpověď. Na letošek už mám nachystáno Rose glossy blue, Indigo cherry drops si píšu na seznam na příští rok. A asi zkusím i tu Primabellu, když ji tady všichni tak chválíte. smiley  Ach jo, a to už jsem fakt nechtěla utrácet za nová semena laugh

S appleberry jste mě moc nepotěšila, očekávala jsem od ní víc. No uvidím, semínka už jsou doma. Dáša

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika