|
Šípkovica ako ma to
|
|
|
|
host - 248.39 (?) 9.2.2020 18:53
Jak jsem dělal šípkovici.Předně se nepovažuji za odborníka, tak nedávám zasvěcené rady ale píšu svoje zkušenosti.Nadávači mají příležitost.
Do šedesátilitrového soudku jsem dal asi 14 litrů/nevážil jsem) šípků, které jsem nechal 3 dny přemrznout v mražáku.Byli odstopkované a nůžkama jsem odstříhal okvětí.Zalil jsem to vařící vodou, přidal 6 kg cukru a míchadlem do vrtačky rozmixoval na kaši.Míchadlo mám vyrobené o průměto 16 cm, to na barvu nestačí. Semínka zůstala naporušená.Po schladnutí jsem přidal rozkvašené vinné kvasinky s živnou solí dle návodu na kvasinkách.Sud mám v dílně, trvalá stálá teplota 22 stupňů.Za měsíc a něco to přestalo bublat do kvasné zátky, tak to šlo na destilaci.Celkem 6 litrů, ale nechával jsem veký úkap, asi by bylo víc, mám radši jemnou, tak nešetřím.Jo ještě jsem před destilací odebral ze dna smínka.
Toť asi vše, chodí nás pravidelně 12 do antibabišovské dílny a pily jsme to všichni poprvé a rádi.A to ještě nebyla odvětraná.Jen asi 14 dní.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4
|
|
|
|
host - 234.89 (?), 22.2.2020 8:12
10kg šípok,50litrov vlažnej vody,1 bal. kyseliny citronovej,10kg cukru,1 bal živnej soli,1bal vinnych kvasníc.postup: do vody dáme kyselinu citrónovú, pridáme cukor, rozmiešame,pridáme živnú soľ,šípky a kvasnice.Po vykvaseni postup opakujeme z tými istými šípkami ešte raz.(druhák)druhák je ešte aromatickejší.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.39 (?), 9.2.2020 18:53
Jak jsem dělal šípkovici.Předně se nepovažuji za odborníka, tak nedávám zasvěcené rady ale píšu svoje zkušenosti.Nadávači mají příležitost.
Do šedesátilitrového soudku jsem dal asi 14 litrů/nevážil jsem) šípků, které jsem nechal 3 dny přemrznout v mražáku.Byli odstopkované a nůžkama jsem odstříhal okvětí.Zalil jsem to vařící vodou, přidal 6 kg cukru a míchadlem do vrtačky rozmixoval na kaši.Míchadlo mám vyrobené o průměto 16 cm, to na barvu nestačí. Semínka zůstala naporušená.Po schladnutí jsem přidal rozkvašené vinné kvasinky s živnou solí dle návodu na kvasinkách.Sud mám v dílně, trvalá stálá teplota 22 stupňů.Za měsíc a něco to přestalo bublat do kvasné zátky, tak to šlo na destilaci.Celkem 6 litrů, ale nechával jsem veký úkap, asi by bylo víc, mám radši jemnou, tak nešetřím.Jo ještě jsem před destilací odebral ze dna smínka.
Toť asi vše, chodí nás pravidelně 12 do antibabišovské dílny a pily jsme to všichni poprvé a rádi.A to ještě nebyla odvětraná.Jen asi 14 dní.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 228.252 (?), 9.2.2020 20:54
Díky, chystám se na něco podobného, tak je každá zkušenost dobrá.
Teď bublá druhák z šípkového vína, tak uvidím, jak bude vypadat materie po stočení a třeťák by šel do sudu a pálenice. Teď to mám v 25 l demižonu, tak počítám do mého 30l kvasného hospodářství by to mohlo pěkně vyjít, i těch šípků mám cca polovinu, tak to snad bude OK. Díky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 114.117 (?), 10.2.2020 11:36
No, druhák se u šípkového vína dělá běžně, vyskytuje se to ve většině návodů. Bývá hodnocen jako srovnatelný s prvákem. Někteří tvrdí, že je dokonce lepší než prvák. Třeťák není obvyklý, nicméně i ten je již vyzkoušený, právě na to pálení a s úspěchem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 61.18 (?), 6.12.2010 20:41
Zdravím,
právě mám vypáleno. Ze 120 l šípkového vína jsem vypálil 20 l 70, nechal zředit na 53% a je výborná. Poměr na víno : 5 l vody,1l šípků a 1 kg cukru. Nejlepší jsou šípky přemrzlé, mají nejvíc cukru. Manželce to moc chutná.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.170 (?), 22.2.2020 15:29
Jen tak na okraj zkušenost s kvasinkami Vínka: Přede mnou odborník odborníkovi sdělil, že kvasinky Vínka prokvašují na 16%obj. EtOH. Říká se, že vinné kvasinky dávají lepší chuť a vůni následnému destilátu, než pekařské droždí. Zjistil jsem, že kvasinky Vínka prokvasí tak na 12% obj. EtOH a pekařské droždí si do výsledné chuti a vůně s nimi v ničem nezadá, přičemž prokvašuje tak do 8% obj. EtOH, spíše o něco málo víc. Co si o tom myslíte Vy, pánové?
Jinak, šípkovici jsem dělal z několik let starého šípkového vína, vykvašeného pomocí pekařského droždí a byla vynikající.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4
|
|
|
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
Hrušky: kompletní návod na pěstování hrušek
Kousnout do šťavnaté hrušky je jedna z radostí života. Pěstování hrušek je obecně jednodušší než pěs...
Dobře bydlet pomáhá STAVOTECH Olomouc
Covid, inflace, války za humny, energetická chudoba – posledních pár let žijeme v turbulentních čase...
|
|
|
|