Myslím, že to není tak jednoduché říci, že na vodě tolik nezáleží. Uznávám, že je to podřadné, ale podceńovat se to nesmí. Tvrdé vody s vysokým obsahem karbonátů vápníku, hořčíku a železa jsou vyloženě nevhodné, protože po nějaké době dochází vlivem koncentrovaného alkoholu ke srážení těchto solí, které se usazují na dně a nepůsobí esteticky. Snadno se jich zbavíme elementární filtrací (vata do trychtýře). Je tu ale jiný problém. Tyto amorfní sloučeniny mají vysoký adsorpční povrch a jsou schopné významným způsobem "stáhnout" vůni destilátu. Běžně by to nemuselo tak vadit, bohužel drtivá většina degustačních systémů dává vůni destilátu na stejnou úroveň jako jeho chuť. Už leta to považuji za chybu, neustále upozorňuji na to, že destiláty nejsou voňavky a kvalita se pozná až druhý den bolestí hlavy, ale s vyjimkou Maloledského degustačního systému se o toto nikdo nezajímá. Takže k věci. Na ředění koncentrovaného destilátu se nejvíce hodí měkké vody z žulového podloží, nejsou-li, tak nákup kojenecké vody s velmi nízkým obsahem minerálů. Destilovaná voda je také vhodná, pokud však nemá nějaké nepříjemné dochutě, které souvisí s čistotou destilačního zařízení na její přípravu. slosar-petr@seznam.cz