Slivovice - kvas



host - 73.15 (?)
4.10.2011 22:08
Mohl by někdo ze zkušených napsat tipy na kvalitní literaturu o kvasech, pálení, ovoci, koštování(to by mě hodně zajímalo;-)... klidně i více kousků. Díky.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  <  16,  17,  18,  19,  20  >   
                     
j.c. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 190.217 (?), 26.9.2011 19:08

kvas bych zakryl. Atmosféra CO2 nad kvasem pomůže současný stav nezhoršovat. Před odvozem na pálení seškrábněte vrchní zoxidovanou vrstvu "koláče".   Ať je dobrá

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ladis1 - (2) - 36.5 (?), 27.9.2011 16:59

Kvas je samozrejme prikrytý a na víku ktore dobre tesní je vinná zátka.To len kvoli foteniu je takto odkrytý

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 73.15 (?), 4.10.2011 22:08
Mohl by někdo ze zkušených napsat tipy na kvalitní literaturu o kvasech, pálení, ovoci, koštování(to by mě hodně zajímalo;-)... klidně i více kousků. Díky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 176.36 (?), 5.10.2011 9:33

Nemohu posoudit, zda jsem zkušený, ale tu literaturu Vám mohu dát dohromady.
Průmyslová výroba lihovin, Grégr V., Uher J., SNTL Praha, 1964, 1974
Výroba nápojů z ovoce,Uher J. a kol., SNTL Praha, 1977
Výroba slivovice a jiných pálenek, J. Dyr-J.E. Dyr, (1944), dopracované vydání 1997
Tyto publikace jsou zaměřeny především na velkovýrobu a jsou poplatné době svého vzniku. Pro Pěstitelské pálení, Domácí palírenství či Likéry, jsou použitelné jen v omezené míře.

Současnost:
Domácí výroba alkoholických nápojů
, V.Demel, M.Krystych, ENTRI s.r.o.,1991, praktický receptář pro pálenky, likéry … pivo, víno, medovina …
Domácí výroba alkoholických a nealkoholických nápojů, P. Dvořák,1998 … likéry,
Alkohol jako lék, F.Jenč,1998 … likéry,
Domácí výroba vín a likérů, Janalík – Marhold, PČRS r.s.o.,1997… likéry
Vyrábíme ušlechtilé destiláty, J. Pischl, I.Železný, překlad, 1997… i domácí pálení
Příprava ovocných kvasů, J. Jílek, J.A.Zentrich, Dobra&Fontana 1999
Ušlechtilé destiláty, A. Gölles,, I.Železný, překlad M.Rychtera, 2001 … i domácí pálení, existuje na netu v pdf souboru, stačí si stáhnout.  Vyrábíme domácí likéry, H.George, I.Železný, 2001… likéry
Tajemství výroby … Vína, likéry a destiláty …, R. Trnka, Grada 2001
Děláme si sami … (slivovici …), H.Uhrová, Víkend 2001…
Výroba destilátů z vlastního ovoce, J. Škopek, Dona 2003
Domácí výroba lihovin, H.Schmicková, B. Malleová, překlad M.Rychtera, P.Dobrovský BETA,2003 (dalo by se říci, že tato obsahuje skoro vše …)
Jak se dělá … cidre …, překlad H.Uhrová, Víkend,2005
Pálíme ovoce, K. Hagmann, B. Essich, překlad H.Uhrová, Víkend 2007
Domácí výroba slivovice a ostatních … H.Uhrová, 2009 (2011)
Jak vypálit lepší slivovici, J.Balaštík, LV Print,2010 (vydání k otevření muzea lidových pálenic) poslední publikace v „oboru“, kapitola o destilaci je vyložena pouze z hlediska „povolených palíren“.  V každé uvedené publikaci je něco co se dá použít, neexistuje však jediná, kde by bylo úplně vše. No myslím, že toho na studování, máte již dost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 73.15 (?), 5.10.2011 9:42
Díky moc. Myslím, že se za dlouhých zimních večerů nudit nebudu ;-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 224.37 (?), 9.10.2011 1:04

Dobrý den, je možné hotový kvas vylisovat a nechat vypálit pouze takto získanou tekutinu, nebo je to blbost? Máte s tím někdo zkušenost??

Dík Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (188) - 51.179 (?), 9.10.2011 6:35

Mám s tím zkušenost a dost dobrou. Výsledná slivovice velmi jemná, dobrá, lahodná. Spotřeba energie na pálení viditelně nižší, práce s vylisovanou šťávou čistá a snadná. Samozřejmě samotné lisování je dost náročné. Výtěžek je asi o něco menší - záleží asi na kvalitě lisování. Ale po příštích pár let u tohoto způsobu zůstanu než nasbírám zkušeností více.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 226.33 (?), 21.10.2011 16:28

Dobrý den,

cca před měsícem jsem uzavřel sud (120 litrů, kvasná zátka) se švestkovým kvasem, při nynějších teplotách je v prostředí kolem 8 stupňů Celsia. Je to pro kvasinky a kvašení málo? Co mám dělat nemám-li jinou možnost (prostor) pro kvašení?

Děkuji,

Radek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 220.205 (?), 18.11.2011 18:17

Teď už rozhodně nic, pokud jste zakládal kvas někdy kolem 21.9. Kvašení již bude jistě ukončeno a nyní již dobíhá tzv. dokvášení a také macerace pecek, která je z hlediska budoucí kvality destilátu důležitá. Klidně nechte kvas při 8 °C a v lednu do palírny. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 226.33 (?), 22.11.2011 7:55

Děkuji Vám za radu, bohužel v některých chladnějších dnech teploty klesly až ke třem, čtyřem stupňům Celsia - což je asi pro kvasinky smrtelná teplota, že? Nyní se snažím udržovat teplotu konstantně kolem oněch 8 stupňů, ale pro dokvašovací proces je to již asi zbytečná snaha, pokud už kvasinky nejsou živé a "schopné práce"...

I tak to v lednu zkusím, onoho množství asi 200 litrů kvasu je mi líto.

Radek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  16,  17,  18,  19,  20  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika