Poraďte jaké kvasinky



host - 111.183 (?)
15.8.2016 23:05

Pánové, děkuji za reakce. Pořídím ty co zmiňuje p. Votrubec a dokonale utěsním bečky. Pak budu mít čisté svědomí sám před sebou i kdyby něco nevyšlo. Představuju si to takto:   Na povrchu zralé třebas švestky, musí být hotová džungle. Nikoliv jen zvěřinec. Sem tam ta dokonalá kvasinka, spousty méně vhodných, které by radši žraly jabka a pod, ale dostaly se sem omylem, jiné neodolné, co zdechnou při nekolika % alkoholu,  dále kvanta spor z plodu nalevo, který zbaběle splesnivěl, hnilobné elementy z plodu napravo, který hnije, mezi tím nějaké octovky atd. Naprosto nechápu, co koho vede k přesvědčení, že zvítězí ta zanedbatelná skupinka těch žádaných, proti obrovské přesile ostatních. Vždy to nějak vykvasí, pokud nevyhraje ocet, (ten se pozná snadno), ale kterými kvasinkami, už nezjistí nikdo. Pokud to však převálcuje obrovská přesila namnožených ušlechtilých, tak předpoklad je.     Rosťa

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 111.183 (?), 15.8.2016 0:51, zobrazeno: 27896x

Bude třeba založit kvas, zatím švestky, později možná hrušky. Pokud máte nějaké dobré zkušenosti, poraďte, jaké kvasinky. Vloni jsem použil vinné tekuté Vinflora a měl jsem problém, něco nedokvasilo, důvod jsem nezjistil. Podezřívám, že jim nestačila teplota 17-19st. Droždí nechcu, na divoko to nechávat taky né, pokud možno ani žádné turbo zázraky. Jsou nějaké ověřené?    Rosťa

   
host - 230.57 (?), 15.8.2016 10:43

U kvasů z běžně cukernatého ovoce, řekněme do takových 16 - 18°Bx je to úplně jedno.
Stačí jen ty přirozené.
Osobně si myslím, že se málo komu podaří namnožit ušlechtilé kultury tak aby převládly nad těmi divokými. A pokud ano, tak mu sud většinou vypění.
A stejně nepoznáte co vám v tom sudu vlastně kvasí. Jen Vás může hřát svědomí, že jste při zakládaní kvasu udělali něco navíc.
*
Taky se mi mnohokrát stalo, že jsem si koupil kvasinky staré, málo aktivní které přívést k životu bylo velmi těžké.

Rafael.

      
host - 114.253 (?), 15.8.2016 11:54
Droždí nechcete, ale je to jistota.Zahřát drť z ovoce, přidat kvasnice a až začnou pěnit a nabývyt... za dva dny je vmíchat do sudu.
      
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (664) - 16.49 (?), 15.8.2016 12:25
Naprosto souhlasím s panem Rafaelem. Každopádně ušlechtilymi kvasinkami nic nezkazíte. Já je občas používám. Teď jsem kupoval na švestky i s výživou. Do meruněk používám stejné jen ve verzi Arom.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 67.66 (?), 15.8.2016 13:06

Inspiroval bych se zkušenými vinaři.Víno má nepochybně vyšší nároky na výsledný chuťový vjem než kvas. Přesto se povětšinou využívají kvasinky na hroznech, nikoli speciální kultury.. Jak se píše výše, přidanými kvasinkami nic nepokazíte, ale já vidím nezbytné atributy dobré slivovice někde jinde.

            
host - 237.226 (?), 15.8.2016 15:42

Nechci to moc rozpitvávat, nemám na to vzdělání patřičného směru. Ale myslím si, že ty speciální kultury kvasinek nevznikly uměle, že to nejsou žádní biochemičtí mutanti vyvinutí v laboratořích. Zkrátka, že na každém druhu ovoce žije jiná kultura, na vinných hroznech se ty kmeny liší i podle odrůdy a oblasti a ty speciální kultury vznikly jen jejích přísnou selekci. Třeba m.j. způsobem, hodně laicky řečeno, že se nechaly ty nadějné druhy mezi sebou "požrat" a dál se selektovaly jen ty vítězné.
Konec Hurvínkovy přednášky o tom jak si představuje válku mezi různými Saccharomyces cerevisiae...
*
Jinak k původnímu dotazu bych doporučil Pavel Šimánek - Schimansky.
Publikuje m.j. v občasnících Destillery - zpravodajích pěstitelského pálení a moštování a zdá se mi, že moc dobře ví o čem píše a co prodává.
S přihlédnutím a zamyšlením se nad vším výše napsaným...

Rafael.

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 92.38 (?), 15.8.2016 19:12

Mně ty příspěvky na stránkách prodejců kvasinek trochu trošku připomínají dealery farmakologických firem, kteří se pasují na největší odborníky přes medikamentozní léčbu. Ale nevyčítám to jedněm ani druhým, je to jejich práce.
   Jistěže speciální kultury kvasinek budou asi nějaká selektovaná kultura. Ale z logiky věci bych si představoval, že nejlepší do kvasu budou kultury vyselektované z kvasinek žijících na švestkách - resp. na ovoci, které chceme kvasit. Jinak mi zprávy o tom, jak tyto kmeny zvyšují aroma destilátu hodně zavádějí marketingem.

                  
host - 187.216 (?), 15.8.2016 20:16

Ani ne, já na kvasinky dám a obvykle včetně výživy.  Již nkolikrát se mi nedařilo, zejmena v pozdějších chladnějších podzimních měsících "rozjet" kvas nebo mošt určený pro výrobu vína. Je to rizikové období kdy mohou místo kvašení působit hniloby nebo plísně. Zde tedy pomoc některou z druhů ušlechtilých kvasinek vítám. Samozřejmě o ušlechtilém buketu nebo zvýraznění tónů lučního kvítí ve vůni si mohu myslet svoje.   j.c.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 67.66 (?), 15.8.2016 21:49

O prospěšnosti přidání zákvasu do podrceného ovoce není žádných diskuzí. Rychlé rozjetí toho správného druhu kvašení je když ne nutné, tak aspoň velmi, velmi vhodné. Otázkou je, jak se bude lišit výsledný mač, když přidáme zákvas z droždí, kvasinek Vínka, Super Yeast, atd.  Ony ty kvasnice mají jednu výhodu. Jsou živé a šumící zákvas připravíte v řádu desítek minut.

                     
host - 111.183 (?), 15.8.2016 23:05

Pánové, děkuji za reakce. Pořídím ty co zmiňuje p. Votrubec a dokonale utěsním bečky. Pak budu mít čisté svědomí sám před sebou i kdyby něco nevyšlo. Představuju si to takto:   Na povrchu zralé třebas švestky, musí být hotová džungle. Nikoliv jen zvěřinec. Sem tam ta dokonalá kvasinka, spousty méně vhodných, které by radši žraly jabka a pod, ale dostaly se sem omylem, jiné neodolné, co zdechnou při nekolika % alkoholu,  dále kvanta spor z plodu nalevo, který zbaběle splesnivěl, hnilobné elementy z plodu napravo, který hnije, mezi tím nějaké octovky atd. Naprosto nechápu, co koho vede k přesvědčení, že zvítězí ta zanedbatelná skupinka těch žádaných, proti obrovské přesile ostatních. Vždy to nějak vykvasí, pokud nevyhraje ocet, (ten se pozná snadno), ale kterými kvasinkami, už nezjistí nikdo. Pokud to však převálcuje obrovská přesila namnožených ušlechtilých, tak předpoklad je.     Rosťa

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů10:02
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika