Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Pálenka z moštu

Pálenka z moštu


j3david (162) - xxx.xxx.246.153 (?)
10.10.2012 16:51

Já když dělám jabkovici, tak to jinak než z moštu nedělám. Vše co je napsáno výše naprosto platí. Já kvasím v 50 litrových bečkách a "naraženým" víkem. Víko nějak zvlášť netěsní takže plyny můžou unikat. Proti oxidaci funguje to že do každé bečky hodím trochu výlisků. Ty se rozprostřou po hladině, vytvoří "koláč" o tloušťce cca 2 cm. Pokud se po vykvašení nepopadne, tak ho vyhodím než jde kvas do kotle. Pokud se tento propadne, neřeším to. Zatím se mi tímto způsobem nikdy nepovedlo nic pokazit.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.32.156 (?)
10.10.2012 10:16, počet návštěv: 16311
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

koupili jsme letos zahradu a asi jako všichni máme hodně jablek. Teď konkrétně 100l moštu, které chceme nechat zkvasit a vypálit. Jenže jsme to nikdy nedělali.:(Z těchto fór jsem vyčetla, že je třeba přidat kvasinky, živou sůl a cukr. V drogérii jsem včera našla Vinné kvasinky na výrobu ovocných vín a v návodu se už nepřidávala sůl, ale voda, což mi nesedí pro tu pálenku. Mám je koupit a řídit se návodem nebo se na kvas pro pálení používají jiné kvasinky? Moc děkuji. Mošt mám v 50 l barelech s uzávěry.

Připojit reakci   
   

Pálenka z moštu


vyslouzil (17040) - xxx.xxx.92.38 (?)
10.10.2012 12:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Návod na kvasinkách platí pro výrobu vína z moštu, nikoli pálenky. Radil bych následující:
1. Kvasit mošt pokud možno v co největší nádobě. Kvůli menšímu střídání teplot a oxidaci
2. Kvasinky se hodí, ale nejsou nutné. Mošt začne určitě kvasit sám, a to i tehdy, jestli jste jablka umyli. Přidávejte je hned na začátku ve formě rozkvašeného zákvasu. Přisypávat sušené kvasinky přímo do moštu nemá smysl, dřív se pomnoží a převládnou ty divoké (což na druhé straně zas až tolik nevadí).
3. Živná sůl se určitě hodí, jestli ji nemáte, můžete přidat špetku síranu amonného, nebo  pár zrnek kombinovaného hnojiva (třeba Cererit)
4. Mošt není dobré ředit vodou. Voda se přidává jen při přípravě vína, aby se snížila kyselost. U kvasu je naopak dobré, aby kyselin bylo co nejvíc.
5. Cukr přidávat není nutné. Jedině snad kvůli větší výtěžnosti pálenky a ne víc než 1kg/100 litrů. Nejlepší destiláít je čistý ovocný.
6.Nádobu dobře uzavřete, aby mohl unikat plyn a nedostal ze vzduch dovnitř . Nejlépe fólií a gumou
7. Ideální teplota je mezi 15 a 20 stupni s co nejmenším kolísáním.
8. Po cca 6 týdnech, když už nebude unikat plyn nechte zkvašený mošt vypálit

Připojit reakci
      

Pálenka z moštu


j3david (162) - xxx.xxx.246.153 (?)
10.10.2012 16:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já když dělám jabkovici, tak to jinak než z moštu nedělám. Vše co je napsáno výše naprosto platí. Já kvasím v 50 litrových bečkách a "naraženým" víkem. Víko nějak zvlášť netěsní takže plyny můžou unikat. Proti oxidaci funguje to že do každé bečky hodím trochu výlisků. Ty se rozprostřou po hladině, vytvoří "koláč" o tloušťce cca 2 cm. Pokud se po vykvašení nepopadne, tak ho vyhodím než jde kvas do kotle. Pokud se tento propadne, neřeším to. Zatím se mi tímto způsobem nikdy nepovedlo nic pokazit.

Připojit reakci
         

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.172.52 (?)
11.10.2012 8:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tím přidáním výlisků ale přijdete o zásadní výhodu pálení moštu a to, že při pálení z moštu nevzniká metylalkohol. Takhle budete zase muset dávat pozor na "úkapy".
Připojit reakci
            

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.149.89 (?)
11.10.2012 20:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

snad v palenici ne? 

Připojit reakci
               

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.178.235 (?)
11.10.2012 21:51
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tloušťka "čepice" 2 cm je zanedbatelná, její výhodou je to, že hlavně zabrání oxidaci.Úkapy je dobré hlídat při husté "terkelici" a podobných "z nouze ctností.Je to věc především páleníka.

Připojit reakci
      

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.108.171 (?)
24.11.2012 9:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý deň pán Vysluožil

držal som sa presne tohto návodu. Zatial som spokojný a blíži sa termín pálenia. Je treba pred pálením odstrániť penu, ktorá sa vytvorila na povrchu? Ďakujem 

Připojit reakci
      

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.186.41 (?)
7.11.2018 10:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, prosím o radu. Mám od 24.10.2018 založený jablečný mošt z jaderniček moravských. počáteční cukr 14 - meřeno v pálenici. Mošt mám ve 120 l sudech naplněných cca 15 cm pod okraj. V sudech jsou přidané rozkvašené kvasinky. Sudy jsou utěsněny a je na nich kvasná zátka - bublátko. Po cca 1 týdnu začal oxid uhličitý vytlačovat vodu v kvasné zátce do druhé komory, ale po 2 dnech se proces zastavil a od té doby se voda nepohla, takže nic nebublá. Teplota v místnosti je 16-18 stupňů. Je ještě brzo na bublání? Je kvasu zima? Děkuju za každou radu, jsem amatér.

Připojit reakci
         

Pálenka z moštu


vyslouzil (17040) - xxx.xxx.102.201 (?)
24.11.2012 18:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pěna na hladině moštu se mi nevytvořila. Jedině snad na začátku při bouřlivém kvašení. Někdy se na hladině vytvoří púo skončení kvašení bílá vrstvička křísu, tu je lepší odstranit.

Připojit reakci
         

Pálenka z moštu


vyslouzil (17040) - xxx.xxx.92.38 (?)
7.11.2018 13:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že příčina nebubláni je prozaičtější. Víko netěsní. Zkuste nad hladinou nechat hořící svíčku. Jestli zhasne - a jsem přesvědčen, že ano, tak oxid uhličitý odchází a tedy mošt kvasí.

Připojit reakci
            

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.85.185 (?)
7.11.2018 17:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ještě bych doplnil, že při mírném potlačení na víko se voda začne přesouvat do vedlejší komory a vytvoří se bublina. Myslíte, že i přesto je víko netěsné? Děkuji za reakci.
Připojit reakci
               

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.55.32 (?)
7.11.2018 18:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevím jak Vy, ale já mám bublátka zasunuté v měkké pryžové hadičce.
A jak potřebuji zjistit těsnost mezi sudem a víkem tak do ní vší silou ústy fouknu a případná netěsnost jde slyšet a identifikovat i její místo.

Rafael.

Připojit reakci
                  

Pálenka z moštu


Marek-TT (394) - xxx.xxx.235.1 (?)
7.11.2018 19:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vždy keď sledujem hocaký kvasný proces, kontrolujem 2 veci. Jedna sa dá zistiť voľným okom a to je uvoľňovanie bublín cez kvasnú zátku. Tu si hlavne všímam, či sa vôbec uvoľňujú a ako rýchlo sa uvoľňujú. Druhým parametrom je zbytkový cukor, ktorý meriam refraktometricky. Na základe toho viem, v akom štádiu kvasenia sa mušt nachádza. Vo Vašom prípade by som skúsil tú druhú možnosť, refraktometer alebo iné zariadenie na meranie cukru (vstupný údaj máte z pálenice, viete si ich porovnať).

Připojit reakci
                     

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.252.168 (?)
7.11.2018 21:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
30 Oktobra Som vylisoval 40 L muštu pridal som živnú soľ, kvasinky na druhý deň už riadne bublalo dnes po týždni a jednom dni už buble iba raz za 15 sekúnd ako je to možné že po takom krátkom čase mi už prestáva bublať? Doobeda bublalo každých 5 sek(keď som prišiel z práce už len 1*15sek) z hladiny zmizli aj bubliny v miestnosti je od 16-20°C (pridal. Som do mustu 0.3kg cukru(keď som ho zakladal) šťavu som aj zaváral bola sladká (zabudol som zmerať cukor :(viete mi poradiť čo by s tým mohlo byť?
Připojit reakci
                        

Pálenka z moštu


Kamil Severa (79) - xxx.xxx.187.206 (?)
7.11.2018 21:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nejhorší je smrt z vyděšení))) jedna bublinka za 15 sec pro vás znamená že už to nebublá a tím pádem nekvasí? Buďte v klidu, bublá to a kvasí to. Jestli teplota kolísá i k 16°C tak kvasinky zpomalují činnost, ale furt makají a ještě nějaký čas makat budou, i když to tak třeba nevypadá. Jestli máte v sudu 20 litrů vzduchu a 40 litrů moštu a sud otvíráte, tak i chvilku trvá, než se sud "natlakuje".

Připojit reakci
                        

Pálenka z moštu


Marek-TT (394) - xxx.xxx.235.1 (?)
7.11.2018 21:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ako som písal vyššie, najlepšie by bolo zistiť, koľko tam toho cukru ešte ostáva. To, že šťava sa zdala byť na začiatku sladká nehovorí nič o množstve cukru. Sladká je aj šťava, ktorá má málo kyselín a zároveň aj relatívne málo cukru.  Prídavok 0,3 kg na 40 l muštu predstavuje zvýšenie cukornatosti o 0,75° NM, čo nie je veľa. Je možné, že kvasný proces sa blíži ku koncu, preto to spomalenie. Na druhej strane, 15 s nie je zas až tak málo. Pomalšie kvasenie dáva kvalitnejší výsledný produkt, najmä čo sa senzoriky týka.

Připojit reakci
                           

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.252.168 (?)
8.11.2018 4:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tak čo navrhujete ako by som mal. Postupovať? Ak bude bublať nebudem to riešiť ale ak prestane mám to premerať? Kvázi dosladiť?
Připojit reakci
                           

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.61.187 (?)
8.11.2018 6:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Utěsnit víko.

Připojit reakci
                           

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.61.187 (?)
8.11.2018 6:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To platíí pro příspěvek hosta 186.41

Připojit reakci
                           

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.252.168 (?)
8.11.2018 6:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mám ho riadne utesnene plastelínou na vrchu
Obrázky:

Připojit reakci
                           

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.182.44 (?)
8.11.2018 7:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prečo ten sud neutesníte klasickým gumenným štupľom s dierkou, do ktorej zasuniete kvasnú zátku? Nemuseli by ste sa paprať s plastelínou. Škoda, že tie sudy sú obalené. Ak by neboli, videli by Ste čo sa deje vo vnútri (či kvasinky začínajú sedimentovať, či sa mušt nezačína pomaly číriť a pod...). To Vám tiež čo to napovie o stave kvasenia. Nevadí. Teraz by bolo dobré zmerať ten cukor a samozrejme priebežne sledovať bublinky.

           Marek-TT

Připojit reakci
                           

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.252.168 (?)
8.11.2018 7:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravím viete čo použil som čo som mal doma prvý x to robím chcem to vyskúšať mušt buble ale veľmi pomaly navrchu sú zhluky myslím že to sú kvasinky pridám aj foto... ak nebude žiadny cukor ako mám postupovať?
Obrázky:

Připojit reakci
                           

Pálenka z moštu


Marek-TT (394) - xxx.xxx.182.44 (?)
8.11.2018 7:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takto z fotky ťažko povedať, či sú to kvasinky alebo nejaké vyzrážané zhluky častíc z muštu. Každopádne ak to ešte buble, nerobte nič a čakajte. Kvasenie stále beží, aj keď pomalšie. Ak to bude dokvasené (cukor sa bude približovať k 0° NM, nejaký zvyškový ostane), tak nechajte kvasinky sedimentovať a vyčírený podiel stočte do nového suda až po vrch a uzavrite štupľom (ak by tam ešte náhodou nejaký reziduálny CO2 bol, tak štupeľ vystrelí a neroztrhne Vám sud).

Připojit reakci
      

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.72.75 (?)
12.11.2018 20:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý večer tento rok chci poprvé pálit z jablečného moštu a potrebuji poradit kolik moštu můžu dát do 120 litrového sudu aby to neuteklo a kolik můžu dát cukru nebo medu na kvašení jak naplnim první sud tak změřím cukernatost ale nikde jsem nenašel nějaké tabulky podle kterých bych měl postupovat myslím tím přírodní cukr z ovoce měřeno cukrakem a kolik přidat cukru nebo medu děkuji za odpověď
Připojit reakci
         

Pálenka z moštu


Marek-TT (394) - xxx.xxx.235.1 (?)
12.11.2018 21:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím si, že 100 l v pohode zvládne, ak to nebude nejak príliš búrlivo kvasiť. Ja keď som naposledy zakvášal 45 l sud, dal som doňho 38 l muštu a zmestilo by sa aj 40. Ak predpokladáme, že 10 g cukru v litri muštu je 1°NM, tak rozpustením 1 kg cukru v 100 l muštu zvýšite cukornatosť práve o 1° NM. Prepočet je orientačný, vždy si treba reálnu cukornatosť zmerať.

Připojit reakci
            

Pálenka z moštu


vyslouzil (17040) - xxx.xxx.92.238 (?)
12.11.2018 22:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bouřlivost kvašení závisí především na teplotě. Bude-li mošt kvasit při 15 - 18 stupni, nic bouřlivého to nebude. Přesto není dobré plnit nádoby po vrch, vrstva CO2 nad hladinou kvas konzervuje. Kilem cukru na 100 litrů moštu nic nepokazíte, nutné to ale není, jablka jsou letos hodně sladká.

Připojit reakci
         

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.186.41 (?)
13.11.2018 7:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, jen pro doplnění. Kvasné zátky nebublaly z důvodu nizké teploty - 16-17 stupňů. Včera večer jsem sudy přemístil do místnosti s teplotou 21 a do rána začaly bublat.

Mám taky 120l plastové sudy a v každém mám 90l moštu do kterého jsem přidal kvasinky, které jsem nechal 3 dny rozkvasit. Sudy jsou hned od začátku utesněny a ve víku jsou kvasné zátky. Jedíný problém byl s tím, že kvasné zátky nechtěly bublat viz diskuze výše.  

Připojit reakci
            

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.61.187 (?)
13.11.2018 9:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

16 - 17 stupňů C rozhodně není nízká teplota pro alkoholové kvašení a proto se domnívám, že příčina toho, že kvasné zátky nebublaly, byla netěsnost.

Připojit reakci
               

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.186.41 (?)
13.11.2018 9:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V tom případě si to nedokážu vysvětlit. S těsností sudů jsem nic nedělal - jsou obaleny vysoce přilnavou lepící páskou + omotané strečkou. V místní pálenici mi také tvrdili, že 16-17 je ideální teplota. Tak jedině, že by se kvas po 3 týdnech rozkvasil tak, že by začal bublat zrovna v okamžiku, kdy jsem ho přestěhoval. Pak snad ještě jedna věc - chová se 100% mošt bez přidaných výlisků stejně jako jablečný kvas z pošrotovaných jablek?

Připojit reakci
                  

Pálenka z moštu


Marek-TT (394) - xxx.xxx.182.44 (?)
13.11.2018 10:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ak už raz mušt začal kvasiť, je málo pravdepodobné, že by pri teplote 16-17°C zrazu prestal kvasiť. Ešte ma napadá taká možnosť, že kvasenie sa spomalilo a vytvorený CO2 unikal cez nejakú malú netesnosť a kvasná zátka nebublala. Keď Ste sudy preniesli do teplejšej miestnosti, kvasenie sa zintenzívnilo, pretlak CO2 v sude sa zvýšil a aj napriek malej netesnosti bolo možné v kvasnej zátke pozorovať bubliny. Skrátka, menej CO2 uniklo ako sa stihlo vytvoriť. Je to ale iba moja špekulácia, sám som sa s tým ešte nestretol.

Připojit reakci
                  

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.53.50 (?)
13.11.2018 10:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Někdy, vlastně vždy, po provzdušnění nebo hlavně zamícháním, protřepáním, obsahu, třeba zaviněné tím přestěhováním, se stane, že to způsobí větší výron CO2 přes bublátko.
Ale to není žádná rada jak povzbudit pozastavené kvašení. Na vině je vždy nízká teplota případně netrpělivost.

Domácí, ovocní vinaři to jistě dobře znají.

Rafael.

Připojit reakci
                     

Pálenka z moštu


Marek-TT (394) - xxx.xxx.182.44 (?)
13.11.2018 11:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je síce pravda, no ak ten sud bublal aj na druhý deň ráno po prenesení, tak to len tým pretrepaním/premiešaním nebude. Každopádne teraz je dôležité, že to buble wink

Připojit reakci
                     

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.80.224 (?)
14.11.2018 13:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den. Takže situace s bublatkama po 3 dnech v teple cca 20-21 C. Je taková, že jeden sud začal bublat hned druhý den ráno a druhý sud nebubla vůbec. Sudy jsou utěsněny úplně stejně. Na sud, který nebubla stačí mírně potlačit a hned se voda v bublatkama začne hýbat. Co s tím? Sudy jsou založeny úplně stejně a ve stejný den. Děkuji za každou radu.
Připojit reakci
                        

Pálenka z moštu


vyslouzil (17040) - xxx.xxx.92.38 (?)
14.11.2018 14:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nic. Ono to vykvasí.

Připojit reakci
                        

Pálenka z moštu


Marek-TT (394) - xxx.xxx.182.44 (?)
14.11.2018 14:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A v akom zmysle sa začne voda hýbať? Začne bublať alebo sa len zdvihne hladina vody? Ak sa dvíha len hladina vplyvom zatlačenia a následného krátkodobého zvýšenia tlaku v nádobe, nie je to dobré znamenie. To by bola potom záhada bublajúceho nebublajúceho suda.

Připojit reakci
                           

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.85.185 (?)
14.11.2018 14:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ve smyslu, že při potlačení na víko se voda začne přelévat do druhé komory v bublatku.
Připojit reakci
                           

Pálenka z moštu


Marek-TT (394) - xxx.xxx.182.44 (?)
14.11.2018 14:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ide mi o to, že či sa po pritlačení na sud upchá možná netesnosť a objavia sa bubliny (dobrý signál, je to živé) alebo sa len chvíľkovo zvýši tlak v sude a voda sa len prelieva (Váš prípad). To by znamenalo 2 veci: buď je tá netesnosť fakt veľká a neupchá sa ani po zatlačení na sud alebo to prestalo kvasiť. Definitívne to zistíte tak, že sud otvoríte a skúsite k nemu pričuchnúť, či sa uvoľňuje CO2.

Připojit reakci
                           

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.238.190 (?)
14.11.2018 22:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já mám klasické modré sudy 120 litrů s víkem na který se dává spona. Ve víku mám navrtanou direčku a v ní bublátko.

Letos se mi stalo toto. Vše jako vždy klasika. Sud začal druhý den bouřlivě bublat.Třetí den, jako když utne. U prostřed víka jsou vsazená taková kolečka cca. průměr 4cm.Nevím z jakého důvodu. Vypadá to jako by tam byly dodatečně nalepené z výroby. Prohlédl jsem více sudů (4) a je to na každém mém víku, tak si myslím již z výroby. V tom kolečku to nevydrželo a udělala se tam trhlinka absolutně nevyditelná. Přišel jsem na to haluzově.Zatlačil jsem na víko uprostřed zrovna na tom kolečku a náhle bečka začala bublat.Tak jsem bádal a všiml si té trhlinky.Tu jsem zalepil a bečka vesele bublá dál.

Na google jsem našel víka a když se na něj podíváte, tak na středu víka je krásně vidět o čem jsem psal.

Foto

Foto

Připojit reakci
         

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.224.200 (?)
13.11.2018 18:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý podvečer 😀 právě jsem dolisoval jablečný mošt 120 litrů dám ho do dvou sudů po 60 litrech a navrtam víčka na skleněné bublinky má cukernatost podle meraku sacharidů 14 mám ještě přidat 1 kg cukru nebo nemusím
Připojit reakci
            

Pálenka z moštu


Marek-TT (394) - xxx.xxx.235.1 (?)
13.11.2018 18:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Viečka sú z umelej hmoty? Ak áno, dobre ich utesnite. Cukornatosť 14 je na jablká veľmi slušná, ja by som už cukor nepridával. Ak Vám to prekvasí do sucha, liehovitosť vo vykvasenom mušte by mohla byť okolo 7-8% obj. etanolu.

Připojit reakci
               

Pálenka z moštu


vyslouzil (17040) - xxx.xxx.92.38 (?)
13.11.2018 22:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přidejte do moštu nějakou živnou sůl. Moštové kvasy to mají rády.

Připojit reakci
                  

Pálenka z moštu


Marek-TT (394) - xxx.xxx.235.1 (?)
21.11.2018 20:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ešte na margo nekvasiacich a opätovne kvasiacich muštov/rmutov. 4.11. som zakvášal 36 l jablkového muštu rozkvaseným muštom bez živnej soli. Sklenený 45 l sud, gumenný štupeľ a v ňom kvasná zátka= takmer 100%-ná istota tesnosti. Kvasinky som mal staré, nie ideálne uskladnené a ešte ich bolo aj málo. Napriek tomu sud začal po 3 dňoch vykazovať známky kvasenia pri teplote 12°C (celkom málo). Intenzita bublín bola 53 s. Teplotu a aj intenzitu bublín som priebežne meral každý 2. deň. Včera, 20.11., bola intenzita bublín 11 s pri teplote 7°C. Zatiaľ žiadny náznak toho, že by klesajúca teplota mala negatívny vplyv na priebeh kvasenia. Čo som tým chcel vlastne povedať? Že je prakticky nemožné, aby rozkvasený a dobre utesnený sud prestal z ničoho nič kvasiť. Ak, samozrejme, má čo kvasiť. Nízka teplota môže síce proces spomaliť, no nie úplne zastaviť.

Připojit reakci
                     

Pálenka z moštu


host - xxx.xxx.58.203 (?)
19.12.2018 1:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To se mi líbí jak na to jde každý vědecky.

Vymoštuju, dám do 50l plastové nádoby, hodím na to hrst výpresků, zašroubuju víko, ale nedotahuji. Když je tomu zima (pod 7 stupňů) tak to přehodím plachtou a mezi nádoby dám 600W infrazářič aby se teplota držela nad 10-12 stupňů. Za 5 týdnů vykvašeno a šup s tím do palírny. 220l moštu=18l pálenky 64 stupňů lihu.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Palenka z exotickeho ovoce718.4.201920051
Kvas z mandarinek1616.4.20191088
Malinovice, Banánovice, Melounovice1615.4.201925654
destilační přístroj104915.4.20191418855
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201947791
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191315
Turbo kvasnice345.4.20196667
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20191553
Aroma slivovice364.4.20199506
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni33.4.2019401
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?543.4.201927575
Palenka z datli?92.4.20195731
Ochutnávka Radimov623.3.20191523
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194036
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019644
Parciální fermentace518.3.2019891
Ananasový kvas214.3.2019529
Kvas z mirabelek2011.3.201912552
Kvasenie a palenie manga710.3.2019937
Dřinka - použití229.3.201929370
Destilace - základní dotazy497.3.201914015
Test na metanol8025.2.201986612
3D pálení2323.2.20193729
Koupě automatické pálenice 11021.2.201935295
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201915487
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191484
Odpeckovač317.2.2019718
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20192127
Kvas přes zimu1012.2.20192269
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201919241
Kvasná zátka1611.2.201911489
Pálenka z melasy207.2.20192866
Škrábavost pálenky464.2.201958383
Destilát z piva a vína121.2.201913105
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019104206
Ředění slivovice629.1.20195816
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20199095
Cukr626.1.20191670
Umístění palírny3918.1.20196041
Chut po siře318.1.2019805
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Strojek na uzavírání konzerv14.4.2019
Generátor kouře18.3.2019
Uzení masa studeným kouřem18.3.2019
Dehtování18.3.2019
Dehtování16.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů