Když už je v názvu vlákna ta výtěžnost...
Vykládali mi dva kamarádi, jak zakládali kvas, meruňky sbírali společně, hlídal a dochucoval to jeden z nich, podrobnosti neznám. Pak si každý svoji polovinu odvezl a nechal vypálit jinde. Zarazila mě právě ta výtěžnost. Kolik bylo celkem kvasu, to nevím, ale jeden (po doředění) vypálil 15 a druhý 24 litrů padesátky (paradoxně víc ten, co kvas nehlídal). Každá palírna měla jiný typ kotle, zdráhám se ale uvěřit, že by technologie destilace mohla způsobit tak velký rozdíl ve výtěžnosti.
Něco podobného jsem zažil před měsícem. Soused pálil třešně ze svého stromu - 90 litrů kvasu. Nateklo mu o 3,5 litrů víc než před rokem v jiné palírně. Pravda, třešně nemusejí být každý rok stejné, ale přece...
Setkal jste se někdo s něčím takovým?