Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Ukončení destilace + ředění

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.195.41 (?)
10.12.2018 12:12, počet návštěv: 3813
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsem úplnej začátečník a chtěl bych se zeptat na dvě věci.

1. Kdy mám ukončit destilaci? Když začínám pálit, teče mně třeba 85% pálenka a chtěl bych vědět na kolik procentech mám končit.

2. Na kolik % pak výslednou slivovici naředit.

Díky za rady!

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.146.154 (?)
28.12.2018 15:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
1. Kolem 20% 2. 47-51% max 47% se bere za velmi jemnou Více než 51% zbytečně ostra
Připojit reakci
      

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.49.31 (?)
28.12.2018 18:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kolem 20% se ukončuje jímání lutru při 1D.
V žádném případě ne při 2D, při finální destilaci!!!

xxx.xxx.146.154 (?): nepište nesmysly!!!

*

(Jímaní jádra se určuje podle povahy aktuálně vytékajícího destilátu. Nějaké teploty nebo procenta jsou jen velmi orientační údaje a nelze se jimi řídit! Vždy hlavně chuti. Někdy je ten "bod zlomu" už 60%, většinou kolem 50%, ale někdy třeba i 40% se ještě dá. Domácí paliči, pokud si nejsou jisti tyto frakce jímají zvlášť a až třeba časem, s čistou hlavou a chuti se rozhodnou co s nimi).

Rafael.

Připojit reakci
         

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.155.47 (?)
30.12.2018 2:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jestli správně vidím, otázka byla: kdy přestat pálit. Pokud by přestal na vámi uváděných 60%,musel by dost ředit, a to je dost zbytečné.
Připojit reakci
            

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.49.31 (?)
30.12.2018 8:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že jsem napsal dost jasně, že nějaká procenta nebo teploty jsou jen hrubě orientační údaje!
A že je třeba se řídit chuti zrovna vytékajícího destilátu!!!
*
Ještě k těm 60% : Pokud je nekvalitní kvas a vytékající destilát už nechutný,  určitě je lepší skončit destilaci a jádro zředit raději vodou než smrdutým a nechutným pozadkem.

Rafael.

Připojit reakci
   

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.88.35 (?)
28.12.2018 20:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
1d. většinou tahnu do 10%. Ale stejně to neměřím. Používám metodu kdy naberu na trošičku na lžičku, naleji na víko kolony které je teplé a zkusilm zapálit. Když přestane hořet tak ukončuji 1.d.
Připojit reakci
      

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.49.31 (?)
28.12.2018 21:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

1D je celkem nepodstatná, u ní mimo přeběhnutí pěny, ucpání přestupníku, připálení tuhých části ve vařáku není co zkazit.
V principu jde vlastně jen o oddělení tekuté části kvasu od tuhé a její částečné zkoncentrování.

Rafael.

Připojit reakci
      

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.88.35 (?)
29.12.2018 15:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
A u 2.d. ze 100l vařáku odeberu prvni jeden 0.5l bokem. Potom druhý 0.5l ten si nechám pro jistotu kdybych to moc zředil. A konec dotáhnu podle chuti. Toť vše. V podstatě máte pravdu. Jde jen o odělení lutru z kvasu :). Zase tolik zkušeností nemám. Ale člověk se tuto tradici u nás na Slovácku učí celý život.
Připojit reakci
         

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.236.138 (?)
30.12.2018 20:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Objem vařáku není úplně zajímavá info. Doporučuji odebrat 1 - 1,5% úkapů objemu z nasazaného lutru, u jablečného či calvadosu 2% v průběhu 20 min. při mnimálním příkonu energie do vařáku. A konec podle chuti, souhlasím. PŠ

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Domácí ořechovice11124.6.2019197440
Kvas z mandarinek1923.6.20191885
Zapach dymu623.6.20191411
Z ceho udelat visnovku1322.6.20191109
borovička717.6.201919950
Slivovice jak poznat archív109.6.20199821
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201927085
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191256
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201934865
Pálenka z mladých smrčků230.5.2019885
Turbo kvasnice3519.5.20198007
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921325
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201930168
Pálenka zo sorbitolu61.5.2019975
Škrábavost pálenky4727.4.201960751
Archivace slivovice427.4.2019800
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019692
destilační přístroj104915.4.20191428790
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201948783
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191718
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191872
Aroma slivovice364.4.201910738
Palenka z datli?92.4.20196140
Ochutnávka Radimov623.3.20191835
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194619
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019908
Parciální fermentace518.3.20191181
Ananasový kvas214.3.2019839
Kvas z mirabelek2011.3.201913406
Kvasenie a palenie manga710.3.20191280
Dřinka - použití229.3.201930228
Destilace - základní dotazy497.3.201915593
Test na metanol8025.2.201989105
3D pálení2323.2.20194458
Koupě automatické pálenice 11021.2.201939003
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201917178
Posudzovanie ovocného kvasu617.2.20191812
Odpeckovač317.2.20191037
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192658
Kvas přes zimu1012.2.20192720
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Proč mi nechytají víčka?15.6.2019
Litinový hrnec15.6.2019
Elektrická udírna z Mountfield14.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů