Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Jablkovy kvas meranie cukru

Stránky: 1, 2, 3, 4   

Jablkovy kvas meranie cukru


Michal82 (13) - xxx.xxx.254.139 (?)
16.10.2018 18:39, počet návštěv: 18854
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

tak dnes som pokusne meral cukor v kvase a vysledky su zaujimave. na jablkovom kvase mi ukazuje refraktomer po takmer 8 tyzdnoch 5bx, cukromer iba 1. slivkovy kvas ukazuje v dvoch sudoch po 60l, refraktomer 8, cukromer 4. dalsie dva kvasy v 30l sudkoch ukazuje refraktomer 10-11 a cukomer 5-6. pritom tieto male sudky boli rovnako zakladane ako tie vacsie. uz asi 2 tyzdne su v pivnici, kde mam 17 stupnov. myslite ze to mam este nejako rozbehnut? lebo moc sa to odvtedy nepohlo.

dalsia taka zaujimavost je, ze ked som volal do dvoch palenic, tak v jednej mi povedal, ze to jablko musim este nechat, aspon na 3Bx a bude hotove. v druhej mi povedali, ze bez problemov 5 a nizsie uz je kvas hotovy.

dokonca v tej jednej palenici mi hovoril, ze tento rok este v palenici nemal slivky pod 8Bx, hrusky pod 7 a jablka pod 5. ze maju vela cukru toho roku.

co si o tom myslite?

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.50.31 (?)
16.10.2018 20:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pěkný názorný příklad v rozdílech měření refraktometrem a hustoměrem.
A otázka do diskuze - který způsob je přesnější a více vypovídající o množství zbytkového cukru ve směsi se třemi hustotou rozdílnými látkami?

Rafael.

Připojit reakci
      

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.254.139 (?)
16.10.2018 20:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

no napriklad ten jeden palic v palenici kam mam ist v piatok s jablkama, tak ten mi hovoril, ze cukromer je nepresnejsi ako refrakt. ale v druhej palenici, mi povedali uplny opak, ze ak mi refraktometer ukazuje 5 a menej, tak uz je zbytkovy cukor minimalny. tak naozaj neviem

este ak mozem, tak k tej mojej otazke ohladom toho slivkoveho kvasu v malych 30l sudoch, mam to nejako riesit, alebo nechat tak?

Připojit reakci
         

Jablkovy kvas meranie cukru


Jiří 1968 (1386) - xxx.xxx.137.210 (?)
16.10.2018 21:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Neřešit, nechat kvas dokvasit.V neděli jsem kontoloval slivkové kvasy, Domácí (14 120 litrových beček 7-8 Brix) Durancie (3 bečky 120 l shodně 10 Brix) a Bystrické žluté (3 bečky 120 l 6 Brix).Zásadně měřím refraktometrem je přesnější, používám ho snad 10 let a pod 5 Brix jsem se ještě nedostal.Pálit budu až na přelomu leden - únor, všechny pálenice v okolí jsou zavaleny jabkami.

Připojit reakci
         

Jablkovy kvas meranie cukru


vyslouzil (17234) - xxx.xxx.92.238 (?)
16.10.2018 21:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

jeden palic v palenici... hovoril, ze cukromer je nepresnejsi ako refrakt. ale v druhej palenici, mi povedali uplny opak

Panuje vžitý mýtus že nejlepším odborníkem na přípravu kvasu je majitel či provozovatel pálenice. Je to stejné, jako předpokládat, že nejvíc rozumí pěstování ovoce ten, kdo dobře moštuje. 
   Radit, co s kvasem, který má 5,7,10 Brix, když nevím, jakou mělo ovoce při zakládání sladkost a kolik bylo přidáno cukru (a to palič obvykle neví), jestli se nezačíná kazit, kde je uložen, atd je věštění z koule. Mám zkušenost, že v palírně mi vždycky poradili pálit v době, kdy měli volno. Když bylo obsazeno, radili ještě počkat (abych nekřivdil, nebylo to všude a bylo to jen dvakrát).

Připojit reakci
            

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.50.31 (?)
16.10.2018 21:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ty 30l soudky s těmi 10°Bx bych slil do uprázdněného většího a nechal ještě pokvasit.
(V malých objemech a při nižších teplotách kvasí vše hůř. Větší objemy mají jistou tepelnou setrvačnost a kvašením se i trochu zahřívají).
10°Bx je ještě dost, to by ještě kvasit mělo. Ale nevím jaká jejich byla vstupní cukernatost...

Rafael.

Připojit reakci
               

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.237.32 (?)
17.10.2018 7:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

slivky v tych malych sudkoch su vacsinou durandzie a bystricky, pri zalozeni kvasu mali cukor cca 20-22 a nepridaval som ziadny cukor. 

v piatok sa mi po jablkach uvolnia sudy, tak ich zlejem dokopy a snad do toho 9.11. kedy mam termin v palenici, dokvasia.

Připojit reakci
                  

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.58.132 (?)
17.10.2018 13:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud měly "JEN" 20-22°Bx a nebyly docukřené, (což by bylo absolutně zbytečné mrhání cukrem), tak by ještě kvasit měly. A pokud se vinou nižší teploty už kvašení zastavilo, tak se kvasu nic nestane protože lihu už obsahuje dost.
(Já jsem své rané s mizernou cukernatosti vždy docukřoval na podobné hodnoty a vždy jsem se dostal aspoň na 5°Bx. Ale pravdou je, že se jednalo o rané odrůdy takže ve stodole i venku bylo teplo. U pozdních odrůd, jablečných moštů apod. taky, ale ty byly umístěny v kvasírně, v místnosti kde jsem jim topil. Se studeným kvašením výšecukernatých kvasů mám velmi špatné zkušenosti a proto se mu vyhýbám. A když už nebylo zbytí, tak jsem je nechal pod bublátky až do příštího jara až léta kdy díky větší venkovní teplotě dokvasily).
*
Za úvahu by možná stálo i to, moc práce to nedá, postavit soudek na izolační podložku a zaizolovat ho.
(Zkoušel jsem dávat do sudů i topné el. spirály s takovým příkonem aby mohly být zapnuté trvale, ale vůbec se to neosvědčilo).

Rafael.

Připojit reakci
                     

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.237.32 (?)
17.10.2018 13:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

uvidim ked ich prelejem do vacsieho suda. ostali mi este nejake chladomilne kvasinky, tak skusim urobit aj zakvas a vmiesat ho tam. teplota je tam teraz uz stala okolo 17C, tak snad sa to este chyti.

Připojit reakci
                     

Jablkovy kvas meranie cukru


Cletus (1) - xxx.xxx.200.61 (?)
18.10.2018 9:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Rafaeli, jelikož zde přispíváte jen jako "host" nemohu vám poslat soukromou zprávu proto to činím takto veřejně.

Mohl by jste mi, prosím, napsat zprávou odkud jste? Jen z čiré zvědavosti. Váš "vývoj" od ovocných vín k pálenkám a likérům je v podstatě shodný s mým :) tak by mě jen zajímalo zda-li nejsme náhodou "sousedé".

Velice děkuji za odpověď!

Připojit reakci
                        

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.58.132 (?)
18.10.2018 12:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Valašské království.

Rafael.

Připojit reakci
         

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.208.17 (?)
10.11.2018 11:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky nevím, čemu se dá věřit; asi 10 dnů před termínem pálení jablečného kvasu jsem měřila doma cukroměrem - výsledek 1, další den jsem si nechala přeměřit cukernatost refraktometrem v dohodnuté pálenici s výsledkem podobným - 2-2,5, tentýž den jsem si ho nechala přeměřit v jiné pálenici - výsledek 5-5,5 a doporučení ještě nějakých 10 dnů počkat a přijít zkontrolovat. Kvasilo ve třech 120 l sudech 11 týdnů, napáleno 23 l jabkovice o síle 58%, fantastická lahodná chuť s výraznou vůní jablek. Moje zkušenost a závěr - jablka opravdu potřebují pro správné prokvašení min. 10-11 týdnů při teplotě cca 20°C, u dobře vyzrálých jablek je zbytečné přidávat cukr a opravdu se stačí řídit cukroměrem.

Připojit reakci
         

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.246.212 (?)
14.11.2018 13:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

priatelia, tu je odkaz:   Pekný deň. Na základe korekcie refraktometra. Refraktometer je nakalibrovaný na meranie cukornatosti v ovocí. Tzn., počiatočný cukor. Keď meriate zvyškový cukor v kvase (kvasný proces), hodnoty ktoré získate na stupnici tohto meracieho prístroja nezodpovedajú realite. Pri porovnaní meraní zvyškového cukru v kvase refraktometrom a cukromerom (ponorné meradlo priamo určené na meranie na zvyškového cukru v kvase) sa zistilo, že rozdiel vo výsledkoch je práve 5 °Bx. Tzn., ak odmeriate zvyškový cukor v kvase cukromerom, nemusíte odpočítavať nič, máte presný výsledok. Ak však zmeriate zvyškový cukor v kvase refraktometrom, musíte odpočítať vyššie uvedenú hodnotu. Palenice.sk

to znamena ak vam refraktometer ukazuje 5 °Bx tak vam už neklesne a zvyškový cukor je už prakticky nulový a treba ísť páliť...

Připojit reakci
   

Jablkovy kvas meranie cukru


Michal82 (13) - xxx.xxx.237.32 (?)
19.10.2018 9:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

K tomu meraniu by som dodal este jednu vec. kedze cukromer ukazoval 1 a Refr. 5, tak neverim, ze by to este dokazalo klesnu na 3 (podla refraktomera), to by mi potom cukromer ukazal podla logiky zaporne hodnoty :)

Připojit reakci
      

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.16.62 (?)
19.10.2018 9:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jedte pálit, refrak.má odchylku, čím více lihutak větší, odhad 8 lit.na 100 kvasu.

Připojit reakci
         

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.237.32 (?)
19.10.2018 12:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

no dam vediet, ako som dopadol. mal som ist dnes, ale v palenici praskol kotol, tak vsetkych ludi na najblizsi tyzden musel zrusit. nastastie sa mi podarilo zohnat na nedelu inu palenicu, tak snad to vyjde.

Připojit reakci
         

Jablkovy kvas meranie cukru


Michal82 (13) - xxx.xxx.5.147 (?)
21.10.2018 19:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tak nakoniec mi zo 180 litrov kvasu natieklo 21 litrov 52ky.
Připojit reakci
            

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.238.190 (?)
6.11.2018 23:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mě letos ty švestky ukazují také po 8 týdnech kvašení při stabilní teplotě 20/22 stupnů 9 Brix.Při zakládání kvasu jsem přidával na 120 litrů bečku 1 kilo cukro na rozkvašení a kvasinky. Vstupní hodnota byla 20/21 Brix. Svíčka stále zhasíná.Nejdříve jsem uvažoval, že ještě 14 dní počkám, ale po přečtení jiného přízpěvku s podobným problémem, kde uživatel píše že to nechal ještě další tři týdny a hodnoty se již nehnuli, jsem se rozhodl to nechat o víkendu vypálit. Tak uvidíme jestli se letos ty refraktometry zbláznili, nebo opravdu při vyšší alkoholitosti skreslují.

Připojit reakci
               

Jablkovy kvas meranie cukru


Kamil Severa (88) - xxx.xxx.234.79 (?)
7.11.2018 8:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Po dalších týdnech dokvášení se třeba hodnoty nehnou, ale bylo mi doporučeno nechat kvas když je zdravý klidně 12 í více týdnu tzv. Na peckach, ze se to.pak projeví pozitivně na vůni, tak uvidíme. Chci letos dvě bečky nechat minimálně přes 100 dnů, třeba i dyl
Připojit reakci
               

Jablkovy kvas meranie cukru


host - xxx.xxx.254.139 (?)
8.11.2018 22:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tak ja som dnes volal do palenice, lebo zajtra som objednaný na pálenie. Hovoril som mu, že slivky mali vyšší cukor na začiatku, dal som som ich do pivnice kde jeho stále 17-18 stupňov. Za tie 3 týždne sa takmer ani nepohli. Hovoril mi, z tieto slivky sú už vraj určite vykvasene, že durandzie a bystricky majú iny podiel susiny a cukru. Co je ale zaujímavé, že som i o bol dnes po takmer 8 týždnoch ďalšie meranie a vyšli mi nasledujuce výsledky : Ešte podotknem, že zakladane boli zhruba rovnako a bez cukru, 1. Sud - založený 8.9.2018 refraktometer 11bx, cukromer necelých 6bx 2. Sud - založený 16.9. Refraktometer 9bx, cukromer 3.5bx 3. Sud - založený 20.9. Refraktometer 11bx, cukromer 5,5 bx
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Myrobalány? Je možné kvasit je společně? 916.8.2019723
Cukr, cukr a jenom cukr1413.8.201916684
Aroma meruňkovica813.8.2019792
Pálení ovocných vín1912.8.201910767
Melounovice610.8.2019502
Pečetní vosk89.8.2019578
Kvas smrdí podobně jako ředidlo209.8.201929425
destilační přístroj10529.8.20191438058
Refraktometr na měření kvasu233.8.201910769
Destilační přístroj32.8.2019509
Trubka ke chladiči21.8.2019284
Z ceho udelat visnovku2231.7.20192767
Cudny proces palenia430.7.2019523
Meruňkový kvas 4627.7.201943695
Ražná - ražovica1526.7.201942644
Obsah alkoholu ve kvasu725.7.2019836
Novy kvas nekvasi619.7.2019660
Ananasový kvas318.7.20191236
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201915961
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191441
Kolik nateče ze 100l vína59.7.20191085
Pach po acetonu35.7.2019770
Domácí ořechovice1131.7.2019204202
Kvas z mandarinek1923.6.20192541
Zapach dymu623.6.20191762
borovička717.6.201920489
Slivovice jak poznat archív109.6.201910369
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201928490
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191610
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201935727
Turbo kvasnice3519.5.20199036
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201922144
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201932170
Pálenka zo sorbitolu61.5.20191263
Škrábavost pálenky4727.4.201962669
Archivace slivovice427.4.20191091
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.20191116
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201949644
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20192047
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20192225
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Kaiserova elektrická udírna13.8.2019
Kaiserova elektrická udírna12.8.2019
Uzení masa11.8.2019
Kaiserova elektrická udírna7.8.2019
Kaiserova elektrická udírna7.8.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů