Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Rychle rostoucí živý plot. Vypěstujete maxirychle s minináklady. Více info>


Pálení > Modrý kal

Modrý kal


host - xxx.xxx.51.4 (?)
13.2.2018 16:07
Čiže ideálne ju vyliať do odpadu a je po starosti!?
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Modrý kal


host - xxx.xxx.51.4 (?)
8.2.2018 23:30, počet návštěv: 2428
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobrý den. Prosím vas takýto modrý kal sa mi usadil v domacom palenom, vo fľaši ktorá bola v chladničke tie ktoré sú v izbovej teplote sa tento zákal neobjavil. Čo to môže spôsobovať? Ďakujem.
Obrázky:

Připojit reakci   
   

Modrý kal


Kamil Severa (43) - xxx.xxx.187.206 (?)
9.2.2018 8:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Něco z měděné aparatury by to být nemohlo? Byla čistá před druhým pálením?
Připojit reakci
      

Modrý kal


host - xxx.xxx.6.7 (?)
9.2.2018 9:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mohlo by to byt nieco take, nejaky vodny kamen v zmesi s medenkou (zasadity uhlicitan mednaty) Skuste odseparovat a pridat ocot, malo by sa to rozpustit na jemne modry roztok. Urcite by som to s tymto modrym nepil.

Připojit reakci
         

Modrý kal


host - xxx.xxx.236.138 (?)
11.2.2018 9:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Určitě se jedná o měďnaté ionty, které se uvolňují z měděné aparatury vlivem kyselého prostředí. Do modrého destilátu doporučuji přidat roztok z čtvrt kávové lžičky jedlé sody (bikarbonát sodný NaHCO3) rozpuštěný v malém množství studené vody (v teplé hydrolyzuje). Po několika dnech by měla na dně sedimentovat dobře odfitrovatelná úsada. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
            

Modrý kal


host - xxx.xxx.92.106 (?)
13.2.2018 13:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pán ižinier a vedeli by ste aj poradiť ako zabrániť vzniku týchto mednatých iontov?

Připojit reakci
               

Modrý kal


host - xxx.xxx.6.7 (?)
13.2.2018 15:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ad.: Slosar. Vplyvom len kysleho prostredia zrejme nedochadza k ziadnemu uvolnovaniu mednatych kationov z kovu, vzhladom na postavenie medi v elektrochemickom rade... ide o uslachtili kov.

Korozia moze byt ucinkom organickych latok pritomnych v palenke, ale tazko specifikovat. Naopak, medenka je latka povahy zasaditej a mala by sa rozpustat v kyseline, napr. v octe. Octom, alebo inou kyselinou by som vycistil trubky a zariadenie.

Urcite by som nedaval do palenky sodu bikarbonu, i ked soda bikarbona obcas pomoze, ak sa to s palenkou prehana. laugh ...ale asi samotnu chut palenky nezlepsi. frownNo neviem, ci by cast bikarbony nezostala v palenke, a ako by to chutilo... nespoliehal by som sa, ze sa poctivo vsetka vyzraza aj s neziadanou medou. Je pravda, ze med moze ucinkovat ako prudky jed. 1 gram moze sposobit otravu u cloveka.

Připojit reakci
                  

Modrý kal


vyslouzil (16046) - xxx.xxx.92.38 (?)
13.2.2018 15:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Bikarbona v malém množství chuť pálenky neovlivní. Do některých lihovin se přidává cíleně.

Je pravda, ze med moze ucinkovat ako prudky jed.

To je trochu přehnané. Měď je biogenní mikroprvek - pro lidský organizmus v malých dávkách potřebná. Jistě, dávka nad 1g rozpustné formy mědi je toxická, ale takové množství se naráz dá sníst jen teoreticky. Otravy mědí jsou vzácné.  Budete-li pít slivovici s modrým zákalem, určitě se dřív otrávíte alkoholem.
Kde se vzal zákal ve slivovici je otázka. Možná měděnka na kotli a naoctěný kvas, možná Kuprikolem ošetřené ovoce,...

Připojit reakci
                     

Modrý kal


host - xxx.xxx.51.4 (?)
13.2.2018 16:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Čiže ideálne ju vyliať do odpadu a je po starosti!?
Připojit reakci
                        

Modrý kal


host - xxx.xxx.18.146 (?)
13.2.2018 16:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nedělejte z toho žádnou vědu! Jen to jen spláchnutá měděnka z chladiče.
Pokud Vám to vadí, tak si před druhou destilaci vyčištěte pořádně měděný chladič. Anebo ho nahraďte nerezovým, skleněným nebo hliníkovým. Měď ani její sloučeniny nedestilují, zůstávají, nebo stečou zpět do vařáku. Proto se velmi nedoporučuje používat za nerezovým apod. vařákem měděný chladič. S výjimkou aparatur s reakční Cu výplní, ale jen na vzestupné části!
(Ale i nečištěný neměděný, inertní chladič dokáže pálenku znehodnotit! Jen nikdy ne zbarvit do modra. Jen ji usazeniny z něj mléčně zakalí přip. poznamenají chuťově).
*
Jinak úplně od tématu, samozřejmě, že kdybych v destilátu viděl měděnku měl bych k ní odpor. Ale kdo se kdy otrávil z mědi?
(Jako kluci jsme kdysi, před cca 50 léty lízali kvůli nějaké sázce modrou skalici. A přežili jsme to...)

Rafael.

Připojit reakci
                           

Modrý kal


host - xxx.xxx.6.7 (?)
13.2.2018 18:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ad Vyslouzil: Bikarbona v malém množství chuť pálenky neovlivní. Do některých lihovin se přidává cíleně.

Neviem, co je to male mnozstvo. Neviem kolko bikarbony by bolo treba na naviazanie medi a ci by taketo mnozstvo neskazilo palenku. Neviem, ci bikarbona s tymto mnozstvom by vobec vyviazala med z roztoku....a ci vobec by nieco naviazala. Opak asi bude pravdou. Vody bohate na hydrogenuhlicitan maju schopnost sposobovat koroziu kovovych potrubi velmi efektivne, co sposobuje uvolnovanie kovov do roztoku. Vacsina hydrogenuhlicitanov je na rozdiel od uhlicitanov dobre rozpustna. Rimania mali tu smolu, ze pouzivali olovene potrubie a po dlhsom case umierali na otravu takouto na olovo bohatou vodou. Zdroj vody mali bohaty na hydrogenuhlicitany.

Palenku nevylievajte. Ak sa vam nechce znovu palenku prepalit, skusil by som pouzit nejaky filter s demineralizacnou patronou na filtrovanie vody.  To by malo zachytit aj rozpustene kovy. Mozno by stacila aj mechanizka filtracia na odstranenie kalu. Ak je med viditelna ako zakal, urcite by som to nepil a nepodcenoval... aj ked to Rafael prezil. wink

Připojit reakci
                           

Modrý kal


host - xxx.xxx.236.138 (?)
13.2.2018 18:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tedy vy jste ji určitě nelízal, protože modrá skalice CuSO4x5H2O je tak jedovatá sloučenina, že je to na obalu vyznačeno. To už byste byl po transplantaci jater a to asi nejste. Zase se pouštíte do problematiky, které nerozumíte a nikoho nenavádějte, nepřežil by to! Měďnaté sloučeniny sice nedestilují, ale CU2+ ionty se strhávají při destilaci do destilátu, a proto jsou některé destiláty z nedostatečně ošetřených aparatur prostě modré, protože hexaaquoměďnatý kation Cu2+(H2O)6 je prostě vždy modrý a na aniontu nezáleží. To je opravdu velký problém měděných aparátů, včetně chladičů. Totiž těch, kde se destilují oba stupně. Při 1D zpracováváme kyselý kvas, který stěny mědi leptá přítomná kyselina (hlavně octová), takže při 2D může k namodrání opravdu dojít. Měděnou nádobu můžeme snadno ochránit napuštěním vody v době klidu, s měděnými chladiči či přestupníky je to složitější. Ty se musí neutralizovat roztoky bází, v úvahu připadá roztok sody Na2CO3 (pH 11,5) či studený roztok bikarbonátu NahCO3 (pH 8,4). PŠ

