Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou



host - 220.205 (?)
24.1.2012 23:08

 frakce z první třetiny

A vysvětlil pan Alois Gölles ve své knize Ušlechtilé destiláty jak je teplotně či jinak definovaná první třetina? Nevím, ale myslím, že to je náramná hloupost, protože vonné a chuťově cenné komponenty, které degustátor či zkušený konzument v destilátu oceňují se do destilátu dostávají v celém spektru teplot, za kterých je destilát tvořen, tedy 77 - 97 °C. Ovšem toto rozmezí teplot se nehodí pro všechny typy aparatur, zvláště ne pro "Arnold Holstein", ty musí brzdit mnohem dříve. slosar-petr@seznam.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                  
host - 176.36 (?), 19.1.2012 21:44

... protože zatím dvoukotlové pálenice převládají.... a ještě bych k tomu dodal, že někdy i tříkotlovým (někteří si to ještě opraví doma, i když to nepřiznají). Srovnávání obou systémů destilace je diskutabilní. Každá má své „pro“ a „proti“. Také nelze srovnávat třípatrovou zesilující „páleničářskou“ kolonu s rektifikační kolonou „preparační“. Vždy je to o tom, jak je „zvládnutá“ příslušná aparatura a kolik tomu chceme, nebo můžeme věnovat času. A nakonec bych dodal, že jsou jiné zkušenosti u nás a jiné mimo CZ.
Dle citace z publikace Ušlechtilé destiláty – Alois Gölles (A), str.35, srovnání jednoduché (dvoukotlové destilace) s destilací vybavené zesilující rektifikační kolonou (třípatrovou) : Stalo se módou, při degustacích a hodnoceních, požádat o více frakcí jednoho druhu. Např. u destilátu hruškovice (Williams) č. 1, 2, 3 atd. Ze zkušenosti se frakce z první třetiny častěji objeví mezi vítěznými produkty. Tuto frakci nelze prakticky v obchodě koupit. Tam přichází již celá produkce respektive průřez ze všech frakcí.  To je zase názor ciziny.              U nás samozřejmě toto není možné. Pravá pálenka se do obchodu nikdy nedostane. Z pěstitelského pálení nesmí, zákon to přímo zakazuje, a z tzv. povolených ovocných lihovarů je to již většinou „řez“ pálenky s potravinářským lihem, v různém poměru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 220.205 (?), 24.1.2012 23:08

 frakce z první třetiny

A vysvětlil pan Alois Gölles ve své knize Ušlechtilé destiláty jak je teplotně či jinak definovaná první třetina? Nevím, ale myslím, že to je náramná hloupost, protože vonné a chuťově cenné komponenty, které degustátor či zkušený konzument v destilátu oceňují se do destilátu dostávají v celém spektru teplot, za kterých je destilát tvořen, tedy 77 - 97 °C. Ovšem toto rozmezí teplot se nehodí pro všechny typy aparatur, zvláště ne pro "Arnold Holstein", ty musí brzdit mnohem dříve. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 65.199 (?), 8.2.2012 13:26

Za možnost stažení publikace děkuji.   j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 176.36 (?), 8.2.2012 13:47

Není zač, jeden rád poslouží když se jedná o "vzdělání" či "dobrou věc".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 200.129 (?), 8.2.2012 17:31

Při ředění slivovice na přijatelný stupěň alkoholu cca 50% dochází k chemické reakci, kdy reaguje etylalkohol s vodou.Při této reakci dochází i k úbytku použité tekutiny asi 1 %  tz,.že po smíchání 80 l vypáleného destiátu a 20 l vody získáte pouze 99 l ředěné slivovice nikoliv 100 l jak by bylo logické.Vypálená slivovice se má ředit pouze do 3-4 hodin o vypálení po této době dochází k vysrážení tuku z jader.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 121.238 (?), 8.2.2012 18:47

Ale Rusa neoklamete, ten chce svojich 100 g.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 97.200 (?), 8.2.2012 18:48

Podle mých chabých vědomostí o tomto tématu se nejedná o chemickou reakci mezi alkoholem a vodou, ale o jednoduchý fyzikální jev. Alkohol má větší molekuly a mají mezi sebou tedy větší "mezery".Do těchto "mezer" mezi větší molekuly alkoholu se prostě dostanou menší molekuly vody a tím dojde k objemovému rozdílu mezi původním objemem (alkoholu + vody) a výsledné směsi. Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 176.36 (?), 9.2.2012 9:26

V literatuře tomu říkají "kontrakce lihu"...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 220.205 (?), 15.2.2012 18:49

Při ředění slivovice na přijatelný stupěň alkoholu cca 50% dochází k chemické reakci, kdy reaguje etylalkohol s vodou.

V tomto případě nedochází k žádném reakci,  ale pouze k tzv. objemové kontrakci, tj vmezeřování molekul ethanolu a vody, a proto při smíseni 1 l 100% ethanolu a 1 l vody nezískáme 2 l směsi, ale méně.

Vypálená slivovice se má ředit pouze do 3-4 hodin o vypálení po této době dochází k vysrážení tuku z jader.

Toto je naprostá hloupost. Vypálený jakýkoliv destilát a ne jenom slivovici, můžeme kdykoliv, tedy i po letech, ředit vhodnou vodou, nejlépe pak kojeneckou, kterou si můžeme koupit např. v Kauflandu 5l za necelých 30Kč, ale proč by měl někdo tak dlouho čekat na naředění? Pokud po zředění vhodnou vodou s nízkým obsahem minerálů dojde ke tvorbě zákalu, svědčí to o špatně provedené destilaci v tom smyslu, že je destilát zasažen úkapovými či dokapovými složkami. Divili byste se, kolik takových destilátů je mezi milovníky ovocných destilátů a že se mezi ně taky počítam! slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 220.205 (?), 17.2.2012 21:41

Jak už jsem jednou psal, jako reakci na předcházející příspěvek, k žádné reakci mezi ethanolem a vodou nedochází, dochází pouze ke zřeďovací kontrakci, ale příspěvek byl "záhadně " odstraněn, myslím že dnes dopoledne. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika