Kroucení listů u rajčat - proč?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 5.149 (?) 
31.5.2012 11:16

Já osobní zkušenost s tímto nemám žádnou, nikdy jsem nic podobného neměl. Herbicidy vůbec nepoužívám, sazenice pěstuji v substrátu (3 díly hlína ev kompost z mé zahrady- 1 díl universální substrát kupovaný). Sazenice ničím nehnojím. Na kompost házím všechno, co na zahradě vyroste, jen vytrvalé plevele pýr a svlačec pálím. K rajčatům při výsadbě dávám kompost, nasypu trochu dřevěného popela a kolem každé rostliny udělám kroužek ze superfosfátu. Pokud si v létě vzpomenu, tak někdy přidám do vody trochu ledku vápenatého. 

        Mtr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 173.18 (?), 31.5.2012 12:12

Vážení,

napadlo někoho také to, že to mohly způsobyt slabé mrazíky? Protože když si všimnete tak zasažen byl jen vršek rostliny.

Mám na mysli pouze případ zadavatele dotazu.

Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4478) - 38.136 (?), 31.5.2012 19:41

Což takhle virové napadení? Existuje proužkovitost, páskovitost a kapradinovitost. To mám z literatury, nevím, jak to vypadá ve skutečnosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 78.39 (?), 1.6.2012 9:39

Pokusně jsem letos předpěstovávala doma na vnitřním okenním parapetu a pak sázela do záhonu asi 15 rajčat různými způsoby. Podotýkám - všechna ze semínek, ve stejné, kvalitní a vyzkoušené zemině. Moje zkušenost je taková:
1. Rostliny, které jsem brzy (tj. konec dubna, začátek května) a hlavně za vhodného počasí (tj. ani moc chladno, ani příliš slunečno) po předchozím několikadenním pozvolném otužování (na venkovním okenním parapetu) vysadila ven, a pak před avizovanými květnovými mrazíky jsem je pro jistotu na několik dnů volně zabalila do netkané textilie, jsou nyní nejlepší a nejvitálnější. Bydlím ale v místě, kde šly teploty pod nulu jen max. o 1 stupeň.
2. Rostliny, se kterými jsem čekala s výsadbou až do poloviny května po "zmrzlých", jsou nyní mnohem méně vitální, ale hlavně - u některých, vysazených na méně chráněných místech (tj. na krajích záhonu, zastřešeného folií) jsou nové lístky pokroucené, dle mého názoru vlivem počasí, které bohužel těsně po výsadbě přišlo - tj celodenní slunce, vystřídané občas silným studeným větrem. Těm dříve vysazeným nevadilo ani slunce, ani studený vítr.
3. Nejhůř dopadly asi 2 - 3 rostliny, které jsem měla až cca do 20. 5. doma za oknem, kde měly celý den dostatek světla a asi 5 hodin dopoledne na ně svítilo sluníčko. Ač by jim podle mne toto světlé a slunečné prostředí mělo spíše svědčit, nové listy se najednou začaly kroutit až téměř do ruliček, a v podstatně doteď se z toho ani venku v polostínu nemohou vzpamatovat.
Podle mne tedy kroucení listů mladých neotužilých rostlin rajčat způsobuje především přemíra slunce, případně chladu a větru.
Herbicidy dnes vyráběné působí na zelené části rostlin, proto se nanášejí postřikem. Ty zbytky, které se dostanou do půdy, pokud jsou v přiměřeném množství, jsou pro rostliny neškodné.
S přehnojenou půdou kompostem či hnojem zkušenosti nemám, já kompost míchám se starší zeminou nebo ho zarývám do záhonu už na podzim, aby do jara dozrál a přiměřeně zvětral.
Dana.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 14.199 (?), 1.6.2012 10:39

Nevím, jestli trochu nemícháte deformace listů a vrcholků popsané v tomto vlákně a svinování dospělých listů. I o tom se tu už psalo. Jinak Váš příspěvek podle mne jen potvrzuje starou zásadu o otužování sadby.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 133.163 (?), 1.6.2012 11:51

Zajímavý názor, diskuse se nám pěkně rozvíjí, čím více poznatků tím lépe. Extremní rozdíly v počasí samozřejmě byly, ale ty byly např. i vloni, ale ke kroucení které zde popisuji docházelo již u přísady, tzn. že rostlinky byly jako ve "vatičce" a v teplíčku. 

Další poznatek je, že se kroutí i odebrané "vlky" které jsou zatím ve vodě a pouštějí kořínky. Mám takových pár a budu sledovat jejich reakci po přesazení do květináčů s kupovanou obyčejnou zeminou, kterou používám již nějaký rok. Jeden vlk, který je již ve volné půdě, má 15 cm, začíná kvést a   vypadá úplně jako zdravá rostlina.

Přikládám snímek papriky ve skleníku, která je na tom stále nejhůře. Vysadil jsem k ní další, stejné odrůdy, kterou jsem měl ještě v kelímku a uvidím. Tuto asi zlikviduji, spodní listy se narovnaly ale vypadá to stále špatně, mšicím to však nevadí. sad

V současné době jsem rozšířil na základě diskuse příčiny na dvě: na herbicidy a na "silný" kompost. Jenže herbicidy budou v kompostu nebo hnoji takže na nic asi nepřijdu. indecision


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 195.130 (?), 29.6.2015 11:38

Jen trošku zkušeností... Rajčata ven vysazuji podle počasí už tak v půlce dubna. Když hrozí mrazík - přikryji (netkanou text., igelitem, květináčem - prostě co je po ruce) a rostlinkám se daří. Letos jsem dosazovala pár sazeniček po zmrzlích a jsou pořád neduživá a mnoham horší než ty sázené brzo. Hnojila jsem koňským hnojem a listy se kroutily. Už je to ale v pořádku jen je zajímavé, že se to objevilo jej na několika rostlinách na jednom záhonu a na jiném ošetřeném stejně, není nic.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 164.243 (?), 1.7.2012 21:58

Ano, napadlo. Moje rajčata se začala kroutit po tom, co začátkem června namrzla. Do té doby jim nic nechybělo. Jana V.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 27.22 (?), 2.7.2012 19:32

Mě to dělají rajčata také. Velmi silné a zdravé rostliny,  zalévané vykvašeným ředěným slepičincem.  Myslím si,  že listy se kroutí, protože jsou "vysáté" nějakými oku těžko viditelnými škůdci. Pár oku viditelných černých mšic tam je,  ty to ale zřejmě nezpůsobily. Brzy ráno zkusím postřik.

Zkroucené listy průběžně odstraňuji, přikládám fotku, spodní patra mám bez listů. (stanik.hrdlicka@seznam.cz)

Z LT Vás zdraví St.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3241) - 5.149 (?), 2.7.2012 20:37

Abiotická porucha, která se projevuje svinováním listů směrem nahoru. Způsobeno nadměrným růstem (to je u vás dusík- slepičáky) a současně nadměrným vylamováním listů.

       Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika