|
Uskladnění slivovice v dub. sudu
|
|
|
|
host - 228.138 (?) 9.9.2009 21:50
Souhlasím s tím, že je dobrá a méně dobrá slivovice. Kvas jde zkazit velice rychle. Hodně cukru, přimícháním jiných ovocných plodů nebo špatným pálením. Někdy se divím co jsou lidi ochotni vypít. Co se týká toho sudu. V roce 1997 byla jako každých sedm let velice dobrá úroda (něco kolem 3,5t) takže se s tím dalo experimentovat. Náhodou jsem na jarmarku zakoupil 10l dubový sud a nalil do něj slivovici. Tento sud jsem měl umístěn v domě na chodbě a byl pevně uzavřen a vstupy zality voskem. Po třech letech mě žena nadávala, že to akorát drží prach ať sud přenesu. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že sud který byl naplněn po okraj teď šplouchá. Otevřel jsem ho a obsah vylil do demižonu.Stav byl takový, že z demižonu jsem vylil pouhých 8,5l slivovice, která byla zabarvená do hněda.Nejvíce zajímavé, ale bylo to, že slivovice původně vypálená na 50,5% měla nyní 69% a při míchání vyvolávala pocit větší hustoty. Nalil jsem do sudu opět novou slivovici a umístil v domě. Ke vší smůle do místnosti, která byla vytápěná.Takže když jsem po dvou a půl letech sud přenášel zjistil jsem, že je lehký a po otevření i prázdný. Při čichnutí k otvoru sudu jsem zjistil velkou koncentraci výparů alkoholu. Vlastně mě to málem porazilo. Došel jsem k závěru, že teplem docházelo k vysušování dřeva a následnému nasakování slivovice ze vnitř. Opět jsem nalil plnou a umístil jsem ji do chladného sklepa kde zraje již pět let. A je stále plná.Má rada: pokud nemáte větší množství slivovice je škoda jí kazit uložením do sudu, sklo je na to nejlepší.Pokud k tomu ale dospějete tak uložit v chladu řádně uzavřenou a počítat s tím, že se zabarví. Že by byla lahodnější je pověra. Jsem z okolí Vizovic a něco jsem již vypálil, tak doufám, že moje osobní zkušenost přispěje ostatním ke kvalitě našeho Valašského zlata. PM
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 19.114 (?), 4.9.2009 14:10
Pokud jde jen o chuť a není vyžadováno i estetické hledisko, je možno sud s jehož původem si nejsem jist nahradit dubovými špalíky nebo chipsy, které se mohou vložit do jakékoliv nádoby. Tam už kvalitu dřeva ohlidáte!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.6 (?), 1.9.2009 22:37
Vínovice ať již z vína či matolin do sudu patří. Po bílém vínu je to ideál, ale sířením by se vínovice asi pokazila. Já mám vínovici v sudu novém bez síření 4roky a stále zraje k lepšímu. Při plnění do sudu byla ředěna na 48% a stále získává nakvalitě (i když zdatně upíjím) a poslední zbytek bych chtěl archivovat. Kvalitní švestku (nebo jinou jakostní pálenku) ovšem takto upravit by byla ale hloupost!!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 228.138 (?), 9.9.2009 21:50
Souhlasím s tím, že je dobrá a méně dobrá slivovice. Kvas jde zkazit velice rychle. Hodně cukru, přimícháním jiných ovocných plodů nebo špatným pálením. Někdy se divím co jsou lidi ochotni vypít. Co se týká toho sudu. V roce 1997 byla jako každých sedm let velice dobrá úroda (něco kolem 3,5t) takže se s tím dalo experimentovat. Náhodou jsem na jarmarku zakoupil 10l dubový sud a nalil do něj slivovici. Tento sud jsem měl umístěn v domě na chodbě a byl pevně uzavřen a vstupy zality voskem. Po třech letech mě žena nadávala, že to akorát drží prach ať sud přenesu. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že sud který byl naplněn po okraj teď šplouchá. Otevřel jsem ho a obsah vylil do demižonu.Stav byl takový, že z demižonu jsem vylil pouhých 8,5l slivovice, která byla zabarvená do hněda.Nejvíce zajímavé, ale bylo to, že slivovice původně vypálená na 50,5% měla nyní 69% a při míchání vyvolávala pocit větší hustoty. Nalil jsem do sudu opět novou slivovici a umístil v domě. Ke vší smůle do místnosti, která byla vytápěná.Takže když jsem po dvou a půl letech sud přenášel zjistil jsem, že je lehký a po otevření i prázdný. Při čichnutí k otvoru sudu jsem zjistil velkou koncentraci výparů alkoholu. Vlastně mě to málem porazilo. Došel jsem k závěru, že teplem docházelo k vysušování dřeva a následnému nasakování slivovice ze vnitř. Opět jsem nalil plnou a umístil jsem ji do chladného sklepa kde zraje již pět let. A je stále plná.Má rada: pokud nemáte větší množství slivovice je škoda jí kazit uložením do sudu, sklo je na to nejlepší.Pokud k tomu ale dospějete tak uložit v chladu řádně uzavřenou a počítat s tím, že se zabarví. Že by byla lahodnější je pověra. Jsem z okolí Vizovic a něco jsem již vypálil, tak doufám, že moje osobní zkušenost přispěje ostatním ke kvalitě našeho Valašského zlata. PM
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 228.138 (?), 9.9.2009 21:59
Pro upřesnění ještě dodávám, že celou dobu jsem psal o švestkovém kvasu a švestkové slivovici. Uvádět vinný, jablečný, meruňkový nebo co já vím destilát jako slivovici je zhovadilost a hrubá neznalost a taková osoba by doopravdy měla zústat pouze u nákupu a nepouštět se do výroby.Bez urážky.PM
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|