Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


host - xxx.xxx.65.199 (?)
8.2.2012 13:26

Za možnost stažení publikace děkuji.   j.c.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


host - xxx.xxx.45.252 (?)
15.1.2012 7:39, počet návštěv: 23357
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Slivovici jsem naředil na 50% napřed na zkoušku 1L kupovanou pramenitou vodou Veseta a za více jak 24hod se nezakalila.Vodu liji do slivovice, NE opačně!

Tak jsem pak všechnu slivovici naředil v klidu onou pramenitou vodou, ale do týdne nastal slabý zákal, který klesl ke dnu a na stěny u dna.

Již minulý rok jsem slivovici ředil pramenitou vodou Aqua Bella a s tou k žádnému zákalu nedošlo, bohužel jsem letos uvedenou vodu již nesehnal.

Ale stejně mě vrtá hlavou tak pozdní zákal po několika dnech od naředění.Stalo se to také někomu po takové době od naředění??

Slivovici přefiltruji přes kávové filtry, ale ta zbytečná práce...

Připojit reakci   
   

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


host - xxx.xxx.176.36 (?)
15.1.2012 9:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...proč zavádíte "nové vlákno", když už je tu "zakalená slivovice", kde to bylo probírané a myslím, že všechny "aspekty" které to mohou ovlivnit byly uvedeny. Z jakého důvodu se to stalo Vám, může přesně zjistit jen analytický rozbor, zde na dálku je to pouhý dohad (soli ve vodě, podchlazení, dokapové látky...). Přeji hezký den.

Připojit reakci
      

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


host - xxx.xxx.220.205 (?)
15.1.2012 9:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Také se můžete leccos dočíst na vláknu Ředění slivovice. PŠ.

Připojit reakci
      

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


host - xxx.xxx.45.252 (?)
15.1.2012 9:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jednoznačně to je tou použitou vodou výrobce Veseta.Na dně jsou vidět šupinky asi vápencových solí.

Dokapové složky vylučuji, slivovice měla stupnovitost před ředěním 85-90%.

Jen mě udivuje doba po které až k zakalení došlo...

Připojit reakci
         

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


vyslouzil (17040) - xxx.xxx.65.50 (?)
15.1.2012 10:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chcete říci, že jste vypálil slivovici s obsahem alkoholu 85-90% a tu jste naředil vodou na 50%?

Připojit reakci
            

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


host - xxx.xxx.45.252 (?)
15.1.2012 10:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Samozřejmě.

A nedělám to tak poprvé.

Destilovaná voda sice nezakalí, ale její kvalita... dnes se totiž běžná destilovaná voda nedestiluje, ale demineralizuje v zařízení jehož filtry ale vyžadují čištění a údržbu a to je kámen úrazu v běžné průmyslové "pěstitelské" pálenici, zkrátka jsem zjistil že ona "destilovaná" voda ponechaná i v ledničce po cca měsíci je plná bílých vláken plísně... ona plísen totiž v malém je již v destil vodě z průmyslové pěstitelské pálenice.

Proto zkouším běžnou pramenitou vodu.

Připojit reakci
               

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


Maty (948) - xxx.xxx.92.43 (?)
15.1.2012 10:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na ředění je dobrá "Dobrá voda neperlivá". Trochu mě překvapuje síla výchozího destilátu, 85% snad ani nejde udělat. Možná když ukončíte pálení u 80%, což by byla asi hloupost.

Připojit reakci
                  

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


host - xxx.xxx.45.252 (?)
15.1.2012 10:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ale jistěže jde rektifikovat pálenku na 85% i více... samozřejmě ne na morálně a funkčně zastaralé přerušované dvojté jen destilaci(dvojkotlová)...mám kolonu a tak výjmečně jemnou pálenku jako z ní jsem ještě nepil.

Připojit reakci
                     

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


Maty (948) - xxx.xxx.92.43 (?)
15.1.2012 11:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hm, tak to Vám závidím.. Člověk se pořád učí.

Připojit reakci
                        

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


vyslouzil (17040) - xxx.xxx.65.50 (?)
15.1.2012 12:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

   Nu, vzhledem k tomu, že nejcennější vonné látky se nacházejí svým bodem varu velmi blízko dokapových složek, tak nevím, jestli koncentrace a jemnost takového destilátu nebude vykoupena absencí ovocné vůně.

Připojit reakci
                  

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


Poustevník (15) - xxx.xxx.13.132 (?)
16.1.2012 16:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesně tak,

od té doby, co ředím Dobrou vodou-neperlivou, se mi výsledný produkt ještě nezakalil.  A to nehlídám teplotu v místnosti či žádné další vědátorské kejkle.

Tento problém vznikl použitou vodou; nekupujte laciný šmejd.

Připojit reakci
                     

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


host - xxx.xxx.45.252 (?)
16.1.2012 17:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

OK, plesnivá "destilka" z průmyslové pěstitelské pálenice je za 4Kč/L.

Veseta voda neperlivá kalící po několika dnech 3Kč/L.

V Tescu stojí 1L Dobré vody neperlivé 6,6Kč!!!

Nakonec jsem tam sehnal za 5,5Kč/L osvědčenou Aqua Bella z jižních čech.

Ale stejně mě vrtá pořád hlavou že se slivovice zakalila až po cca 3-7dnech od naředění, po takové době jsem to nezažil.Ale už je přefiltrovaná přes kafe filtry.Ale ten neřád kal zůstal doslova přisátý i na demižonech(naštěstí bez opletení) a ani třepáním slivovice se neumyl.

Připojit reakci
                        

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


host - xxx.xxx.176.36 (?)
17.1.2012 4:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To vypadá, že se vytvořila staticky nabitá sloučenina, která sice více drží na "skle", ale o to se lépe filtruje. Jo "součin rozpustnosti sloučenin" je někdy záhada. Přeji hezký den.

Připojit reakci
                        

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


tatnda (1019) - xxx.xxx.164.4 (?)
17.1.2012 7:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

nepřenesl jste slivovici do studenější místnosti?

Připojit reakci
   

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


host - xxx.xxx.112.70 (?)
17.1.2012 15:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

My šlihovicu ředíme hned v palírně na padesátku vodou Aqua Bela a nic se neděje jen musí mít vody skoro shodnou teplotu doma je hned dáme do flašek necháme několik dní vydýchatt a slivka je čistá. 

Připojit reakci
      

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


host - xxx.xxx.45.252 (?)
17.1.2012 18:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nepřenesl jsem slivovici do studenější místnosti...

Zakalení bylo dáno hlavně vodou výrobce Veseta z vápencového vrtu.

Dále samozřejmě díky síle 85-90% do slivovice přišlo daleko více této vody než do slivovice 65%.

Připojit reakci
         

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


host - xxx.xxx.226.15 (?)
17.1.2012 19:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

muze se slivovice zakalit i za par dni. me se hned za tejden ci dva vycistila sama od sebe. Jinak taky redim dobrou vodou. Ja osobne bych slivovici nepalil tam, kde maj sloupcovoy vypalovani(myslim ze 5x se vypaluje), ale palim v dvojkotlovim(2xpaleni). ve sloupci se jak z blbyho tak z vybornyho kvasu udela prumerna slivovice(vysoka lihovitost a pak se redi vodou), je citit lih, ne aroma(svestky, tresne atd. v dvojkotlovim se udela z blbyho kvasu blba a vybornyho vyborna a je tam citit to aroma.

Připojit reakci
            

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


host - xxx.xxx.45.252 (?)
17.1.2012 21:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mýlíte se...

V dvojkotlovém systému destilace může obsluha zkazit výborný kvas... stejně jako v rektifikační koloně... Já si v koloně dle teploty třeba merunkovici přepaluji nad 80-85C a teče vonavá merunkovice a navíc jemná...

z pod-průměrného kvasu vyrobí dvojkotlová destilace patok, ale domácí kolona jemnou pálenku... u mě dokonce velmi jemnou pálenku

Připojit reakci
               

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


vyslouzil (17040) - xxx.xxx.65.50 (?)
17.1.2012 23:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Názor, že nějaká kolona umí z podprůměrného kvasu vyrobit špičkovou pálenku ukazuje spíš na malé nároky konzumenta.   
   Není bez zajímavosti, že naprostá většina vítězných destilátů z koštů a degustací je vyrobena dvoukotlovým způsobem.

Připojit reakci
                  

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


host - xxx.xxx.45.252 (?)
18.1.2012 14:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nepsal jsem nic o špičkové pálence...

Zkrátka kolona s dokonalou výplní a tedy X teoretickými přepalovacími patry a dokonalou přímou regulací zpětného toku-refluxu do středu kolony dokáže i z podprůměrného kvasu oddělit smrady, acetony, atd. a vyrobit velmi jemnou pálenku.Samozřejmě z takového kvasu ale nebude pálenka aromatická, ale jemně lihová 90-95% koncového průměru.

Vše výše se vztahuje k podprůměrnému kvasu... aby tu zase někdo nepsal že 90-95% pálenka není ovocný destilát ale líh... kolona u lepšího kvasu přepaluje regulací refluxu na 80-85% koncového průměru.

Připojit reakci
                  

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


host - xxx.xxx.176.36 (?)
19.1.2012 21:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

... protože zatím dvoukotlové pálenice převládají.... a ještě bych k tomu dodal, že někdy i tříkotlovým (někteří si to ještě opraví doma, i když to nepřiznají). Srovnávání obou systémů destilace je diskutabilní. Každá má své „pro“ a „proti“. Také nelze srovnávat třípatrovou zesilující „páleničářskou“ kolonu s rektifikační kolonou „preparační“. Vždy je to o tom, jak je „zvládnutá“ příslušná aparatura a kolik tomu chceme, nebo můžeme věnovat času. A nakonec bych dodal, že jsou jiné zkušenosti u nás a jiné mimo CZ.
Dle citace z publikace Ušlechtilé destiláty – Alois Gölles (A), str.35, srovnání jednoduché (dvoukotlové destilace) s destilací vybavené zesilující rektifikační kolonou (třípatrovou) : Stalo se módou, při degustacích a hodnoceních, požádat o více frakcí jednoho druhu. Např. u destilátu hruškovice (Williams) č. 1, 2, 3 atd. Ze zkušenosti se frakce z první třetiny častěji objeví mezi vítěznými produkty. Tuto frakci nelze prakticky v obchodě koupit. Tam přichází již celá produkce respektive průřez ze všech frakcí.  To je zase názor ciziny.              U nás samozřejmě toto není možné. Pravá pálenka se do obchodu nikdy nedostane. Z pěstitelského pálení nesmí, zákon to přímo zakazuje, a z tzv. povolených ovocných lihovarů je to již většinou „řez“ pálenky s potravinářským lihem, v různém poměru.

Připojit reakci
                     

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


host - xxx.xxx.220.205 (?)
24.1.2012 23:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

 frakce z první třetiny

A vysvětlil pan Alois Gölles ve své knize Ušlechtilé destiláty jak je teplotně či jinak definovaná první třetina? Nevím, ale myslím, že to je náramná hloupost, protože vonné a chuťově cenné komponenty, které degustátor či zkušený konzument v destilátu oceňují se do destilátu dostávají v celém spektru teplot, za kterých je destilát tvořen, tedy 77 - 97 °C. Ovšem toto rozmezí teplot se nehodí pro všechny typy aparatur, zvláště ne pro "Arnold Holstein", ty musí brzdit mnohem dříve. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
                  

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


host - xxx.xxx.65.199 (?)
8.2.2012 13:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Za možnost stažení publikace děkuji.   j.c.

Připojit reakci
                     

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


host - xxx.xxx.176.36 (?)
8.2.2012 13:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Není zač, jeden rád poslouží když se jedná o "vzdělání" či "dobrou věc".

Připojit reakci
         

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


host - xxx.xxx.200.129 (?)
8.2.2012 17:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Při ředění slivovice na přijatelný stupěň alkoholu cca 50% dochází k chemické reakci, kdy reaguje etylalkohol s vodou.Při této reakci dochází i k úbytku použité tekutiny asi 1 %  tz,.že po smíchání 80 l vypáleného destiátu a 20 l vody získáte pouze 99 l ředěné slivovice nikoliv 100 l jak by bylo logické.Vypálená slivovice se má ředit pouze do 3-4 hodin o vypálení po této době dochází k vysrážení tuku z jader.

Připojit reakci
            

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


host - xxx.xxx.121.238 (?)
8.2.2012 18:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ale Rusa neoklamete, ten chce svojich 100 g.

Připojit reakci
            

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


Josef. (2648) - xxx.xxx.97.200 (?)
8.2.2012 18:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Podle mých chabých vědomostí o tomto tématu se nejedná o chemickou reakci mezi alkoholem a vodou, ale o jednoduchý fyzikální jev. Alkohol má větší molekuly a mají mezi sebou tedy větší "mezery".Do těchto "mezer" mezi větší molekuly alkoholu se prostě dostanou menší molekuly vody a tím dojde k objemovému rozdílu mezi původním objemem (alkoholu + vody) a výsledné směsi. Josef.

Připojit reakci
               

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


host - xxx.xxx.176.36 (?)
9.2.2012 9:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V literatuře tomu říkají "kontrakce lihu"...

Připojit reakci
            

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


host - xxx.xxx.220.205 (?)
15.2.2012 18:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Při ředění slivovice na přijatelný stupěň alkoholu cca 50% dochází k chemické reakci, kdy reaguje etylalkohol s vodou.

V tomto případě nedochází k žádném reakci,  ale pouze k tzv. objemové kontrakci, tj vmezeřování molekul ethanolu a vody, a proto při smíseni 1 l 100% ethanolu a 1 l vody nezískáme 2 l směsi, ale méně.

Vypálená slivovice se má ředit pouze do 3-4 hodin o vypálení po této době dochází k vysrážení tuku z jader.

Toto je naprostá hloupost. Vypálený jakýkoliv destilát a ne jenom slivovici, můžeme kdykoliv, tedy i po letech, ředit vhodnou vodou, nejlépe pak kojeneckou, kterou si můžeme koupit např. v Kauflandu 5l za necelých 30Kč, ale proč by měl někdo tak dlouho čekat na naředění? Pokud po zředění vhodnou vodou s nízkým obsahem minerálů dojde ke tvorbě zákalu, svědčí to o špatně provedené destilaci v tom smyslu, že je destilát zasažen úkapovými či dokapovými složkami. Divili byste se, kolik takových destilátů je mezi milovníky ovocných destilátů a že se mezi ně taky počítam! slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
            

Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou


host - xxx.xxx.220.205 (?)
17.2.2012 21:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jak už jsem jednou psal, jako reakci na předcházející příspěvek, k žádné reakci mezi ethanolem a vodou nedochází, dochází pouze ke zřeďovací kontrakci, ale příspěvek byl "záhadně " odstraněn, myslím že dnes dopoledne. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Palenka z exotickeho ovoce718.4.201920051
Kvas z mandarinek1616.4.20191089
Malinovice, Banánovice, Melounovice1615.4.201925654
destilační přístroj104915.4.20191418857
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201947792
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191315
Turbo kvasnice345.4.20196667
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191556
Aroma slivovice364.4.20199506
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni33.4.2019401
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?543.4.201927576
Palenka z datli?92.4.20195732
Ochutnávka Radimov623.3.20191523
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194036
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019644
Parciální fermentace518.3.2019891
Ananasový kvas214.3.2019529
Kvas z mirabelek2011.3.201912552
Kvasenie a palenie manga710.3.2019937
Dřinka - použití229.3.201929370
Destilace - základní dotazy497.3.201914016
Test na metanol8025.2.201986612
3D pálení2323.2.20193729
Koupě automatické pálenice 11021.2.201935299
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201915489
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191484
Odpeckovač317.2.2019718
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192128
Kvas přes zimu1012.2.20192269
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201919242
Kvasná zátka1611.2.201911490
Pálenka z melasy207.2.20192866
Škrábavost pálenky464.2.201958383
Destilát z piva a vína121.2.201913105
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019104206
Ředění slivovice629.1.20195816
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20199095
Cukr626.1.20191670
Umístění palírny3918.1.20196041
Chut po siře318.1.2019805
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Strojek na uzavírání konzerv14.4.2019
Generátor kouře18.3.2019
Uzení masa studeným kouřem18.3.2019
Dehtování18.3.2019
Dehtování16.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů