Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Poraďte jaké kvasinky

Stránky: 1, 2, 3   

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.111.183 (?)
15.8.2016 0:51, počet návštěv: 18160
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Bude třeba založit kvas, zatím švestky, později možná hrušky. Pokud máte nějaké dobré zkušenosti, poraďte, jaké kvasinky. Vloni jsem použil vinné tekuté Vinflora a měl jsem problém, něco nedokvasilo, důvod jsem nezjistil. Podezřívám, že jim nestačila teplota 17-19st. Droždí nechcu, na divoko to nechávat taky né, pokud možno ani žádné turbo zázraky. Jsou nějaké ověřené?    Rosťa

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.230.57 (?)
15.8.2016 10:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U kvasů z běžně cukernatého ovoce, řekněme do takových 16 - 18°Bx je to úplně jedno.
Stačí jen ty přirozené.
Osobně si myslím, že se málo komu podaří namnožit ušlechtilé kultury tak aby převládly nad těmi divokými. A pokud ano, tak mu sud většinou vypění.
A stejně nepoznáte co vám v tom sudu vlastně kvasí. Jen Vás může hřát svědomí, že jste při zakládaní kvasu udělali něco navíc.
*
Taky se mi mnohokrát stalo, že jsem si koupil kvasinky staré, málo aktivní které přívést k životu bylo velmi těžké.

Rafael.

Připojit reakci
      

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.114.253 (?)
15.8.2016 11:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Droždí nechcete, ale je to jistota.Zahřát drť z ovoce, přidat kvasnice a až začnou pěnit a nabývyt... za dva dny je vmíchat do sudu.
Připojit reakci
      

Poraďte jaké kvasinky


hugovotr (528) - xxx.xxx.16.49 (?)
15.8.2016 12:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Naprosto souhlasím s panem Rafaelem. Každopádně ušlechtilymi kvasinkami nic nezkazíte. Já je občas používám. Teď jsem kupoval na švestky i s výživou. Do meruněk používám stejné jen ve verzi Arom.
Obrázky:

Připojit reakci
         

Poraďte jaké kvasinky


vyslouzil (17342) - xxx.xxx.67.66 (?)
15.8.2016 13:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Inspiroval bych se zkušenými vinaři.Víno má nepochybně vyšší nároky na výsledný chuťový vjem než kvas. Přesto se povětšinou využívají kvasinky na hroznech, nikoli speciální kultury.. Jak se píše výše, přidanými kvasinkami nic nepokazíte, ale já vidím nezbytné atributy dobré slivovice někde jinde.

Připojit reakci
            

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.237.226 (?)
15.8.2016 15:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechci to moc rozpitvávat, nemám na to vzdělání patřičného směru. Ale myslím si, že ty speciální kultury kvasinek nevznikly uměle, že to nejsou žádní biochemičtí mutanti vyvinutí v laboratořích. Zkrátka, že na každém druhu ovoce žije jiná kultura, na vinných hroznech se ty kmeny liší i podle odrůdy a oblasti a ty speciální kultury vznikly jen jejích přísnou selekci. Třeba m.j. způsobem, hodně laicky řečeno, že se nechaly ty nadějné druhy mezi sebou "požrat" a dál se selektovaly jen ty vítězné.
Konec Hurvínkovy přednášky o tom jak si představuje válku mezi různými Saccharomyces cerevisiae...
*
Jinak k původnímu dotazu bych doporučil Pavel Šimánek - Schimansky.
Publikuje m.j. v občasnících Destillery - zpravodajích pěstitelského pálení a moštování a zdá se mi, že moc dobře ví o čem píše a co prodává.
S přihlédnutím a zamyšlením se nad vším výše napsaným...

Rafael.

Připojit reakci
               

Poraďte jaké kvasinky


vyslouzil (17342) - xxx.xxx.92.38 (?)
15.8.2016 19:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mně ty příspěvky na stránkách prodejců kvasinek trochu trošku připomínají dealery farmakologických firem, kteří se pasují na největší odborníky přes medikamentozní léčbu. Ale nevyčítám to jedněm ani druhým, je to jejich práce.
   Jistěže speciální kultury kvasinek budou asi nějaká selektovaná kultura. Ale z logiky věci bych si představoval, že nejlepší do kvasu budou kultury vyselektované z kvasinek žijících na švestkách - resp. na ovoci, které chceme kvasit. Jinak mi zprávy o tom, jak tyto kmeny zvyšují aroma destilátu hodně zavádějí marketingem.

Připojit reakci
                  

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.187.216 (?)
15.8.2016 20:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ani ne, já na kvasinky dám a obvykle včetně výživy.  Již nkolikrát se mi nedařilo, zejmena v pozdějších chladnějších podzimních měsících "rozjet" kvas nebo mošt určený pro výrobu vína. Je to rizikové období kdy mohou místo kvašení působit hniloby nebo plísně. Zde tedy pomoc některou z druhů ušlechtilých kvasinek vítám. Samozřejmě o ušlechtilém buketu nebo zvýraznění tónů lučního kvítí ve vůni si mohu myslet svoje.   j.c.

Připojit reakci
                     

Poraďte jaké kvasinky


vyslouzil (17342) - xxx.xxx.67.66 (?)
15.8.2016 21:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

O prospěšnosti přidání zákvasu do podrceného ovoce není žádných diskuzí. Rychlé rozjetí toho správného druhu kvašení je když ne nutné, tak aspoň velmi, velmi vhodné. Otázkou je, jak se bude lišit výsledný mač, když přidáme zákvas z droždí, kvasinek Vínka, Super Yeast, atd.  Ony ty kvasnice mají jednu výhodu. Jsou živé a šumící zákvas připravíte v řádu desítek minut.

Připojit reakci
                        

Poraďte jaké kvasinky


host - xxx.xxx.111.183 (?)
15.8.2016 23:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pánové, děkuji za reakce. Pořídím ty co zmiňuje p. Votrubec a dokonale utěsním bečky. Pak budu mít čisté svědomí sám před sebou i kdyby něco nevyšlo. Představuju si to takto:   Na povrchu zralé třebas švestky, musí být hotová džungle. Nikoliv jen zvěřinec. Sem tam ta dokonalá kvasinka, spousty méně vhodných, které by radši žraly jabka a pod, ale dostaly se sem omylem, jiné neodolné, co zdechnou při nekolika % alkoholu,  dále kvanta spor z plodu nalevo, který zbaběle splesnivěl, hnilobné elementy z plodu napravo, který hnije, mezi tím nějaké octovky atd. Naprosto nechápu, co koho vede k přesvědčení, že zvítězí ta zanedbatelná skupinka těch žádaných, proti obrovské přesile ostatních. Vždy to nějak vykvasí, pokud nevyhraje ocet, (ten se pozná snadno), ale kterými kvasinkami, už nezjistí nikdo. Pokud to však převálcuje obrovská přesila namnožených ušlechtilých, tak předpoklad je.     Rosťa

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Dřevo do destilátu4517.10.201930537
Koupě Palírny 1614.10.20193016
Poraďte jaké kvasinky289.10.201918161
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.2019867
Test na metanol832.10.201994454
Kvas trnky630.9.2019778
Šípkovica ako ma to2326.9.201939232
Vzdálenost trubky od kotla626.9.2019816
Marhulovy kvas je moc husty1523.9.20191757
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20193326
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201922648
Novy kvas nekvasi712.9.20191396
Výtěžnost a cena1012.9.20191724
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.20191175
Destilační přístroj - sestrojení606.9.2019138336
Smíchání dvou kvasů?155.9.201910384
Destilační přístroj193.9.20193450
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201935705
Míchat lutr při 2D?329.8.2019816
Pečetní vosk1027.8.20191290
Da se to este?927.8.20191269
borovička827.8.201921588
Kvas broskve226.8.20191001
Marhulovy kvas s kostkami1426.8.20191927
Olej v destilatu222.8.2019607
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.20191664
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201918364
Aroma meruňkovica813.8.20191746
Pálení ovocných vín1912.8.201911812
Melounovice610.8.20191083
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201931208
destilační přístroj10529.8.20191452903
Refraktometr na měření kvasu233.8.201912602
Trubka ke chladiči21.8.2019798
Z ceho udelat visnovku2231.7.20193692
Cudny proces palenia430.7.20191060
Meruňkový kvas 4627.7.201946969
Ražná - ražovica1526.7.201944740
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.20191646
Ananasový kvas318.7.20191700
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Tvrdá kůže na bůčku16.10.2019
Tvrdá kůže na bůčku15.10.2019
Tvrdá kůže na bůčku14.10.2019
Rajčata - recepty7.10.2019
Jakou keramickou pánev?2.10.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů