Modrý kal



host - 6.7 (?)
13.2.2018 15:04

Ad.: Slosar. Vplyvom len kysleho prostredia zrejme nedochadza k ziadnemu uvolnovaniu mednatych kationov z kovu, vzhladom na postavenie medi v elektrochemickom rade... ide o uslachtili kov.

Korozia moze byt ucinkom organickych latok pritomnych v palenke, ale tazko specifikovat. Naopak, medenka je latka povahy zasaditej a mala by sa rozpustat v kyseline, napr. v octe. Octom, alebo inou kyselinou by som vycistil trubky a zariadenie.

Urcite by som nedaval do palenky sodu bikarbonu, i ked soda bikarbona obcas pomoze, ak sa to s palenkou prehana. laugh ...ale asi samotnu chut palenky nezlepsi. frownNo neviem, ci by cast bikarbony nezostala v palenke, a ako by to chutilo... nespoliehal by som sa, ze sa poctivo vsetka vyzraza aj s neziadanou medou. Je pravda, ze med moze ucinkovat ako prudky jed. 1 gram moze sposobit otravu u cloveka.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2   
host - 51.4 (?), 8.2.2018 23:30, zobrazeno: 16282x
Dobrý den. Prosím vas takýto modrý kal sa mi usadil v domacom palenom, vo fľaši ktorá bola v chladničke tie ktoré sú v izbovej teplote sa tento zákal neobjavil. Čo to môže spôsobovať? Ďakujem.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Kamil Severa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 187.206 (?), 9.2.2018 8:06
Něco z měděné aparatury by to být nemohlo? Byla čistá před druhým pálením?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 6.7 (?), 9.2.2018 9:15

Mohlo by to byt nieco take, nejaky vodny kamen v zmesi s medenkou (zasadity uhlicitan mednaty) Skuste odseparovat a pridat ocot, malo by sa to rozpustit na jemne modry roztok. Urcite by som to s tymto modrym nepil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 236.138 (?), 11.2.2018 9:50

Určitě se jedná o měďnaté ionty, které se uvolňují z měděné aparatury vlivem kyselého prostředí. Do modrého destilátu doporučuji přidat roztok z čtvrt kávové lžičky jedlé sody (bikarbonát sodný NaHCO3) rozpuštěný v malém množství studené vody (v teplé hydrolyzuje). Po několika dnech by měla na dně sedimentovat dobře odfitrovatelná úsada. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 92.106 (?), 13.2.2018 13:24

Pán ižinier a vedeli by ste aj poradiť ako zabrániť vzniku týchto mednatých iontov?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 6.7 (?), 13.2.2018 15:04

Ad.: Slosar. Vplyvom len kysleho prostredia zrejme nedochadza k ziadnemu uvolnovaniu mednatych kationov z kovu, vzhladom na postavenie medi v elektrochemickom rade... ide o uslachtili kov.

Korozia moze byt ucinkom organickych latok pritomnych v palenke, ale tazko specifikovat. Naopak, medenka je latka povahy zasaditej a mala by sa rozpustat v kyseline, napr. v octe. Octom, alebo inou kyselinou by som vycistil trubky a zariadenie.

Urcite by som nedaval do palenky sodu bikarbonu, i ked soda bikarbona obcas pomoze, ak sa to s palenkou prehana. laugh ...ale asi samotnu chut palenky nezlepsi. frownNo neviem, ci by cast bikarbony nezostala v palenke, a ako by to chutilo... nespoliehal by som sa, ze sa poctivo vsetka vyzraza aj s neziadanou medou. Je pravda, ze med moze ucinkovat ako prudky jed. 1 gram moze sposobit otravu u cloveka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 13.2.2018 15:44

Bikarbona v malém množství chuť pálenky neovlivní. Do některých lihovin se přidává cíleně.

Je pravda, ze med moze ucinkovat ako prudky jed.

To je trochu přehnané. Měď je biogenní mikroprvek - pro lidský organizmus v malých dávkách potřebná. Jistě, dávka nad 1g rozpustné formy mědi je toxická, ale takové množství se naráz dá sníst jen teoreticky. Otravy mědí jsou vzácné.  Budete-li pít slivovici s modrým zákalem, určitě se dřív otrávíte alkoholem.
Kde se vzal zákal ve slivovici je otázka. Možná měděnka na kotli a naoctěný kvas, možná Kuprikolem ošetřené ovoce,...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 51.4 (?), 13.2.2018 16:07
Čiže ideálne ju vyliať do odpadu a je po starosti!?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 18.146 (?), 13.2.2018 16:43

Nedělejte z toho žádnou vědu! Jen to jen spláchnutá měděnka z chladiče.
Pokud Vám to vadí, tak si před druhou destilaci vyčištěte pořádně měděný chladič. Anebo ho nahraďte nerezovým, skleněným nebo hliníkovým. Měď ani její sloučeniny nedestilují, zůstávají, nebo stečou zpět do vařáku. Proto se velmi nedoporučuje používat za nerezovým apod. vařákem měděný chladič. S výjimkou aparatur s reakční Cu výplní, ale jen na vzestupné části!
(Ale i nečištěný neměděný, inertní chladič dokáže pálenku znehodnotit! Jen nikdy ne zbarvit do modra. Jen ji usazeniny z něj mléčně zakalí přip. poznamenají chuťově).
*
Jinak úplně od tématu, samozřejmě, že kdybych v destilátu viděl měděnku měl bych k ní odpor. Ale kdo se kdy otrávil z mědi?
(Jako kluci jsme kdysi, před cca 50 léty lízali kvůli nějaké sázce modrou skalici. A přežili jsme to...)

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 6.7 (?), 13.2.2018 18:30

ad Vyslouzil: Bikarbona v malém množství chuť pálenky neovlivní. Do některých lihovin se přidává cíleně.

Neviem, co je to male mnozstvo. Neviem kolko bikarbony by bolo treba na naviazanie medi a ci by taketo mnozstvo neskazilo palenku. Neviem, ci bikarbona s tymto mnozstvom by vobec vyviazala med z roztoku....a ci vobec by nieco naviazala. Opak asi bude pravdou. Vody bohate na hydrogenuhlicitan maju schopnost sposobovat koroziu kovovych potrubi velmi efektivne, co sposobuje uvolnovanie kovov do roztoku. Vacsina hydrogenuhlicitanov je na rozdiel od uhlicitanov dobre rozpustna. Rimania mali tu smolu, ze pouzivali olovene potrubie a po dlhsom case umierali na otravu takouto na olovo bohatou vodou. Zdroj vody mali bohaty na hydrogenuhlicitany.

Palenku nevylievajte. Ak sa vam nechce znovu palenku prepalit, skusil by som pouzit nejaky filter s demineralizacnou patronou na filtrovanie vody.  To by malo zachytit aj rozpustene kovy. Mozno by stacila aj mechanizka filtracia na odstranenie kalu. Ak je med viditelna ako zakal, urcite by som to nepil a nepodcenoval... aj ked to Rafael prezil. wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika