Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Pálení > Jablkovy kvas meranie cukru

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...>   

Jablkovy kvas meranie cukru


Michal82 (15) - xxx.xxx.254.139 (?)
16.10.2018 18:39
Tento příspěvek (zjistit adresu)

tak dnes som pokusne meral cukor v kvase a vysledky su zaujimave. na jablkovom kvase mi ukazuje refraktomer po takmer 8 tyzdnoch 5bx, cukromer iba 1. slivkovy kvas ukazuje v dvoch sudoch po 60l, refraktomer 8, cukromer 4. dalsie dva kvasy v 30l sudkoch ukazuje refraktomer 10-11 a cukomer 5-6. pritom tieto male sudky boli rovnako zakladane ako tie vacsie. uz asi 2 tyzdne su v pivnici, kde mam 17 stupnov. myslite ze to mam este nejako rozbehnut? lebo moc sa to odvtedy nepohlo.

dalsia taka zaujimavost je, ze ked som volal do dvoch palenic, tak v jednej mi povedal, ze to jablko musim este nechat, aspon na 3Bx a bude hotove. v druhej mi povedali, ze bez problemov 5 a nizsie uz je kvas hotovy.

dokonca v tej jednej palenici mi hovoril, ze tento rok este v palenici nemal slivky pod 8Bx, hrusky pod 7 a jablka pod 5. ze maju vela cukru toho roku.

co si o tom myslite?

Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.50.31 (?), 16.10.2018 20:09
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pěkný názorný příklad v rozdílech měření refraktometrem a hustoměrem.
A otázka do diskuze - který způsob je přesnější a více vypovídající o množství zbytkového cukru ve směsi se třemi hustotou rozdílnými látkami?

Rafael.

Připojit reakci
      

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.254.139 (?), 16.10.2018 20:47
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

no napriklad ten jeden palic v palenici kam mam ist v piatok s jablkama, tak ten mi hovoril, ze cukromer je nepresnejsi ako refrakt. ale v druhej palenici, mi povedali uplny opak, ze ak mi refraktometer ukazuje 5 a menej, tak uz je zbytkovy cukor minimalny. tak naozaj neviem

este ak mozem, tak k tej mojej otazke ohladom toho slivkoveho kvasu v malych 30l sudoch, mam to nejako riesit, alebo nechat tak?

Připojit reakci
         

Jablkovy kvas meranie cukru


Jiří 1968 (1422) - xxx.xxx.137.210 (?), 16.10.2018 21:04
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Neřešit, nechat kvas dokvasit.V neděli jsem kontoloval slivkové kvasy, Domácí (14 120 litrových beček 7-8 Brix) Durancie (3 bečky 120 l shodně 10 Brix) a Bystrické žluté (3 bečky 120 l 6 Brix).Zásadně měřím refraktometrem je přesnější, používám ho snad 10 let a pod 5 Brix jsem se ještě nedostal.Pálit budu až na přelomu leden - únor, všechny pálenice v okolí jsou zavaleny jabkami.

Připojit reakci
         

Jablkovy kvas meranie cukru


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.92.238 (?), 16.10.2018 21:12
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jeden palic v palenici... hovoril, ze cukromer je nepresnejsi ako refrakt. ale v druhej palenici, mi povedali uplny opak

Panuje vžitý mýtus že nejlepším odborníkem na přípravu kvasu je majitel či provozovatel pálenice. Je to stejné, jako předpokládat, že nejvíc rozumí pěstování ovoce ten, kdo dobře moštuje. 
   Radit, co s kvasem, který má 5,7,10 Brix, když nevím, jakou mělo ovoce při zakládání sladkost a kolik bylo přidáno cukru (a to palič obvykle neví), jestli se nezačíná kazit, kde je uložen, atd je věštění z koule. Mám zkušenost, že v palírně mi vždycky poradili pálit v době, kdy měli volno. Když bylo obsazeno, radili ještě počkat (abych nekřivdil, nebylo to všude a bylo to jen dvakrát).

Připojit reakci
            

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.50.31 (?), 16.10.2018 21:22
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ty 30l soudky s těmi 10°Bx bych slil do uprázdněného většího a nechal ještě pokvasit.
(V malých objemech a při nižších teplotách kvasí vše hůř. Větší objemy mají jistou tepelnou setrvačnost a kvašením se i trochu zahřívají).
10°Bx je ještě dost, to by ještě kvasit mělo. Ale nevím jaká jejich byla vstupní cukernatost...

Rafael.

Připojit reakci
               

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.237.32 (?), 17.10.2018 7:26
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

slivky v tych malych sudkoch su vacsinou durandzie a bystricky, pri zalozeni kvasu mali cukor cca 20-22 a nepridaval som ziadny cukor. 

v piatok sa mi po jablkach uvolnia sudy, tak ich zlejem dokopy a snad do toho 9.11. kedy mam termin v palenici, dokvasia.

Připojit reakci
                  

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.58.132 (?), 17.10.2018 13:18
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud měly "JEN" 20-22°Bx a nebyly docukřené, (což by bylo absolutně zbytečné mrhání cukrem), tak by ještě kvasit měly. A pokud se vinou nižší teploty už kvašení zastavilo, tak se kvasu nic nestane protože lihu už obsahuje dost.
(Já jsem své rané s mizernou cukernatosti vždy docukřoval na podobné hodnoty a vždy jsem se dostal aspoň na 5°Bx. Ale pravdou je, že se jednalo o rané odrůdy takže ve stodole i venku bylo teplo. U pozdních odrůd, jablečných moštů apod. taky, ale ty byly umístěny v kvasírně, v místnosti kde jsem jim topil. Se studeným kvašením výšecukernatých kvasů mám velmi špatné zkušenosti a proto se mu vyhýbám. A když už nebylo zbytí, tak jsem je nechal pod bublátky až do příštího jara až léta kdy díky větší venkovní teplotě dokvasily).
*
Za úvahu by možná stálo i to, moc práce to nedá, postavit soudek na izolační podložku a zaizolovat ho.
(Zkoušel jsem dávat do sudů i topné el. spirály s takovým příkonem aby mohly být zapnuté trvale, ale vůbec se to neosvědčilo).

Rafael.

Připojit reakci
                     

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.237.32 (?), 17.10.2018 13:56
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

uvidim ked ich prelejem do vacsieho suda. ostali mi este nejake chladomilne kvasinky, tak skusim urobit aj zakvas a vmiesat ho tam. teplota je tam teraz uz stala okolo 17C, tak snad sa to este chyti.

Připojit reakci
                     

Jablkovy kvas meranie cukru


Cletus (1) - xxx.xxx.200.61 (?), 18.10.2018 9:23
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Rafaeli, jelikož zde přispíváte jen jako "host" nemohu vám poslat soukromou zprávu proto to činím takto veřejně.

Mohl by jste mi, prosím, napsat zprávou odkud jste? Jen z čiré zvědavosti. Váš "vývoj" od ovocných vín k pálenkám a likérům je v podstatě shodný s mým :) tak by mě jen zajímalo zda-li nejsme náhodou "sousedé".

Velice děkuji za odpověď!

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Proč?6.8.2020
Nakládání a vakuování masa na uzení20.7.2020
Maso jíž ze začátku černé16.7.2020
Nakládání a vakuování masa na uzení12.7.2020
Nakládání a vakuování masa na uzení11.7.2020
Nakládání a vakuování masa na uzení9.7.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů