Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Ředění slivovice
Příspěvky, že na vodě nezáleží a pod jsou trochu zavádějící. Na vodě záleží a hodně a nejen na ní. Čím nižší koncentrace alkoholu, tím vyšší kvalita vody. Teplota směšovaných kapalin by měla být stejná. Důležité je také při jaké teplotě má destilát hodnotu 50°. Což je jedna z nejdůležitějších věcí. Nevím, proč chce doma gdosi dořeďovat slivovicu, když mu ju v palérni naředí na takovou stupňovitost jakou požaduje. Tam si můžete být jisti, že se vám, s destilátem při ředění nic nestane a má naředěno jak má být. Spíš bych řekl, že dotazy směřují od těch co pálí doma a neví jak ředit. Říct tedy mám zde destilát 65°, mám jej 10 litrů a abych měl 50°tak tam hrknu 3 l vody, není tak jednoduché. Pálení a ředění kvalitní slivovice není žádná sranda, ale alchymie. Ono už všechno začíná u kvality ovoce, jeho vyzrálosti, cukernatosti, půdních a klimatických podmínkách, teplotě při jaké břečka (kvas) kvasí. Není ani nepodstatná velikost nádoby v jaké kvasí. Neméně důležité je ošetření destilátu po vypálení. Je pravdou, že dobrá slivovice se pozná na druhý den ráno. Osobně vždycky říkám, že chci vypálit, ne napálit. Pánové a hlavně přidávejte cukr, ať pěkně teče, ale až sa z teho utrejchu ožerete a budete mět hlavu jak škopek, tož si spomeňte co ste večér slopali. Proto opakuju, výroba kvalitního destilátu je alchymia a mosí se dělat s moc veliků lásků.