|
Zakalená část pálenky
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 119.228 (?), 30.10.2019 15:34, zobrazeno: 9996x
Dobrý den,
mám menší problém. Z pálenice jsem dovezl cca 30 litrů pálenky. Sám jsem si ji v pálenici stáčel z nerezového tanku. Stočil jsem to a dovezl domů. Stálo to asi měsíc a před týdnem jsem to šel stočit do celkem čtyř demižonů. Jeden v papírové krabici, jeden v koši a dva samostatně bez ničeho, které jsou od vína z PENNY marketu. Demižony jsem umístil do stodoly ke stěně.
Dnes jsem jsem přijel a nevěřil jsem vlastním očím. Pálenka ve dvou demižonech z PENNY je zakalená. Takový bílý zákal.
Nevíte někdo co to je, proč to udělalo a co s tím?
Může to být nějakým nekvalitním sklem?
Díky
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Laco430k - Bronzový Zahrádkář (82) - 236.43 (?), 31.10.2019 9:04
Dobrá rada dráhá - soudím, že ´jsou-li malé demižónky u země a neopletené, nekryté a na zemi, je v nich ve stodole o nějaký stupeň chladněji než desetilitrových chráněných. Podmínky stodoly a další okolnosti neznám, předpokládám, že demižonky byly vymyty důkladně a nezbyl tam třeba vinný kámen nebo cokoliv jiného. Asi bych to neřešil, konzumaci to nevadí a s vychlazováním před nabízením hostům bych byl opatrný. A jako prezent či revanš bych ji mimo úzkou rodinu nedával. (Příště bych si pohlídal ředění, nebo naředil až doma)
Nerad uvádím odkazy, pokud to na webu není zvykem, nicméně jsem právě vyhledal na tech-info.cz/palenka-upravy.html podstatné informace: Ovocný destilát vytékající z chladiče destilačního přístroje je zpravidla úplně čirý, jelikož obsahuje vyšší množství alkoholu. Vysokoprocentní ovocné destiláty však obsahují látky, které jsou rozpustné v alkoholu, nikoliv však ve vodě. To má za následek, že při zředění destilátu vodou na sílu vhodnou pro konzum se tyto látky vyloučí a způsobí zákal pálenky. Užije-li se ke zředění pálenky destilované vody, nebo vody měkké, skládá se zákal jedině z látek vyloučených z destilátu; použije-li se však k tomuto cíli vody tvrdé, může být zákal způsoben též solemi z této vody vyloučenými, zvláště solemi vápenatými a hořečnatými.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 31.10.2019 17:53
V zásadě máte pravdu, že by se koncentrované destiláty měly obecně ředit měkkou vodou, o tom je tady diskuse i na jiných vláknech. V opačném případě hrozí vysrážení příslušných karbonátů, ovšem ty snadno sedimentují a dají se odstranit filtrací. To se týká i lehce namodralých destilátů z měděných aparatur po malém přídavku roztoku jedlé sody (rozpouštět zastudena!), vzorec NaHCO3. Obávám se, že v tomto případě to bude složitějí, neboť se asi jedná o dlouhodobě usazené ovocné vosky, především v chladičí, ale i v přestupníku. Zde nezbývá, nežli obě tyto části aparatury zaplavit na 48 hodin 5% roztokem NaOH (0,5 kg NaOH do 9,5 l vody). Dále je třeba aparaturu důkladně promýt vodou, dále roztokem kys. citronové a opět vodou. Je třeba použít všechny dostupné ochranné pomůcky, protože vodné roztoky louhu jsou nebezpečné hlavně pro oči! slosar-petr@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 33.10 (?), 31.10.2019 18:49
nevim co tu resite v palenici kde vam vypali kvas jabka, svestky a jine ovoce a hned vam naredi palenku na vas pozadavek naredi na urcite procento alkoholu tak se vam nikdy nezakali pokud si dovezete vypaleny alkohol a po case nalijete vodu tak se asi určcite zakaliu asi chemicka reakce uz se mi to stalo proto primo redim vpalenici
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Dakota.F - (29) - 238.190 (?), 10.11.2019 16:16
I já ředím cirka měsíc po vypálení.Také se mi vždy při ředění zakalí. Do 10 minut se sama vyčistí a už je poté čirá. Lámu si stím hlavu už delší dobu.Poprvé, když se mi to stalo jsem se úplně zhrozil.Když jí naředím promýchám a postavím na stůl, tak je krásně vidět, jak se od spodu láhve směrem nahoru postupně čistí až je úplně čirá.
Vyzkouším naředit ihned po vypálení co to udělá.Díky za typ.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
9 rychle rostoucích stálezelených stromů
Stálezelené stromy vytvářejí na zahradách krásné přírodní ohraničení, které lze použít místo tradičn...
Návod, jak na odplevelování při péči o trávník
Odplevelování trávníku je důležitý proces, který udržuje vaši krajinu zdravou. Když se na trávníku n...
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
|
|
|
|