Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Domácí pálenice

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.50.216 (?)
14.9.2018 18:25

No konečně jednoduchý a všestranně použitelný aparátek a ne žádná KEG "sotisfikována" Opičárna.
Líbí se mi a nebýt domácí kutil, hned bych ji koupil. Jen ta cena mi přijde hodně nadsazená!!!
Zmiňovaný Bilimarket - 50l  -13 613 Kč
*
Tak jsem si dal vizuální vyhledávání a hned první maďarský eshop:
112 890,00 HUF  = 8 886,70 Kč  - 50l varianta
157 900,00 HUF = 12 429,89 Kč  - 92l varianta
91 990,00 HUF  = 7 241,45 Kč    - 18l varianta dvouplášť
*
Kdybych si osobně měl vybrat, určitě bych šel do té větší varianty!
Při 2D destilaci, pokud je kotlík nebo hrnec ohříván jen zespodu může v něm být i malé množství lutru. Ničemu na škodu to nebude. Spíš naopak.

Rafael.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Domácí pálenice


Walderon (1) - xxx.xxx.60.91 (?)
14.9.2018 14:15, počet návštěv: 3569
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den pánové, Prosím o radu nějaké fundované paliče co si myslí o destilační soupravě Copper Inox ECO 50 l, zda to má cenu kupovat... Děkuji

Připojit reakci   
   

Domácí pálenice


Kamil Severa (64) - xxx.xxx.144.163 (?)
14.9.2018 17:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mě se moc líbí. Na první paleni pro mě super a druhé bych si dělal na své malé na 12 litrů. Sakra já bych ji asi koupil. Je myslím i za dobre penize.
Připojit reakci
      

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.50.216 (?)
14.9.2018 18:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No konečně jednoduchý a všestranně použitelný aparátek a ne žádná KEG "sotisfikována" Opičárna.
Líbí se mi a nebýt domácí kutil, hned bych ji koupil. Jen ta cena mi přijde hodně nadsazená!!!
Zmiňovaný Bilimarket - 50l  -13 613 Kč
*
Tak jsem si dal vizuální vyhledávání a hned první maďarský eshop:
112 890,00 HUF  = 8 886,70 Kč  - 50l varianta
157 900,00 HUF = 12 429,89 Kč  - 92l varianta
91 990,00 HUF  = 7 241,45 Kč    - 18l varianta dvouplášť
*
Kdybych si osobně měl vybrat, určitě bych šel do té větší varianty!
Při 2D destilaci, pokud je kotlík nebo hrnec ohříván jen zespodu může v něm být i malé množství lutru. Ničemu na škodu to nebude. Spíš naopak.

Rafael.

Připojit reakci
         

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.60.91 (?)
15.9.2018 11:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Děkuji za názor, Mě osobně se taky líbí, co je škoda, je to ze nemá míchání, ale to by mohlo nahradit měděné síto na dně. Tím by se problém s mícháním vyřešil. Co mě zaráží je to, že tam není sběrná nádoba na metyl.Co si o tom myslíte? Můžete mi prosím poslat odkaz na ten maďarsky e-shop... Dekuji
Připojit reakci
            

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.50.216 (?)
15.9.2018 11:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Např. zde

*

Ano, nějaké síto na dně. Anebo něco na způsob vějíře na napařování knedlíků a na něm koš z nerez nebo měděné tkaniny nebo tahokovu přip. nějaký pytlík z odolného textilu. Tohle většina vařáků z KEGu neumožňuje - mají úzký nalévací otvor.
A navíc ten hrnec se dá použít k zavařování, vaření apod.
*
"Sběrná nádoba na metyl" nemá žádné procesní opodstatnění!
Je to jen MARKETINGOVÝ tah pochybných výrobců, kteří mu dávají kouzelnou moc zejména z hlediska odstranění metanolu. Tato myšlenka je zcela mylná.

Rafael.

Připojit reakci
               

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.60.91 (?)
15.9.2018 15:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jakým způsobem zde tedy odstraním metyl? Většina palenic mě třeba strojů trubici k chladiči{stoupající} metyl je těžší tudíž tam nevyleze popr mají tu odpkalovaci nádobu na metyl.zde není ale ani jedna možnost...
Připojit reakci
                  

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.69.163 (?)
15.9.2018 16:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Methylalkohol se prave odstrani, lepe oddeli, prave tou destilaci. On ten proces neni o tom, ze se kvas nalije do kotlem prevari se a co vykape, je super palenka. Zkuste si to trochu nastudovat.

