Ukončení destilace + ředění



host - 146.154 (?)
28.12.2018 15:24
1. Kolem 20% 2. 47-51% max 47% se bere za velmi jemnou Více než 51% zbytečně ostra
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
host - 195.41 (?), 10.12.2018 12:12, zobrazeno: 7147x

Jsem úplnej začátečník a chtěl bych se zeptat na dvě věci.

1. Kdy mám ukončit destilaci? Když začínám pálit, teče mně třeba 85% pálenka a chtěl bych vědět na kolik procentech mám končit.

2. Na kolik % pak výslednou slivovici naředit.

Díky za rady!

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 146.154 (?), 28.12.2018 15:24
1. Kolem 20% 2. 47-51% max 47% se bere za velmi jemnou Více než 51% zbytečně ostra
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 49.31 (?), 28.12.2018 18:15

Kolem 20% se ukončuje jímání lutru při 1D.
V žádném případě ne při 2D, při finální destilaci!!!

xxx.xxx.146.154 (?): nepište nesmysly!!!

*

(Jímaní jádra se určuje podle povahy aktuálně vytékajícího destilátu. Nějaké teploty nebo procenta jsou jen velmi orientační údaje a nelze se jimi řídit! Vždy hlavně chuti. Někdy je ten "bod zlomu" už 60%, většinou kolem 50%, ale někdy třeba i 40% se ještě dá. Domácí paliči, pokud si nejsou jisti tyto frakce jímají zvlášť a až třeba časem, s čistou hlavou a chuti se rozhodnou co s nimi).

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 155.47 (?), 30.12.2018 2:15
Jestli správně vidím, otázka byla: kdy přestat pálit. Pokud by přestal na vámi uváděných 60%,musel by dost ředit, a to je dost zbytečné.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 49.31 (?), 30.12.2018 8:31

Myslím, že jsem napsal dost jasně, že nějaká procenta nebo teploty jsou jen hrubě orientační údaje!
A že je třeba se řídit chuti zrovna vytékajícího destilátu!!!
*
Ještě k těm 60% : Pokud je nekvalitní kvas a vytékající destilát už nechutný,  určitě je lepší skončit destilaci a jádro zředit raději vodou než smrdutým a nechutným pozadkem.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 88.35 (?), 28.12.2018 20:30
1d. většinou tahnu do 10%. Ale stejně to neměřím. Používám metodu kdy naberu na trošičku na lžičku, naleji na víko kolony které je teplé a zkusilm zapálit. Když přestane hořet tak ukončuji 1.d.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 49.31 (?), 28.12.2018 21:03

1D je celkem nepodstatná, u ní mimo přeběhnutí pěny, ucpání přestupníku, připálení tuhých části ve vařáku není co zkazit.
V principu jde vlastně jen o oddělení tekuté části kvasu od tuhé a její částečné zkoncentrování.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 88.35 (?), 29.12.2018 15:28
A u 2.d. ze 100l vařáku odeberu prvni jeden 0.5l bokem. Potom druhý 0.5l ten si nechám pro jistotu kdybych to moc zředil. A konec dotáhnu podle chuti. Toť vše. V podstatě máte pravdu. Jde jen o odělení lutru z kvasu :). Zase tolik zkušeností nemám. Ale člověk se tuto tradici u nás na Slovácku učí celý život.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 236.138 (?), 30.12.2018 20:25

Objem vařáku není úplně zajímavá info. Doporučuji odebrat 1 - 1,5% úkapů objemu z nasazaného lutru, u jablečného či calvadosu 2% v průběhu 20 min. při mnimálním příkonu energie do vařáku. A konec podle chuti, souhlasím. PŠ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika