|
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?
|
|
|
|
Jiří II - Zlatý Zahrádkář (598) - 120.64 (?) 4.12.2018 10:11
"Nevi nekdo jak vyrobit mandlovou "slivovici" co pridat treba do jablkovice aby chutnala po mandlích? Diky!"
Normálně bych se tomu jen zasmál, protože ten dotaz je v podstatě stejný, jako kdybych se ptal: "A co mám přidat do jablkovice, aby chutnala po hruškách?"
Jenže, slivovici s příchutí a se slabým aroma po mandlích jsem měl možnost ochutnat, tak se tomu nesměju. Pocházela prý z břeclavska. Nebyla sice špatná, přesto mě ta mandlová příchuť ve slivovici připadla nevhodná - jako že do slivovice nepatří. A protože ta slivovice byla naprosto čirá, usuzuji, že mandle prodělaly destilaci, tzn. že byly již v kvasu nebo v lutru, případně se mohlo jednat o průtahový destilát.
Doporučil bych raději výrobky Aromky Brno a připravit z jablkovice domácí mandlový likér nebo přímo zakoupení mandlového likéru.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3
|
|
|
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 223.242 (?), 4.12.2018 8:32
Nejjednodužší je použít potravinářskou příchuť "hořká mandle" v přiměřeném množství. Nejlevnější je použít slupky z jader mandlí, které v tomto předvánočním období mnoho žen pečících cukroví vyhazuje. Nejrozumnější je použít celé jádra mandlí či jiného příbuzného peckového ovoce (meruňky, broskve, švestky, ryngle a višně). Je potřeba ochutnávat vstupní suroviny a podle potřeby doladit poměr (každé jádra jsou jinak aromatická a obsahují jiný poměr mezi amygdalínem, vanilínem a ostatními aromatickými glykosidy). Obecně není potřeba průtahová destilace, ale společné zrání potřebnou dobu v demižónku či soudku. V demižónku (oproti soudku) se doporučuje přidat i vanilkový lusk.
SfK.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Jiří II - Zlatý Zahrádkář (598) - 120.64 (?), 4.12.2018 10:11
"Nevi nekdo jak vyrobit mandlovou "slivovici" co pridat treba do jablkovice aby chutnala po mandlích? Diky!"
Normálně bych se tomu jen zasmál, protože ten dotaz je v podstatě stejný, jako kdybych se ptal: "A co mám přidat do jablkovice, aby chutnala po hruškách?"
Jenže, slivovici s příchutí a se slabým aroma po mandlích jsem měl možnost ochutnat, tak se tomu nesměju. Pocházela prý z břeclavska. Nebyla sice špatná, přesto mě ta mandlová příchuť ve slivovici připadla nevhodná - jako že do slivovice nepatří. A protože ta slivovice byla naprosto čirá, usuzuji, že mandle prodělaly destilaci, tzn. že byly již v kvasu nebo v lutru, případně se mohlo jednat o průtahový destilát.
Doporučil bych raději výrobky Aromky Brno a připravit z jablkovice domácí mandlový likér nebo přímo zakoupení mandlového likéru.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 195.41 (?), 4.12.2018 10:31
Možná jsem to blbě napsal, ale fakt nejsem idiot :-) Prostě kupuju od jednoho člověka "mandlovici", která mě fakt chutná a rád bych se pokusil ji nějak vyrobit sám, tak jsem chtěl poprosit o radu jestli tady někdo neví jak, nic víc nic míň...:-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 18.46 (?), 4.12.2018 19:53
Úplný souhlas s PP.
Na takové výroby se používá neutrální čistý líh.
Ono vůbec u slivovice mi přijde takový nápad dost divný.
U jablkovice, její použití jako ovocného lihu chápu. Jen je třeba ji "vyčistit" třetí destilaci, aktivním uhlím apod...
Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 19.119 (?), 4.12.2018 15:29
Pro 148.6(?) 4.12.2018 12.58
Používá se vysokoprocentní vinný destilát, s přídavkem mandlové esence (údajně vyrobené z Hustopečských mandlí) a jako sladidlo vinný mošt a voda k naředění na 38%.
Složení z malé viněty vzadu na lahvi : vinný destilát, voda, vinný mošt, přírodní hořkomandlové aroma. (takže ji lze zařadit mezi likéry).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 51.152 (?), 15.12.2018 8:22
Tož synku, to máš tak. My na Moravě kvas před pápelením rozdělíme na třetiny. Jednu vypállíme pro fajnovky (a baby) bez pecek a dvě třetiny s peckama a to pak chytne tu fajnu mandlovu příchuť která ale samozřejmě ne každému šmakuje. Ale to je ta naša fajná gořalka pro chlapy, která pak voní aj po pěti rokách.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|
|
|
|
|