Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 
přesný výraz

Pálení > Zakalená část pálenky

Stránky: 1, 2   

Zakalená část pálenky


host - xxx.xxx.119.228 (?)
30.10.2019 15:34
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

mám menší problém. Z pálenice jsem dovezl cca 30 litrů pálenky. Sám jsem si ji v pálenici stáčel z nerezového tanku. Stočil jsem to a dovezl domů. Stálo to asi měsíc a před týdnem jsem to šel stočit do celkem čtyř demižonů. Jeden v papírové krabici, jeden v koši a dva samostatně bez ničeho, které jsou od vína z PENNY marketu. Demižony jsem umístil do stodoly ke stěně.

Dnes jsem jsem přijel a nevěřil jsem vlastním očím. Pálenka ve dvou demižonech z PENNY je zakalená. Takový bílý zákal.

Nevíte někdo co to je, proč to udělalo a co s tím?

Může to být nějakým nekvalitním sklem?

Díky

Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   

Zakalená část pálenky


host - xxx.xxx.236.138 (?), 30.10.2019 18:18
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sklo je kvalitní, tam problém není. Doporučuji přendat pálenku do prostředí, kde je pokojová teplota, možná, že zákal zmizí. PŠ

Připojit reakci
   

Zakalená část pálenky


Laco430k (82) - xxx.xxx.90.48 (?), 30.10.2019 18:30
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tipnul bych si, že je to použitou vodou při ředění destilátu na konzumní (50-52% zpravidla) koncentraci alkoholu, což se projevilo v chladnějším prostředí.

Připojit reakci
      

Zakalená část pálenky


host - xxx.xxx.119.228 (?), 31.10.2019 6:56
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
A jde s tím něco udělat?
Připojit reakci
         

Zakalená část pálenky


Mimmo (2199) - xxx.xxx.255.74 (?), 31.10.2019 7:10
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Kdysi jsem zmrazil zakalenou pálenku a po rozmrazení byla čirá. Zakalila se mi po ředění.
Připojit reakci
         

Zakalená část pálenky


Laco430k (82) - xxx.xxx.236.43 (?), 31.10.2019 9:04
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrá rada dráhá - soudím, že ´jsou-li malé demižónky u země a neopletené, nekryté a na zemi, je v nich ve stodole o nějaký stupeň chladněji než desetilitrových chráněných. Podmínky stodoly a další okolnosti neznám, předpokládám, že demižonky byly vymyty důkladně a nezbyl tam třeba vinný kámen nebo cokoliv jiného. Asi bych to neřešil, konzumaci to nevadí a s vychlazováním před nabízením hostům bych byl opatrný. A jako prezent či revanš bych ji mimo úzkou rodinu nedával. (Příště bych si pohlídal ředění, nebo naředil až doma)

Nerad uvádím odkazy, pokud to na webu není zvykem, nicméně jsem právě vyhledal na tech-info.cz/palenka-upravy.html podstatné informace:  Ovocný destilát vytékající z chladiče destilačního přístroje je zpravidla úplně čirý, jelikož obsahuje vyšší množství alkoholu. Vysokoprocentní ovocné destiláty však obsahují látky, které jsou rozpustné v alkoholu, nikoliv však ve vodě. To má za následek, že při zředění destilátu vodou na sílu vhodnou pro konzum se tyto látky vyloučí a způsobí zákal pálenky. Užije-li se ke zředění pálenky destilované vody, nebo vody měkké, skládá se zákal jedině z látek vyloučených z destilátu; použije-li se však k tomuto cíli vody tvrdé, může být zákal způsoben též solemi z této vody vyloučenými, zvláště solemi vápenatými a hořečnatými.

Připojit reakci
            

Zakalená část pálenky


host - xxx.xxx.236.138 (?), 31.10.2019 17:53
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V zásadě máte pravdu, že by se koncentrované destiláty měly obecně ředit měkkou vodou, o tom je tady diskuse i na jiných vláknech. V opačném případě hrozí vysrážení příslušných karbonátů, ovšem ty snadno sedimentují a dají se odstranit filtrací. To se týká i lehce namodralých destilátů z měděných aparatur po malém přídavku roztoku jedlé sody (rozpouštět zastudena!), vzorec NaHCO3. Obávám se, že v tomto případě to bude složitějí, neboť se asi jedná o dlouhodobě usazené ovocné vosky, především v chladičí, ale i v přestupníku. Zde nezbývá, nežli obě tyto části aparatury zaplavit na 48 hodin 5% roztokem NaOH (0,5 kg NaOH do 9,5 l vody). Dále je třeba aparaturu důkladně promýt vodou, dále roztokem kys. citronové a opět vodou. Je třeba použít všechny dostupné ochranné pomůcky, protože vodné roztoky louhu jsou nebezpečné hlavně pro oči! slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
               

Zakalená část pálenky


host - xxx.xxx.33.10 (?), 31.10.2019 18:49
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

nevim co tu resite  v palenici kde vam vypali kvas   jabka, svestky a jine ovoce  a hned vam naredi palenku    na vas pozadavek naredi na urcite procento alkoholu tak se vam nikdy nezakali pokud si dovezete  vypaleny alkohol a po case nalijete vodu tak se asi určcite  zakaliu asi chemicka reakce uz se mi to stalo proto primo redim vpalenici

Připojit reakci
                  

Zakalená část pálenky


Dakota.F (28) - xxx.xxx.238.190 (?), 10.11.2019 16:16
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

I já ředím cirka měsíc po vypálení.Také se mi vždy při ředění zakalí. Do 10 minut se sama vyčistí a už je poté čirá. Lámu si stím hlavu už delší dobu.Poprvé, když se mi to stalo jsem se úplně zhrozil.Když jí naředím promýchám a postavím na stůl, tak je krásně vidět, jak se od spodu láhve směrem nahoru postupně čistí až je úplně čirá. 

Vyzkouším naředit ihned po vypálení co to udělá.Díky za typ.

Připojit reakci
                     

Zakalená část pálenky


Laco430k (82) - xxx.xxx.90.48 (?), 10.11.2019 21:28
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdysi jsme se tím zabývali (naší tvrdou a železitou studniční vodou ředit nemůžeme) a již mnoho let v palírně, kde obvykle pálíme používají k ředění ihned po vypálení známou neperlivou "Dobrá voda". Nikdy žádné problémy nebyly.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Proč?6.8.2020
Nakládání a vakuování masa na uzení20.7.2020
Maso jíž ze začátku černé16.7.2020
Nakládání a vakuování masa na uzení12.7.2020
Nakládání a vakuování masa na uzení11.7.2020
Nakládání a vakuování masa na uzení9.7.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020