Připojit reakci
                           

Modrý kal


host - xxx.xxx.236.138 (?)
13.2.2018 21:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tedy pane Rafaeli, už jste mě několikrát fascinoval, naposledy s tím trinitroglycerinem, s tou modrou skalicí fakt taky, co zase vymyslíte? Věru mě opravdu udržujete při smyslech, jakoby prodlužujete mi život, rozumějte čekám na ty Vaše rádoby chemické nesmysly. Modrá skalice je dostatečně úspěšná při odstraňování mechu z etrenitových střech, ale musí se to opakovat, problém je jen ta její prokazatelná jedovatost, to víte R-věty a S -věty. Už se mail adresou nebudu identifikovat, raději. PŠ

Připojit reakci
                           

Modrý kal


host - xxx.xxx.135.233 (?)
13.2.2018 23:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jednu vec by som tu spomenul. Zistili ste modru zrazeninu pravdepodobne zasaditeho uhlicitanu mednateho. Otazka je, kolko je v destilate rozpustenej medi. Farba destilatu nie je argumentom, pretoze mednate zluceniny v roztoku davaju len slabucke zafarbenie. Mohlo by sa zvyraznit pridanim cpavku. Ak je medi v destilate vela (mimo zrazeniny) moze to byt nebezpecne.

Připojit reakci
                           

Modrý kal


host - xxx.xxx.33.24 (?)
14.2.2018 18:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak já si ještě na něco vzpomenu, ať se pobavíte, ale vymýšlet si nebudu:

Víte jak se leptají plošné spoje v elektrotechnice
Jedním z amatérských způsobů je směs HCl a H202. Bez rukavic jsem se v tom "ráchal". Ale pravda, nedělal jsem to každý den a pak jsem si ruce i s tou deskou rychle umyl v nějaké zásadité lázni.
*
To s tou modrou skalici a otravou mědi byla ode dost nešťastná formulace. Špatně jsem se vyjádřil, omlouvám se.
Myslel jsem to tak, že po odstranění modrého kalu se z takové kořalky ještě nikdo neotrávil a ani neotráví.
Chtěl jsem jen trochu zlehčit tu jedovatost mědi v takových případech.
V žádném případě jsem nechtěl nikoho navádět k lízání modré skalice, nečištění měděných aparatur, popíjení modrého kalu a tak.
*
Jako perličku můžu uvést, že ve staré Francii apod., v době největšího rozmachu absintu byly ty nejhorší a nejlevnější patoky barveny právě tou modrou skalici. Asi kvůli atraktivní barvě a levnosti.
(Modrých likérnických barviv moc nebylo a není...).
Úmrtí a těžká poškození takových pijáků pak byly dány do souvislosti taky s pelyňkovým thujonem, pak se do toho zamotala i vinařská lobby těžce postižená v té době révokazem a zákaz absintu byl na na dlouhá léta na světě).
*
Snad teď nebudu napaden, že doporučuji měďnaté soli k výrobě a barvení likérů.

P.S. Ještě mě napadlo napadnout ten Váš nápad se zavodněním měděných vařáků před nějakým uskladněním nebo prodlevou.
Aby ta měď měla dělat to co má, ve vařácích, reakčních členech - musí být kovově čistá, vyleštěná, tzn. bez nějaké patiny a usazenin. Jinak ztrácí úplně svůj smys!
*
R-věty a S -věty, co to je?
Jak dlouho jsme bez nich vydrželi a přežili. Jen zbytečné tlachy a byrokracie, nic jiného. Však si je stáhněte, už jsem to tady psal v souvislosti s potravinářským lihem. Nazdraví!

Rafael.

Připojit reakci
                           

Modrý kal


host - xxx.xxx.236.138 (?)
16.2.2018 18:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No tak fajn a kdo tedy tu modrou skalici tehdy lízal? Žije? Že se ptám, jistě mi potvrdíte, že se těší dobrému zdraví! Dnes by se díky rozvoji techniky, lepšímu povědomí o nebezpečnosti mnohých "běžných" sloučenin díky R- a S-větám za jednotku času dozvěděl vše, žádné tlachy či byrokracie. Tak na ty tzv. věty jsou! PŠ

Připojit reakci
                           

Modrý kal


host - xxx.xxx.35.45 (?)
17.2.2018 22:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No tak fajn a kdo tedy tu modrou skalici tehdy lízal? Žije? Že se ptám, jistě mi potvrdíte, že se těší dobrému zdraví!

Jeden z nich ještě žije - to jsem já. O ostatních třech nebo čtyřech nevím protože jsme se jsme se pak rozešli...
Bylo to v 3.třídě obecné školy na nějakém smetišti při školní vycházce. Tehdy ještě R a S věty nebyly.
Ale učitelka, vychovatelka, poznala o co šlo. Jinak bych nevěděl v čem tak odporně chutnajícího jsme "soutěžili".
(Na pumpování žaludků, příznaky otrav, průjmy, zvracení si po padesáti létech už nevzpomínám. Jen na to, že mě pak hodně bolely tváře, uši a zadek).

Rafael.

Připojit reakci
                           

Modrý kal


host - xxx.xxx.135.233 (?)
16.2.2018 23:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

co su to za hluposti farbit nieco modrou skalicou, ked je len slabo modra v tuhej koncentrovanej forme. Po rozpusteni si poriadne modru farbu ani nevsimnete. Iba pri velkej koncentracii, ked je takyto roztok zaruceny jed. Kto by robil taku hlupost, aby s tym farbil pijatiku?

Připojit reakci
                           

Modrý kal


host - xxx.xxx.35.45 (?)
17.2.2018 20:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zvlášť v pohnuté historii Absintů lze takových případů najít dost.

Třeba

Obrázky:
Přeložený sken
Přeložený sken
Připojit reakci
                           

Modrý kal


host - xxx.xxx.135.233 (?)
18.2.2018 16:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

podla mojich skusenosti (farbu vnimame zhruba pri absorbancii nad 0.1) a molarneho absorpcneho koef. Cu2+ (zdroj google) modry roztok vo vode obsahuje zhruba 1 g Cu/L. Pod tuto koncentraciu je modra farba tazko badatelna. Takze zafarbena palenka je slusny jed. Mozno nezabije ale moze uskodit.

Připojit reakci
                           

Modrý kal


host - xxx.xxx.146.56 (?)
8.3.2018 21:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Predloni se mi takovy namodraly kal objevil v palence z jablek. Vypadalo to jako drobne vlocky, ktere se neusazovaly. Palenku jsem prefiltroval obycejnym filtrem do prekapavace na kavu a bylo to pryc. Efendi
Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Marpelně kvas914.6.2018861
Kostkovica - Jadrnicka413.6.2018234
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?1612.6.20185566
Kvas z moruší88.6.20188244
Domácí ořechovice946.6.2018164276
Jaký zavařovací hrnec na destilaci73.6.20181013
Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku2431.5.201832451
Dubove barikové chipsy - výroba a spracovanie331.5.2018278
Pálení z řepného cukru930.5.20181464
Praxe v pálení329.5.2018588
Destilační přístroj - sestrojení5514.5.2018115589
destilační přístroj102810.5.20181325312
Refraktometer - poradte vhodny233.5.20188836
Sušené švestky622.4.2018827
Hruškovice1419.4.201815139
Dřevo do destilátu3017.4.201817067
Cukr, cukr a jenom cukr1213.4.201811942
Test na metanol534.4.201867136
Pěstitelská pálenice v okolí Berouna - hledám728.3.20186895
Slivovice 20172725.3.20184753
Destilace vína - vínovice5319.3.201882521
Nákup drtiče jablek 1118.3.201818640
Radimov 2018 718.3.20181307
Slivovice - kvas24014.3.2018364091
Měření alkoholu ve vykvašeném kvasu...1113.3.201851136
Modrý kal 208.3.20182429
Malinovice, Banánovice, Melounovice156.3.201820121
Prosba o radu - vhodná koncentrace alkoholu v lutru před 2D82.3.20182066
Kvasenie stavy z cukrovej trstiny1322.2.20182060
Zakalení macerátu1322.2.20181739
Mišpule418.2.20185552
Ražná - ražovica1117.2.201830935
Dosladzovanie domaceho brandy a znizovanie liehovitosti116.2.2018405
Kde sehnat malou pálenici18514.2.2018317549
Obnovení kvasu3813.2.20184468
Marhulový kvas nekvasí2712.2.20186867
Slad - pálení205.2.201818338
Kvas Oskeruše701.2.201863520
Destilace levného vína528.1.20181282
Cukerný kvas z poských rychlokvasinek127.1.2018687
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Dehtování7.6.2018
Dehtování7.6.2018
Dehtování6.6.2018
Dehtování6.6.2018
Dehtování5.6.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů