Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou



host - 220.205 (?)
15.2.2012 18:49

Při ředění slivovice na přijatelný stupěň alkoholu cca 50% dochází k chemické reakci, kdy reaguje etylalkohol s vodou.

V tomto případě nedochází k žádném reakci,  ale pouze k tzv. objemové kontrakci, tj vmezeřování molekul ethanolu a vody, a proto při smíseni 1 l 100% ethanolu a 1 l vody nezískáme 2 l směsi, ale méně.

Vypálená slivovice se má ředit pouze do 3-4 hodin o vypálení po této době dochází k vysrážení tuku z jader.

Toto je naprostá hloupost. Vypálený jakýkoliv destilát a ne jenom slivovici, můžeme kdykoliv, tedy i po letech, ředit vhodnou vodou, nejlépe pak kojeneckou, kterou si můžeme koupit např. v Kauflandu 5l za necelých 30Kč, ale proč by měl někdo tak dlouho čekat na naředění? Pokud po zředění vhodnou vodou s nízkým obsahem minerálů dojde ke tvorbě zákalu, svědčí to o špatně provedené destilaci v tom smyslu, že je destilát zasažen úkapovými či dokapovými složkami. Divili byste se, kolik takových destilátů je mezi milovníky ovocných destilátů a že se mezi ně taky počítam! slosar-petr@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                  
host - 176.36 (?), 19.1.2012 21:44

... protože zatím dvoukotlové pálenice převládají.... a ještě bych k tomu dodal, že někdy i tříkotlovým (někteří si to ještě opraví doma, i když to nepřiznají). Srovnávání obou systémů destilace je diskutabilní. Každá má své „pro“ a „proti“. Také nelze srovnávat třípatrovou zesilující „páleničářskou“ kolonu s rektifikační kolonou „preparační“. Vždy je to o tom, jak je „zvládnutá“ příslušná aparatura a kolik tomu chceme, nebo můžeme věnovat času. A nakonec bych dodal, že jsou jiné zkušenosti u nás a jiné mimo CZ.
Dle citace z publikace Ušlechtilé destiláty – Alois Gölles (A), str.35, srovnání jednoduché (dvoukotlové destilace) s destilací vybavené zesilující rektifikační kolonou (třípatrovou) : Stalo se módou, při degustacích a hodnoceních, požádat o více frakcí jednoho druhu. Např. u destilátu hruškovice (Williams) č. 1, 2, 3 atd. Ze zkušenosti se frakce z první třetiny častěji objeví mezi vítěznými produkty. Tuto frakci nelze prakticky v obchodě koupit. Tam přichází již celá produkce respektive průřez ze všech frakcí.  To je zase názor ciziny.              U nás samozřejmě toto není možné. Pravá pálenka se do obchodu nikdy nedostane. Z pěstitelského pálení nesmí, zákon to přímo zakazuje, a z tzv. povolených ovocných lihovarů je to již většinou „řez“ pálenky s potravinářským lihem, v různém poměru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.205 (?), 24.1.2012 23:08

 frakce z první třetiny

A vysvětlil pan Alois Gölles ve své knize Ušlechtilé destiláty jak je teplotně či jinak definovaná první třetina? Nevím, ale myslím, že to je náramná hloupost, protože vonné a chuťově cenné komponenty, které degustátor či zkušený konzument v destilátu oceňují se do destilátu dostávají v celém spektru teplot, za kterých je destilát tvořen, tedy 77 - 97 °C. Ovšem toto rozmezí teplot se nehodí pro všechny typy aparatur, zvláště ne pro "Arnold Holstein", ty musí brzdit mnohem dříve. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 65.199 (?), 8.2.2012 13:26

Za možnost stažení publikace děkuji.   j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.36 (?), 8.2.2012 13:47

Není zač, jeden rád poslouží když se jedná o "vzdělání" či "dobrou věc".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 200.129 (?), 8.2.2012 17:31

Při ředění slivovice na přijatelný stupěň alkoholu cca 50% dochází k chemické reakci, kdy reaguje etylalkohol s vodou.Při této reakci dochází i k úbytku použité tekutiny asi 1 %  tz,.že po smíchání 80 l vypáleného destiátu a 20 l vody získáte pouze 99 l ředěné slivovice nikoliv 100 l jak by bylo logické.Vypálená slivovice se má ředit pouze do 3-4 hodin o vypálení po této době dochází k vysrážení tuku z jader.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 121.238 (?), 8.2.2012 18:47

Ale Rusa neoklamete, ten chce svojich 100 g.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 97.200 (?), 8.2.2012 18:48

Podle mých chabých vědomostí o tomto tématu se nejedná o chemickou reakci mezi alkoholem a vodou, ale o jednoduchý fyzikální jev. Alkohol má větší molekuly a mají mezi sebou tedy větší "mezery".Do těchto "mezer" mezi větší molekuly alkoholu se prostě dostanou menší molekuly vody a tím dojde k objemovému rozdílu mezi původním objemem (alkoholu + vody) a výsledné směsi. Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 176.36 (?), 9.2.2012 9:26

V literatuře tomu říkají "kontrakce lihu"...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 220.205 (?), 15.2.2012 18:49

Při ředění slivovice na přijatelný stupěň alkoholu cca 50% dochází k chemické reakci, kdy reaguje etylalkohol s vodou.

V tomto případě nedochází k žádném reakci,  ale pouze k tzv. objemové kontrakci, tj vmezeřování molekul ethanolu a vody, a proto při smíseni 1 l 100% ethanolu a 1 l vody nezískáme 2 l směsi, ale méně.

Vypálená slivovice se má ředit pouze do 3-4 hodin o vypálení po této době dochází k vysrážení tuku z jader.

Toto je naprostá hloupost. Vypálený jakýkoliv destilát a ne jenom slivovici, můžeme kdykoliv, tedy i po letech, ředit vhodnou vodou, nejlépe pak kojeneckou, kterou si můžeme koupit např. v Kauflandu 5l za necelých 30Kč, ale proč by měl někdo tak dlouho čekat na naředění? Pokud po zředění vhodnou vodou s nízkým obsahem minerálů dojde ke tvorbě zákalu, svědčí to o špatně provedené destilaci v tom smyslu, že je destilát zasažen úkapovými či dokapovými složkami. Divili byste se, kolik takových destilátů je mezi milovníky ovocných destilátů a že se mezi ně taky počítam! slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 220.205 (?), 17.2.2012 21:41

Jak už jsem jednou psal, jako reakci na předcházející příspěvek, k žádné reakci mezi ethanolem a vodou nedochází, dochází pouze ke zřeďovací kontrakci, ale příspěvek byl "záhadně " odstraněn, myslím že dnes dopoledne. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika