Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Ředění slivovice

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.122.179 (?)
7.11.2009 22:05

Destilku z vlastní destilační stanice, ne technickou z drogerie... Dnes i vody ve studánkách jsou často kontaminované a kvalitu by museli v pálenici dokládat rozborem...   AB

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Aplikace neberu v úvahu objemovou kontrakc..., host, 12.12.2015
, host, 12.12.2015
Tomu tedy nerozumím. SiO2 je oxid..., Miloš Vysloužil, 20.6.2015
Pardon, skočilo tam "velké" I místo "malého"..., host, 20.6.2015
co je SIO2?...zlucenina iodu a siry?..., host, 19.6.2015

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.128.84 (?)
10.10.2008 13:04, počet návštěv: 191962
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Poraďte mi prosím, čím je nejlepší ředit slivovici?Někdo říká destilkou, jiný dobrou vodou... Díky. L

Připojit reakci   
   

Ředění slivovice


Chalupář (300) - xxx.xxx.239.96 (?)
10.10.2008 17:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

My jsme calvados ředili Dobrou vodou. Destilovanou bych do toho asi nelil, nejsou v ní žádné minerály a to může způsobit průjem - lékař to jistě bude umět vysvětlit lépe, nějak to souvisí s osmotickým tlakem, ale už si nevzpomínám přesně jak

Připojit reakci
      

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.128.84 (?)
10.10.2008 20:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hm, minerály jsou přece v destilátu...:-)))

Připojit reakci
         

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.53.54 (?)
10.10.2008 22:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevím jak slivovici, ale všechno co ovoce, které jsem "konzervoval" tak jsem ředil obyčejnou převařenou vodou (ze studny). Žádný zákal a chuť boží!!!

Připojit reakci
            

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.166.20 (?)
11.10.2008 6:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Destiláty vždy ředím měkkou vodou a tak nedojde k zakalení či vysrážení. Měkkě vody jsou kojenecké a kupiji ji normálně v lékárně. Nebojte se ceny, ta je stejná jako,,Dobrá voda" a jiné. Samozřejmě je balená. Použítí destilované je nesmysl. Vše ale jistě najdete v tématu,,Destilační přístroj" VašekB.

Připojit reakci
               

Ředění slivovice


Miloš Vysloužil (15561) - xxx.xxx.100.5 (?)
11.10.2008 9:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U destilované vody je jakáž takáž jistota, že se slivovice nezakalí ani když ji zředíte pod 50%. Chybění minerálů se není třeba bát, slivovice se nepije na litry, aby to osmoticky mohlo tělu ublížit.

Připojit reakci
                  

Ředění slivovice


Daniela (1208) - xxx.xxx.204.208 (?)
11.10.2008 9:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejsem odborník přes alkohol ani přes výrobu (pálení), tak se vám možná bude zdát můj dotaz divný.  Proč ředit slivovici,  když se říká, že má pořádně  "vypálit červa"  ?  Jednou jsem pila slivovici - prý dvakrát vypalovanou a byla moc dobrá.   Zdravím - Daniela.

Připojit reakci
                     

Ředění slivovice


Lumikol (109) - xxx.xxx.181.138 (?)
11.10.2008 9:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Náš soused, lesa pán, ředí slivovici medovinou.Zkusili jsme ji minulý víkend pít teplou.Nedovedete si předstevit jak strašně to dopadlo! To jen pro Vaše pobavení.Lucka
Připojit reakci
                        

Ředění slivovice


micuko (652) - xxx.xxx.19.202 (?)
11.10.2008 9:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Teda děvčata, budem vypadat asi jak alkoholici a pravděpodobně pány pobavíme.Slivovice to je prostě pohádka.Nejraději ji mám v pokojové teplotě.A když sklenku položíte do dlaně a lehce pohupujete a vnímáte tu vůni a pak malý doušek nechat pomalu rozplynout na jazyku a k tomu znovu přivonět, není nic lepšího.Jen na okraj pod 52% bych neředila.

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


Daniela (1208) - xxx.xxx.204.208 (?)
11.10.2008 10:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jak tak koukám, tak jsme pánům zase uhnuli od jádra věci. Ale nedá mi to - napsat, jak jsem dopadla s tou dvakrát přepalovanou slivovicí já. Vezli jsme ji do Egypta a manžel mně stále nutil, abych vypalovala toho červa, abychom nebyli stiženi farónovou pomstou.  A protože jsem se snažila být důsledná, tak jsem si hned poprvé tak nahnula, že jsem se pěkně namazala - nejsem zvyklá pít a pěkně mně to překvapilo. No a když jsem namazaná, tak zpívám. Prostě bylo veselo...   Zdravím - Daniela.

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.213.150 (?)
11.10.2008 10:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pít třeba 65%ní slivovici je skoro sebevražda. Ředí se na přijatelnou mez, aby vynikla chuť. Já třeba ředím švestky na 55%. Mimochodem, každá slivovice je 2x pálená, nebo je to páleno ve speciální koloně. Jednou pálená se nazývá lavorovice :-)

Jinak ředím obyčejnou měkkou vodou ze studánky. Není problám si případné zakalení vyzkoušet na vzorku.

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.90.135 (?)
23.10.2013 15:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

,,lavorovice"?asi ani nevíš jak se lavorovice dělá

Připojit reakci
                     

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.3.61 (?)
2.4.2009 8:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

z kolony vytece po druhem paleni okolo 70%vol tedy ne koralky ale lih a to vypali cerva az moc :-)

Připojit reakci
               

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.97.194 (?)
11.10.2008 10:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Václave, použití destilované vody na ředění slivovice není nesmysl. Používá se samozřejmě potravinářská a užívala se již v dobách, kdy o Dobré vodě jsme neměli ani tušení, protože nic takového na trhu prostě nebylo. Žiju v místě, kde není vůbec možné použít běžnou vodu pro neskutečně vysoký obsah uhličitanu vápenatého. Nicméně kvalitou je to vynikající pitná voda, dusičnany jsou v ní hluboko pod kojeneckou normou. Stanislaw.

Připojit reakci
                  

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.174.201 (?)
13.10.2008 14:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ředil sem pálenku z letního ovoce Hanáckou kyselkou s příchutí švestek.Příjemná chuť.
Připojit reakci
                     

Ředění slivovice


Miloš Vysloužil (15561) - xxx.xxx.85.27 (?)
13.10.2008 15:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No, to bych neviděl jako optimální řešení 

Připojit reakci
                     

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.168.167 (?)
13.10.2008 15:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

slivovici sice používám při výrobě ořechovky, ale s hanáckou kyselkou,... z toho jde až mráz po zádech 

Připojit reakci
                  

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.128.84 (?)
30.10.2008 16:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ptal jsem se na potravinářskou destilku v drogerii a tam to neznaj.???

Připojit reakci
                     

Ředění slivovice


082m (10) - xxx.xxx.224.76 (?)
7.9.2011 23:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak zkuste zaskočit do lékárny

Připojit reakci
                     

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.140.157 (?)
18.6.2015 21:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Destlovaná voda je destilovaná voda. Není nic jako "průmyslová" nebo "potravinářská". Je to prostě čistě H2O bez jakýchkoli minerálů. :-)

Připojit reakci
                        

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.142.11 (?)
19.6.2015 17:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No trochu bych vám oponoval... prostou destilací, destilovanou vodu bez minerálů nedostanete... vždy vám při destilaci přejde SIO2, ten těká s parami... ale při ředění slivovice nevadí!! 

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.10.41 (?)
19.6.2015 20:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

co je SIO2?...zlucenina iodu a siry?

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.142.11 (?)
20.6.2015 8:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pardon, skočilo tam "velké" I místo "malého", správně má být SiO2, omlouvám se. Přeji hezký den.

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


Miloš Vysloužil (15561) - xxx.xxx.236.1 (?)
20.6.2015 11:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tomu tedy nerozumím. SiO2 je oxid křemičitý, tedy nerost křemen (si i sklo) a ten snad při destilaci netěká, vždyť taje až někde při 1000 stupních.
    Ale souhlasím, že obyčejná technická destilka není absolutně čistá. Ale pro ředění slivovice to nemá význam

Připojit reakci
                  

Ředění slivovice


jirilan (730) - xxx.xxx.29.114 (?)
5.1.2009 18:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Eskymáci, polárníci, horolezci připravují vodu ze sněhu. Minerály vstupují do organizmu s potravinami. "Škodlivější" je konzumace jádra destilátu často navíc neodborně připraveného. Destilkou nemůžete nic zkazit.

Připojit reakci
                  

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.233.131 (?)
12.10.2013 6:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravim palenicare, mam dotaz jak dopocitat obsah lihu v palence kdyz ji merim lihomerem, ale pri nizzsi teplote nez 20 st.? Je na to nejaky vzorec nebo tabulky, popr. Kde ty tabulky muzu stahnout?
Připojit reakci
                     

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.90.120 (?)
12.10.2013 11:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Po zadání do vyhledávače : Vyrábíme ušlechtilé destiláty - Josef Pischl, lze stáhnout v PDF. Jsou v ní od 150 stránky.

Připojit reakci
                        

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.229.107 (?)
12.10.2013 18:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mnohokrat dekuji. Preji hodne zdaru a at chutna
Připojit reakci
               

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.2.142 (?)
14.12.2009 17:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkoušel jsem ředit na 40%, pro dědu, 50 už je na něho moc. Vodou z řádu jak převařenou tak jen odstátou-zákal. Dobrou vodou přímo z petky i převařenou-zákal. Destilovanou vodou z lékárny AQUA PRO INIECTIONE (500ml za 28 Kč, celkem dost)-zákal. Na chuti žádný rozdíl v použitém ředivu jsme neodhalili. Po cca1 měsíci zákal usedl a bylo po starostech. Pavel Z.

Připojit reakci
                  

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.140.113 (?)
8.12.2012 19:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Po lékárenské destilce se vám nezakalí.. Musel jste vypálit pěknej patok a ten bych nalil do kanálu, když se neodělá konec tak se kalí..

Připojit reakci
      

Ředění slivovice


chrobák (5) - xxx.xxx.26.124 (?)
30.10.2008 11:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To by ani zvířata nemohli pít z kaluže dešťovou vodu. Osmóza žene kapalinu ve směru zřeďování koncentrace, takže ze střeva do krve. Běžně piju čaj z destilky.

Připojit reakci
         

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.151.2 (?)
30.10.2008 15:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A já abych byl taky zajimavý, tak Vám řeknu že si destilovanou vodu na ředění destilátu dělám sám.je to sice drašší ale normální voda z kohoutku ani kojenecká voda z obchodu se mi neosvědčila.můžu Vám řící, že kořalka je teď nějak jemnější.

Připojit reakci
         

Ředění slivovice


Ferda Mravenec (1951) - xxx.xxx.153.130 (?)
30.10.2008 16:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Čaj z destilky už nemá z destilkou nic společného, když tam máte výluh z toho čaje. A pokud si ho ještě osladíte, tak už to nemá z destilkou nic.

Připojit reakci
            

Ředění slivovice


Miloš Vysloužil (15561) - xxx.xxx.94.10 (?)
30.10.2008 16:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Osmózu bych sem netahal. I voda z kohoutku má do izotonického roztoku hodně daleko, ale o to při ředění slivovice nejde. Nevěřím, že jakákoli voda (pokud nejde o nějakou siřičitou prdlavku) dokáže výrazněji změnit chuť slivovice. Může ale vytvořit zákal (většinou dočasně). Chuť čisté destilky není dobrá, ale do slivovice ji považuji za optimální

Připojit reakci
   

Ředění slivovice


Ferda Mravenec (1951) - xxx.xxx.153.130 (?)
30.10.2008 16:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sice nejsem expert na pálení, protože slivovici nepiju, protože mi nechutná. Ale snad právě proto se občas zůčastním pálení slivovice jako bezpečný odvoz produktů domů. A pokud jsem viděl ředění slivovice přímo v pálenici, což se dělalo snad vždy, tak se vždy použila místní voda z vodovodu nebo ze studny, nikdo to tam nikdy neřešil.

Připojit reakci
      

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.97.194 (?)
30.10.2008 17:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pravděpodobně to bude záležet na tom, kde bydlíte. Tady kde žiju je pálenice součástí bývalé Fruty, dnes s jiným názvem ale stále stejným zaměřením a k ředění používají jenom destilku, kterou si pochopitelně sami vyrábí. U nás není vůbec možné použít klasickou pitnou vodu, protože okamžitě máte destilát zakalený doslova jako mléko. Stanislaw

Připojit reakci
         

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.154.35 (?)
30.10.2008 18:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesně a popravdě řečeno.Kamarád v lékárně taky ředí 95%líh destilkou, a když já zkoušel vodu tak to bylo kalný.

Připojit reakci
         

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.220.205 (?)
22.8.2011 16:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tento zákal je zřejmě způsoben výskytem vápenatých a hořečnatých iontů ve vodě, což je sice znakem kvalitní tvrdé vody, nicméně se tato voda na ředění koncentrovaných lihových roztoků nehodí, protože dochází k vysolování solí, nejčastěji karbonátů. Pokud již k zákalu z nějakého důvodu dojde je takový destilát ve velmi "choulostivé" situaci, protože čirost je prvotním znakem jakosti a s tím nikdo nic nenadělá. Co v takovém případě počít? Možnosti jsou jen dvě. Buďto jít problému naproti v tom smyslu, že přidáme roztok bikarbonátu sodného NaHCO3 (jedlé sody) rozpuštěné ve velmi studené vodě, čímž se zákal ještě prohloubí, ale za několik dní by měl sedimentovat. Sediment se pak dá snadno odfiltrovat na vatě vložené do trychtýře. Na 10 l zakaleného 50% destilátu doporučuji kávovou lžičku jedlé sody +  50 - 100 ml vody. Pokud je ovšem destilát zasažen úkapovými či dokapovými komponentami tak tato cesta nepomůže a nezbývá, než-li destilát znova předestilovat. Pro ředění koncentrátů ovocných destilátů doporučuji raději kojeneckou vodu než-li destilku, která má často nepříjemné dochutě, ale je v zásadě možno ji použít. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
            

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.140.113 (?)
8.12.2012 19:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

přesně tak dělá to vápník ve vodě. Pokud se vám to stane a zákal nezmizí sám hodte do flašky tabletu živočišného uhlí a jak se rozpustí protřepat a do dvou dnů je zákal pryč. Pak je však nutno pálenky přelit přes filtrační papír. Bohužel aktivní uhlí odstraní částečně i ovocnou chut.

Připojit reakci
      

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.59.151 (?)
6.12.2008 22:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejsem odborník, ale zkušenost už nějakou mám.Ředím vždy obyčejnou chlor. vodou z vodovodu a nemám žádný problém.Je důležité mít zhruba stejnou teplotu vody a přidávat ji pomalu za stálého mícháni, třeba i hadičkou.Pokud už se to stane, tak to není žádná pohroma, stačí dát pálenku pár dnů na mráz..Už jsem ředil pod 50% sliv. i jab. Zdravím

Připojit reakci
         

Ředění slivovice


082m (10) - xxx.xxx.64.186 (?)
7.12.2008 22:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud se mohu přidat k diskusi tak já ředím pouze dest. vodou. Vodu kupuji v lékárně kde ji destilují v koloně ze skla - možná ji v jednom diskusním příspěvku označují jako potravinářská. Rozhodně bych nepoužil vodu která je označena jako technická což je odpadní proukt při výrobních procesech kde se používá chlazení. Voda ze studánek a vodovodu se dá použít jen pokud je měká. Vysrážené minerály pokazí vše.

Vlasta

Připojit reakci
            

Ředění slivovice


Jaroslav Gregorec (108) - xxx.xxx.218.137 (?)
7.12.2008 22:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravim.

Ja mám takú extrémistickú otázku. A načo vlastne riediť. Ja som za 20 nikdy neriedil ani mojich dedov som riediť pálenku nevidel.

 Kvalitatívny faktor ovplyvňuje okrem mnohých faktorov aj spodný, slabý alkohol tečúci na konci pálenia, ktorý obsahuje veľké množstvo pravých aromatických látok.  Stále sa mi opakuje, že pálenka je stále ešte silná (  67-55)  a tečie už slabá (30-20-15).  Nechávam tiecť ďalej, ale stále kontrolujem farbu, vôňu a predovšetkým chuť spodného alkoholu.  Priliatím slabšieho alkoholu do celk. obsahu dostanem výbornú aromatickú pálenku okolo 53.  Nikdy som nemusel odstaviť predčasne varenie, kvôli zlej kvalite spodného alkoholu, t.j. nikdy som pálenku nemusel riediť.

Ak niekto páli 65 percentnú pálenku je to jeho vec, ale v nej necítite tú pravú chuť, akurát vás páli v krku ako sto čertov. 51-53 je moje rozmedzie nižšie, ani vyššie nepálim.  Môj osobný názor.

Připojit reakci
               

Ředění slivovice


Miloš Vysloužil (15561) - xxx.xxx.94.12 (?)
7.12.2008 23:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je v podstatě správný názor, zejména, pokud máte kvalitní kvas a dobrého páleníka. Existují ale palírny, kde Vám obsluha tak dlouho pálit nedovolí, nutí Vás ukončit pálení při výsledné koncentraci 64% (teče zrovna 40). Když trváte na tom, aby pálení pokračovalo, začne hlásit něco o tom, že za kvalitu pálenky odmítá převzít odpovědnost.  To se mi již stalo, protože jsem svému kvasu věřil, na páleníkovy řeči jsem nedal a trval na pokračování. Příjemné to ale není. Příště jsem raději volil jinou palírnu. Mám pocit, že důvody předčasného ukončení pálení spočívají hlavně v tom, že platíte jen alkohol,  páleníkovi se nevyplácí destilovat aromatickou vodu s pár procenty lihu.

Připojit reakci
                  

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.218.138 (?)
8.12.2008 15:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak musím povedať, že mne sa to nestalo ešte. S páleníkom sa poznám veľmi dobre býva na osade neďaleko a prakticky ho pozná každý.  Je bežné, že si v pálenici niekedy rozložíme stôl a hráme karty, ak sa nás nazháňa dosť chlapov.  Raz som sa mu na druhý deň musel aj ospravedlniť, boli sme príliš hluční, no on kývol rukou a povedal, že tak to má v pálenici vyzerať a dakedy dávno aj vyzeralo.

Zase má veľkú zodpovednosť, mohli sme mu narobiť problémy, no našťastie žiadna kontrola sa nekonala.

Připojit reakci
                     

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.131.51 (?)
6.1.2009 0:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pálenka se ředí na asi 40 %, pokud je přímo na pití. Pokud to je kvalitní pálenka určená třeba na zakopání do země nebo jiný způsob dlouhodobého skladování, ředí se tak na 50. Pokud to je pálenka určená k výrobě různých výluhů třeba z bylinek, ředí se i víc, maximálně tak 20 %, protože pod koncentrací asi 16 % případný přidaný cukr a další látky začínají znova kvasit a jinak se kazit. Voda na ředění by měla být za prvé dobrá. takže obyčejnou destilku asi ne, levnou vodu v PET flašce taky raději ne, spíš nějakou kvalitnější, nebo použít vodu přírodní z nějakého dobrého pramene s málo mineralizovanou vodou, třeba z pramene z nějaké písčité nevápenité vrstvy nebo z nějaké horské bystřiny. Vodu z vodovodu ano, pokud je v místě spíše voda podzemní, ne povrchová přečištěná třeba z Labe od Pardubic.
Připojit reakci
                        

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.113.29 (?)
6.1.2009 8:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

  naředěním pálenky na 40% se dostanete na úroveň směsí prodávaných v obchodech a degradujete domácí pálenku..rozhodně doporučuji neředit pod 45%. U nás se za klasiku považuje okolo 51%. Pro maceraci např. bylin, ovoce aj. je třeba spíše co nejsilnější koncentrace alkoholu minimálně 60%,často je třeba prakticky čistý lih.. 

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


Jaroslav Gregorec (108) - xxx.xxx.218.138 (?)
6.1.2009 17:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To záleží od tuhosti ľudského plemä. U nás jednoznačne 53. Pri kvalitnom kvase, následnej kvalitnej pálenke pri 53 vynikne všetko tak ako má.

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


Miloš Vysloužil (15561) - xxx.xxx.77.39 (?)
6.1.2009 20:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já souhlasím s panem 113 29, že optimum je 51%, ale jde asi jen o zvyk. Na druhé starně si nemyslím, že by naředění na 40% muselo degradovat dobrou slivovici na úroveň devádesátikorunové lihoviny z konzumu. Ostatně ani špičkové koňaky, whiskey a bourbony nejsou silnější. 

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


Jiří Seidl (6) - xxx.xxx.144.56 (?)
5.2.2009 17:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

zdravím všechny milovníky lahodného moravského moku.Mám dotaz.Když mám slivovici s 65 % a chci jí naředit tak na 50 %, kolik mám dolít kojenecké vody.(chci ředit kojeneckou vodou).Je nějaký propočet jak to vypočítat.Předem děkuji za info.

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.122.179 (?)
5.2.2009 18:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na seriózní pochvalu serózní odpověď:    představte  objem 10l.V tomto objemu je 65% čistého alkoholu, t.j.6,5 litru.Aby tam bylo jenom 50%, musíte celkový objem zvýšit vodou na 13 litrů.Pak tam bude 6,5 litru čistého alkoholu a 6,5 litru vody, neboli 50%.Takto laicky postupujte u jakéhokoliv objemu a nemůžete se zmýlit(ani po pěti štamprlích)

Hodně úspěchů ve šlechetné činnosti!

A.Bartoš

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.156.240 (?)
8.2.2011 14:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Není to tak úplně přesné. Alkohol má jinou objemovou kontrakci, než voda. Dejte si do vyhledávače ředění alkoholu a najdete tam kolik přesně dolít vody na požadovanou stupňovitost.

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.178.235 (?)
8.2.2011 15:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A vite, že máte pravdu?Jen nevím, kdo bude mít zájem v pálenici při ochutnávání hodnotit vliv desetin procenta.Ale nic proti takovému gustu nemám.Stejným způsobem, jak jsem popsal, postupují např.v Rakousku-viz schnapsbrennen.at. Asi to pro běžnou praxi vyhovuje i když je výpočet mírně nepřesný(nejde o laboratoř ani větší objemy).  A.B.(2011)

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.157.7 (?)
27.7.2011 14:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mě učil tata počítat vodu na ředění takto: rozdíl stupňů x počet litrů x 2. Např: mám 30 L, 68 stupňů, chci 52 stupňů. 68 - 52 = 16, 16 x 30 = 480, 480 x 2 = 960 tzn. 9,60 litru vody. Když si to zkusíte přepočítat podle tabulek, tak zjistíte že je to přesné, rychlé a jednoduché. Vody nedáte nikdy moc, spíš o trošku míň. Takže nalít, zamíchat, přeměřit, znovu spočítat a dolít tu trošku. S tímto vzorcem budete rychlejší, než páleničář s kalkulačkou.

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.157.7 (?)
29.7.2011 12:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
A ještě jedno. V knize je psané, že když se pálí nadvakrát, tak by měl mět lutr okolo 30%. Po přepálení je blízko konzumní koncentraci a nemusí se moc ředit. Čím víc musíme do slivovice nalít vody, tím víc se ředí nejenom špiritus ale i aroma a chuť. Není to z mojí hlavy, ale přijde mě to logické.
Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.50.3 (?)
13.12.2012 16:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pálím dvakrát a výsledné %je 72 až 78%.Ředím vodou s vodovodu, žádný problém, voda je výborná.Před tím jsem ředil Dobrou vodou a taky žádný problém.Ředím na 44%postupným přidáváním vody a přeměřováním lihoměrem, na tuto hodnotu ředím hlavně pro příjemnou chuť a také proto že moji slivku konzumují i ženy.Slivku před konzumací uskladuji v pokojové teplotě.Proto nikdy ne do mrazáku nebo lednice.

Václav

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.220.205 (?)
29.7.2011 21:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Drobná oprava: Pokud do 30 L 68 %-ního destilátu nalijete 9,6 L vody nezískáte 52% destilát, ale pouze 51,52%- ní.. Důkaz: Tím, že do 30L nalijeme 9,6 L vody získáme celkem 39,6 L (celkový objem), takže 30 x 68/ 39,6 = 51,52%- ní produkt. Pokud byste chtěl z 30 L 68%- ního destilátu získat 52%-ní destilát, výpočet by vypadal takto: V 30L 68%-ním destilátu je 20,4 L 100-ního lihu. Chceme-li ho naředit na koncentraci 52% znamená to, že celkový objem bude 20,4 / 0,52 = 39,23 L, takže je třeba dodat 9,23 L vody (kojenecké nebo destilované). Upozorňuji, že výpočet neakceptuje objemové kontrakce lihu. Jde o to, že pokud smícháme 1 L 100%-ního lihu s 1 L vody, nezískáme 2 L směsi, ale nepatrně méně. Důvodem je tzv. „vmezeřování“ molekul lihu a vody. Jinak Vás ale chápu, můj otec mě toho taky hodně naučil, škoda že jsem to nemohl přeposlat. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.157.7 (?)
15.8.2011 8:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
V praktickém životě ten vzorec přesto funguje. Já totiž počítám s hodnotou změřenou u zchlazené slivovice, kdy špiritusměr ukazuje méně, kdežto páleničář to ještě přepočítává na 20 stupňů C. Ještě nikdy jsem nevypočítal víc vody než on.
Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.174.89 (?)
16.5.2012 10:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vzorec ředění
14. března 2006 v 10:56 |  SLIVOVIČKA
skutečný počet litrů x skutečná %
----------------------------------- mínus skutečný počet litrů
procenty, která chci dosáhnout
např: vypáleno 10 litrů 68% slivovice
chceme zředit na 52%
30 x 68
-------- - 30 = 9,23 litrů vody přidat
52
a tím vznikne 39,23 litrů 52% slivovice

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


jirilan (730) - xxx.xxx.29.114 (?)
5.2.2009 18:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Podívejte se na   WWW. schnapsbrennen.at.   Je tam vlevo kolonka ve sloupci Alkohol verdunnen. Aniž znáte německy bude vám to jasné. Do tabulky dosadíte za IST stávající stav za SOLL požadovaný výsledek.  Ale i ostatní na této stránce www je velice zajímavé.

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


pege (49) - xxx.xxx.87.142 (?)
5.2.2009 19:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já to řešil jednoduše, 65/50=1.3 takže do litru dolít 3dcl.

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.122.179 (?)
6.2.2009 9:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě snad dlužno dodat, že teplota po destilaci bývá nižší a při ředění je dobré tuto okolnost respektovat.(při měření vyšší teplota=vyšší procento alk.a naopak-viz tab.).Někdo neředí vůbec a tvrdí, že pod 65% pít slivovici nebude.Proti gustu žádný "dišputát"! Dobré zdraví! AB

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.188.46 (?)
6.11.2009 18:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

dobra rada na zlato

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


Jiří Seidl (6) - xxx.xxx.144.56 (?)
6.2.2009 18:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Díky za info. O víkendu naředím

Připojit reakci
                  

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.122.179 (?)
5.2.2009 18:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Čas jsou peníze.Já pálím i přepaluji v pálenici, kde se topí vlastním dřevem.A přikládám si sám.Už přes 50 let. AB

Připojit reakci
                     

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.233.159 (?)
9.2.2009 23:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Destilovaná voda je bez chuti a zápachu, čili je vhodná k ředění. Osobně používám Dobrou vodu neperlivou a za dlouhou dobu používání nemám špatnou zkušenost (zakalení či něco jiného). Takže používám pouze tuto a všem vřele doporučuji.

Připojit reakci
               

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.85.10 (?)
15.11.2009 11:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den proč mi okolo 60% začne vytekat s bílým zakalem. Nepřidávm cukr, plísen tam taky není, teplota vaření okolo 80 stupnu MYSLÍM ŠVESTKY U jiného ovoce to nedělá. Děkuji Jirka,  www.lacjirka@seznam.czu

Připojit reakci
               

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.140.113 (?)
8.12.2012 19:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je sice pravda že se při dokapu dostávají do pálenky nejvíce ovocné chutě, ovšem pokud se to přežene dostanou se tam i přiboubliny a metilalkohol, osobně odstavuji pálení při 45% alkoholu.

Připojit reakci
   

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.144.181 (?)
15.4.2009 13:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám takový problém cca před dvěma týdny mě na dně demižonu začla sedimentovat modrá usazenina. Docela jsem se toho zalekl. Demižon tam stojí už asi půl roku a při ředění jsem používal neperlivou vodu (myslím že to byla matonka). Nevíte čím to může být? Popřípadě jak tomuto předejít?

Připojit reakci
      

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.122.179 (?)
15.4.2009 18:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Poctivě přiznávám : nevím.Ví někdo o sedimentu modré barvy?  AB

Připojit reakci
         

Ředění slivovice


jirilan (730) - xxx.xxx.239.26 (?)
15.4.2009 20:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mohly by to být sloučeniny mědi z měděného chladiče.

Připojit reakci
            

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.144.181 (?)
17.4.2009 11:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslíš že by se to tam vytvořilo po tak dlouhé době a ne hned?ale právě je divné že v druhém demižonu se to nedělá, přemýšlel jsem už i nad tím, že jsem kupoval demižon jako starší, jestli to nemůže být tím. Ale zase jsem ho několikrát vyvařil.

Připojit reakci
               

Ředění slivovice


ponda (1056) - xxx.xxx.164.136 (?)
17.4.2009 12:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

připojuji se k té mědi, ale v druhém demižonu to nedělá, tak nevím.matonka není dobrá, má minerály a může se zakalit, nejlepší je voda.a z čeho je špunt?

Připojit reakci
                  

Ředění slivovice


ponda (1056) - xxx.xxx.164.136 (?)
17.4.2009 12:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ještě mě napadlo... není to jen usazenina bez zabarvení a dno demižónu je z hrubého skla, které bývá zabarveno do zelenomodra a dává usazenině zabarvení odleskem?

Připojit reakci
                     

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.146.31 (?)
21.4.2009 15:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak už jsem na to přišel, byla to nějaká sloučenina co se vysrážela s té matonky

Připojit reakci
                        

Ředění slivovice


Petr (156) - xxx.xxx.224.9 (?)
7.11.2009 7:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Pálím již 23 let a podle odborné literatury kterou mám doma se má slivovice samozřejmě ředit destilovanou vodou a má mít okolo 55%. Já ji léta ředím převařenou vodou ze studny. Nechám ji vařit na kamnech v konvici tak 15 minut a nikdy jsem ji neměl zakalenou a mám doma schované vzorky 20 let staré a jsou stále průzračné.
Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.122.179 (?)
7.11.2009 12:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsem toho názoru, že vaše studniční voda by se dala použít i bez převaření.Znám pálenici, která léta používala pramenitou vodu(ze studánky)k ředění slivovice a nic se nezakalilo.Dnes však raději používají destilku. AB

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


Jirka.zahrada.cz (9) - xxx.xxx.21.210 (?)
7.11.2009 17:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je jistě nějaký omyl. Destilovaná voda se nepoužívá k potravinářskému využití. K ředění se dneska používá demitralizovaná voda a to je rozdíl!!!

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


Miloš Vysloužil (15561) - xxx.xxx.61.6 (?)
7.11.2009 18:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

   Demitralizovaná voda je nesmysl. Asi jste myslel demineralizovanou.
Při destilaci švestek se destiluje taky v kvasu obsažená voda. Takže litr 50% slivovice obsahuje půl litru vody - destilované, nikoli demineralizované.

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.122.179 (?)
7.11.2009 22:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Destilku z vlastní destilační stanice, ne technickou z drogerie... Dnes i vody ve studánkách jsou často kontaminované a kvalitu by museli v pálenici dokládat rozborem...   AB

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


Rony (1077) - xxx.xxx.175.250 (?)
15.11.2009 15:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U nás v okolních pálenicích (Valašsko) se dořeďuje ověřenou studniční vodou. Voda destilovaná se rovná voda deminerlizovaná, to znamená že má méně než mikrogram solí na litr. A u té destilované se ještě rozlišuje k technickým účelům a k těm třeba lékarenským nebo i potravinářským.

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.122.179 (?)
15.11.2009 15:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

K potravinářským účelům, a to je náš případ, není možné podle hygieniků, používat "ověřenou studniční vodu" bez certifikátoru,který není zadarmo a je určitou přítěží.Proto ta destilka, která rovněž podléhá určitým kritériím.

Valaši, zkuste se zamyslet nad tím, jak dalece je vaše voda na zředění ověřená, i když vím, že alkohol pálí kdejakého červa. 

Ze Slovácka   AB 

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


Juro (343) - xxx.xxx.121.238 (?)
15.12.2009 15:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

alkohol v slivovici tu neoverenu studnicnu vodu dezinfikuje.

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.208.126 (?)
31.1.2010 11:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

pálím přes 20 let, k ředění se dá použít jakákoliv voda, běžně dostupná v obchodech, ale vždy co já pamatuju, staříček používal destilovanou vodu. Nejsem chemik ani člověk študýrovaný v potravinářství, ale nevidím důvod proč by ředidlo do destilátu mělo mít jakékoliv množství minerálů nebo jiných prvků. Myslím si že čím čistší voda, tím lépe. A vychází mi jednoznačně destilka.

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.225.248 (?)
27.4.2010 16:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ad destilka - dnes jsem na radu tchána v lékárně zakoupil AQUA PURIFICATA (čištěná voda), litrovka přijde na 39,- Kč, vyrábí Dr. Kulich Pharma. Říkal, že destilka z drogerie by to být neměla, ani obyčejná voda - jediná, kterou bych asi jinak použil, by byla filtrovaná voda z filtru WaterPik, který mám na kohoutku a voda z něj má parametry kojenecké vody (i když tu o zákalu z kojenecké vody už někdo psal).

Jen mě trochu zaskočil nápis NEPOCHÁZÍ Z PŘEŽVÝKAVCů na láhvi...

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


Miloš Vysloužil (15561) - xxx.xxx.61.6 (?)
27.4.2010 18:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že chceme-li kvalitní destilát, není volba ředící vody to hlavní, kam je třeba upřít pozornost.

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.220.205 (?)
28.4.2010 13:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že to není tak jednoduché říci, že na vodě tolik nezáleží. Uznávám, že je to podřadné, ale podceńovat se to nesmí. Tvrdé vody s vysokým obsahem karbonátů vápníku, hořčíku a železa jsou vyloženě nevhodné, protože po nějaké době dochází vlivem koncentrovaného alkoholu ke srážení těchto solí, které se usazují na dně a nepůsobí esteticky. Snadno se jich zbavíme elementární filtrací (vata do trychtýře). Je tu ale jiný problém. Tyto amorfní sloučeniny mají vysoký adsorpční povrch a jsou schopné významným způsobem "stáhnout" vůni destilátu. Běžně by to nemuselo tak vadit, bohužel drtivá většina degustačních systémů dává vůni destilátu na stejnou úroveň jako jeho chuť. Už leta to považuji za chybu, neustále upozorňuji na to, že destiláty nejsou voňavky a kvalita se pozná až druhý den bolestí hlavy, ale s vyjimkou Maloledského degustačního systému se o toto nikdo nezajímá. Takže k věci. Na ředění koncentrovaného destilátu se nejvíce hodí měkké vody z žulového podloží, nejsou-li, tak nákup kojenecké vody s velmi nízkým obsahem minerálů. Destilovaná voda je také vhodná, pokud však nemá nějaké nepříjemné dochutě, které souvisí s čistotou destilačního zařízení na její přípravu. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.173.6 (?)
8.2.2011 18:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ředění slivovice Příspěvky, že na vodě nezáleží a pod jsou trochu zavádějící. Na vodě záleží a hodně a nejen na ní. Čím nižší koncentrace alkoholu, tím vyšší kvalita vody. Teplota směšovaných kapalin by měla být stejná. Důležité je také při jaké teplotě má destilát hodnotu 50°. Což je jedna z nejdůležitějších věcí. Nevím, proč chce doma gdosi dořeďovat slivovicu, když mu ju v palérni naředí na takovou stupňovitost jakou požaduje. Tam si můžete být jisti, že se vám, s destilátem při ředění nic nestane a má naředěno jak má být. Spíš bych řekl, že dotazy směřují od těch co pálí doma a neví jak ředit. Říct tedy mám zde destilát 65°, mám jej 10 litrů a abych měl 50°tak tam hrknu 3 l vody, není tak jednoduché. Pálení a ředění kvalitní slivovice není žádná sranda, ale alchymie. Ono už všechno začíná u kvality ovoce, jeho vyzrálosti, cukernatosti, půdních a klimatických podmínkách, teplotě při jaké břečka (kvas) kvasí. Není ani nepodstatná velikost nádoby v jaké kvasí. Neméně důležité je ošetření destilátu po vypálení. Je pravdou, že dobrá slivovice se pozná na druhý den ráno. Osobně vždycky říkám, že chci vypálit, ne napálit. Pánové a hlavně přidávejte cukr, ať pěkně teče, ale až sa z teho utrejchu ožerete a budete mět hlavu jak škopek, tož si spomeňte co ste večér slopali. Proto opakuju, výroba kvalitního destilátu je alchymia a mosí se dělat s moc veliků lásků.
Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.106.3 (?)
11.2.2011 0:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přidaný cukr nemá vliv na raní bolest hlavy. Bolest hlavy po domácí pálence je zcela jiné téma, ale rozhodně to není nadměrným cukrem v máču...

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


Mimmo (1097) - xxx.xxx.66.105 (?)
12.2.2011 0:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Čištěná voda z lékárny je na ředění vhodná. Pokud jde o hmotnostní koncentrace, pak hmotnost původního destilátu vynásobená jeho koncentrací se rovná výsledné hmotnosti produktu vynásobené požadovanou koncentrací. (10x60=mx50). Pokud tedy ředím vodou 10 kg pálenky o hm. koncentraci 60% na hm. koncentraci 50%, přidám 2kg "čištěné" vody do 12 kg. Ještě k tomu zákalu: zkoušel jsem odstranit nefiltrovatelný jemný zákal ve zředěném alkoholu (špatná voda)zmrazením. Po vytemperování při pokojové teplotě zákal zcela zmizel. Možná, že se vybil náboj na vločkách a ty se mohly shlukovat a sedimentovat. Časem by se ten náboj mohl vybít i sám.

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.220.205 (?)
12.2.2011 18:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mohly sedimentovat, to nepopírám. Otázka zní proč a jak jste je odfiltroval. Čtenáře zajímá, jakou technikou a kdy, tedy po jaké době. S nařeďováním koncentrovaných ovocných destilátů mám jakési zkušenosti. Především chci zdůraznit, že líh, tedy ethylalkohol obohacený o jakési chuťové KOMPONENTY, se mísí s měkkou vodou v jakémkoliv poměru bez ohledu na teplotu obou médií. S tímto poznáním jsem ve sporu s názory různých autorů popisující ředění alkoholů, kteří doporučují předepsané teploty, které pokud se neodrží, zákal vždy vzniká. Není to pravda pokud není destilát zasažen úkapovými či dokapovými složkami. Ovšem pokud primární destilát těmito složkami zasažen je a po naředění se zakalil a po nějaké době zase vyčeřil, svědčí to pouze o tom, že se příslušná komponenta ze směsi částečně vypařila, ale k pití to je jen s rizikem ranního bolení hlavy. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.157.7 (?)
8.9.2011 7:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
V pálenici si nemůže být jistý nikdo ničím - záleží samozřejmě na znalostech a svědomitosti obsluhy a provedení a materiálu zařízení. Ale už jsem zažil těžké zákaly u slivovice ředěné v pálenici včetně zabarvení z měděnky. Největší víru v nezávadnost a kvalitu slivovice z oficiálních pálenic mají dle mé zkušenosti lidé, kteří někdy ani jednou jedinkrát se pálení nezůčastnili. Mám známého, skutečně inteligentního inženýra, který zaboha nemohl pochopit, že se v pálenici nedělají žádné rozbory na metylalkohol. Co k tomu dodat..
Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.140.113 (?)
8.12.2012 19:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

K ředění pálenek je nejlepší použít tabulky ředění ze starých knih. Nestačí prostý výpočet, díky měnící se viskozitě která není linearní to v určitých koncentracích nesedí, po naředění rozhodně překontrolovat lihoměrem a doladit.  

Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.154.120 (?)
8.9.2011 11:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Bežné kvasy (a to aj tie menej kvalitné) obsahujú metylalkoholu veľmi málo na to aby výsledný destilát ohrozoval zdravie konzumenta. Navyše protijedom pri požití metylalkoholu je etylalkohol ktorého je v destiláte mnohonásobne vyššia koncentrácia. Preto je postup páleníc v tomto smere dostačujúci. Tým samozrejme netvrdím že by sa nemal pri destilácii odstraňovať predok. Hovorím len, že z metylalkoholu netreba robiť zbytočného strašiaka...
Připojit reakci
                           

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.157.7 (?)
9.9.2011 8:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ano, to vím a plně souhlasím. Reagoval jsem na příspěvek...173.6 8.2.2011 18:42, že se máme v podstatě slepě spolehnout na obsluhu pálenic, kde se přece nemůže nic zmršit. Jako skeptik se držím názoru, že různí penzisti pracující v palírnách to kazili celý život sobě zadarmo a teď na stará kolena to kazí jiným za peníze. Jsou však i odborníci před kterými se skláním v úctě. Např ing.Ivoš Parák, Němčice n.H., který mě každou otázku zodpověděl stručně, jasně a logicky, takže se rozum nevzpírá takovému vysvětlení. A když nevěděl nebo byl na pochybách, tak to čestně přiznal. Slepou vírou a nepřiměřeným očekáváním a nadějemi se pravidelně vyznačují ti, kteří nemají o dané věci nejmenší ánunk. A to platí pro všechny činnosti v životě.
Připojit reakci
   

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.222.23 (?)
6.8.2012 10:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, zkusil někdo roztát a ředit čerstvě napadaným sněhem?

Připojit reakci
   

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.3.51 (?)
21.10.2013 19:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Osobně bych volil destilku, tak ředí v mnoha pálenicích a velká část vody v destilátu je taky "destilka". Kupované vody bych nebral, jednou to výrobce "ojebe" a pak to budete vylévat do záchodu za stálého míchání :)

Připojit reakci
      

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.220.205 (?)
6.8.2012 23:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer, tedy přijde mi poněkud zvláštní se z kraje srpna, kdy dnes v noci dosahuje teplota 18 °C, se ptát na tento zajímavý jev. Především, co chcete nařeďovat? Třešňovicový koncentrát? Snad, nic jiného v tomto období nepřipadá v úvahu! Proč ne. Jedná se v podstatě o destilovanou vodu, ovšem může a také nepochybně bude roztátý sníh ve formě kapaliny zasažen vzdušným prachem a jinými nečistotami, které kontaminují sníh, který, ačkoliv je dokonale bílý, po roztátí je spíše zakalený vzdušnými nečistotami. Dejte raději přednost destilované vodě z bezpečného, tedy neprůmyslového zdroje, např. lékárně. Ale já bych Vám doporučil spíše služby Kauflandu, kde můžete pořídit 5 l kojenecké vody za necelých 30 Kč. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
      

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.140.113 (?)
8.12.2012 19:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ředit sněhem? to jsou nápady víte kolik je v něm svinstva dejte si ho na bílej filtrační papír a nechte roztát. Voda z věčného ledu tisíc let stará to by byla jiná, proto maj tu finskou tak dobrou..

Připojit reakci
         

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.220.205 (?)
10.12.2012 18:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak to je trochu jinak. Tajemství vodky a nejen Finské, je ve velejemném lihu, nikoliv ve vodě z ledovců. Nicméně máte pravdu, tato voda je pro ředění ovocných destilátů jednoznačně nejlepší, ale v distribuci jsem se s ní setkal jen v New Jesrey, ale u nás nevím, možná že se někde vyskytuje. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
   

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.165.185 (?)
6.10.2014 18:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, mám po druhém výpalu 85%, vždy jsem ředil kupovanou balenou vodou neperlivou na 50%. 5edím tak, že přilévám vodu do pálenky a postupně měřím procenta až na požadovaný obsah. Po rozležení se mi ale pálenkaz dála slabá. Letos ředit nebudu, uvidím jak to bude chutnat.

Připojit reakci
      

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.236.138 (?)
7.10.2014 19:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A nebylo by lépe si napřed spočítat, kolik litrů vody bude zapotřebí k naředění na požadovanou finální koncentraci destilátu? Rád poradím. Potřebuji aktuální koncentraci a jeho objem. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
         

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.142.92 (?)
12.12.2015 13:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu) Připojit reakci
            

Ředění slivovice


host - xxx.xxx.233.208 (?)
12.12.2015 15:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aplikace neberu v úvahu objemovou kontrakci - zmenšení objemu.Je to, ale maličkost v domácích podmínkách zanedbatelná. Nicméně na stránkách pálenice bych takovou informaci očekával. Zvlášť když nejrůznější přepočty a přesná měření v souvislosti s evidencí lihu je skoro jejích hlavní náplní práce... Rafael.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Repák + řepná pálenka2722.1.201852017
Obnovení kvasu3014.1.20182246
Slivovice 20171614.1.20181878
Zakalení macerátu1214.1.2018988
Sejmutí etiket z lahví766.1.201899726
Kvas Oskeruše703.1.201860682
Kde se stala chyba?113.1.20181274
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?1329.12.20173201
Odkôstkovač ovocia3226.12.201744301
Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D718.12.20171043
destilační přístroj103016.12.20171302018
Hruškový kvas, konec kvašení2914.12.20173884
Archivace slivovice - co a jak?210.12.2017548
Test na metanol5010.12.201762977
Založení kvasu z bobulí stolní vinné révy 64.12.2017836
Jablečný kvas má zbytkvou cukernatost 6% Brix, co s ním?134.12.201718871
Palenka z exotickeho ovoce42.12.201714338
Manipulácia s kvasom424.11.2017764
Kompotovice714.11.20176151
Malinovice, Banánovice, Melounovice139.11.201718059
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny126.11.20171298
Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?426.11.201715431
Merunkovice - Marhulovica143.11.20173104
Křísotvorná kvasinka v kvasu302.11.201722664
Pálení Matolin530.10.2017933
PET flase - Slivovica (alkohol obecne)2429.10.201728635
Švestkovy kompot616.10.2017960
Archivace slivovice5712.10.201731128
Jak vyrobit kvas na žitnou?413.10.2017107699
Samosběr švestek?11.10.2017580
Kde sehnat malou pálenici18430.9.2017307532
Pálenka z dýně5528.9.201738865
Ako dosiahnúť kvalitu?1025.9.20171550
Kolko odobrat metylalkoholu5318.9.201777417
Voda do kvasu?1918.9.20172666
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3418.9.201745343
Ražná - ražovica1018.9.201727955
Destilace vína - vínovice5216.9.201778757
Kvas z jahod411.9.2017850
Na koľko bx prisladit kvas?76.9.20171788
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Problémy s plechovou udírnou18.1.2018
Problémy s plechovou udírnou18.1.2018
Problémy s plechovou udírnou16.1.2018
Problémy s plechovou udírnou16.1.2018
Jak naložit maso na uzení15.1.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů