V zásadě máte pravdu, že by se koncentrované destiláty měly obecně ředit měkkou vodou, o tom je tady diskuse i na jiných vláknech. V opačném případě hrozí vysrážení příslušných karbonátů, ovšem ty snadno sedimentují a dají se odstranit filtrací. To se týká i lehce namodralých destilátů z měděných aparatur po malém přídavku roztoku jedlé sody (rozpouštět zastudena!), vzorec NaHCO3. Obávám se, že v tomto případě to bude složitějí, neboť se asi jedná o dlouhodobě usazené ovocné vosky, především v chladičí, ale i v přestupníku. Zde nezbývá, nežli obě tyto části aparatury zaplavit na 48 hodin 5% roztokem NaOH (0,5 kg NaOH do 9,5 l vody). Dále je třeba aparaturu důkladně promýt vodou, dále roztokem kys. citronové a opět vodou. Je třeba použít všechny dostupné ochranné pomůcky, protože vodné roztoky louhu jsou nebezpečné hlavně pro oči! slosar-petr@seznam.cz