Růže: návod jak je správně stříhat

Růže
Zdroj: www.gardentech.com

Řez růží je nezbytný pro jejich celkové zdraví, vitalitu a vzhled. Klíčovou dobou pro řez růží je zima, kdy je třeba seříznout většinu odrůd, s výjimkou bambusových růží, které se stříhají v létě ihned po odkvětu. Pro zachování produktivity a zdraví růží je důležité je stříhat – v našem článku vám ukážeme, jak na to. Podívejte se na návod jak se starat o růže.

Základní principy řezu růží jsou stejné jako u jiných druhů: silným řezem podpoříte nejsilnější růst, zatímco lehkým řezem dosáhnete menší vitality. K dalším základním pravidlům patří řez na pupen směřující ven, aby nedocházelo k zahušťování růstu, a odstraňování těsně umístěných stonků, které by se mohly třít nebo soupeřit o místo. Odstraňujte také zacuchané stonky (krátké, odumřelé části stonků bez růstu) a tenké, větvené stonky, které pravděpodobně nepřinesou nic hodnotného z hlediska růstu a kvetení.

Kdy stříhat růže

Nejvhodnější doba pro stříhání růží je od konce zimy do začátku jara, tedy v době, kdy začíná nový růst. Na jihu Spojeného království může jarní růst trvat již od ledna, zatímco severněji se nové listy mohou objevit až v dubnu. Bujně rostoucí růže lze stříhat v létě, jakmile skončí kvetení, někdy je však snazší počkat až do podzimu, abyste lépe viděli, co děláte, až opadají listy.

Moderní keřové a anglické růže

Moderní keřové růže tvoří širokou skupinu, ale všechny jsou robustní, opakovaně kvetoucí a mají širokou škálu barev. Anglické růže byly vyšlechtěny tak, aby zahrnovaly vlastnosti moderních keřových růží s krásnou vůní starých růží. Mezi moderní keřové růže patří odrůdy ‚Meidomonac‘ (Bonica), ‚Little White Pet‘ a ‚Cerise Bouquet‘. Existuje mnoho oblíbených anglických odrůd růží, například ‚Munstead Wood‘, ‚Boscobel‘ a ‚Gertrude Jekyll‘.

Na rozdíl od keřových růží platí, že čím více budete moderní keřové a anglické růže seřezávat, tím více budou mít listnatého porostu na úkor květů. Potřebují pevný rámec rozvětvených stonků, na kterém v létě ponesou kvetoucí výhony. Řez provádějte od ledna do března.

Růže: návod jak je správně stříhat
Zdroj: www.gardenersworld.com

Keřové růže

Mezi keřové růže patří floribundy s trsem květů a velkokvěté hybridní čajové růže, které byly vyšlechtěny pro svou schopnost volně kvést na silném novém přírůstku vytvořeném během aktuální vegetační sezóny. To znamená, že je lze každoročně silně seříznout, aby rostliny zůstaly kompaktní. Stříhejte od ledna do března. Mezi známé odrůdy keřových růží patří ‚Iceberg‘ (floribunda) a ‚Elizabeth Harkness‘.

Růže pro terasy jsou kratší formy keřových růží. Zatímco miniaturní růže je třeba jednoduše podpořit v tvorbě silnějších stonků, které budou ověnčeny květy, tenké a neproduktivní větvičky je třeba zcela odstranit.

Růže: návod jak je správně stříhat
Zdroj: www.gardenersworld.com

Růže s bujným růstem

Jedná se o bujně rostoucí, pnoucí rostliny, které lze použít k pokrytí stěn, pergol a dokonce i k prolézání stromů. Obvykle kvetou jednou ročně, v červnu, a vytvářejí nádhernou přehlídku květů. Druhové růže pocházejí z celého světa a jsou stejně jako bahenní, robustní a vitální. Protože mají jednoduché květy, jsou skvělé pro opylující hmyz. Pěstovat můžete spoustu druhových růží, například Rosa complicata, Rosa moyesii a Rosa glauca.

Pnoucí růže, stejně jako půdopokryvné odrůdy kvetou nejvolněji na kostře stonků, které byly vytvořeny v předchozích několika sezónách. To znamená, že nejstarší odkvetlé stonky se každoročně odstřihávají, aby se podpořila tvorba nových výhonů od základu a aby se nezměnily ve spleť neproduktivních stonků. Odstraňte také všechny zbytky výhonů. Prořezávejte od srpna do září.

Růže: návod jak je správně stříhat
Zdroj: www.gardenersworld.com


Popínavé růže

Popínavé růže jsou silné odrůdy pocházející ze stejného šlechtění jako keřové. Pnoucími růžemi mohou být i z jiných skupin, proto se setkáte s anglickými pnoucími růžemi, pnoucími hybridními čajovými růžemi a dalšími. Mezi pnoucí růže, které můžete pěstovat, patří například ‚Teasing Georgia‘, ‚A Shropshire Lad‘ a ‚Claire Austin‘.

V zimě, jakmile je hlavní kostra stonků vyškolena přes jejich oporu, lze boční výhony pnoucích růží seříznout blízko hlavní kostry.

Popínavé
Zdroj: www.gardenersworld.com

Řez růží je klíčovým prvkem pro udržení jejich celkového zdraví, vitality a estetiky. V zimě, ideální době pro řez, je vhodné stříhat většinu odrůd, s výjimkou bambusových růží, které se stříhají v létě po odkvětu. Důležité zásady zahrnují silný řez pro podporu robustního růstu a odstranění neproduktivních stonků.

Nejvhodnější doba pro řez je od konce zimy do začátku jara, kdy začíná nový růst. Moderní keřové a anglické růže by měly být seřezávány od ledna do března, zatímco keřové, včetně floribund a hybridních čajových růží, se stříhají též v této době. Pnoucí a popínavé růže mají specifické potřeby pro řez, které zahrnují podporu kostře stonků a odstranění neproduktivních větví.

Správný řez růží je klíčem k udržení produktivity a krásy těchto oblíbených květin.

1 komentář

  1. Termíny řezu jsou pro Anglii, pro naše zahrádkáře neplatí. U nás se řežou růže v době kvetení forzýtie.
    A strojové překlady jsou na nic – viz spojení „hybridní čaj“.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno