Palírny (oficiální) a jejich kvalita



host - 169.36 (?)
30.12.2012 10:49

Dobrý den, poslední dobou mě napadá myšlenka sestrojit si malou domácí pálenici.Vede mě k tomu několik důvodů, z nichž nejpodstatnější je fakt, že začínám pochybovat o 100% odvedení kvality ze strany pálenice.Pročetl jsem mnoho diskusí, z nichž jsem načerpal mnoho teoretických vědomostí.Téměř všechny diskuse se shodují v jednom faktu, a to že pálenice spěchají s destilací.Již 3x jsem byl u narození své slivovičky v pálenici.Vždy to byl velký zážitek s obohacením o nějaké znalosti, protože pan páleník byl vždy ochotně sdílný.Nemohu se ale zbavit myšlenky, že v domácích podmínkách, kde se nemusí spěchat a člověk si pohraje s destilací se může získat i lepší výsledek? Právě to mě na tom láká nejvíce.Pokud někdo též váhal, jak dál, a začal pálit v Domaníně rozdělte se prosím o své zkušenosti, co se týče kvality.Jsem se severu Čech, kde je málo pálenic a tudíž chybí konkurence.Taky cena je již blíží k 200 kč / l 50%.Rád bych někdy zavítal na některý z koštů slivovice, kde bych rád ochutnal výsledky jiných pěstitelů a hlavně si nechat ohodnotit tu svoji od odborných degustátorů, a třeba se dozvědět, co ještě zlepšit.Bohužel jsem nezaznamenal že by někdo košty pořádal v Čechách, takže si nejspíš udělám výlet na Moravu.Zatím jsem neměl možnost ochutnat výsledný produkt jiných pěstitelů.Je zde spíše zvykem nechat si dovézt.Těmto produktům moc nevěřím, protože je rozdíl pálit pro sebe.nebo na kšeft.Patřím k těm, kterým nejde jen o výsledný produkt, ale ta krásná práce s přírodou, jejímy plody - není nic krásnějšího. Přeji všem mnoho zdaru při dalším tápání a objevování, a též aby k nám byla příroda stále štědrá.                    Lovec skušeností druhých z Liberce           

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
         
host - 41.38 (?), 29.9.2011 20:54

Pokud mám dobré info tak přímo v Tišnově je kvalitní pálenice...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 166.3 (?), 1.10.2011 15:07

Po zkoušce několika destilátů z různých palíren ve Středočeském kraji, vám mohu směle doporučit specialisty na hruškovici v pálenici Tlustovousy vedle Úval u Prahy. Destilát je velice jemný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 200.181 (?), 21.7.2013 12:59

Ještě postřeh-stále někdo hledá kvalitní pálenici... Ti lidi to tam dělají jistě dlouho a mají tudíž zkušenosti.Je potřeba se zaměřit také tak intenzivně na kvalitu kvasu a vše, co k tomu patří.Je to asi stejné jako s uzeným masem-se zasmrádlými šrůtkami to nevytrhne ani perfektní udírna... U kvasu hlavně čisté ovoce bez stopek a listí o hlíně nemluvím.Ovoce plně vyzrálé, nenahnilé.Zralost-to je množství obsaženého cukru pak určuje, jak "to teče",navíc je tam bohaté aroma.Proto také upřednostnit klasické pálenice s dvojnásobným pálením-lutr-nahrubo-pak podruhé načisto.Moderna-rektifikační kolony to je pětkrát "etedestilére" a výsledek je špiritus bez aroma, to zůstane v koloně.Předností kolony je hlavně rychlost, s jakou je zákazník odbaven, je to za poloviční čas a o to jde, ne???Hlavně rychle, to jsou prachy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
quasimodo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 188.243 (?), 2.10.2011 0:17

jsem spokojeny s palenici u Beranka v Brne

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 176.214 (?), 30.11.2011 16:38

Moje zkušenosti ze dvou palíren jsou různé, v jedné (raději nerpozradím ve které) je zvykem si přivést i vlastní dřevo - má to snad být levnější. Pálí tam kořalky snad i na pražcích, protože sousedi nadávají na smrad. Ochota personálu není valná. Od známého jsem se dozvěděl podezření, že mu z výborného mače část meruňkovice nepřiznali. 

Druhá pálenice je v Blučině. Vše nové čisté, kvalita destilátu velmi dobrá, jen paní co to tam obsluhuje není zrovna moje krevní skupina. Rozhodně bych o jejím přístupu k zákazníkům neřekl, že je vztřícná a příjemá (možná už měla něco ochutnáno), zase ale poradí co a jak okolo kvasu a pálenku dělá velmi dobrou.

Pokud se týče kvality destilátu, považuji však za zcela rozhodující kvalitu mače. Ani sebelepší pálenice není schpna vypálit z plesivého patoku dobrou kořalku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 199.210 (?), 20.1.2012 20:32

Zdravím nadšence,

pálíme 8 rokem švestky. Maximální spokojenost v Lipovci na Blanensku. Výborný personál, nikam se nespěchá. Příjemný pokec, bezvadná atmosféra, vyloženě slavnost. Vždy tam naše slivovice získala ohlas.  Všem zůčastněným chutnala. Kvas byl vždy dle paliče výborný, voňavý. Nikdy však již nepojedu do Dědic u Vyškova. Stěží jsem si tam mohla půjčit kyblík s vodou. Musela jsem si vyslechnout přednášku ja se dělá kvas s takovou arogancí jakou jsem nezažila, a to jsem se držela stále stejného postupu. Vystřídá se tam docela dost zákazníků během jednoho dne s neřešením co vlastně kdo pálí. Termín pálení se mění z hodiny na hodinu. Naštěstí to mám již za sebou s výbornou slivovičkou. Nakonec museli uznat, že slivka je chutná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
pvbo - (13) - 181.225 (?), 24.7.2012 22:14

Díky za reakci. Zase mám o jednu pálenici víc, kterou bych rád poznal a o jednu víc, které se raději vyhnu. Václav

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 110.236 (?), 22.12.2012 16:47

Zdravím,

ak nebude budúci rok extrémne zlý na úrodu, budem aj ja konečne zakladať svoj prvý kvas a páliť slivovicu, možno aj jablkovicu. Nie som úplný začiatočník, v rodine sa páli odjakživa, takisto vozievam kvas príbuzným každý rok do rôznych páleníc, ale ja to chcem zobrať serióznejšie. Navštívil som už niekoľko páleníc, ale skoro všetky boli na môj vkus amatérske, kde až na pár výnimiek pracovali opilci alebo ľudia, ktorým na kvalite nezáležalo, hlavne aby to išlo rýchlo rad za radom. Ani výsledky pálenia neboli vždy dobré, skôr naopak. Ale beriem, že mal na tom svoj veľký podiel aj samotný kvas.

Keďže som často na cestách po oboch republikách, tak raz za rok nie je problém ísť do dobrej pálenice aj dlhšiu trasu, ak bude výsledok stáť za to. Takže poprosím o skúsenosti z páleníc približne z okruhu: na západe priamka Brno – Olomouc – Ostrava (cca celá Morava, Sliezko), na Slovensku niekde po Poprad, na juh až po hranice s H.

Chcel by som, aby mali kvalitné vybavenie, skúsených páleníkov, ktorí sa vedia so zákazníkom aj porozprávať, čo to vysvetliť, objasniť. Už som zažil, že ľudí pri pálení nechceli alebo keď sa niečo pýtali, tak ich odbili s tým, že sa vyznajú a nemusia sa ničoho báť, že všetko majú pod kontrolou. To odmietam. Proste nech to má trochu aj atmosféru a nebudú ma tam len nútene trpieť.

A ešte mám jeden dotaz. Často chodím do Vizovíc, aj k Jelínkovi, tak ma napadlo, či by som to neskúsil aj priamo u nich, keďže ponúkajú pálenie aj pre verejnosť. Vie niekto povedať niečo bližšie? Oplatí sa, je tam nával alebo sa jedná len o imidžovú záležitosť?

Vďaka za každý postreh

Braňo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 169.36 (?), 30.12.2012 10:49

Dobrý den, poslední dobou mě napadá myšlenka sestrojit si malou domácí pálenici.Vede mě k tomu několik důvodů, z nichž nejpodstatnější je fakt, že začínám pochybovat o 100% odvedení kvality ze strany pálenice.Pročetl jsem mnoho diskusí, z nichž jsem načerpal mnoho teoretických vědomostí.Téměř všechny diskuse se shodují v jednom faktu, a to že pálenice spěchají s destilací.Již 3x jsem byl u narození své slivovičky v pálenici.Vždy to byl velký zážitek s obohacením o nějaké znalosti, protože pan páleník byl vždy ochotně sdílný.Nemohu se ale zbavit myšlenky, že v domácích podmínkách, kde se nemusí spěchat a člověk si pohraje s destilací se může získat i lepší výsledek? Právě to mě na tom láká nejvíce.Pokud někdo též váhal, jak dál, a začal pálit v Domaníně rozdělte se prosím o své zkušenosti, co se týče kvality.Jsem se severu Čech, kde je málo pálenic a tudíž chybí konkurence.Taky cena je již blíží k 200 kč / l 50%.Rád bych někdy zavítal na některý z koštů slivovice, kde bych rád ochutnal výsledky jiných pěstitelů a hlavně si nechat ohodnotit tu svoji od odborných degustátorů, a třeba se dozvědět, co ještě zlepšit.Bohužel jsem nezaznamenal že by někdo košty pořádal v Čechách, takže si nejspíš udělám výlet na Moravu.Zatím jsem neměl možnost ochutnat výsledný produkt jiných pěstitelů.Je zde spíše zvykem nechat si dovézt.Těmto produktům moc nevěřím, protože je rozdíl pálit pro sebe.nebo na kšeft.Patřím k těm, kterým nejde jen o výsledný produkt, ale ta krásná práce s přírodou, jejímy plody - není nic krásnějšího. Přeji všem mnoho zdaru při dalším tápání a objevování, a též aby k nám byla příroda stále štědrá.                    Lovec skušeností druhých z Liberce           

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 45.252 (?), 30.12.2012 15:42

Domácí pálení je většinou vždy lepší než většina pěstitelských pálenic, a to zejména u letního ovoce, které je výtečné(třešně, merunky,broskve)

Máte tam pěkné podnikatele, když si účtují 200Kč za 50%, vždyt to se tu na moravě účtu za bezmála 1L 100%.(240kč)

Bohužel vás možná trochu zklamu, ale strana a vláda, chystá výrazný postih pro "nelegální výrobu a distribuci" lihu. Bude znovu i domácí malodestilace zařazena jako TČ. Oficiálně to má sloužit k přísnému postihu "výroby" pančovaného "potravinářského" lihu z denaturovaého technckého lihu z ropy a zemího plynu, ale celníci se už mlsně olizují jak budou tvrdě postihovat zejména neškodné malodomácí černé pálení. Udavači budou mět žně a celníci budou mět zadarmo kvalitní pálenku na opíjení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika