Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek

Stránky: 1, 2   

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


j3david (166) - xxx.xxx.51.179 (?)
25.10.2015 9:23, počet návštěv: 21429
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

chtěl bych se podělit o zajímavý poznatek ohledně stárnutí slivovice. Tu pálím "napůl" se sousedem - tedy ze stejných trnek, stejného kvasu. Letní švestky - Katinka. Vypálíme, rozdělíme se. Já nechám svůj podíl ve sklepě asi tak týden odvětrat v 30 l demižonech. Ty poté zavřu a slivovici takto skladuju. Sklep mám suchý, relativně teplý (10 - 12 st.C). Kromě slivovice zde skladovány také jablka (vysychají, dlouho nevydrží, ale v době větrání slivovice jsou přítomny), kysané zelí v bečce a brambory na zimu. Soused svůj podíl stočí do menších lahví, tyto nechá taky nějakou dobu otevřené k odvětrání - u sebe ve sklepě samozřejmě. No a co se stane. Asi tak po roce moje slivovice v demižonech mírně zežloutne, jeho slivovice zůstane "bílá". Chuťově bych řekl že ta moje je malinko lepší. Když ji skladuji delší dobu, nažloutlý odstín se prohlubuje až do stavu téměř jako světlé bílé víno (no - možná přeháním), po ca 4 letech se to "ustálí". Ve štamprli tento nažloutlý odstín skoro vidět není, v lahvi ano. Sousedova do tohoto stavu nedojde.  Závěr pro mne - asi je lepší skladovat ve větších nádobách. A že by svým dílem přispěl i etylen které "vylučují" jablka?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.45.252 (?)
25.10.2015 9:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud ředíte vy a soused slivovici odděleně, každý zvláště, různou vodou (nemusí být nutně destilovaná) a na různá procenta, může to být i tímto. Další důvod může být, že sklep jak píšete je relativně teplý a z každé pálenky(s vyšší teplotou více)se v průběhu dlouhého času odpařuje zejména etanol a u některých pálenek i výrazně mizí vonné a chutové složky (merunka, broskev atd) a tento etanol-líh se odpařuje i přes zejména korek a i šroubové závěry. Takže dochází k úbytku % etanolu obsaženého v pálence až pod 50% obashu etanolu a tím možném částečném vysrážení mikroskopických částic, do té doby rozpuštěných ve vysokoprocentní pálence... Vliv skladování jablek, brambor se nepojeví, to by musel býti demižon otevřený pořád a ještě z nižší hladinou, aby přes jejií velkou plochu příjmal pachy, teoreticky.

Připojit reakci
      

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


j3david (166) - xxx.xxx.51.179 (?)
25.10.2015 10:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To jsem zapoměl uvést - ředíme společně, voda je měkká z osvědčeného pramene v lese. Nekalí. Špunty na demižonech mám jak korkové, tak na některých i plastové šroubovací. Nesledoval jsem to jestli to má vliv na zežloutnutí, ale prozkoumám to.  Je fakt, že soused ty lahve zavírá šroubovacími vršky. Tak to by snad mohl být důvod. Jablka a brambory z mé slivovice opravdu citit nejsou.

Připojit reakci
         

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.229.27 (?)
25.10.2015 11:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Taky se mi něco podobného stalo. A bylo to způsobeno demižony. I když to nebylo vidět,  tak po důkladném vymytí jsem zjistil, že v nich byl nějaký povlak. A to jsem v nich skladoval jen čiré destiláty...

Rafael.

Připojit reakci
            

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.210.232 (?)
4.11.2015 14:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.

Nedá mi reagovat. Spousta lidí nosí slivovici ke koštu, která má nažloutlou barvu s tím, že je to slivovice stará pět, deset, patnáct let. Celou dobu skladovaná v demižonu.

Já tvrdím, že tuto barvu nemůže přirozeně získat, že je špinavý demižon, nadrobený korek, byla v tom trnka, kterou nedávno vytáhli.

Zajímám se o whisky a rumy a u těchto destilátů se udává, že barva je vždy získaná zráním ve dřevu. Ve skle, nedejbože uzavřená vzduchotěsně nemůže slivovice nikdy sama od sebe tmavnout, zrát, atd.

Připojit reakci
               

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


hugovotr (517) - xxx.xxx.73.1 (?)
5.11.2015 12:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ja mam ve skle nektere koralky vice jak 10 let a vsechny jsou jak po vypaleni cire...

Připojit reakci
                  

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.17.210 (?)
5.11.2015 13:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pocul som ze niektore s vekom rosolovateju. Je to pravda?

Připojit reakci
               

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


j3david (166) - xxx.xxx.100.238 (?)
5.11.2015 13:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takže ještě jednou. Demižovy jak byly koupeny, tak byly použity pouze a jenom na skladování slivovice. V daném případě už opakovaně. Při předchozích skladovaných dávkách se slivovice nezabarvila, až v posledních čtyřech letech když kvas byl "vyroben" z letních švestek "Katinka". Že by to bylo touto odrůdou? Nadrobený korek - no budiž, možná nějaký ten drobeček... ale ve všech třech demižonech? A v demižonech se šroubovacím plastovým uzávěrem? Psal jsem taky že sousedovi v litrových lahvích to nežloutne. Dodatečným průzkumem zjištěno že ano, akorát v menším množství to není tak patrné.

Pokud jde o zabarvení - není to zdaleka tak intenzivní jako u whisky, rumu nebo koňaku.

Tipnul bych si to na nějakou reakci minoritních složek která pomalu dobíhá po destilaci (polymeraci, esterifikaci). Tedy mám na mysli právě složek které obsahují "letní pološvestky".

Připojit reakci
                  

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.137.72 (?)
5.11.2015 14:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky jsem demižony používal opakovaně, delší dobu, jen na čiré destiláty a před novou várkou jsem je jen několikrát propláchl vodou.

Ale jednou při velké sanitaci jsem je pořádně vydrhnul upravenou kominickou štětkou, horkou vodou se saponátem a moc jsem se divil, že voda byla žlutá až nahnědlá. A jejích stěnách byly během čištění vidět stopy po štětce. V těch demižonech byly skladovány jak 50% destiláty tak i neředěné nebo 80% líh. Tak mi bylo záhadou, že i ten vysokoprocentní líh jakožto silné rozpouštědlo ten nános který byl normálně neviditelný, úplně nerozpustil. A štětka se saponátem ano.

Rafael.

Připojit reakci
                  

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.212.3 (?)
1.9.2018 16:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jedine co mi prichazi na mysl, je obsah zeleza ve vode pouzite k redeni. Pokud barva neni od vlozene svestky, dreveneho sudu, špuntu, neco do palenky nenapadalo, kdyz byla otevrena, nebo palenka neni nijak jinak kontaminovana, nemůže zežloutnout.
Připojit reakci
                     

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.33.10 (?)
1.9.2018 17:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ale muze zezloutnout   skoro kazda ktera je stara vice jak 20 roku aspon u mne a u znamych zezloutla   nema chut svestek je bez chuti    slivovice byla v litrovych sroubovacich zatkach ve skepe proto nechavam slivovici  max 10roku mozna kdyby byla v tmavych lahvich byla by pruhledna ale to je jen muj nazor

Připojit reakci
                        

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


hugovotr (517) - xxx.xxx.21.164 (?)
1.9.2018 18:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nevím jak je to možné, ale předloňská slivovice (směs zelené ryngle, švestek a durancií) je nažloutlá, i když jsem do ní nic nedával a nic než sklo nepoznala.
Připojit reakci
                           

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


vyslouzil (17243) - xxx.xxx.236.1 (?)
6.10.2018 8:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevím jak je to možné, ale předloňská slivovice (směs zelené ryngle, švestek a durancií) je nažloutlá, i když jsem do ní nic nedával a nic než sklo nepoznala.

Netvrdím, že je to Váš případ. Mně jednou slivovice v demižonu - dobře vypláchnutém - zrůžověla. Rok před tím ve skle bylo černorybízové víno a jeho zaschliona zůstala ve spáře - vadě skla. Že by za rok slivovice za rok zežloutla, není dobře možné. Když jsem se ženil, dvacetiletá byla zcela čirá.

Připojit reakci
                        

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


pepa kot (378) - xxx.xxx.144.57 (?)
1.9.2018 18:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nestačí mi zežloutnout- vypiju!

Připojit reakci
                           

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


Krajíc (6) - xxx.xxx.93.92 (?)
6.10.2018 8:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mělo by nějaký význam, nechat slivovici vyvětrat (nebo ji i uskladnit) v měděné nádobě?

A již jsem i našel odpověď v jiném příspěvku. Ne, význam to nemá anebo možná spíš negativní.

Připojit reakci
                     

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.32.136 (?)
8.2.2019 12:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte pravdu, slivovice uložená ve skle nemůže měnit stářím barvu. Jinak je to ovšem ze stařeným alkoholem. / nemyslím ultrazvukem / V 70.letech se hojně používalo u alkoholu tzv. rychlostaření. Výsledek tohoto procesu je k nerozeznání- co do chuti, od přirozeně starých nápojů. Je zajímavé, že byl v té době zaváděn i na Kubě na staření rumů. Já osobně jsem to vyzkoušel a opravdu je to zajímavé. V domácích podmínkách to však nelze docílit.

Připojit reakci
               

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.244.35 (?)
7.11.2018 17:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Naprostá pravda,
Připojit reakci
                  

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


vyslouzil (17243) - xxx.xxx.236.1 (?)
9.2.2019 9:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zajímavý poznatek je, že dobře vypálený destilát z kvalitního ovoce vůbec nemusí stárnout. Ty aromatické - meruňka, třešeň, hruška, broskev - dokonce ležením ztrácejí.

Připojit reakci
                     

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


Kamil Severa (88) - xxx.xxx.187.206 (?)
10.2.2019 17:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Vysloužile, vždy s Vámi ve všem souhlasím, ale co se týká tohoto a stárnutí pálenky z hrušek, tak si dovolím nesouhlasit. Jsem paličský zelenáč, ale vidím a hlavně cítím a chutnám hruškovice, které jsem pálil v 2014, 2016 a troufám si tvrdit, že až po několika letech hruška dává to, co by měla. Prostě rok od roku lepší. Pravdu máte v tom, že meruňky a třešně stárnout asi nemusí, broskve ty nekomentuju, ale u hruškovice je každý rok znát a rozhodně je přínosem.

Připojit reakci
                        

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.4.52 (?)
10.2.2019 18:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ono je taky rozdíl mezi uskladněním, ležením, stárnutím apod.
Třeba když je lihovina naláhvována a vzduchotěsně uzavřena anebo je v dřevěných sudech nebo nádobách kde k ní má přístup vzduch...


Rafael.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Marhulovy kvas s kostkami1025.8.2019528
Kvas broskve224.8.2019369
Destilační přístroj723.8.2019910
Olej v destilatu222.8.2019198
Posudzovanie ovocného kvasu721.8.20192345
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.20191068
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201916942
Aroma meruňkovica813.8.2019994
Pálení ovocných vín1912.8.201910892
Melounovice610.8.2019576
Pečetní vosk89.8.2019637
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201929671
destilační přístroj10529.8.20191439902
Refraktometr na měření kvasu233.8.201910967
Trubka ke chladiči21.8.2019361
Z ceho udelat visnovku2231.7.20192864
Cudny proces palenia430.7.2019598
Meruňkový kvas 4627.7.201944391
Ražná - ražovica1526.7.201942901
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.2019942
Novy kvas nekvasi619.7.2019720
Ananasový kvas318.7.20191283
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201916237
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191521
Kolik nateče ze 100l vína59.7.20191171
Pach po acetonu35.7.2019863
Domácí ořechovice1131.7.2019204796
Kvas z mandarinek1923.6.20192597
Zapach dymu623.6.20191809
borovička717.6.201920573
Slivovice jak poznat archív109.6.201910445
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201928685
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191663
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201935841
Turbo kvasnice3519.5.20199203
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201922261
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201932520
Pálenka zo sorbitolu61.5.20191317
Škrábavost pálenky4727.4.201963039
Archivace slivovice427.4.20191147
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Dehtování9:29
Dehtování9:16
Udírna dehtuje8:57
Udírna dehtuje8:42
Udírna dehtuje8:36
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů