Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Rychle rostoucí živý plot. Vypěstujete maxirychle s minináklady. Více info>


Pálení > Slivovice - kvas

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.4.66 (?)
29.4.2007 16:24, počet návštěv: 362594
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím všechny příznivce pálení slivovice.

Vím ja se slivovice pálí, byl jsem u toho, ale neni mi jasná tato věc

Když se nasbírají švestky do bečky např 200l tak se to přikryje víkem a necha jen tak? a potom to klesne a dopplní se to? ohledne kvasu toho moc nevím najde se tu nekdo kdo by mi to popsal? nebo jeste vím že jsme kdysi nasbirali tak tretinu becky a nalil se tam cukr z vodou nebo tak... potřebuju proste vedet jak dlouho to asi kvasí, jak se to pozná když už je to na pálení, proč se tam přidává ten cukr a kolik.dik moc....

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.4.66 (?)
29.4.2007 17:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jo ted sem si tu precetl par temat a hned sem chytrejsi...

Pochopil jsem to správně, že když do kvasu nepřidám cukr tak bude kvalitnější slivovička? ale pry se to da taky pokazit.

Kolik se zhruba dává toho cukru kdyz mam např 200l becku, kolik je optimum a kolik toho tam mam dat chci jen co nejmin nejlepe vubec aby to bylo co nekjvalitnejsi...

Nevíte nekdo neco o tom jak vyrobit rum?To se dá lih a rumova trest nebo tak neco...kamos to ma ale nemel cisty lih tak to na zkousku dal do jabkovice...

cisty lih se dela z brambor ze pry,,,

Připojit reakci
      

Slivovice - kvas


vyslouzil (15943)
29.4.2007 21:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejlepší by bylo přečíst si monografii o pálení ovocných kvasů.
Jen v krátkosti. Je důležité, aby ovoce začalo co nejrychleji kvasit pokud možno bez přístupu vzduchu, ale s možností odchodu oxidu uhličitého. Tedy použít zákvas (není bezpodmínečně nutné), švestky nebo alespoň jejich část rozmačkat. Jsou-liu sladké, cukr do kvasu je lepší nedávat. Přídavek cukru zvýší výtěžnost  (asi l,5 litru kořalky za 1 kg cukru), kvas se méně kazí, ale jakost pálenky se zhorší. Přídavek 1 kg na 100 litrů je snesitelný. Po 6 týdnech púři tgeplotě 15 - 20st bývá obvykle vykvašeno. Pokud má kvas 2 a méně % cukru, je zralý.
   Pokud vám chutná tuzemák, přesně se vám ho napodobiut asi nepodaří. Líh, rumová tresť, skořice a karamel, ale není to úplně ono.

Připojit reakci
         

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.166.20 (?)
29.4.2007 22:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Možná by bylo také dobré vyhledat téma "Destilační přístroj" VašekB
Připojit reakci
            

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.4.66 (?)
30.4.2007 17:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
ano, tema destilacni pristroj jsem precetl celé
Připojit reakci
               

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.4.66 (?)
30.4.2007 17:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jo taky jsem proto nedavat cukr. Letos to vypada na peknou urodu pokud to vcelky opiluji a nebude moc sucho. Tak o to že zvýším vyteznost ani tak nejde jde mi hlavne o kvalitu. Tak jaky zakvas je nejlepsi a jak se to dela? treba na www.schimansky.cz atd ty VIN 13 ty by se dali pouzit a jak se to micha? a da se tam jeste asi zivna sul.Jakto ze pridanim cukru se to mene kazi?to me zajima

Takze udelat zakvas zadny cukr a dam tam to vicko aby to bylo bez vzduchu nevim jak se tomu rika proste to prebublava pres vodu...a jak ten povlak zacne klesat hned palit.a nebo jsem cetl -dat do sklenice na zavarovani ze srubovacím vickem. jednou za dva dny otevrua pokud to "sytne" tak to jeste kvasi...to by slo ne.. a pak uz JEN vypalit.

k tomu rumu-kde sehnat tresť a jak vyrobit lih nebo se musi koupit?

Připojit reakci
                  

Slivovice - kvas


vyslouzil (15943)
30.4.2007 22:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zákvas se dává proto, aby se ovoce rychleji rozkvasilo. Speciální kvasinky na kvas mohou být dobré, ale pochybuji, že výrazně ovlivní kvalitu pálenky, i když reklama na kvasinky (pochopitelně) hovoří jinak. Kvasem se nemíchá, okysličoval by se, alkoholové kvašení je anaerobní.
  Cukr konzervuje kvas logicky proto, že po vykvašení obsahuje víc alkoholu- Živnou solí se asi nic nepokazí.
 Kvasit vzorek kvasu v zavařovačce je blbost. Ve velkém sudu kvasí ovoce lépe a rychleji, protože kvas se sám víc zahřívá.
   Kvasná probublávací zátka je jistě dobrá věc. ale v praxi, zejména u větších objemů stačí normální víko - ne hermeticky utažené. Odcházející CO2 brání přístupu vzduchu  dostatečně.

Připojit reakci
                     

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.166.20 (?)
30.4.2007 23:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nebylo by lepší pro přehlednost zůstat u téma ,,Destilační přístroj" než zakládat nové téma?  VašekB
Připojit reakci
                        

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.84.175 (?)
6.9.2009 8:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Václave, slovo "téma" se dá skloňovat a proto se neboj na psat v druhém pádu "tématu". Ještě jsi o tom neslyšel?

Připojit reakci
                           

Slivovice - kvas


Maty (979) - xxx.xxx.97.44 (?)
6.9.2009 8:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A pro Tebe taky asi novinka - napsat, nikoli na psat....

Připojit reakci
                           

Slivovice - kvas


vyslouzil (15943) - xxx.xxx.61.6 (?)
6.9.2009 13:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nehádejte se o překlepy.  Co se týče tématu Destilační přístroj je nekonečné, nepřehledné, dlouho se načítá. Založení nového vlákna u nové otázky vidím za logické. Ostatně námět "motorová pila" taky není v jediném vláknu.

Připojit reakci
                           

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.166.20 (?)
6.9.2009 23:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A tady se někdo probudil. Je to už hodně dlouho co jsem chodil do školy a ani to tolik neprožívám. Když se dívají kantoři na mé příspěvky asi jim dělám ostudu, ale není mi jasné, proč je náš jazyk tak zbytečně složitý. VašekB.

Připojit reakci
                     

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.4.66 (?)
1.5.2007 21:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
kdybych tam dal ten zakvas tak by mi to lepši a rychlej kvasilo a kdybych tam dal trochu živne soli pro ty kvasinky a tak byy mi to lepe vykvasilo,si myslim. ja to chci m,it co nejkvalitnejsi a nechci tam davat cukr. ale taky nechci aby se mi to pokazilo. staci to kontrolovat jednou za den? a kdyz vidim ze ten skarloup klesa tak hned palit.
Připojit reakci
                        

Slivovice - kvas


vyslouzil (15943)
1.5.2007 22:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Čím méně se do kvasu leze, tím lépe pro něj (zbytečně se neokysličuje). Podle škraloupu se neřídím. Pálím 6 týdnů po naplnění sudu. Případně změřím cukernatost
Připojit reakci
                           

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.4.66 (?)
2.5.2007 20:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

6týdnů a při jaké teplote?a v jak velkem sudu?

ja bohuzel nemam ten drahy pristroj na mereni cukernatosti

a dáváte tam cukr?

Připojit reakci
                           

Slivovice - kvas


vyslouzil (15943)
2.5.2007 20:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Moštoměr je levný asi jako měřič hustoty elektrolytu v akumulátoru, zdarma to změří v palírně. Cukr nedávám, teplota 15 - 20 stupňů. Sud je tak velký, kolik je ovoce. Nejmenší užívám 50 litrů, ale čím větší, tím lepší (neochlazuje se)
Připojit reakci
                           

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.4.57 (?)
2.5.2007 21:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je dobre zacit u kvasu,vzdyt prece u paleni jsi uz byl... mostomer stoji 120 korun i s teplomerem a maji ho v kazde dobre drogerii nebo vinnych potrebach. Pri tve zbrklosti bych se do rumu nepoustel,zavani to slepotou a cirhozou.

sslinf[zav]seznam

Připojit reakci
                           

Slivovice - kvas


tormin (1) - xxx.xxx.85.62 (?)
24.9.2007 13:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj

Tiez by som rad zacal s niecim jednoduchsim a potom presedlal na nejake bilinkove tajomstva. Mozem ta poprosit o pomoc, mohol by si mi poskytnut nejake materialy ak mas nieco ohladom kvasenia, palenia a popripade recepty? Moj mail je tormin@azet.sk  Vdaka

Připojit reakci
                           

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.39.69 (?)
8.5.2007 9:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Švestky, u nás trnky, dáváme do všech sud cp máme doma, tedy od 150kg plastových barelů až po 600 kg dubové sudy. Když jsou švesstky málo sladké, přidává otec cukr cca 1 kg na 100 kg trnek nebo ještě lépe med (ten máme také svůj). Švestky samozřejmě čím později nasbírané tím lépe a důsledn bez příměsí listů a stopek. Do sudů sypeme trnky přes ovocnářský drtič - taková násypka s rotujícími ozubenými válečky. Trnky rychleji kvasí. Zralost kvasu měříme lihoměrem - dá se koupit v zahrádkářských potřebách a není to drahá ivestice. Pokud se  kvas uskladňuje v teple, je pochopitelně zralý dřív (někdo v  kotelně, v gráží) My ve stodole. Když je chladno, ktrvá kvašení déle. Lhůta 6 týdnů není přesná, záleží na obsahu cukru v kvasu.
Připojit reakci
                           

Slivovice - kvas


vyslouzil (15943)
8.5.2007 10:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Souhlasím, je vidět, že kvasům rozumíte. Už podle těch "trnek" jste z oblasti švestkám zaslíbené (Valašsko, Slovácko?) Těch 6 týdnů je má odpozorovaná empirie. Vycházel jsem ze zkušenosti, že v době pálení byl v palírnách nával, proto bylo potřeba se objednat s předstihem nebo riskovat, že se dostanu na řadu až koncem dubna. Tak jsem se objednával, když byly sudy plné (a věděl jsem velikost kotle). U švestek to tak důležité není, jejich kvas se tak rychle nekazí, ale nechat třeba nedoslazené hrušky pár týdnů po dokvašení ležet, to bych neradil.
  Rozmačkání švestek je velmi dobrá věc, zejména těch prvních v sudu - omezí to plíseň, zmenší oxidaci a urychlí kvašení. Drtič by ale neměl  porušit příliš mnoho pecek - amygdalin v jádrech je těkavý, při pálení přechází do lihu. Malé množství dá slivovici příjemnou hořkomandlovou vůni, větší množství je zdraví škodlivé a není  chutné.
Kilo cukru v 100 litrech jistě nic špatného neudělá, přesto volím raději ten med, v krajním případě bych dal hnědý (nerafinovaný) cukr. Jejich trochu vyšší cena je vzhledem k ceně pálení zanedbatelná - pokud ovšem nemáte palírnu doma. Mírné přislazení pravidelně vyžadují Wangheimovy švestky a všechny tolerantní pološvestky.

Připojit reakci
                           

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.1.251 (?)
8.5.2007 12:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Konec kvašení se dá vcelku dobře odpozorovat. Dokud kvas kvasí, koláč na hladině je hlavně z bublinek a šlemovitého materiálu vyneseného těma bublinkama z kvasu. Když se koláč na povrchu rozmíchá, během hodiny se vytvoří z bublinek nový.  Jak kvašení skončí,  bublinky už nejsou a koláč je tvořen hlavně jakoby takovým sametovým bílým povlakem z křísu a v pozdější době z plísní. Plísně jsou zdrojem pachuti, proto se nesmí do kvasu rozmíchávat, musí se před pálením opatrně odstranit. Mně se osvědčilo u méně tekutých kvasů z igelitu vystříhnout kruh o průměru hladiny kvasu a zakrýt jím kvas po vykvašení. Omezí se množství těch plísní. Na tekuté kvasy by možná bylo dobré použít než igelit, který by mohl klesnout pod hladinu, pěnový polyetylén, co se dává v tloušťce třeba 2 milimetry jako tlumicí materiál pod plovoucí podlahy.

Připojit reakci
                           

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.1.251 (?)
8.5.2007 12:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ještě bych doplnil, že pokud má pálenka z kvasu dobře chutnat, nesmí ani kvas nějak odporně chutnat.  Vykvašený  kvas - tekutina, která by se dala eventuálně i vypít,  je na dobrou pálenku ideální.
Připojit reakci
                           

Slivovice - kvas


vyslouzil (15943)
8.5.2007 17:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobře vykvašený kvas ná jen minimum zbytkového cukru, takže žádné lahodné víno to není, musí chutnat štiplavě nakysle po ovocných kyselinách. Ne však po octu.
Připojit reakci
                           

Slivovice - kvas


host - xxx.xxx.190.65 (?)
7.9.2007 18:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den. Chtel bych se zeptat, zda je dobre míchat kvasem pri kvasení. Děkuji

Připojit reakci
                           

Slivovice - kvas


vyslouzil (15943) - xxx.xxx.100.5 (?)
8.9.2007 8:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
I na tomto fóru jsou na to rozdílné názory. Já tvrdím: nemíchat, otvírat jen když je to nutné! Přístup vzduchu alkoholovému kvašení škodí.
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...> | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Praxe v pálení125.5.2018123
Pálení z řepného cukru716.5.20181078
Jaký zavařovací hrnec na destilaci415.5.2018384
Destilační přístroj - sestrojení5514.5.2018114689
destilační přístroj102810.5.20181321497
Refraktometer - poradte vhodny233.5.20188399
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?1530.4.20184989
Sušené švestky622.4.2018689
Hruškovice1419.4.201814968
Dřevo do destilátu3017.4.201816728
Cukr, cukr a jenom cukr1213.4.201811612
Test na metanol534.4.201866460
Pěstitelská pálenice v okolí Berouna - hledám728.3.20186779
Slivovice 20172725.3.20184473
Destilace vína - vínovice5319.3.201881885
Nákup drtiče jablek 1118.3.201818459
Radimov 2018 718.3.20181136
Slivovice - kvas24014.3.2018362595
Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu...1113.3.201850549
Modrý kal 208.3.20182194
Malinovice, Banánovice, Melounovice156.3.201819690
Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D82.3.20181951
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny1322.2.20181958
Zakalení macerátu1322.2.20181660
Mišpule418.2.20185467
Ražná - ražovica1117.2.201830386
Dosladzovanie domaceho brandy a znizovanie liehovitosti116.2.2018342
Kde sehnat malou pálenici18514.2.2018315866
Obnovení kvasu3813.2.20184210
Marhulový kvas nekvasí2712.2.20186479
Slad - pálení205.2.201818207
Kvas Oskeruše701.2.201863037
Destilace levného vína528.1.20181172
Cukerný kvas z poských rychlokvasinek127.1.2018585
Vypeckovat svestky?2025.1.20182748
Repák + řepná pálenka2925.1.201855254
Sejmutí etiket z lahví766.1.2018102974
Kde se stala chyba?113.1.20181873
Odkôstkovač ovocia3226.12.201745826
Hruškový kvas, konec kvašení2914.12.20174946
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Nakládání a vakuování masa na uzení23.5.2018
Dehtování18.5.2018
Dehtování18.5.2018
Dehtování18.5.2018
Dehtování18.5.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů