Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Ukončení destilace + ředění

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.195.41 (?)
10.12.2018 12:12, počet návštěv: 3375
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsem úplnej začátečník a chtěl bych se zeptat na dvě věci.

1. Kdy mám ukončit destilaci? Když začínám pálit, teče mně třeba 85% pálenka a chtěl bych vědět na kolik procentech mám končit.

2. Na kolik % pak výslednou slivovici naředit.

Díky za rady!

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.146.154 (?)
28.12.2018 15:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
1. Kolem 20% 2. 47-51% max 47% se bere za velmi jemnou Více než 51% zbytečně ostra
Připojit reakci
      

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.49.31 (?)
28.12.2018 18:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kolem 20% se ukončuje jímání lutru při 1D.
V žádném případě ne při 2D, při finální destilaci!!!

xxx.xxx.146.154 (?): nepište nesmysly!!!

*

(Jímaní jádra se určuje podle povahy aktuálně vytékajícího destilátu. Nějaké teploty nebo procenta jsou jen velmi orientační údaje a nelze se jimi řídit! Vždy hlavně chuti. Někdy je ten "bod zlomu" už 60%, většinou kolem 50%, ale někdy třeba i 40% se ještě dá. Domácí paliči, pokud si nejsou jisti tyto frakce jímají zvlášť a až třeba časem, s čistou hlavou a chuti se rozhodnou co s nimi).

Rafael.

Připojit reakci
         

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.155.47 (?)
30.12.2018 2:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jestli správně vidím, otázka byla: kdy přestat pálit. Pokud by přestal na vámi uváděných 60%,musel by dost ředit, a to je dost zbytečné.
Připojit reakci
            

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.49.31 (?)
30.12.2018 8:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že jsem napsal dost jasně, že nějaká procenta nebo teploty jsou jen hrubě orientační údaje!
A že je třeba se řídit chuti zrovna vytékajícího destilátu!!!
*
Ještě k těm 60% : Pokud je nekvalitní kvas a vytékající destilát už nechutný,  určitě je lepší skončit destilaci a jádro zředit raději vodou než smrdutým a nechutným pozadkem.

Rafael.

Připojit reakci
   

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.88.35 (?)
28.12.2018 20:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
1d. většinou tahnu do 10%. Ale stejně to neměřím. Používám metodu kdy naberu na trošičku na lžičku, naleji na víko kolony které je teplé a zkusilm zapálit. Když přestane hořet tak ukončuji 1.d.
Připojit reakci
      

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.49.31 (?)
28.12.2018 21:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

1D je celkem nepodstatná, u ní mimo přeběhnutí pěny, ucpání přestupníku, připálení tuhých části ve vařáku není co zkazit.
V principu jde vlastně jen o oddělení tekuté části kvasu od tuhé a její částečné zkoncentrování.

Rafael.

Připojit reakci
      

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.88.35 (?)
29.12.2018 15:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
A u 2.d. ze 100l vařáku odeberu prvni jeden 0.5l bokem. Potom druhý 0.5l ten si nechám pro jistotu kdybych to moc zředil. A konec dotáhnu podle chuti. Toť vše. V podstatě máte pravdu. Jde jen o odělení lutru z kvasu :). Zase tolik zkušeností nemám. Ale člověk se tuto tradici u nás na Slovácku učí celý život.
Připojit reakci
         

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.236.138 (?)
30.12.2018 20:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Objem vařáku není úplně zajímavá info. Doporučuji odebrat 1 - 1,5% úkapů objemu z nasazaného lutru, u jablečného či calvadosu 2% v průběhu 20 min. při mnimálním příkonu energie do vařáku. A konec podle chuti, souhlasím. PŠ

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ochutnávka Radimov623.3.20191156
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5123.3.201926198
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20193740
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019485
Parciální fermentace518.3.2019755
Ananasový kvas214.3.2019385
Kvas z mirabelek2011.3.201912117
Kvasenie a palenie manga710.3.2019790
Dřinka - použití229.3.201929011
Destilace - základní dotazy497.3.201913215
Test na metanol8025.2.201985455
3D pálení2323.2.20193381
Turbo kvasnice3423.2.20196157
Palenka z datli?623.2.20195325
Koupě automatické pálenice 11021.2.201933902
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201914742
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191361
Odpeckovač317.2.2019582
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191872
Kvas přes zimu1012.2.20192068
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201918647
Kvasná zátka1611.2.201911220
Pálenka z melasy207.2.20192524
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019924
Škrábavost pálenky464.2.201957460
Aroma slivovice352.2.20198743
Destilát z piva a vína121.2.201912799
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019103034
Ředění slivovice629.1.20195636
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198695
Cukr626.1.20191522
Umístění palírny3918.1.20195680
Chut po siře318.1.2019699
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192377
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191208
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019605
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201918555
Automaticka palirna ovoce 28.1.20191153
Síření sudů25.1.2019609
Pálenka z dýně584.1.201951359
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře18.3.2019
Uzení masa studeným kouřem18.3.2019
Dehtování18.3.2019
Dehtování16.3.2019
Jake drevo15.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů