Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Škrábavost pálenky

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   

Škrábavost pálenky


jarekond (4) - xxx.xxx.240.181 (?)
30.4.2012 21:23, počet návštěv: 58623
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Ať hledám jak hledám nemůžu najít vysvětlení proč mám po vypálení škrábavou až štiplavou pálenku (není to pravidlo) ale je to tak půl na půl.

Samozřejmě konkrétně švestky umývám a přebírám částečně pomačkám na 100 l dávám 1 až 2 kg cukru závěrečnou cukernatost mívám tak 3 až 4.Ale většinou jak spadne koláč pod hladinu tak pálím pálenice je měděná dvojplášťová nikdy nepřipaluje.

Prosím o radu co je hlavní příčínou škrábavosti. Moc děkuji za pomoc.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Škrábavost pálenky


Rony (1072) - xxx.xxx.249.198 (?)
30.4.2012 23:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mandlovou příchuť nebo pocit "škrábavosti" v krku dává např. Durancie a to proto, že při prvním pálení ve velkém kotli se rozpadnou nebo prasknou pecky a vyluhují se jadrá. Někdo ale takovu slivovici oblibuje.

Připojit reakci
      

Škrábavost pálenky


jarekond (4) - xxx.xxx.240.181 (?)
1.5.2012 8:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to z obyčejných švestek v jeden rok sbíraných a jedna várka je jemná a druhá štiplavá a nejenom v krku ale i na jazyku .Slivovice je sldká nemá zápach ani ocas jenom je štiplavá dá se nějak štiplavost odstranit např.nějakým filtrováním?

Připojit reakci
         

Škrábavost pálenky


host - xxx.xxx.220.205 (?)
1.5.2012 8:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Příčinou ostrosti či škrábavosti destilátů je jistě víc. Určitě mezi ně patří přídavek cukru do kvasu. V případě švestek nebo jablek je to úplně zbytečné, protože tyto kvasy jsou stabilní, takže nepodléhají snadnému zoctovatění. 1 -  2% přídavek cukru má smysl pouze do nestabilních kvasů, především třešní, višní meruněk a mirabelek, protože významně prodlužuje dobu zpracovatelnosti.  Dále také hodně záleží na vyzrálosti švestek. Rozhodně se nesmí trhat, nanejvýš oklepávat. Nápadně ostré destiláty se během 2 - 3 let sami "zakulacují", ale kdo má tak dlouho čekat? Destilát se dá zjemnit několika způsoby. Zkuste přídavek cukru, řekněme rovnou polévkovou lžici rozpustit v minimálním množství vody do 10 litrů slivovice. Někdy také pomáhá zmražování v mrazáku přes noc. Druhý den se láhev vyndá a po zvýšení teploty na pokojovou zdegustovat. Cyklus zmražování je možné opakovat. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
            

Škrábavost pálenky


jarekond (4) - xxx.xxx.240.181 (?)
1.5.2012 9:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moc děkuji za radu vyzkouším a dám vědět.

Připojit reakci
               

Škrábavost pálenky


host - xxx.xxx.225.76 (?)
3.5.2012 1:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Čim staršia tým hladšia. Nštoplovať len prikryť handričkou môj dedáčko na Myjave to tak robil.

Připojit reakci
                  

Škrábavost pálenky


host - xxx.xxx.157.7 (?)
4.5.2012 15:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Trnky sbírat zralé, bez stopek a čisté -nesmí být od blata. Jakmile se začne koláč v bečce potápět, tak neváhat a vyhodit ho ven. Při pálení zavčas skončit, aby se do slivovice nedostaly sajrajty, které se odpařují při vyšších teplotách. V knize se píše končit při teplotě 91 stupňů C.

Připojit reakci
               

Škrábavost pálenky


jarekond (4) - xxx.xxx.240.181 (?)
6.5.2012 13:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak tedy vyzkoušel jsem přicukrování pálenky, namražování a taky zahřívání na 50 stupňů. Jediné co mělo efekt na snížení pálivosti bylo ohřívání ale na úkor vůně je lsabší aroma. Tak asi nechám větrat v demionu bez probublávání a snad se zjemní sama.Všem díky za reakce.smileycheeky

Připojit reakci
                  

Škrábavost pálenky


host - xxx.xxx.103.78 (?)
10.11.2015 10:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Po 3 letech bych tento příspěvek doplnil vlastní zkušeností. Mám jabkovici, která mnoha lidem chutná, ale pro mě je málo jemná. Moje představa je prostě hladší chuť. Tak jsem včera udělal pokus. Půl litru jabkovice, která mě škrábala v krku (ale jiným nevadí)  jsem nalil do vypláchnuté nerezové varné konvice, vložil teploměr a zapnul konvici. Při zahřívání hlídat teplotu a regulovat hodně opatrně, aby se páry nevzňaly! Při teplotě okolo 70°C se u dna objevují bublinky, dno konvice je elektricky ohřívané a samozřejmě je teplejší (třeba i 90°C). Při této teplotě vznikající bublinky hlasitě šumí. Teplotu udržuji vypínačem mezi 70-75°C po dobu asi 1-2 minut a míchám. Občas přičichnout. Páry nad konvicí jsou zpočátku štiplavé a hodně cítit po jablkách. Pak se štiplavost zmenšila jen na štiplavost běžných lihových par. Na objemu ubylo odhadem 0,5-1% pálenky. Pálenku jsem přelitím do studené lahve ochladil a ochutnal. Škrábavost prakticky zmizela. Vůně po jabkách je ve výsledku slabší, ale jde stále poznat. Toto je pro ty, kteým vadí hodně aromatická jabkovice. Ještě udělám po pár dnech chuťový test srovnáním vzorků naslepo.

Připojit reakci
                     

Škrábavost pálenky


vyslouzil (17046) - xxx.xxx.15.90 (?)
10.11.2015 12:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Obávám se, že snížení škrábavosti Vaší jablkovice jste dosáhl pouhým odpařením části lihu z destilátu. Měření objemu není přesné, když smícháte půl litru lihu s půllitrem vody, nedostanete přesně litr směsi

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Archivace slivovice223.4.2019150
Palenka z exotickeho ovoce923.4.201920304
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019224
Kvas z mandarinek1616.4.20191197
Malinovice, Banánovice, Melounovice1615.4.201925830
destilační přístroj104915.4.20191419898
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201947944
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191343
Turbo kvasnice345.4.20196755
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191589
Aroma slivovice364.4.20199627
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni33.4.2019428
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?543.4.201927843
Palenka z datli?92.4.20195765
Ochutnávka Radimov623.3.20191556
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194077
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019669
Parciální fermentace518.3.2019926
Ananasový kvas214.3.2019565
Kvas z mirabelek2011.3.201912648
Kvasenie a palenie manga710.3.2019959
Dřinka - použití229.3.201929457
Destilace - základní dotazy497.3.201914148
Test na metanol8025.2.201986907
3D pálení2323.2.20193794
Koupě automatické pálenice 11021.2.201935608
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201915663
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191517
Odpeckovač317.2.2019764
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192183
Kvas přes zimu1012.2.20192310
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201919394
Kvasná zátka1611.2.201911558
Pálenka z melasy207.2.20192942
Škrábavost pálenky464.2.201958624
Destilát z piva a vína121.2.201913191
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019104635
Ředění slivovice629.1.20195860
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20199210
Cukr626.1.20191715
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem19.4.2019
Uzení masa studeným kouřem18.4.2019
Strojek na uzavírání konzerv14.4.2019
Generátor kouře18.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů