|
Nahořklá slivovice
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
host - 129.96 (?), 15.12.2009 15:22
To je právě ono. Buďto si s tím dám práci nebo ne. Já jsem vždycky vypeckovával (švestky, meruňky a dokonce i špendlíky) a jemná příchuť po jádrech - tedy správně jedovatý amygdalin - mi v peckovinových pálenkách rozhodně nechybí. Prostě s dobrým kvasem je práce.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 169.36 (?), 15.12.2009 16:01
já s vámí plně souhlasím.Já jsem letos poprvé švestky před naložením odpeckoval, tedy s manželkou, která byla tak ochotná, i když slivovici vůbec nepije.Vůbec to nebyla tak hrozná práce, jak někteří popisují.Podle mě chuŤ pecek často přebije švestky, což nemusím.Chci ale zdělit jeden postřeh.Překvapilo mě, že některé pecky byly puklé již při odpeckování, což může být důvodem nahořklé chuti, i když se snažíte nerozbít pecky.Na výsledek odpeckované slivovice jsem velice zvědav.pálit jdu ale až v lednu, tak výsledek zdělím později.Chci poděkovat všem, kteří své postřehy píšou do diskuse, a tím předávají zkušenosti druhým.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.96 (?), 15.12.2009 16:27
Ty pecky nejsou takové drama. Podstatné je, aby nebyly rozdrcené nebo prasklé. Ten amygdalin se totiž štěpí na kyanovodík a to rozhodně žádná pochoutka není. Je jenom velká klika, že má teplotu varu 26 stupňů Celsia, takže se ho podstatná část oddělí v úkapu. Ale stejně:
Kyanovodík patří k nejrychleji působícím jedům. Po požití amygdalinu z rostlinných zdrojů se otrava začíná projevovat až po určité době latence - od čtvrt hodiny po hodinu. Otrava se začíná projevovat nejprve u tkání s největšími nároky na kyslík. Nejcitlivejší je nervová tkáň - prvními příznaky pri otravě kyanidy jsou únava, bolesti hlavy, hučení v uších a nevolnost. Po inhalaci kyanovodíku se rychle dostavuje závrať,
zmatenost, křeče, zvracení, tachykardie, bezvědomí a bleskově dochází ke smrti zástavou dýchání. Smrt nastává jako důsledek nedostatku kyslíku v životně důležitých centrech v prodloužené míše.
Já stejně beru každý plod do ruky a dívám se jestli není napadený hnilobou nebo plísní a při tom vypeckuji a protože mám hodnou manželku, tak mi pomáhá. Ostatně mi pomáhá i s likvidací výsledného produktu. Naposledy jsme končili s prací ve 3 v noci. Pokud to jenom trošku jde, tak vypeckovávám a chuť je výborná.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 81.81 (?), 15.12.2009 20:31
...Smrt nastává jako důsledek nedostatku kyslíku v životně důležitých centrech v prodloužené míše...
Přestaňte plašit lidi. Jsou popsány tisíce případů smrtelné otravy alkoholem, ale ani jeden z otravy kyanovodíkem v nevypeckované slivovici.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 65.50 (?), 16.12.2009 13:09
Metanol
Původně se vyráběl suchou destilací dřeva, přičemž vzniká směs methanolu, kyseliny octové a acetonu. Kyselina octová se ze získané směsi odstraňuje neutralizací vápnem (hydroxidem vápenatým) a methanol spolu s nepatrným množstvím acetonu se oddělí destilací. Podle této metody výroby dostal triviální název dřevný líh...
(dle Wikipedie)
Připálením pecek, stopek, slupek v kotli bez michání či dvojpláště může dojít k procesu obdobnému suché destilaci dřeva.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
9 rychle rostoucích stálezelených stromů
Stálezelené stromy vytvářejí na zahradách krásné přírodní ohraničení, které lze použít místo tradičn...
Návod, jak na odplevelování při péči o trávník
Odplevelování trávníku je důležitý proces, který udržuje vaši krajinu zdravou. Když se na trávníku n...
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
|
|
|
|