Při ředění slivovice na přijatelný stupěň alkoholu cca 50% dochází k chemické reakci, kdy reaguje etylalkohol s vodou.
V tomto případě nedochází k žádném reakci, ale pouze k tzv. objemové kontrakci, tj vmezeřování molekul ethanolu a vody, a proto při smíseni 1 l 100% ethanolu a 1 l vody nezískáme 2 l směsi, ale méně.
Vypálená slivovice se má ředit pouze do 3-4 hodin o vypálení po této době dochází k vysrážení tuku z jader.
Toto je naprostá hloupost. Vypálený jakýkoliv destilát a ne jenom slivovici, můžeme kdykoliv, tedy i po letech, ředit vhodnou vodou, nejlépe pak kojeneckou, kterou si můžeme koupit např. v Kauflandu 5l za necelých 30Kč, ale proč by měl někdo tak dlouho čekat na naředění? Pokud po zředění vhodnou vodou s nízkým obsahem minerálů dojde ke tvorbě zákalu, svědčí to o špatně provedené destilaci v tom smyslu, že je destilát zasažen úkapovými či dokapovými složkami. Divili byste se, kolik takových destilátů je mezi milovníky ovocných destilátů a že se mezi ně taky počítam! slosar-petr@seznam.cz