Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Domácí pálenice

Domácí pálenice


Kamil Severa (73) - xxx.xxx.144.163 (?)
14.9.2018 17:26
Mě se moc líbí. Na první paleni pro mě super a druhé bych si dělal na své malé na 12 litrů. Sakra já bych ji asi koupil. Je myslím i za dobre penize.
Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Domácí pálenice


Walderon (1) - xxx.xxx.60.91 (?)
14.9.2018 14:15, počet návštěv: 5321
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den pánové, Prosím o radu nějaké fundované paliče co si myslí o destilační soupravě Copper Inox ECO 50 l, zda to má cenu kupovat... Děkuji

Připojit reakci   
   

Domácí pálenice


Kamil Severa (73) - xxx.xxx.144.163 (?)
14.9.2018 17:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Mě se moc líbí. Na první paleni pro mě super a druhé bych si dělal na své malé na 12 litrů. Sakra já bych ji asi koupil. Je myslím i za dobre penize.
Připojit reakci
      

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.50.216 (?)
14.9.2018 18:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No konečně jednoduchý a všestranně použitelný aparátek a ne žádná KEG "sotisfikována" Opičárna.
Líbí se mi a nebýt domácí kutil, hned bych ji koupil. Jen ta cena mi přijde hodně nadsazená!!!
Zmiňovaný Bilimarket - 50l  -13 613 Kč
*
Tak jsem si dal vizuální vyhledávání a hned první maďarský eshop:
112 890,00 HUF  = 8 886,70 Kč  - 50l varianta
157 900,00 HUF = 12 429,89 Kč  - 92l varianta
91 990,00 HUF  = 7 241,45 Kč    - 18l varianta dvouplášť
*
Kdybych si osobně měl vybrat, určitě bych šel do té větší varianty!
Při 2D destilaci, pokud je kotlík nebo hrnec ohříván jen zespodu může v něm být i malé množství lutru. Ničemu na škodu to nebude. Spíš naopak.

Rafael.

Připojit reakci
         

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.60.91 (?)
15.9.2018 11:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Děkuji za názor, Mě osobně se taky líbí, co je škoda, je to ze nemá míchání, ale to by mohlo nahradit měděné síto na dně. Tím by se problém s mícháním vyřešil. Co mě zaráží je to, že tam není sběrná nádoba na metyl.Co si o tom myslíte? Můžete mi prosím poslat odkaz na ten maďarsky e-shop... Dekuji
Připojit reakci
            

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.50.216 (?)
15.9.2018 11:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Např. zde

*

Ano, nějaké síto na dně. Anebo něco na způsob vějíře na napařování knedlíků a na něm koš z nerez nebo měděné tkaniny nebo tahokovu přip. nějaký pytlík z odolného textilu. Tohle většina vařáků z KEGu neumožňuje - mají úzký nalévací otvor.
A navíc ten hrnec se dá použít k zavařování, vaření apod.
*
"Sběrná nádoba na metyl" nemá žádné procesní opodstatnění!
Je to jen MARKETINGOVÝ tah pochybných výrobců, kteří mu dávají kouzelnou moc zejména z hlediska odstranění metanolu. Tato myšlenka je zcela mylná.

Rafael.

Připojit reakci
               

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.60.91 (?)
15.9.2018 15:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Jakým způsobem zde tedy odstraním metyl? Většina palenic mě třeba strojů trubici k chladiči{stoupající} metyl je těžší tudíž tam nevyleze popr mají tu odpkalovaci nádobu na metyl.zde není ale ani jedna možnost...
Připojit reakci
                  

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.69.163 (?)
15.9.2018 16:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Methylalkohol se prave odstrani, lepe oddeli, prave tou destilaci. On ten proces neni o tom, ze se kvas nalije do kotlem prevari se a co vykape, je super palenka. Zkuste si to trochu nastudovat.

Lukas

Připojit reakci
                     

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.50.216 (?)
15.9.2018 18:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Methylalkohol běžnou destilací odstranit nelze. Těká v celém jejím průběhu. Pravdou sice je, že nejvíc ho je obsaženo v úkapu, ale ten se odděluje z úplně jiného důvodu a ne primárně kvůli němu. Obsahuje spoustu chuťově a vonně nevhodných látek. Ale ani z těch se nejde otrávit, jsou jen nepitné.
Na rozdíl od methylalkoholu který voní a chutná příjemně.
Takže ho vůbec nemusíte řešit. Pálenku nijak nenarušuje a zbavit se ho běžnými destilačními postupy nejde! Ostatně jeho obsah je známkou, že se jedná o pravý ovocný destilát a ne výrobek z lihu a trestí.

Rafael.

Připojit reakci
                  

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.19.119 (?)
16.9.2018 12:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ještě k té chybějící nádobě na metyl... (69.163)

U žádné "kvalitní pálenice" jsem tuhle opičárnu neviděl, to teprve v posledních 10-15-ti letech, se tohle "rozmohlo", snad "zhoubný příklad" z Polska (a převzala to v jistém provedení i ta Medienka...). Víte, na těch aparátech by mělo být jen funkční zařízení a to "nádoba na metyl" určitě není.

Díve si každý napřed přečetl (nebo nechal vysvětlit) principy samotné destilace. Taky jsme byli známí tím, že jsme si "na koleně" dokázali "sbastlit" skoro vše, co nebylo na trhu k sehnání (popřípadě to koupené dodělat, či upravit tak, aby to fungovalo jak má). Jóó kde jsou ty časy... dnes chce každý hned vše a předložené na talíři a přitom v době internetu lze skoro vše vygůglit, pročíst si to a nastudovat!! Chce to jen tu vůli se něčemu přiučit jinak, než aby mi to řekli "po lopatě" druzí. 

Ať to tedy kape.

Připojit reakci
                     

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.60.91 (?)
17.9.2018 21:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
OK, děkuji za objasnění. Jsem zase o trochu chytřejší...
Připojit reakci
               

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.191.180 (?)
17.9.2018 23:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tieto nerezové tenkostenné hrnce nemajú sendvičové dno a nie sú vraj vhodné pre priamy ohrev nad plameňom plynového variča.

Je vôbec šanca v takom hrnci rozumne uvariť hustejší jablčný kvas?

Pomôže nad dnom deravá vložka pre oddelenie hustej časti kvasu?

Obrázky:

Připojit reakci
               

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.168.173 (?)
4.12.2018 17:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Taky uvažuju, jestli se pustit do dvoupláště, nebo něco takovéhoto s vějířem na napařování knedlíků + koš z nerez tkaniny.

Mohu se zeptat jakou velikost ok by měla mít ta nerez-měděná tkanina aby zase naopak přílš nebránila v prostupu par? A ten tkaninový koš by se měl dotýkat stěn kotle?

Díky za info

Připojit reakci
            

Domácí pálenice


Standa_HK_ (1070) - xxx.xxx.223.242 (?)
16.9.2018 0:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to stavěný na pomalý ohřev malým výkonem hořáku a nebo položením do kotlíku s horkou vodou ohřívanou dřevem (brutar bez víka). Pokud je ohřev pomalý tak nejprve kape metyl, pak je znatelná mezera, kdy nekape nic a pak stoupne teplota v hrnci nad destilační mez etylalkoholu a kape pitná pálenka (nebo její prekurzor pro 2D). Pokud proběhlo první přepálení řádně, už by při druhé destilaci neměl kapat oddělený předek a rovnou kape koncentrovanější střed.

I pokud to s topením přeženete, tak poddimenzovaný chladič nestačí všechny páry zkondenzovat a metyl s částí cenného etylu a aromat uteče do vzduchu.

SfK.

Připojit reakci
               

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.50.216 (?)
16.9.2018 0:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ach jo... Vlastně ach ne!!!devilno

Připojit reakci
                  

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.191.180 (?)
17.9.2018 23:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím,

máte niekto takúto nerezovú srandu z číny?

70L hrniec za cca 300€

určite má nejaké nedostatky, ale užívatelia sú v celku spokojní na ebay aj amazone

Vraj to posielajú zo skladu v Anglicku a neuplatňuje sa dovozné clo. Toho by som sa najviac obával, že to prejde rukami colníkov aj s adresou...

Obrázky:
čína samohonka 1d+2d
čína samohonka 1d+2d
Připojit reakci
               

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.58.190 (?)
19.9.2018 22:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Stando, co se týká ohřevu tak máte pravdu, zbytek a to bez urážky snad nemyslíte vážně :-) akorát pletete hlavy těm, co se chtějí něco přiučit... Pokud se bavíme o destilaci ovocných kvasu 2D, tak u první destilace kvasu se nic neodděluje, bereme vše od začátku do konce s tím, že konec si stanoví každý podle svého, čím kvalitnější kvas tím se dá víc vyždímat, až do konce teče poměrně kvalitní lutr (stejne pod 10 proc alkoholu nikdy nejdu) Pokud kvas není OK (nahnilé ovoce, ocet, plíseň atd), tak zde je dobré zastavit první destilaci dřív, protože teče humus. Taky samozřejmě záleží na tom jaké máte zařízení. Při 2D začínáme destilaci velmi, velmi pozvolna, aby to jen tak kapalo a odělujeme ÚKAP (nepitelné smrady včetně tak obávaného metylalkoholu:-)) v množství minimálně 0,5 až 1 litr ze 100 kg kvasu. Strašně zaleží jaké je to ovoce a jaký je kvas. Když odkape sajrajt, tak začínáme pomaloučku senzoricky testovat co teče. Když už nám to voní i chutná, tak tady začíná jádro, které pozvolna destilujeme. A konec jádra tedy DOKAP je opět zavislý na druhu ovoce, kvalitě kvasu, destilačním zařízení a chuti každého, já osobně nikdy pod 40 proc. alkoholu nedestiluji, spíš stavím lehce pod 50 proc. a destilát je voňavý a chutově plný až moc. Závěrem jen dodám, žádný návod, ani ten můj není platný pro každého, protože každý přístroj i každý kvas je trochu jiný a každý palírník žhaví kotel jinak, takže je to opravdu běh na dlouhou trať, než se dopracujete ke kvalitním výsledkům. Doporučuji nějakou knížku, kterých je k sehnán dost nebo web Deslik, kde se naučíte ty teoretické základy a pak už jen hurá ke kotli :-)  Hodně Zdaru

Fráňa

Připojit reakci
   

Domácí pálenice


host - xxx.xxx.58.190 (?)
20.9.2018 0:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moc pěkný destilační přístroj, kdybych něco podobného objevil před pár lety hned to koupím. Velikost bych volil podle toho kolik kvasu máte. Jestli od každého ovoce do 200 litrů, tak bych se spokojil s tím menším, taky záleží na manipulaci, kde budete destilovat, nevím jak byste tahal 90 litrový plný vařák ze sklepa na vylití. 50 litru se dá i z garáže do kopce vynést v jednom. A tahat vypálený kvas po kbelíkách by se mi moc nechtělo,  a ten bordel z toho. Leda nainstalovat pořádný vypouštěcí ventil. Co se týká ohřevu hustých kvasů, tak já mám s různými cedníky a síty proti připalovaním blbé zkušenosti, zkuste co píše např.  Rafael a pokud se bude kvas připalovat, tak vodní lázeň v nějakém hrnci nebo brutaru s přídavkem soli (která zvedne bod varu a sníží odpařování) je tutovka... A jestli pořídíte, dejte vědět jak dopadlo první pálení...

Fráňa 

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Švestkový kvas - bílá plíseň 1318.12.20181557
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2118.12.201842597
Koupě automatické pálenice 10317.12.201824178
Stojanek na cedění kvasu 917.12.2018834
Aroma slivovice2716.12.20183450
Uchování opakování kvašení turbokvasnic2116.12.20181923
Zápach pálenky816.12.2018814
Jblkový kvas (druhák)516.12.2018643
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?1915.12.20182544
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20182927
Slivovice vs. calvados22511.12.2018331682
Ukončení destilace + ředění110.12.2018531
Mišpule610.12.20187233
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20188661
Turbo kvasnice328.12.20183880
Ananasovice, pomerančovice164.12.201811879
Domácí pálenice174.12.20185322
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20181243
Jak legálně provozovat domácí pálenici?71.12.20182603
Kolko odobrat metylalkoholu6230.11.201893562
Jablkovy kvas meranie cukru6127.11.20188848
Refraktometr na měření kvasu2227.11.20186625
Zakalená slivovice17027.11.2018209161
Vínovice226.11.2018470
Kvas z cca 20kg broskví2825.11.201810659
Teoretický výnos2323.11.20185024
Jablkovy kvas5723.11.20189756
Pálenka z moštu4221.11.201813267
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4021.11.201819612
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1220.11.20185664
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1419.11.20182896
Paleni slivovice doma1117.11.20184769
Hruškovice2817.11.201824204
Cukr nebo med?414.11.2018969
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6914.11.201856897
Škrábavost pálenky4014.11.201850222
Trnkovica (trnka obecna)3710.11.201822581
Pliseň na švestkách 210.11.2018800
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek167.11.201814563
Destilace - základní dotazy415.11.20188420
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa10.12.2018
Uzení masa8.12.2018
Dehtování8.12.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů