Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma

Při vkládání příspěvků prosím respektujte pravidla pro vkládání příspěvků. Pro vyhledávání obchodů, poskytovatelů služeb a nejvýhodnějších cen použijte internetové katalogy, srovnávače a vyhledávače, pro inzerci pak specializované inzertní a aukční servery.

Diskusní příspěvky nesmí obsahovat díla (texty, fotografie nebo ilustrace) jiných autorů (například z knih, časopisů nebo jiných webových stránek).
Připojit reakci do diskuze Destilovať v medi, alebo antikore
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Ryze empirický dojem z obou druhů pálenic jsem nabyl ve svém okolí. Moderní jednokotlová nerez kolona vyrobí relativně kvalitní destilát téměř z jakéhokoli kvasu (nebrát doslova). Zdá se mi, že má i nepatrně vyšší výtežnost (méně ztrát).
   Klasický měděný dvoukotel vyrobí (oproti koloně) z perfektně vedeného kvasu destilát voňavější, zato z méně kvalitního kvasu je pálenka horší.
   K čemu je měděný plech v nerezovém kotli, to sám nevím.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG.
Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů a rozměry 4920x3218 obrazových bodů.
Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Souhlas autora:*Jako autor příspěvku souhlasím s jeho časově neomezeným zveřejněním na serveru ZAHRADA.cz
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
Stránky: 1, 2, 3   

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.202.2 (?)
10.9.2012 13:03, počet návštěv: 21168
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám 700 lit. slivkového kvasu, ktorý budem páliť v ofi. páleneci. Rozhodujem sa medzi klasickou medenou dvojkotlovou súpravou a antikorovou kolónou. Mám záujem o kvalitný výsledok s lahodnou chuťou, jemnosťou a prílemnou slivkovou arómou.  Čo mi prosím poradíte? Ako to robíte Vy?  Kto vie niečo o pridaní medeného plechu do antikorového kotla za účelom zlepšenia kvality výsledného produktu? Ďakujem za Vaše skúsenosti a názory.

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Destilovať v medi, alebo antikore


j3david (166) - xxx.xxx.100.238 (?)
10.9.2012 13:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to jedno. Přítomnost nebo nepřítomnost kusu mědi v aparatuře je až to úúúplně poslední co rozhoduje o kvalitě produktu. Pokud vůbec.

Připojit reakci
      

Destilovať v medi, alebo antikore


vyslouzil (17420) - xxx.xxx.92.38 (?)
10.9.2012 14:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ryze empirický dojem z obou druhů pálenic jsem nabyl ve svém okolí. Moderní jednokotlová nerez kolona vyrobí relativně kvalitní destilát téměř z jakéhokoli kvasu (nebrát doslova). Zdá se mi, že má i nepatrně vyšší výtežnost (méně ztrát).
   Klasický měděný dvoukotel vyrobí (oproti koloně) z perfektně vedeného kvasu destilát voňavější, zato z méně kvalitního kvasu je pálenka horší.
   K čemu je měděný plech v nerezovém kotli, to sám nevím.

Připojit reakci
         

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.151.61 (?)
3.10.2013 14:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Měď je v destilační aparatuře k vůli tomu, že měď na sebe váže síru, která se během pálení kvasu uvolňuje...

Připojit reakci
      

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.91.139 (?)
9.1.2019 10:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Měď má naprosto zásadní úlohu při zachytávání některých látek přítomných v kvasu a hlavně při redukci acetaldehydu (který pálí a škrabe v krku) zpět na ethylalkohol. Opačný účinek má zinek, který nesmí s kvasem vůbec přijít do styku, protože katalyzuje oxidaci ethanolu na acetaldehyd.
S mědí musí být v kontaktu s párami a její povrch musí být dostatečný, aby uchránila ethanol před oxidací.
Zčernalá (zoxydovaná) měď se čistí buď mechanicky nebo za horka vodíkem, nebo kyselinou (octovou, citronovou, chlorovodíkovou,...)

Připojit reakci
         

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.19.119 (?)
9.1.2019 11:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zčernalá (zoxydovaná) měď se čistí buď mechanicky nebo za horka vodíkem…
za horka vodíkem … ano to je určitě ten „nejpoužívanější způsob při čištění pěstitelských pálenic“ u nás …;-) … s ostatním nemám problém!!

Hezký den...

Připojit reakci
         

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.236.138 (?)
9.1.2019 18:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ke své hanbě se musím přiznat, že nevím o tom, že by měď redukovala acetaldehyd na ethanol, nicméně mi chemický cit říká, že pokud tato reakce opravdu existuje, tak 100 °C na to nebude stačit, rád se poučím, napište mi prosím zdroj této informace. Pozinkované nádoby se opravdu používat nesmějí, protože kvasy jsou vždy kyselé a povrch pozinkovaných nádob leptají, tzn., že se soli zinku dostávají do vodného roztoku. To, že by zinek katalyzoval oxidaci ethanolu? Nevím, prosím o citaci literatury. Je mi známo, že se ethanol dá oxidovat na acetaldehyd pomocí CuO, ale teplotně to bude opět určitě výše, nežli 100 °C. Měděné prvky v aparatuře jsou vskutku vřele doporučovány, ale z jiného důvodu. V polovině sedmdesátých let minulého století se díky raketovému rozvoji plynové chromatografie podařilo identifikovat ethylcarbamat NH2COOC2H5, sloučeninu, která je podezřelá z kancerogenity. Bylo zjištěno, že na meděných prvcích v aparatuře se tato "údajně nebezpečná molekula" zachycuje. To je ten důvod a já to nepodceňuji. Ovšem logicky neumím odpovědět na otázku, jak je možné, že desítky generací před námi, které našly zálibu v peckových destilátech neumíraly na rakovinu více, nežli v oblastech, kde se tyto destiláty běžně v takovém množství nekonzumují. Je mi známo, že v rámci EU byla v různých zemích rozdílná norma na obsah této sloučeniny. Např. u nás 0,4 mg/1 laa, ve Francii 1,0 mg/1 laa. Vítám, že tato podivná norma byla zrušena a stále žádám naše poslance, aby se podmínky domácího pálení a používání cukru do kvasů konečně sjednotili. Varuji všechny, kteří vlastní měděné aparatury před použitím kys. chlorovodíkové, k jejímu čištění, reaguje s mědí docela živě. K použití H2 k redukci CuO se nechci vyjadřovat. slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
         

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.228.252 (?)
9.1.2019 22:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nějaký vzoreček těchto reakcí by nebyl?

Děkuji.

Jinak je to na úrovni JPP (jedna paní povídala), protože dle mých (chabých) vědomostí je to přesně naopak, Měď se používá jako katalyzátor k oxidaci (např. ethanolu) na aldehydy (např acetyldehyd). Navíc, aby to fungovalo v nějaké větší míře musela by ta měď být v poněkud jiné formě než je hladký plech...

Měď se (podle mě) používá, protože dřív prostě žádný jiný vhodnější materiál nebyl a i dnes má v tomto oboru výhodu hlavně v tom, že se s ní dobře pracuje. Jinak se používala i keramika a sklo, dnes nerez.

Dle mého daleko větší roli než materiál aparatury hraje kvalita suroviny, jak se povede kvašení a snad nejvíc to, jak to tahá palírník - hlavně konce. Některí se dají umluvit a tahají hodně, jiní mají nějakou stavovskou čest a nedají se umluvit k tlačení na pilu, případně alespoň poučí o důsledcích. První jsou obllíbeni kvantitáři, kteří jsou rádi jak jim pěkně nateklo, ale že po hltu člověk ještě půl dne brká kde co, to jim nevadí... Druhé zase mají raději ti, kteří jsou si vědomi toho, že třeba zrovna ten rok to z různých důvodů není s ovocem / kvašením nic moc a vědí, že palírník jim to nezrasí ještě víc a naopak z toho vytáhne to dobré nebo alespoň přijatelné a netlačí zbytečně na pilu. 

Přijít do pálenice s nevykvašeným jehličím (no dobře, přeháním, ale občas se jeden diví, co všechno se dá do bečky doslova smést) a pak to nechat vyždímat jako v tatramatce nebude cesta k mlaskavému destilátu ani kdyby se pálilo v mědi na druhou na měděných polínkách s měděným komínem.

Ale, jak píši, mé znalosti jsou v chemii chabé, v palírnách a kvasech regionálně a délkou mého rozumobraní omezené a rád se nechám poučit.

japa

Připojit reakci
            

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.34.115 (?)
10.1.2019 8:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Až na ty nepodstné oxidace?, si myslím totéž.

Rafael.

Připojit reakci
   

Destilovať v medi, alebo antikore


host - xxx.xxx.202.2 (?)
10.9.2012 14:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kedy je potrebné (pri destilácii v antikorovej kolóne)  ukončiť ďaľšie zachytávanie výsledného produktu, aby nedošlo k jeho znehodnoteniu, ale aby sa tým zbytočne neznížila celková výťažnosť?

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ředění slivovice1075.12.2019246230
Pálenka z kdoulí222.12.201923803
Dřevo do destilátu462.12.201933246
Škrábavost pálenky5125.11.201968878
Destilační přístroj - sestrojení6225.11.2019141712
Domácí pálenice1923.11.201912533
Tis cerveny323.11.2019618
destilační přístroj105523.11.20191470360
Destilat z duly (kdoule)416.11.201912122
Zakalená část pálenky1311.11.20192122
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201932952
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201923435
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201929740
Pečetní vosk114.11.20192031
Palenka z datli?103.11.20197372
Refraktometr na měření kvasu243.11.201914270
Vaření hroznového vina21.11.2019480
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.2019747
Pálenka z dýně6030.10.201959602
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201919876
Míchat lutr při 2D?528.10.20191575
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201921817
Zakalená slivovice17222.10.2019239232
Koupě Palírny 1614.10.20194491
Poraďte jaké kvasinky289.10.201919501
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191491
Test na metanol832.10.201997608
Kvas trnky630.9.20191288
Šípkovica ako ma to2326.9.201941891
Vzdálenost trubky od kotla626.9.20191394
Marhulovy kvas je moc husty1523.9.20192274
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20193822
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201923824
Novy kvas nekvasi712.9.20191800
Výtěžnost a cena1012.9.20192329
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.20191844
Smíchání dvou kvasů?155.9.201911233
Destilační přístroj193.9.20194584
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201938164
Da se to este?927.8.20191777
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield5.12.2019
Elektrická udírna z Mountfield5.12.2019
Destilát z medu - zná někdo návod na naložení kvasu?4.12.2019
Destilát z medu - zná někdo návod na naložení kvasu?3.12.2019
Uzeni bucek3.12.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů