Pokud ředíte vy a soused slivovici odděleně, každý zvláště, různou vodou (nemusí být nutně destilovaná) a na různá procenta, může to být i tímto. Další důvod může být, že sklep jak píšete je relativně teplý a z každé pálenky(s vyšší teplotou více)se v průběhu dlouhého času odpařuje zejména etanol a u některých pálenek i výrazně mizí vonné a chutové složky (merunka, broskev atd) a tento etanol-líh se odpařuje i přes zejména korek a i šroubové závěry. Takže dochází k úbytku % etanolu obsaženého v pálence až pod 50% obashu etanolu a tím možném částečném vysrážení mikroskopických částic, do té doby rozpuštěných ve vysokoprocentní pálence... Vliv skladování jablek, brambor se nepojeví, to by musel býti demižon otevřený pořád a ještě z nižší hladinou, aby přes jejií velkou plochu příjmal pachy, teoreticky.