Lukas

Připojit reakci
                     

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.50.216 (?)
15.9.2018 18:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Methylalkohol běžnou destilací odstranit nelze. Těká v celém jejím průběhu. Pravdou sice je, že nejvíc ho je obsaženo v úkapu, ale ten se odděluje z úplně jiného důvodu a ne primárně kvůli němu. Obsahuje spoustu chuťově a vonně nevhodných látek. Ale ani z těch se nejde otrávit, jsou jen nepitné.
Na rozdíl od methylalkoholu který voní a chutná příjemně.
Takže ho vůbec nemusíte řešit. Pálenku nijak nenarušuje a zbavit se ho běžnými destilačními postupy nejde! Ostatně jeho obsah je známkou, že se jedná o pravý ovocný destilát a ne výrobek z lihu a trestí.

Rafael.

Připojit reakci
                  

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.19.119 (?)
16.9.2018 12:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě k té chybějící nádobě na metyl... (69.163)

U žádné "kvalitní pálenice" jsem tuhle opičárnu neviděl, to teprve v posledních 10-15-ti letech, se tohle "rozmohlo", snad "zhoubný příklad" z Polska (a převzala to v jistém provedení i ta Medienka...). Víte, na těch aparátech by mělo být jen funkční zařízení a to "nádoba na metyl" určitě není.

Díve si každý napřed přečetl (nebo nechal vysvětlit) principy samotné destilace. Taky jsme byli známí tím, že jsme si "na koleně" dokázali "sbastlit" skoro vše, co nebylo na trhu k sehnání (popřípadě to koupené dodělat, či upravit tak, aby to fungovalo jak má). Jóó kde jsou ty časy... dnes chce každý hned vše a předložené na talíři a přitom v době internetu lze skoro vše vygůglit, pročíst si to a nastudovat!! Chce to jen tu vůli se něčemu přiučit jinak, než aby mi to řekli "po lopatě" druzí. 

Ať to tedy kape.

Připojit reakci
                     

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.60.91 (?)
17.9.2018 21:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
OK, děkuji za objasnění. Jsem zase o trochu chytřejší...
Připojit reakci
               

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.191.180 (?)
17.9.2018 23:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tieto nerezové tenkostenné hrnce nemajú sendvičové dno a nie sú vraj vhodné pre priamy ohrev nad plameňom plynového variča.

Je vôbec šanca v takom hrnci rozumne uvariť hustejší jablčný kvas?

Pomôže nad dnom deravá vložka pre oddelenie hustej časti kvasu?

Obrázky:

Připojit reakci
            

Domácí pálenice


Standa_HK_ (994) - xxx.xxx.223.242 (?)
16.9.2018 0:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to stavěný na pomalý ohřev malým výkonem hořáku a nebo položením do kotlíku s horkou vodou ohřívanou dřevem (brutar bez víka). Pokud je ohřev pomalý tak nejprve kape metyl, pak je znatelná mezera, kdy nekape nic a pak stoupne teplota v hrnci nad destilační mez etylalkoholu a kape pitná pálenka (nebo její prekurzor pro 2D). Pokud proběhlo první přepálení řádně, už by při druhé destilaci neměl kapat oddělený předek a rovnou kape koncentrovanější střed.

I pokud to s topením přeženete, tak poddimenzovaný chladič nestačí všechny páry zkondenzovat a metyl s částí cenného etylu a aromat uteče do vzduchu.

SfK.

Připojit reakci
               

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.50.216 (?)
16.9.2018 0:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ach jo... Vlastně ach ne!!!devilno

Připojit reakci
                  

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.191.180 (?)
17.9.2018 23:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím,

máte niekto takúto nerezovú srandu z číny?

70L hrniec za cca 300€

určite má nejaké nedostatky, ale užívatelia sú v celku spokojní na ebay aj amazone

Vraj to posielajú zo skladu v Anglicku a neuplatňuje sa dovozné clo. Toho by som sa najviac obával, že to prejde rukami colníkov aj s adresou...

Obrázky:
čína samohonka 1d+2d
čína samohonka 1d+2d
Připojit reakci
               

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.58.190 (?)
19.9.2018 22:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Stando, co se týká ohřevu tak máte pravdu, zbytek a to bez urážky snad nemyslíte vážně :-) akorát pletete hlavy těm, co se chtějí něco přiučit... Pokud se bavíme o destilaci ovocných kvasu 2D, tak u první destilace kvasu se nic neodděluje, bereme vše od začátku do konce s tím, že konec si stanoví každý podle svého, čím kvalitnější kvas tím se dá víc vyždímat, až do konce teče poměrně kvalitní lutr (stejne pod 10 proc alkoholu nikdy nejdu) Pokud kvas není OK (nahnilé ovoce, ocet, plíseň atd), tak zde je dobré zastavit první destilaci dřív, protože teče humus. Taky samozřejmě záleží na tom jaké máte zařízení. Při 2D začínáme destilaci velmi, velmi pozvolna, aby to jen tak kapalo a odělujeme ÚKAP (nepitelné smrady včetně tak obávaného metylalkoholu:-)) v množství minimálně 0,5 až 1 litr ze 100 kg kvasu. Strašně zaleží jaké je to ovoce a jaký je kvas. Když odkape sajrajt, tak začínáme pomaloučku senzoricky testovat co teče. Když už nám to voní i chutná, tak tady začíná jádro, které pozvolna destilujeme. A konec jádra tedy DOKAP je opět zavislý na druhu ovoce, kvalitě kvasu, destilačním zařízení a chuti každého, já osobně nikdy pod 40 proc. alkoholu nedestiluji, spíš stavím lehce pod 50 proc. a destilát je voňavý a chutově plný až moc. Závěrem jen dodám, žádný návod, ani ten můj není platný pro každého, protože každý přístroj i každý kvas je trochu jiný a každý palírník žhaví kotel jinak, takže je to opravdu běh na dlouhou trať, než se dopracujete ke kvalitním výsledkům. Doporučuji nějakou knížku, kterých je k sehnán dost nebo web Deslik, kde se naučíte ty teoretické základy a pak už jen hurá ke kotli :-)  Hodně Zdaru

Fráňa

Připojit reakci
   

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.58.190 (?)
20.9.2018 0:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moc pěkný destilační přístroj, kdybych něco podobného objevil před pár lety hned to koupím. Velikost bych volil podle toho kolik kvasu máte. Jestli od každého ovoce do 200 litrů, tak bych se spokojil s tím menším, taky záleží na manipulaci, kde budete destilovat, nevím jak byste tahal 90 litrový plný vařák ze sklepa na vylití. 50 litru se dá i z garáže do kopce vynést v jednom. A tahat vypálený kvas po kbelíkách by se mi moc nechtělo,  a ten bordel z toho. Leda nainstalovat pořádný vypouštěcí ventil. Co se týká ohřevu hustých kvasů, tak já mám s různými cedníky a síty proti připalovaním blbé zkušenosti, zkuste co píše např.  Rafael a pokud se bude kvas připalovat, tak vodní lázeň v nějakém hrnci nebo brutaru s přídavkem soli (která zvedne bod varu a sníží odpařování) je tutovka... A jestli pořídíte, dejte vědět jak dopadlo první pálení...

Fráňa 

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Čemu věřit refraktometru nebo cukroměru523.10.201855
Odolnost kvasinek223.10.201831
Kvas ze švestek "na pokračování"2123.10.20182613
Destilace - základní dotazy3023.10.20183134
Kvašení jablečného moštu423.10.2018561
Domácí ořechovice11021.10.2018184713
Pálenka z dýně5721.10.201845950
Jablkovy kvas meranie cukru1521.10.20181321
Hruškovice2321.10.201820594
Destilační přístroj - sestrojení5721.10.2018123743
Kvas s hrusiek a jablk1521.10.20189107
Cukerný kvas z poských rychlokvasinek220.10.20181086
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?3120.10.201814594
Čo s pálenkou nižšej kvality820.10.20183570
Koupě automatické pálenice 6819.10.201811689
Délka prokvašení kdoulového kvasu119.10.2018161
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3918.10.201865417
Vady pálenky716.10.20181032
Jak legálně provozovat domácí pálenici?616.10.2018792
Hruškový kvas1716.10.20185611
Teplota a rýchlosť kvasenia1015.10.20181292
Biely povlak na slivkovom kvase 115.10.2018443
Deka se propadá, ale cukr ukazuje 7%714.10.20181184
Pálení z řepného cukru1513.10.20183906
Turbo kvasnice1313.10.20181230
Ražná - ražovica1213.10.201834665
Škrábavost pálenky3312.10.201845224
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1011.10.20181006
Jablkovy kvas2611.10.20183675
Šípkovica ako ma to229.10.201832430
Nová pálenice - jaký kotel?528.10.201851056
Vápno do kvasu pred destiláciou - áno alebo nie?46.10.2018737
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek156.10.201811476
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár265.10.201820637
Průběh kvašení jablek 65.10.20181129
Kolko odobrat metylalkoholu553.10.201887524
Cukornatosť slivky83.10.2018908
Kde sehnat malou pálenici1891.10.2018340871
Kvas Oskeruše711.10.201869881
Methanol51.10.20181021
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Domácí klobásy19.10.2018
Domácí klobásy18.10.2018
Domácí klobásy16.10.2018
Domácí klobásy15.10.2018
Dehtování14.10.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů