Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Ukončení destilace + ředění

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.195.41 (?)
10.12.2018 12:12, počet návštěv: 2439
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsem úplnej začátečník a chtěl bych se zeptat na dvě věci.

1. Kdy mám ukončit destilaci? Když začínám pálit, teče mně třeba 85% pálenka a chtěl bych vědět na kolik procentech mám končit.

2. Na kolik % pak výslednou slivovici naředit.

Díky za rady!

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.146.154 (?)
28.12.2018 15:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
1. Kolem 20% 2. 47-51% max 47% se bere za velmi jemnou Více než 51% zbytečně ostra
Připojit reakci
      

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.49.31 (?)
28.12.2018 18:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kolem 20% se ukončuje jímání lutru při 1D.
V žádném případě ne při 2D, při finální destilaci!!!

xxx.xxx.146.154 (?): nepište nesmysly!!!

*

(Jímaní jádra se určuje podle povahy aktuálně vytékajícího destilátu. Nějaké teploty nebo procenta jsou jen velmi orientační údaje a nelze se jimi řídit! Vždy hlavně chuti. Někdy je ten "bod zlomu" už 60%, většinou kolem 50%, ale někdy třeba i 40% se ještě dá. Domácí paliči, pokud si nejsou jisti tyto frakce jímají zvlášť a až třeba časem, s čistou hlavou a chuti se rozhodnou co s nimi).

Rafael.

Připojit reakci
         

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.155.47 (?)
30.12.2018 2:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jestli správně vidím, otázka byla: kdy přestat pálit. Pokud by přestal na vámi uváděných 60%,musel by dost ředit, a to je dost zbytečné.
Připojit reakci
            

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.49.31 (?)
30.12.2018 8:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že jsem napsal dost jasně, že nějaká procenta nebo teploty jsou jen hrubě orientační údaje!
A že je třeba se řídit chuti zrovna vytékajícího destilátu!!!
*
Ještě k těm 60% : Pokud je nekvalitní kvas a vytékající destilát už nechutný,  určitě je lepší skončit destilaci a jádro zředit raději vodou než smrdutým a nechutným pozadkem.

Rafael.

Připojit reakci
   

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.88.35 (?)
28.12.2018 20:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
1d. většinou tahnu do 10%. Ale stejně to neměřím. Používám metodu kdy naberu na trošičku na lžičku, naleji na víko kolony které je teplé a zkusilm zapálit. Když přestane hořet tak ukončuji 1.d.
Připojit reakci
      

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.49.31 (?)
28.12.2018 21:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

1D je celkem nepodstatná, u ní mimo přeběhnutí pěny, ucpání přestupníku, připálení tuhých části ve vařáku není co zkazit.
V principu jde vlastně jen o oddělení tekuté části kvasu od tuhé a její částečné zkoncentrování.

Rafael.

Připojit reakci
      

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.88.35 (?)
29.12.2018 15:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
A u 2.d. ze 100l vařáku odeberu prvni jeden 0.5l bokem. Potom druhý 0.5l ten si nechám pro jistotu kdybych to moc zředil. A konec dotáhnu podle chuti. Toť vše. V podstatě máte pravdu. Jde jen o odělení lutru z kvasu :). Zase tolik zkušeností nemám. Ale člověk se tuto tradici u nás na Slovácku učí celý život.
Připojit reakci
         

Ukončení destilace + ředění


host - xxx.xxx.236.138 (?)
30.12.2018 20:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Objem vařáku není úplně zajímavá info. Doporučuji odebrat 1 - 1,5% úkapů objemu z nasazaného lutru, u jablečného či calvadosu 2% v průběhu 20 min. při mnimálním příkonu energie do vařáku. A konec podle chuti, souhlasím. PŠ

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Škrábavost pálenky4119.1.201952690
Umístění palírny3918.1.20194125
Jablkovy kvas meranie cukru6218.1.201911025
Chut po siře318.1.2019329
Jblkový kvas (druhák)918.1.20191711
3D pálení215.1.2019660
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.2019828
Destilace - základní dotazy4811.1.201910617
Pálenka z melasy1611.1.20191419
Aroma slivovice3411.1.20196265
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019268
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201917036
Test na metanol578.1.201977902
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019609
Kvas přes zimu36.1.2019709
Síření sudů25.1.2019327
Kolko odobrat metylalkoholu655.1.201998337
Pálenka z dýně584.1.201949601
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20194734
Koupě automatické pálenice 1042.1.201928375
Slivovice vs. calvados2281.1.2019337626
Cukr51.1.2019748
Cukr nebo med?151.1.20192743
Ukončení destilace + ředění930.12.20182440
Stojanek na cedění kvasu 1430.12.20182301
Zapach dymu429.12.2018710
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201822312
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20184841
Kotel na pálení destilátu621.12.20183578
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2219.12.201844822
Pálenka z moštu4319.12.201814595
Uchování opakování kvašení turbokvasnic2116.12.20182560
Zápach pálenky816.12.20181527
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20183481
Mišpule610.12.20187722
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20189925
Turbo kvasnice328.12.20184760
Ananasovice, pomerančovice164.12.201812617
Domácí pálenice174.12.20186727
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20181906
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Šunka bez rychlosolí21.1.2019
Uzení masa20.1.2019
Uzení masa20.1.2019
Uzení masa19.1.2019
Uzení masa19.1.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů