Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Pálení > Destilovať v medi, alebo antikore

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.202.2 (?)
10.9.2012 14:58

Kedy je potrebné (pri destilácii v antikorovej kolóne)  ukončiť ďaľšie zachytávanie výsledného produktu, aby nedošlo k jeho znehodnoteniu, ale aby sa tým zbytočne neznížila celková výťažnosť?

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1, 2, 3   

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.202.2 (?), 10.9.2012 13:03
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám 700 lit. slivkového kvasu, ktorý budem páliť v ofi. páleneci. Rozhodujem sa medzi klasickou medenou dvojkotlovou súpravou a antikorovou kolónou. Mám záujem o kvalitný výsledok s lahodnou chuťou, jemnosťou a prílemnou slivkovou arómou.  Čo mi prosím poradíte? Ako to robíte Vy?  Kto vie niečo o pridaní medeného plechu do antikorového kotla za účelom zlepšenia kvality výsledného produktu? Ďakujem za Vaše skúsenosti a názory.

Připojit reakci   
   

Destilovať v medi, alebo antikore


j3david (166) - xxx.xxx.100.238 (?), 10.9.2012 13:10
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to jedno. Přítomnost nebo nepřítomnost kusu mědi v aparatuře je až to úúúplně poslední co rozhoduje o kvalitě produktu. Pokud vůbec.

Připojit reakci
      

Destilovať v medi, alebo antikore


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.92.38 (?), 10.9.2012 14:43
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ryze empirický dojem z obou druhů pálenic jsem nabyl ve svém okolí. Moderní jednokotlová nerez kolona vyrobí relativně kvalitní destilát téměř z jakéhokoli kvasu (nebrát doslova). Zdá se mi, že má i nepatrně vyšší výtežnost (méně ztrát).
   Klasický měděný dvoukotel vyrobí (oproti koloně) z perfektně vedeného kvasu destilát voňavější, zato z méně kvalitního kvasu je pálenka horší.
   K čemu je měděný plech v nerezovém kotli, to sám nevím.

Připojit reakci
         

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.151.61 (?), 3.10.2013 14:30
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Měď je v destilační aparatuře k vůli tomu, že měď na sebe váže síru, která se během pálení kvasu uvolňuje...

Připojit reakci
      

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.91.139 (?), 9.1.2019 10:13
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Měď má naprosto zásadní úlohu při zachytávání některých látek přítomných v kvasu a hlavně při redukci acetaldehydu (který pálí a škrabe v krku) zpět na ethylalkohol. Opačný účinek má zinek, který nesmí s kvasem vůbec přijít do styku, protože katalyzuje oxidaci ethanolu na acetaldehyd.
S mědí musí být v kontaktu s párami a její povrch musí být dostatečný, aby uchránila ethanol před oxidací.
Zčernalá (zoxydovaná) měď se čistí buď mechanicky nebo za horka vodíkem, nebo kyselinou (octovou, citronovou, chlorovodíkovou,...)

Připojit reakci
         

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.19.119 (?), 9.1.2019 11:21
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zčernalá (zoxydovaná) měď se čistí buď mechanicky nebo za horka vodíkem…
za horka vodíkem … ano to je určitě ten „nejpoužívanější způsob při čištění pěstitelských pálenic“ u nás …;-) … s ostatním nemám problém!!

Hezký den...

Připojit reakci
         

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.236.138 (?), 9.1.2019 18:35
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ke své hanbě se musím přiznat, že nevím o tom, že by měď redukovala acetaldehyd na ethanol, nicméně mi chemický cit říká, že pokud tato reakce opravdu existuje, tak 100 °C na to nebude stačit, rád se poučím, napište mi prosím zdroj této informace. Pozinkované nádoby se opravdu používat nesmějí, protože kvasy jsou vždy kyselé a povrch pozinkovaných nádob leptají, tzn., že se soli zinku dostávají do vodného roztoku. To, že by zinek katalyzoval oxidaci ethanolu? Nevím, prosím o citaci literatury. Je mi známo, že se ethanol dá oxidovat na acetaldehyd pomocí CuO, ale teplotně to bude opět určitě výše, nežli 100 °C. Měděné prvky v aparatuře jsou vskutku vřele doporučovány, ale z jiného důvodu. V polovině sedmdesátých let minulého století se díky raketovému rozvoji plynové chromatografie podařilo identifikovat ethylcarbamat NH2COOC2H5, sloučeninu, která je podezřelá z kancerogenity. Bylo zjištěno, že na meděných prvcích v aparatuře se tato "údajně nebezpečná molekula" zachycuje. To je ten důvod a já to nepodceňuji. Ovšem logicky neumím odpovědět na otázku, jak je možné, že desítky generací před námi, které našly zálibu v peckových destilátech neumíraly na rakovinu více, nežli v oblastech, kde se tyto destiláty běžně v takovém množství nekonzumují. Je mi známo, že v rámci EU byla v různých zemích rozdílná norma na obsah této sloučeniny. Např. u nás 0,4 mg/1 laa, ve Francii 1,0 mg/1 laa. Vítám, že tato podivná norma byla zrušena a stále žádám naše poslance, aby se podmínky domácího pálení a používání cukru do kvasů konečně sjednotili. Varuji všechny, kteří vlastní měděné aparatury před použitím kys. chlorovodíkové, k jejímu čištění, reaguje s mědí docela živě. K použití H2 k redukci CuO se nechci vyjadřovat. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
         

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.228.252 (?), 9.1.2019 22:10
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nějaký vzoreček těchto reakcí by nebyl?

Děkuji.

Jinak je to na úrovni JPP (jedna paní povídala), protože dle mých (chabých) vědomostí je to přesně naopak, Měď se používá jako katalyzátor k oxidaci (např. ethanolu) na aldehydy (např acetyldehyd). Navíc, aby to fungovalo v nějaké větší míře musela by ta měď být v poněkud jiné formě než je hladký plech...

Měď se (podle mě) používá, protože dřív prostě žádný jiný vhodnější materiál nebyl a i dnes má v tomto oboru výhodu hlavně v tom, že se s ní dobře pracuje. Jinak se používala i keramika a sklo, dnes nerez.

Dle mého daleko větší roli než materiál aparatury hraje kvalita suroviny, jak se povede kvašení a snad nejvíc to, jak to tahá palírník - hlavně konce. Některí se dají umluvit a tahají hodně, jiní mají nějakou stavovskou čest a nedají se umluvit k tlačení na pilu, případně alespoň poučí o důsledcích. První jsou obllíbeni kvantitáři, kteří jsou rádi jak jim pěkně nateklo, ale že po hltu člověk ještě půl dne brká kde co, to jim nevadí... Druhé zase mají raději ti, kteří jsou si vědomi toho, že třeba zrovna ten rok to z různých důvodů není s ovocem / kvašením nic moc a vědí, že palírník jim to nezrasí ještě víc a naopak z toho vytáhne to dobré nebo alespoň přijatelné a netlačí zbytečně na pilu. 

Přijít do pálenice s nevykvašeným jehličím (no dobře, přeháním, ale občas se jeden diví, co všechno se dá do bečky doslova smést) a pak to nechat vyždímat jako v tatramatce nebude cesta k mlaskavému destilátu ani kdyby se pálilo v mědi na druhou na měděných polínkách s měděným komínem.

Ale, jak píši, mé znalosti jsou v chemii chabé, v palírnách a kvasech regionálně a délkou mého rozumobraní omezené a rád se nechám poučit.

japa

Připojit reakci
            

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.34.115 (?), 10.1.2019 8:36
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Až na ty nepodstné oxidace?, si myslím totéž.

Rafael.

Připojit reakci
   

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.202.2 (?), 10.9.2012 14:58
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kedy je potrebné (pri destilácii v antikorovej kolóne)  ukončiť ďaľšie zachytávanie výsledného produktu, aby nedošlo k jeho znehodnoteniu, ale aby sa tým zbytočne neznížila celková výťažnosť?

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení domácích klobás1.6.2020
Uzení domácích klobás1.6.2020
Bílý ocet - dostupnost26.5.2020
Průměr komínu k udírně20.5.2020
Uzení domácích klobás19.5.2020
Generátor kouře15.5.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů