Nedělejte z toho žádnou vědu! Jen to jen spláchnutá měděnka z chladiče.
Pokud Vám to vadí, tak si před druhou destilaci vyčištěte pořádně měděný chladič. Anebo ho nahraďte nerezovým, skleněným nebo hliníkovým. Měď ani její sloučeniny nedestilují, zůstávají, nebo stečou zpět do vařáku. Proto se velmi nedoporučuje používat za nerezovým apod. vařákem měděný chladič. S výjimkou aparatur s reakční Cu výplní, ale jen na vzestupné části!
(Ale i nečištěný neměděný, inertní chladič dokáže pálenku znehodnotit! Jen nikdy ne zbarvit do modra. Jen ji usazeniny z něj mléčně zakalí přip. poznamenají chuťově).
*
Jinak úplně od tématu, samozřejmě, že kdybych v destilátu viděl měděnku měl bych k ní odpor. Ale kdo se kdy otrávil z mědi?
(Jako kluci jsme kdysi, před cca 50 léty lízali kvůli nějaké sázce modrou skalici. A přežili jsme to...)
Rafael.