|
Pálenka z moštu
|
|
|
|
|
|
|
host - 32.156 (?) 10.10.2012 10:16, zobrazeno: 32520x
Dobrý den,
koupili jsme letos zahradu a asi jako všichni máme hodně jablek. Teď konkrétně 100l moštu, které chceme nechat zkvasit a vypálit. Jenže jsme to nikdy nedělali.:(Z těchto fór jsem vyčetla, že je třeba přidat kvasinky, živou sůl a cukr. V drogérii jsem včera našla Vinné kvasinky na výrobu ovocných vín a v návodu se už nepřidávala sůl, ale voda, což mi nesedí pro tu pálenku. Mám je koupit a řídit se návodem nebo se na kvas pro pálení používají jiné kvasinky? Moc děkuji. Mošt mám v 50 l barelech s uzávěry.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 92.38 (?), 10.10.2012 12:30
Návod na kvasinkách platí pro výrobu vína z moštu, nikoli pálenky. Radil bych následující:
1. Kvasit mošt pokud možno v co největší nádobě. Kvůli menšímu střídání teplot a oxidaci
2. Kvasinky se hodí, ale nejsou nutné. Mošt začne určitě kvasit sám, a to i tehdy, jestli jste jablka umyli. Přidávejte je hned na začátku ve formě rozkvašeného zákvasu. Přisypávat sušené kvasinky přímo do moštu nemá smysl, dřív se pomnoží a převládnou ty divoké (což na druhé straně zas až tolik nevadí).
3. Živná sůl se určitě hodí, jestli ji nemáte, můžete přidat špetku síranu amonného, nebo pár zrnek kombinovaného hnojiva (třeba Cererit)
4. Mošt není dobré ředit vodou. Voda se přidává jen při přípravě vína, aby se snížila kyselost. U kvasu je naopak dobré, aby kyselin bylo co nejvíc.
5. Cukr přidávat není nutné. Jedině snad kvůli větší výtěžnosti pálenky a ne víc než 1kg/100 litrů. Nejlepší destiláít je čistý ovocný.
6.Nádobu dobře uzavřete, aby mohl unikat plyn a nedostal ze vzduch dovnitř . Nejlépe fólií a gumou
7. Ideální teplota je mezi 15 a 20 stupni s co nejmenším kolísáním.
8. Po cca 6 týdnech, když už nebude unikat plyn nechte zkvašený mošt vypálit
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 11.10.2012 21:51
Tloušťka "čepice" 2 cm je zanedbatelná, její výhodou je to, že hlavně zabrání oxidaci.Úkapy je dobré hlídat při husté "terkelici" a podobných "z nouze ctností.Je to věc především páleníka.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.41 (?), 7.11.2018 10:33
Dobrý den, prosím o radu. Mám od 24.10.2018 založený jablečný mošt z jaderniček moravských. počáteční cukr 14 - meřeno v pálenici. Mošt mám ve 120 l sudech naplněných cca 15 cm pod okraj. V sudech jsou přidané rozkvašené kvasinky. Sudy jsou utěsněny a je na nich kvasná zátka - bublátko. Po cca 1 týdnu začal oxid uhličitý vytlačovat vodu v kvasné zátce do druhé komory, ale po 2 dnech se proces zastavil a od té doby se voda nepohla, takže nic nebublá. Teplota v místnosti je 16-18 stupňů. Je ještě brzo na bublání? Je kvasu zima? Děkuju za každou radu, jsem amatér.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|