|
Slivovice 2017
|
|
|
|
host - 34.224 (?) 11.1.2018 16:50
Nějak jsem poslední dobou změnil na Jelínka názor.
(Jasně deklaruje co a z čeho jak vyrábí a co je pravý destilát a co jsou řezy s lihem, nebo do čeho v průběhu výroby líh přidává a co vyrábí průtahově. Každý si může vybrat.
Nebo si stáhnout na jeho webu rodné listy destilátů a podle obsahu methanolu v nich posoudit jak je která jeho "pravá ovocná pálenka zředěná lihem"
*
Ale ty divoké, plané mirabelky jsem nějak přehlédl. Myslel jsem, že se jedná o Nancynské nebo něco podobného.
(Ale ty zas, díky své cukernatosti a aromatu žádné speciální zpracování nepotřebují. Bylo by jim to jen na škodu. Něco jako průtahově destilovat vysocecukernaté švestky...)
A tak chci věřit tomu, že ve Vizovicích mají své vlastní názvosloví pro peckoviny.
Že neví jak se správně mají označovat ovocné druhy - jaký je rozdíl mezi mirabelkou a myrobalánem. A že to nebyl jen nějaký reklamní tlach jak je psáno už výše a v jiném vláknu dříve.
No, aspoň, že ví co je planá trnka - to taky vyrábějí.
*
Čert ví, co ta Mirabelkovice vlastně je:
Rafael.
P.S.
Klasická destilace - všichni známe. Při dobré práci vcelku jedno zda jedno nebo dvoustupňová.
Průtahové destilace - ovoce, byliny, koření se destilují s neutrálním lihem. Buď ponořené pod hladinou, volně umístěné ve vařáku, v koši nad hladinou nebo někde nahoře ve zvláštní nádobě úplně mimo vařák. Podle povahy surovin a osvědčených postupů.
Kontinuální destilace - destilační přístroje opatřené kolonou, na nichž lze provádět destilaci nepřetržitou. Ale nejsou vhodné k destilaci kvasů které obsahující pevné části. Použití těchto složitých přístrojů přichází v úvahu jen pro destilaci vína, macerátů a tekutých kvasů.
Vakuové destilace - u zvlášť choulostivých surovin. Použití většinou jen tam kde by vyšší teplota mohla poničit výrobek nebo ve větší míře snížit výtěžnost.
|
|
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3
|
|
|
|
host - 146.56 (?), 8.3.2018 21:39
Dekuji za nazor na prodavane kvasinky. Nikdy jsem je nepouzil, protoze pochybuji o tom, ze by z ovoce dokazaly vytěžit vic alkoholu. Totez zivna sul - vzdyt v ovoci je dostatek vseho potrebneho ke zdravemu zivotu kvasinek.
Efendi
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 172.9 (?), 28.12.2017 11:41
Mne sa tento rok neurodilo absolútne nič. Ale aj tak som pálil. Kúpil som slivky z dovozu (údajne Maďarsko). Vyzeralo to že to boli pravdepodobne dve odrody v pomere 1:1. Jedny boli skôr menšie podobné slivkám domácim a druhé boli väčšie v priemere okolo cca 35 gramov skôr gulaté. Kupoval som ich 30 septembra, zrelé vyzerali tak akurát, ale zdali sa mi málo šťavnaté skôr suché. Ešte v deň kúpy som ich dôkladnejšie prebral, odstránil lístie konáriky a pod. a zalial som ich cukrovým roztokom (na 100l sliviek 1kg cukru rozpustený v 5l vody). Na druhý deň som ich rozsekal miešadlom na maltu, a kvasenie začalo prakticky okamžite. Kvas som priamo v sude zakryl igelitom (igelit som priložil priamo na kvas nie na vrch suda) a na vrch suda som priložil volne veko. Po týždni som kvas premiešal. Prvé cca 2-3 týždne to kvasilo pomerne búrlivo. Neskôr to pomaly dokvasovalo. Sudy boli uložené v garáži pri priemerných teplotách 12-16 stupnov. Páliť som bol 27 novembra. Kvasu bolo okolo 400-450 litrov. (neviem to presne odhadnúť nakoľko sudy nemajú rysku.) Po nariedení výsledného produktu bolo 42 litrov 51,5 percenta. S množstvom a kvalitou som vcelku spokojný, nato že som nevedel do čoho idem a čo za slivky kupujem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.76 (?), 11.1.2018 12:49
Bylo mi jasné, že to není mirabelkovice, ale kdyby se toho chytil nějaký hnidopich, mohl by být problém s klamavou reklamou. Asi.
Plané mirabelky také neznám, i když ve zpustlém mirabelkovém sadu se občas nějaký semenáček najde. Ale jestli to nazývat planě rostoucí mirabelkou...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 34.224 (?), 11.1.2018 16:50
Nějak jsem poslední dobou změnil na Jelínka názor.
(Jasně deklaruje co a z čeho jak vyrábí a co je pravý destilát a co jsou řezy s lihem, nebo do čeho v průběhu výroby líh přidává a co vyrábí průtahově. Každý si může vybrat.
Nebo si stáhnout na jeho webu rodné listy destilátů a podle obsahu methanolu v nich posoudit jak je která jeho "pravá ovocná pálenka zředěná lihem"
*
Ale ty divoké, plané mirabelky jsem nějak přehlédl. Myslel jsem, že se jedná o Nancynské nebo něco podobného.
(Ale ty zas, díky své cukernatosti a aromatu žádné speciální zpracování nepotřebují. Bylo by jim to jen na škodu. Něco jako průtahově destilovat vysocecukernaté švestky...)
A tak chci věřit tomu, že ve Vizovicích mají své vlastní názvosloví pro peckoviny.
Že neví jak se správně mají označovat ovocné druhy - jaký je rozdíl mezi mirabelkou a myrobalánem. A že to nebyl jen nějaký reklamní tlach jak je psáno už výše a v jiném vláknu dříve.
No, aspoň, že ví co je planá trnka - to taky vyrábějí.
*
Čert ví, co ta Mirabelkovice vlastně je:
Rafael.
P.S.
Klasická destilace - všichni známe. Při dobré práci vcelku jedno zda jedno nebo dvoustupňová.
Průtahové destilace - ovoce, byliny, koření se destilují s neutrálním lihem. Buď ponořené pod hladinou, volně umístěné ve vařáku, v koši nad hladinou nebo někde nahoře ve zvláštní nádobě úplně mimo vařák. Podle povahy surovin a osvědčených postupů.
Kontinuální destilace - destilační přístroje opatřené kolonou, na nichž lze provádět destilaci nepřetržitou. Ale nejsou vhodné k destilaci kvasů které obsahující pevné části. Použití těchto složitých přístrojů přichází v úvahu jen pro destilaci vína, macerátů a tekutých kvasů.
Vakuové destilace - u zvlášť choulostivých surovin. Použití většinou jen tam kde by vyšší teplota mohla poničit výrobek nebo ve větší míře snížit výtěžnost.
|
|
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marian39 - (4) - 15.146 (?), 24.3.2018 8:22
" Ostatně borovička se taky nevyrábí z borovic". Pán Vysloužil. Nič v zlom ale ste mimo. Borovička by mala byť vyrobená z borievok. Odtiaľ ten názov. Tie sú obvykle aj na etikete. Aj keď si osobne myslím, že je to iba čistý lieh ochutený borievkami. Neviem o žiadnych borievkových sadoch či plantážach a zbierať ich na divoko po lúkach na také množstvo borovičky aké sa vyrobí je nepredstaviteľné. Ste ma rozosmial s tou borovicou.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|
|
|
|
|