Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Škrábavost pálenky

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   

Škrábavost pálenky


jarekond (4) - xxx.xxx.240.181 (?)
30.4.2012 21:23, počet návštěv: 55962
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Ať hledám jak hledám nemůžu najít vysvětlení proč mám po vypálení škrábavou až štiplavou pálenku (není to pravidlo) ale je to tak půl na půl.

Samozřejmě konkrétně švestky umývám a přebírám částečně pomačkám na 100 l dávám 1 až 2 kg cukru závěrečnou cukernatost mívám tak 3 až 4.Ale většinou jak spadne koláč pod hladinu tak pálím pálenice je měděná dvojplášťová nikdy nepřipaluje.

Prosím o radu co je hlavní příčínou škrábavosti. Moc děkuji za pomoc.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Škrábavost pálenky


Rony (1072) - xxx.xxx.249.198 (?)
30.4.2012 23:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mandlovou příchuť nebo pocit "škrábavosti" v krku dává např. Durancie a to proto, že při prvním pálení ve velkém kotli se rozpadnou nebo prasknou pecky a vyluhují se jadrá. Někdo ale takovu slivovici oblibuje.

Připojit reakci
      

Škrábavost pálenky


jarekond (4) - xxx.xxx.240.181 (?)
1.5.2012 8:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to z obyčejných švestek v jeden rok sbíraných a jedna várka je jemná a druhá štiplavá a nejenom v krku ale i na jazyku .Slivovice je sldká nemá zápach ani ocas jenom je štiplavá dá se nějak štiplavost odstranit např.nějakým filtrováním?

Připojit reakci
         

Škrábavost pálenky


host - xxx.xxx.220.205 (?)
1.5.2012 8:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Příčinou ostrosti či škrábavosti destilátů je jistě víc. Určitě mezi ně patří přídavek cukru do kvasu. V případě švestek nebo jablek je to úplně zbytečné, protože tyto kvasy jsou stabilní, takže nepodléhají snadnému zoctovatění. 1 -  2% přídavek cukru má smysl pouze do nestabilních kvasů, především třešní, višní meruněk a mirabelek, protože významně prodlužuje dobu zpracovatelnosti.  Dále také hodně záleží na vyzrálosti švestek. Rozhodně se nesmí trhat, nanejvýš oklepávat. Nápadně ostré destiláty se během 2 - 3 let sami "zakulacují", ale kdo má tak dlouho čekat? Destilát se dá zjemnit několika způsoby. Zkuste přídavek cukru, řekněme rovnou polévkovou lžici rozpustit v minimálním množství vody do 10 litrů slivovice. Někdy také pomáhá zmražování v mrazáku přes noc. Druhý den se láhev vyndá a po zvýšení teploty na pokojovou zdegustovat. Cyklus zmražování je možné opakovat. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
            

Škrábavost pálenky


jarekond (4) - xxx.xxx.240.181 (?)
1.5.2012 9:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moc děkuji za radu vyzkouším a dám vědět.

Připojit reakci
               

Škrábavost pálenky


host - xxx.xxx.225.76 (?)
3.5.2012 1:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Čim staršia tým hladšia. Nštoplovať len prikryť handričkou môj dedáčko na Myjave to tak robil.

Připojit reakci
                  

Škrábavost pálenky


host - xxx.xxx.157.7 (?)
4.5.2012 15:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Trnky sbírat zralé, bez stopek a čisté -nesmí být od blata. Jakmile se začne koláč v bečce potápět, tak neváhat a vyhodit ho ven. Při pálení zavčas skončit, aby se do slivovice nedostaly sajrajty, které se odpařují při vyšších teplotách. V knize se píše končit při teplotě 91 stupňů C.

Připojit reakci
               

Škrábavost pálenky


jarekond (4) - xxx.xxx.240.181 (?)
6.5.2012 13:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak tedy vyzkoušel jsem přicukrování pálenky, namražování a taky zahřívání na 50 stupňů. Jediné co mělo efekt na snížení pálivosti bylo ohřívání ale na úkor vůně je lsabší aroma. Tak asi nechám větrat v demionu bez probublávání a snad se zjemní sama.Všem díky za reakce.smileycheeky

Připojit reakci
                  

Škrábavost pálenky


host - xxx.xxx.103.78 (?)
10.11.2015 10:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Po 3 letech bych tento příspěvek doplnil vlastní zkušeností. Mám jabkovici, která mnoha lidem chutná, ale pro mě je málo jemná. Moje představa je prostě hladší chuť. Tak jsem včera udělal pokus. Půl litru jabkovice, která mě škrábala v krku (ale jiným nevadí)  jsem nalil do vypláchnuté nerezové varné konvice, vložil teploměr a zapnul konvici. Při zahřívání hlídat teplotu a regulovat hodně opatrně, aby se páry nevzňaly! Při teplotě okolo 70°C se u dna objevují bublinky, dno konvice je elektricky ohřívané a samozřejmě je teplejší (třeba i 90°C). Při této teplotě vznikající bublinky hlasitě šumí. Teplotu udržuji vypínačem mezi 70-75°C po dobu asi 1-2 minut a míchám. Občas přičichnout. Páry nad konvicí jsou zpočátku štiplavé a hodně cítit po jablkách. Pak se štiplavost zmenšila jen na štiplavost běžných lihových par. Na objemu ubylo odhadem 0,5-1% pálenky. Pálenku jsem přelitím do studené lahve ochladil a ochutnal. Škrábavost prakticky zmizela. Vůně po jabkách je ve výsledku slabší, ale jde stále poznat. Toto je pro ty, kteým vadí hodně aromatická jabkovice. Ještě udělám po pár dnech chuťový test srovnáním vzorků naslepo.

Připojit reakci
                     

Škrábavost pálenky


vyslouzil (16925) - xxx.xxx.15.90 (?)
10.11.2015 12:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obávám se, že snížení škrábavosti Vaší jablkovice jste dosáhl pouhým odpařením části lihu z destilátu. Měření objemu není přesné, když smícháte půl litru lihu s půllitrem vody, nedostanete přesně litr směsi

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koupě automatické pálenice 10919.2.201931632
Jablkovy kvas meranie cukru6519.2.201912948
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191033
Odpeckovač317.2.2019301
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191478
Kvasenie a palenie manga614.2.2019450
Stojanek na cedění kvasu 1513.2.20192992
3D pálení2213.2.20192614
Kvas přes zimu1012.2.20191697
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201917503
Kvasná zátka1611.2.201910816
Parciální fermentace39.2.2019405
Pálenka z melasy207.2.20192157
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019693
Test na metanol786.2.201983152
Škrábavost pálenky464.2.201955963
Aroma slivovice352.2.20197814
Destilát z piva a vína121.2.201912293
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019101254
Ředění slivovice629.1.20195281
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198068
Cukr626.1.20191299
Umístění palírny3918.1.20195156
Chut po siře318.1.2019570
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192080
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191051
Destilace - základní dotazy4811.1.201911860
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019455
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201917944
Automaticka palirna ovoce 28.1.2019901
Síření sudů25.1.2019470
Pálenka z dýně584.1.201950516
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?232.1.20195631
Slivovice vs. calvados2281.1.2019340713
Cukr nebo med?151.1.20193209
Ukončení destilace + ředění930.12.20183004
Zapach dymu429.12.2018892
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4226.12.201823935
Švestkový kvas - bílá plíseň 2624.12.20185577
Kotel na pálení destilátu621.12.20184048
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Jake drevo13:01
Jak vyrobit višňové víno?16.2.2019
UKS Super robot - mlýnek na maso16.2.2019
Jake drevo16.2.2019
Šunka bez rychlosolí15.2.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů