... protože zatím dvoukotlové pálenice převládají.... a ještě bych k tomu dodal, že někdy i tříkotlovým (někteří si to ještě opraví doma, i když to nepřiznají). Srovnávání obou systémů destilace je diskutabilní. Každá má své „pro“ a „proti“. Také nelze srovnávat třípatrovou zesilující „páleničářskou“ kolonu s rektifikační kolonou „preparační“. Vždy je to o tom, jak je „zvládnutá“ příslušná aparatura a kolik tomu chceme, nebo můžeme věnovat času. A nakonec bych dodal, že jsou jiné zkušenosti u nás a jiné mimo CZ.
Dle citace z publikace Ušlechtilé destiláty – Alois Gölles (A), str.35, srovnání jednoduché (dvoukotlové destilace) s destilací vybavené zesilující rektifikační kolonou (třípatrovou) : Stalo se módou, při degustacích a hodnoceních, požádat o více frakcí jednoho druhu. Např. u destilátu hruškovice (Williams) č. 1, 2, 3 atd. Ze zkušenosti se frakce z první třetiny častěji objeví mezi vítěznými produkty. Tuto frakci nelze prakticky v obchodě koupit. Tam přichází již celá produkce respektive průřez ze všech frakcí. To je zase názor ciziny. U nás samozřejmě toto není možné. Pravá pálenka se do obchodu nikdy nedostane. Z pěstitelského pálení nesmí, zákon to přímo zakazuje, a z tzv. povolených ovocných lihovarů je to již většinou „řez“ pálenky s potravinářským lihem, v různém poměru.