Jak na pěstování révy vinné

Réva vinná (Vitis vinifera) je rostlina, která nás zahrnuje lahodnými hrozny plnými chuti a aroma. Pěstování révy vinné je umění, které spojuje tradiční znalosti s moderními technikami. V tomto článku se budeme zabývat postupem pěstování révy vinné od začátku až po sklizeň, a to v několika klíčových kapitolách.

Výběr odrůdy révy

Při zahájení pěstování révy vinné je důležité vybrat správnou odrůdu pro vaše podmínky. Každá odrůda má své specifické nároky na klima, půdu a péči. Zvažte, zda preferujete odrůdy vhodné pro víno nebo stolní hrozny. Pro chladnější klima volte odrůdy odolné proti mrazu.

Výsadba révy

Před výsadbou je třeba si dobře promyslet umístění révy. Musíte zajistit dostatečné sluneční světlo a dobrou odvodnění půdy. Výsadbu provádějte na jaře nebo na podzim, aby se rostlina měla šanci dobře zakořenit před zimou.

Příprava půdy a podpory

Půda by měla být dobře připravená a bohatá na živiny. Doporučuje se provést půdní analýzu a přidat hnojiva podle potřeby. Rostlinu je třeba také vhodně podpořit, například pomocí ohradníku, pergoly nebo sloupu.

Školování a řez révy

Správný řez révy je klíčový pro dosažení plodných výsledků. První rok po výsadbě se soustřeďte na vytvoření silného základního rámu révy. Poté pravidelně provádějte letní a zimní řez, abyste udrželi správný tvar a podpořili optimální růst.

Péče o révu během vegetačního období

Během vegetačního období se zaměřte na pravidelné zalévání, kypření půdy a kontrolu škůdců a chorob. Pravidelná péče zajistí zdravý růst révy a vývoj plodů.

Sběr a sklizeň hroznů

Před samotným sběrem hroznů je třeba provést několik důležitých kroků. Pravidelně sledujte zrání hroznů a kontrolujte jejich stav. Zralost můžete posoudit podle barvy, chuti a sladkosti hroznů.
Při sběru hroznů je důležité pracovat opatrně, aby nedošlo k poškození révy nebo hroznů. Používejte ostré nůžky nebo speciální štípací nůžky, které umožňují přesný řez. Sbírejte hrozny jeden po druhém a umisťujte je do vhodných nádob, například košů či kyblíků, které minimalizují stlačení a poškození hroznů.
Pokud pěstujete révu vinnou pro výrobu vína, je důležité sbírat hrozny v optimálním zrání. Hrozny by měly mít vyváženou kombinaci kyselin a cukrů, což ovlivní kvalitu a chuť výsledného vína. Sběr provádějte ve vhodném čase ráno nebo večer, aby byly hrozny chráněny před vysokými teplotami

Zpracování hroznů

Prvním krokem je oddělení hroznů od hroznových stop. Oddělené hrozny umístěte následně do vhodných nádob.

Pro výrobu bílého vína je následujícím krokem lisování. Hrozny se lisují za účelem extrakce šťávy. U červených odrůd může být lisování provedeno až po fermentaci, aby se získala žádoucí barva a taniny z hroznových slupek.
Fermentace je proces, při kterém se cukry v hroznové šťávě mění na alkohol a oxid uhličitý za účasti kvasinek. Fermentační proces může probíhat v nerezových nádobách nebo dubových sudech. Důležité je udržovat správnou teplotu a monitorovat průběh fermentace.
Po fermentaci následuje proces filtrace, kdy se z vína odstraní pevné částice a nečistoty. Poté následuje stáčení, během kterého se víno přelije z nádoby do jiné, odděleno od usazenin.

Péče o révu během zimy

Po sklizni je důležité odstranit zbylé hroznové stopy a uschlé výhonky. To pomáhá minimalizovat riziko chorob a škůdců. Réva vinná je citlivá na mrazy, a proto je třeba ji chránit. Uvolněte révu od podpory a pokryjte ji například agrotextilií nebo slámou. To pomůže minimalizovat riziko poškození v zimním období.í
Zimní období je vhodný čas na prořezávání révy. Odstřihněte nežádoucí výhony a tvarujte rostlinu podle potřeby. Správný zimní řez ovlivní růst a výnos révy v příštím roce.

Závěr

Pěstování révy vinné může být náročné, ale zároveň naplňující a odměňující zkušeností. Správná péče a pozornost k detailům vám umožní vychutnat si plody své práce ve formě lahodných hroznů a vína. Sledováním postupu od výběru odrůdy až po sklizeň můžete dosáhnout úspěchu jako skvělý vinař a těšit se z vlastních úspěchů v pěstování révy vinné. 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno