Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek

Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


j3david (161) - xxx.xxx.51.179 (?)
25.10.2015 9:23, počet návštěv: 17479
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

chtěl bych se podělit o zajímavý poznatek ohledně stárnutí slivovice. Tu pálím "napůl" se sousedem - tedy ze stejných trnek, stejného kvasu. Letní švestky - Katinka. Vypálíme, rozdělíme se. Já nechám svůj podíl ve sklepě asi tak týden odvětrat v 30 l demižonech. Ty poté zavřu a slivovici takto skladuju. Sklep mám suchý, relativně teplý (10 - 12 st.C). Kromě slivovice zde skladovány také jablka (vysychají, dlouho nevydrží, ale v době větrání slivovice jsou přítomny), kysané zelí v bečce a brambory na zimu. Soused svůj podíl stočí do menších lahví, tyto nechá taky nějakou dobu otevřené k odvětrání - u sebe ve sklepě samozřejmě. No a co se stane. Asi tak po roce moje slivovice v demižonech mírně zežloutne, jeho slivovice zůstane "bílá". Chuťově bych řekl že ta moje je malinko lepší. Když ji skladuji delší dobu, nažloutlý odstín se prohlubuje až do stavu téměř jako světlé bílé víno (no - možná přeháním), po ca 4 letech se to "ustálí". Ve štamprli tento nažloutlý odstín skoro vidět není, v lahvi ano. Sousedova do tohoto stavu nedojde.  Závěr pro mne - asi je lepší skladovat ve větších nádobách. A že by svým dílem přispěl i etylen které "vylučují" jablka?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.45.252 (?)
25.10.2015 9:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud ředíte vy a soused slivovici odděleně, každý zvláště, různou vodou (nemusí být nutně destilovaná) a na různá procenta, může to být i tímto. Další důvod může být, že sklep jak píšete je relativně teplý a z každé pálenky(s vyšší teplotou více)se v průběhu dlouhého času odpařuje zejména etanol a u některých pálenek i výrazně mizí vonné a chutové složky (merunka, broskev atd) a tento etanol-líh se odpařuje i přes zejména korek a i šroubové závěry. Takže dochází k úbytku % etanolu obsaženého v pálence až pod 50% obashu etanolu a tím možném částečném vysrážení mikroskopických částic, do té doby rozpuštěných ve vysokoprocentní pálence... Vliv skladování jablek, brambor se nepojeví, to by musel býti demižon otevřený pořád a ještě z nižší hladinou, aby přes jejií velkou plochu příjmal pachy, teoreticky.

Připojit reakci
      

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


j3david (161) - xxx.xxx.51.179 (?)
25.10.2015 10:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To jsem zapoměl uvést - ředíme společně, voda je měkká z osvědčeného pramene v lese. Nekalí. Špunty na demižonech mám jak korkové, tak na některých i plastové šroubovací. Nesledoval jsem to jestli to má vliv na zežloutnutí, ale prozkoumám to.  Je fakt, že soused ty lahve zavírá šroubovacími vršky. Tak to by snad mohl být důvod. Jablka a brambory z mé slivovice opravdu citit nejsou.

Připojit reakci
         

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.229.27 (?)
25.10.2015 11:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 Taky se mi něco podobného stalo. A bylo to způsobeno demižony. I když to nebylo vidět,  tak po důkladném vymytí jsem zjistil, že v nich byl nějaký povlak. A to jsem v nich skladoval jen čiré destiláty...

Rafael.

Připojit reakci
            

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.210.232 (?)
4.11.2015 14:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den.

Nedá mi reagovat. Spousta lidí nosí slivovici ke koštu, která má nažloutlou barvu s tím, že je to slivovice stará pět, deset, patnáct let. Celou dobu skladovaná v demižonu.

Já tvrdím, že tuto barvu nemůže přirozeně získat, že je špinavý demižon, nadrobený korek, byla v tom trnka, kterou nedávno vytáhli.

Zajímám se o whisky a rumy a u těchto destilátů se udává, že barva je vždy získaná zráním ve dřevu. Ve skle, nedejbože uzavřená vzduchotěsně nemůže slivovice nikdy sama od sebe tmavnout, zrát, atd.

Připojit reakci
               

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


hugovotr (489) - xxx.xxx.73.1 (?)
5.11.2015 12:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ja mam ve skle nektere koralky vice jak 10 let a vsechny jsou jak po vypaleni cire...

Připojit reakci
                  

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.17.210 (?)
5.11.2015 13:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pocul som ze niektore s vekom rosolovateju. Je to pravda?

Připojit reakci
               

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


j3david (161) - xxx.xxx.100.238 (?)
5.11.2015 13:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takže ještě jednou. Demižovy jak byly koupeny, tak byly použity pouze a jenom na skladování slivovice. V daném případě už opakovaně. Při předchozích skladovaných dávkách se slivovice nezabarvila, až v posledních čtyřech letech když kvas byl "vyroben" z letních švestek "Katinka". Že by to bylo touto odrůdou? Nadrobený korek - no budiž, možná nějaký ten drobeček... ale ve všech třech demižonech? A v demižonech se šroubovacím plastovým uzávěrem? Psal jsem taky že sousedovi v litrových lahvích to nežloutne. Dodatečným průzkumem zjištěno že ano, akorát v menším množství to není tak patrné.

Pokud jde o zabarvení - není to zdaleka tak intenzivní jako u whisky, rumu nebo koňaku.

Tipnul bych si to na nějakou reakci minoritních složek která pomalu dobíhá po destilaci (polymeraci, esterifikaci). Tedy mám na mysli právě složek které obsahují "letní pološvestky".

Připojit reakci
                  

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.137.72 (?)
5.11.2015 14:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky jsem demižony používal opakovaně, delší dobu, jen na čiré destiláty a před novou várkou jsem je jen několikrát propláchl vodou.

Ale jednou při velké sanitaci jsem je pořádně vydrhnul upravenou kominickou štětkou, horkou vodou se saponátem a moc jsem se divil, že voda byla žlutá až nahnědlá. A jejích stěnách byly během čištění vidět stopy po štětce. V těch demižonech byly skladovány jak 50% destiláty tak i neředěné nebo 80% líh. Tak mi bylo záhadou, že i ten vysokoprocentní líh jakožto silné rozpouštědlo ten nános který byl normálně neviditelný, úplně nerozpustil. A štětka se saponátem ano.

Rafael.

Připojit reakci
                  

Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek


host - xxx.xxx.212.3 (?)
1.9.2018 16:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jedine co mi prichazi na mysl, je obsah zeleza ve vode pouzite k redeni. Pokud barva neni od vlozene svestky, dreveneho sudu, špuntu, neco do palenky nenapadalo, kdyz byla otevrena, nebo palenka neni nijak jinak kontaminovana, nemůže zežloutnout.
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koupě automatické pálenice 10818.2.201931484
Jablkovy kvas meranie cukru6418.2.201912850
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191017
Odpeckovač317.2.2019287
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191466
Kvasenie a palenie manga614.2.2019445
Stojanek na cedění kvasu 1513.2.20192982
3D pálení2213.2.20192602
Kvas přes zimu1012.2.20191683
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201917480
Kvasná zátka1611.2.201910806
Parciální fermentace39.2.2019404
Pálenka z melasy207.2.20192149
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019689
Test na metanol786.2.201983113
Škrábavost pálenky464.2.201955932
Aroma slivovice352.2.20197784
Destilát z piva a vína121.2.201912287
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019101201
Ředění slivovice629.1.20195279
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198054
Cukr626.1.20191297
Umístění palírny3918.1.20195125
Chut po siře318.1.2019567
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192075
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191049
Destilace - základní dotazy4811.1.201911831
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019448
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201917929
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019895
Síření sudů25.1.2019467
Pálenka z dýně584.1.201950501
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20195606
Slivovice vs. calvados2281.1.2019340651
Cukr nebo med?151.1.20193202
Ukončení destilace + ředění930.12.20182993
Zapach dymu429.12.2018889
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201823886
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20185545
Kotel na pálení destilátu621.12.20184042
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Jak vyrobit višňové víno?16.2.2019
UKS Super robot - mlýnek na maso16.2.2019
Jake drevo16.2.2019
Šunka bez rychlosolí15.2.2019
Šunka bez rychlosolí15.2.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů