Takže ještě jednou. Demižovy jak byly koupeny, tak byly použity pouze a jenom na skladování slivovice. V daném případě už opakovaně. Při předchozích skladovaných dávkách se slivovice nezabarvila, až v posledních čtyřech letech když kvas byl "vyroben" z letních švestek "Katinka". Že by to bylo touto odrůdou? Nadrobený korek - no budiž, možná nějaký ten drobeček... ale ve všech třech demižonech? A v demižonech se šroubovacím plastovým uzávěrem? Psal jsem taky že sousedovi v litrových lahvích to nežloutne. Dodatečným průzkumem zjištěno že ano, akorát v menším množství to není tak patrné.
Pokud jde o zabarvení - není to zdaleka tak intenzivní jako u whisky, rumu nebo koňaku.
Tipnul bych si to na nějakou reakci minoritních složek která pomalu dobíhá po destilaci (polymeraci, esterifikaci). Tedy mám na mysli právě složek které obsahují "letní pološvestky".