Tak jsem se konečně přinutil, nebo byl přinucen, ke zpracování jádrovin.
Nebýt té obrovské nadúrody a příslibu pomoci tak bych do toho nešel a nechal to zhnít, nebo bych v obci vyvěsil plakát ať si to někdo setřepe a odveze.
*
Asi jsem to měl tak udělat. U mě ve Valašském království je na ně nějaký divný rok. Polámané stromy nadúrodou, plody vizuálně krásné, hniloba minimální, strupovitost taky - vzhledově skoro vše jako marketové ovoce.I taková Carola která u mě vždy trpěla vším možným je výstavní.
(Namnožil jsem si ji kdysi kvůli nejvyšší výlisnosti v té době mi známých odrůd).
*
Takže jsem zjistil.
Na kompostu mám obrovskou hromadu výlisků a sudy se plní velmi pomalu. Takže výlisnost oproti dobám minulým velmi mizerná. A to jsem ten sad zakládal, výběr odrůd, jen z toho důvodu.
Cukernatost moštu jen 10-12°Bx. Vzhledem k odrůdám a starým zkušenostem úplná KATASTROFA!
I chuťově mi přijde velmi kyselý a bez přicukření bych ho vůbec nezavařoval.
*
Pravdou sice je, že jsem násilně setřepával a hodně plodů ještě zůstalo na stromech a nechtěly dolů, ale nevěřím, že ještě nějakou cukernatost naberou.
*
Jinak kdo chtěl ovoce do sklepa na uskladnění už si je u mě dávno obral.
*
U švestkovin žádný problém s cukernatosti a šťavnatosti nebyl. A extrémní sucho u mě taky nebylo. Tak nevím.
*
A v příloze slíbovaná fotka lisu.
Rafael.