Slivovice 2017



Marian39 - (4) - 15.146 (?)
24.3.2018 8:22
" Ostatně borovička se taky nevyrábí z borovic". Pán Vysloužil. Nič v zlom ale ste mimo. Borovička by mala byť vyrobená z borievok. Odtiaľ ten názov. Tie sú obvykle aj na etikete. Aj keď si osobne myslím, že je to iba čistý lieh ochutený borievkami. Neviem o žiadnych borievkových sadoch či plantážach a zbierať ich na divoko po lúkach na také množstvo borovičky aké sa vyrobí je nepredstaviteľné. Ste ma rozosmial s tou borovicou.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 146.56 (?), 8.3.2018 21:39
Dekuji za nazor na prodavane kvasinky. Nikdy jsem je nepouzil, protoze pochybuji o tom, ze by z ovoce dokazaly vytěžit vic alkoholu. Totez zivna sul - vzdyt v ovoci je dostatek vseho potrebneho ke zdravemu zivotu kvasinek. Efendi
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 172.9 (?), 28.12.2017 11:41

Mne sa tento rok neurodilo absolútne nič. Ale aj tak som pálil. Kúpil som slivky z dovozu (údajne Maďarsko). Vyzeralo to že to boli pravdepodobne dve odrody v pomere 1:1. Jedny boli skôr menšie podobné slivkám domácim a druhé boli väčšie v priemere okolo cca 35 gramov skôr gulaté. Kupoval som ich 30 septembra, zrelé vyzerali tak akurát, ale zdali sa mi málo šťavnaté skôr suché. Ešte v deň kúpy som ich dôkladnejšie prebral, odstránil lístie konáriky a pod. a zalial som ich cukrovým roztokom (na 100l sliviek 1kg cukru rozpustený v 5l vody). Na druhý deň som ich rozsekal miešadlom na maltu, a kvasenie začalo prakticky okamžite. Kvas som priamo v sude zakryl igelitom (igelit som priložil priamo na kvas nie na vrch suda) a na vrch suda som priložil volne veko. Po týždni som kvas premiešal. Prvé cca 2-3 týždne to kvasilo pomerne búrlivo. Neskôr to pomaly dokvasovalo. Sudy boli uložené v garáži pri priemerných teplotách 12-16 stupnov. Páliť som bol 27 novembra. Kvasu bolo okolo 400-450 litrov. (neviem to presne odhadnúť nakoľko sudy nemajú rysku.) Po nariedení výsledného produktu bolo 42 litrov 51,5 percenta. S množstvom a kvalitou som vcelku spokojný, nato že som nevedel do čoho idem a čo za slivky kupujem. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?), 28.12.2017 12:07

Mám kámošov od Levic ktorým všetko totalne zmrzlo a tiež kupovali slivky z maďarska, cením si na tebe snahu, ktorú si vynaložil a výsledok bol super kvalitná pálenka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.76 (?), 11.1.2018 9:17

Nechci zakládat nové téma, tak to umístím sem. Co myslíte, je to opravdu Mirabelkovice?smiley Asi se u výrobce poptám na ty "divoce rostoucí plody mirabelek".


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 11.1.2018 9:47

Učitě není. Planě rostoucí mirabelky neexistují, stejně jako planě rostoucí ryngle. Myrobalánovice by na vinětě nevypadala příliš lákavě a konzumenti - nepěstitelé by jí nerozuměli..  Ostatně borovička se taky nevyrábí z borovic.
   Zajímavé by bylo chuťové srovnání s podobně nazvaným destuilátem - v minulosti zde diskutovaným - co prodává jeden tuzemský lihovarník za cenu zhruba desetinásobnou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.76 (?), 11.1.2018 12:49

Bylo mi jasné, že to není mirabelkovice, ale kdyby se toho chytil nějaký hnidopich, mohl by být problém s klamavou reklamou. Asi. 

Plané mirabelky také neznám, i když ve zpustlém mirabelkovém sadu se občas nějaký semenáček najde. Ale jestli to nazývat planě rostoucí mirabelkou...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 34.224 (?), 11.1.2018 16:50

Nějak jsem poslední dobou změnil na Jelínka názor.
(Jasně deklaruje co a z čeho jak vyrábí a co je pravý destilát a co jsou řezy s lihem, nebo do čeho v průběhu výroby líh přidává a co vyrábí průtahově. Každý si může vybrat.
Nebo si stáhnout na jeho webu rodné listy destilátů a podle obsahu methanolu v nich posoudit jak je která jeho "pravá ovocná pálenka zředěná lihem"
*
Ale ty divoké, plané mirabelky jsem nějak přehlédl. Myslel jsem, že se jedná o Nancynské nebo něco podobného.
(Ale ty zas, díky své cukernatosti a aromatu žádné speciální zpracování nepotřebují. Bylo by jim to jen na škodu. Něco jako průtahově destilovat vysocecukernaté švestky...)
A tak chci věřit tomu, že ve Vizovicích mají své vlastní názvosloví pro peckoviny.
Že neví jak se správně mají označovat ovocné druhy - jaký je rozdíl mezi mirabelkou a myrobalánem. A že to nebyl jen nějaký reklamní tlach jak je psáno už výše a v jiném vláknu dříve.
No, aspoň, že ví co je planá trnka - to taky vyrábějí.
*
Čert ví, co ta Mirabelkovice vlastně je:

Rafael.

P.S.
Klasická destilace - všichni známe. Při dobré práci vcelku jedno zda jedno nebo dvoustupňová.

Průtahové destilace - ovoce, byliny, koření se destilují s neutrálním lihem. Buď ponořené pod hladinou, volně umístěné ve vařáku, v koši nad hladinou nebo někde nahoře ve zvláštní nádobě úplně mimo vařák. Podle povahy surovin a osvědčených postupů.

Kontinuální destilace - destilační přístroje opatřené kolonou, na nichž lze provádět destilaci nepřetržitou. Ale nejsou vhodné k destilaci kvasů které obsahující pevné části. Použití těchto složitých přístrojů přichází v úvahu jen pro destilaci vína, macerátů a tekutých kvasů.

Vakuové destilace - u zvlášť choulostivých surovin. Použití většinou jen tam kde by vyšší teplota mohla poničit výrobek nebo ve větší míře snížit výtěžnost.

Z webu výrobce
Z webu výrobce
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?), 4.3.2018 15:08

Koštovka Toptaste v palenici sa bolo 19.12.2017 ubehlo už vyše 2 mesiace pálenka vyborná a hlavne aromatická s takou zvlaštnov medovov arómov čo všetkých zaujalo nakolko slivky Toptaste pri dozrievaní su aromaticke, pomohli aj aromatické kvasinky Spiriferm arom.Na porovnanie hola palenka z Domacej velkoplodej ta bola tiež vyborná ale Toptaste to vyhrala.Vzal som na koštovku pred týždňom vzorku kámošovi z Levic je to medzinarodný degustator mal som trochu obavy čo povie, bol tam aj jeho kámoš čo vlastní palenicu, po otvorení štupla na flaši hneď bolo citit aromu boli stoho dosť prekvapení okoštovali výborna palenka vraveli, zvedča čo na degustaciach koštujem, palenky sú jalové aj keď su chuťovo dobre žiadna aróma.Koštovali sme ešte marhulovicu nato že bol hnusný rok 2017 marhulovica bola super, dalej prišli na radu repaky a tý sa po mesiacoch tiež zlepšili čo som bol velmi prekvapený, že takto pocenovaná palenka môže biť tak dobrá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Marian39 - (4) - 15.146 (?), 24.3.2018 8:31
Máš pravdu Milan. Koštoval som ju. Je iná ako moja ale tiež dobrá. Mrzí ma že som Ti nepriniesol z mojej. Najbližšie keď pôjdem do Piešťan sa bahniť Ti donesiem z mojej na porovnanie.😊
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Marian39 - (4) - 15.146 (?), 24.3.2018 8:22
" Ostatně borovička se taky nevyrábí z borovic". Pán Vysloužil. Nič v zlom ale ste mimo. Borovička by mala byť vyrobená z borievok. Odtiaľ ten názov. Tie sú obvykle aj na etikete. Aj keď si osobne myslím, že je to iba čistý lieh ochutený borievkami. Neviem o žiadnych borievkových sadoch či plantážach a zbierať ich na divoko po lúkach na také množstvo borovičky aké sa vyrobí je nepredstaviteľné. Ste ma rozosmial s tou borovicou.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika